Vegetariánské svatební menu – jaká jídla do něj zakomponovat?

  • 7. zář 2020
  • Silvia Blahovcová
  • isifa / Shutterstock

Když se řekne svatba, množství lidí si okamžitě představí i famózní hostinu, množství jídel, koláčků, ale i řízků, pečeně a množství jiných, masitých jídel.

V dnešní době, kde se do popředí dostává důraz na zdravé stravování a stále více lidí trpí mnohými potravinovými alergiemi a intolerance, je velmi IN i stravování ve vegetariánském či veganské duchu.

Není ojedinělé, že se mezi námi najdou nevěsty, které si v tomto stylu plánují i ​​svatební menu. Přinášíme vám tedy hned několik inspirací, na co při plánování vegetariánského svatebního menu nezapomenout a na čem by si ve vegetariánském podání mohli pochutnat i vaši svatební hosté.

vegetariánské svatební menu

Jak na to?

Velmi podstatné je si na začátek uvědomit, kdo budou vaši hosté. Pokud se mezi nimi nachází i starší strýček Josef z vesnice, je dost pravděpodobné, že jemu takové menu vonět nebude. Minimálně ne na první seznámení, chuť vegetariánských jídel ho zřejmě po jejich ochutnání dostane, ale připravte se na to, že se na vaše hlavy může snést i míra kritiky. Velmi vhodné bude uvědomit o vašem záměru hosty předem.

Budou tak vědět, že mohou očekávat něco jiného, ​​nového, a nakonec se na tento zážitek budou i těšit. Zamyslete se dopředu, jaké všechna jídla budete na svatbě podávat. Máme na mysli uvítací kanapky před místem konání obřadu a hostiny (co se týče sladkých dobrot, koláčků, výslužky či candy baru, v tomto případě vám to starost dělat nemusí, jedině, že byste se rozhodla jít cestou vegan menu, případně raw dobrot, ale to je již jiný příběh), předkrm, polévku, hlavní jídlo, půlnoční raut.

Když už máte přesnou představu o typu jídel, jakož i o počtu a složení vašich hostů, je na čase začít uvažovat, jaké dobroty jim nabídnete.

Uvítací kanapky

Jak jsme zmínili, nevěsty nejčastěji sahají po sladkých zákuscích a drobných koláčcích. Pokud však chcete uvítání hostů obohatit i o slané zakousnutí, zaměřte se na různé pagáčky či slané tyčinky a jiné drobné pečivo s různými bylinkami, zeleninovými kousky nebo sýrem. Můžete si připravit i malé misky s čerstvými saláty nebo studeným těstovinovým salátem.

Předkrm

V tomto případě je to velmi jednoduché. Stačí vsadit na rozmanité druhy sýrů a salátů, ať už ověřenou klasiku jakou je caprese, případně bruschettu se zeleninovou pomazánkou. Představivosti se meze nekladou. Váš předkrm bude jistě pastvou pro oči zejména po barevné stránce, protože zeleninové variace barvami jen hýří. Pokud chcete, představte hostům něco nového, nabídněte jim humus se žemličkou nebo zeleninové tortilly.

Polévka

U polévky můžete popustit uzdu své fantazii a od tradičního vývaru, v tomto případě zeleninového, můžete přejít až k brokolicovému nebo řepnému krému. Velmi efektně bude vypadat i polévka se ztraceným vajíčkem, případně doplněná smetanovým krémem či šlehačkou. Stejně můžete sáhnout i po studených polévkách nebo drobném hříbkovém cappuccinu.

Hlavní jídlo

Různé druhy grilované či pečené zeleniny, doplněné sýrem, salátem, chutnými zálivkami a dresinky, množství nakládaných dobrot, zelenino-sýrové špízy. Grilování, opékání, dušení, vaření, variací je mnoho a mnoho. Ať se budete snažit držet našich tradičních jídel nebo se necháte zavést do exotických kuchyní Indie či Mexika, je to všechno na vás a na vašem snoubenci.

Vydejte se cestou, kterou upřednostňujete vy dva, a nabídněte svým hostům něco podle vaší chuti. Je to přece den o vás dvou. Pokud se obáváte přijetí takového menu, nabídněte hostům něco, co znají přetavené do vegetariánské kuchyně. Co takhle smažená zelenina, plněné rolka ze sýra halloumi, případně perkelt ze žampionů?

Půlnoční raut

Opět množství zeleniny, salátů, špízů, tortill, ale také brambor, rýže či batátů, dýně… Budeme se opakovat, ale chutných vegetariánských jídel je nespočet.

Určitě doporučujeme, stejně jako u tradičního menu, vsadit na to, aby v půlnočním bufetu bylo něco smaženého, něco grilovaného, něco na přírodno, něco na šťávě, jako přílohy – něco z míchané zeleniny, brambory, rýže, saláty – nějaký s majonézou či jiným výrazným dresinkem, jiný s jemnou zálivkou. Určitě nezapomeňte ani na těstoviny a množství jejich vegetariánských variací. Zajímavé jsou i plněné palačinky či taštičky plněné zeleninou.

Ve vegetariánských jídlech má neodmyslitelné zastoupení i sója, ať už jako samotná plodina, případně jako sójové maso nebo tofu sýr. Zakomponujte tedy do vašeho menu i něco z této plodiny – můžete vsadit na řízky ze sójového masa nebo soté ze sójových plodů, případně tofu. Oblíbené bývají i syté výrazné polévky, například vegetariánská zelňačka.

Kromě vařených pokrmů můžete hostům nabídnout i studené sýrové mísy s množstvím domácích, ale i zahraničních sýrů, ať už s plísní nebo bez. K tomu stačí přiložit kromě čerstvé zeleniny i několik misek s nakládanou zeleninou jako olivy, artyčoky, rajčata, lilek nebo cibulky či patison.


Komentáře

    Přidej příspěvek