Kategórie

Tipy pro svatební menu

Svatební přípravy jsou v plném proudu a vám velmi záleží na tom, aby vaši hosté byli spokojení a bavili se. Musíte myslet na všechno a jednou z věcí, ke které musíte přihlížet a musíte si ji důsledně vybrat, je svatební menu.

Kolik chodů by mělo zahrnovat svatební menu?

Svatební menu se skládá z předkrmu, polévky, hlavního chodu a dezertu. Po půlnoci se podávají švédské stoly s teplým a studeným bufetem nebo guláš či zelňačka. V průběhu celého večera jsou nabízeny zákusky, případně slané pochutiny.

Některé z jídel jsou v Česku zažité a najdete je na mnoha svatbách. Jako polévka se většinou podává slepičí nebo hovězí vývar, ale dobrou volbou může být brokolicová polévka, případně jiný druh krémové polévky. Na svatbě je třeba se vyvarovat aromatických jídel, jako je například cibulová či česneková polévka.

Jako hlavní jídlo pro svatební menu se obvykle podávají tři druhy masa, mezi nimiž najdete kuřecí či vepřový řízek, cordon bleu, na různé způsoby připravené hovězí maso. Tento typ hlavního jídla je výhodou, když nevíte, jaký druh masa vaši hosté upřednostňují. Dobrou volbou jsou rovněž zapékaná prsa se šunkou a sýrem, případně krůtí prsa na žampiónech. Zajímavou volbou, kterou hosté určitě ocení, jsou i kachní prsa s bramborou plackou.

Ne všichni však chtějí na své svatbě klasiku, proto je dobré do svatebního menu zařazit ryby, jehněčí či telecí maso. Ti, kteří se nebojí experimentovat, by se nemuseli bát zařadit do svého svatebního menu i mořské plody. Starší generace jsou zvyklé na klasiku a očekávají ji, proto byste se u „modernějších“ jídel mohli setkat s nepochopením. Svatba je však především vaše záležitost, svatební menu si vyberte podle vlastní chuti, menší kompromis však určitě neuškodí.

I předkrm a dezert?

Součástí svatebního menu je i předkrm. Klasikou bývá plněná šunková rolka, rajče plněné sýrem nebo rajčata s mozzarellou. Zda se pro předkrm rozhodnete, je na vašich finančních možnostech a uvážení. Když se však večeře podává v pozdějších hodinách, slušelo by se hostům dopřát něco lehkého na zasycení.

Rovněž je třeba zvážit, zda se v rámci svatebního menu rozhodnete podávat i dezert. Vzhledem k tomu, že se na svatbě podává i svatební dort a různé druhy zákusků, mnoho svatebních párů to nepokládá za nezbytné. Pokud se však rozhodnete, hosté v létě určitě příjemně osvěží zmrzlinový pohár nebo flambované palačinky.

Alkoholické nápoje

Správná svatba a svatební menu se neobejdou bez alkoholu. Bývá však jednou z nejdražších položek, proto je třeba zvážit, v jakém množství ho podávat. Většina restaurací bude souhlasit s přinesením si vlastních zdrojů, což výrazně sníží náklady. Svatební hostina začíná aperitivem, který by měl být podáván 10 až 15 minut před jídlem. K vhodným aperitivům patří šampaňské, sekt, Cinzano, Martini či Campari. Rozhodující při výběru je barva, je důležité, aby ladila s podávaným jídlem.

Svatební menu pro všechny

V dnešní době se objevuje stále více lidí trpících nepříjemnými alergiemi nebo intolerancemi. Sami za to nemohou a je pro ně těžké si představit, že by se svatebního menu nemohli dotknout. Může jít o diabetiky, celiaky, lidi s intolerancí na laktózu, kteří by se v mnoha případech klasických jídel mohli na ostatní jen dívat.

Pro spokojenost hostů je dobré si předem zjistit, jaká mají omezení. Určitě by vám bylo líto, kdyby někdo z vaší svatby odcházel hladový. V restauraci by výroba speciální porce pro svatební menu neměla činit problém a dnes je běžnou záležitostí i příprava vegetariánského svatebního menu.


Autor: Stanislava Obložinská, Fotografie: isifa/Shutterstock