Jarní svatba (2): Jarní svatební menu
Po dlouhé zimě ocení určitě všichni svatebčané na talíři lehčí, osvěžující jídla. Jak však pokrmy zkombinovat tak, aby byly svěží, ale zároveň slavnostní a dostatečně honosné? Pokud si s jarním svatebním menu nevíte rady, následující článek je psán právě pro vás.
Předkrm
Chutný salát s čerstvými lístky mladého špenátu, medvědím česnekem, ředkví nebo pažitkou, v kombinaci s grilovaným masem, chutným sýrem, brynzou a čerstvými bylinkami, dokonale nastartuje chuťové pohárky všech hostů. Aby zeleninový předkrm nepůsobil příliš obyčejně a fádně, může být servírován do skleněných pohárů nebo do mexických placek.
Polévka
Tradiční svatební polévkou je poctivý slepičí nebo hovězí vývar. Ten chutná díky mladé, čerstvé zelenině, během jarních měsíců nejlépe.
Pro vegetariány můžete zvolit jarní, zeleninovou polévku s domácími nudlemi, rajčatovou, nebo špenátovou polévku s křupavými krutony či netradiční chřestovo-šalotkový krém.
Hlavní chod
Vybrat hlavní chod, kterým vyhovíte všem hostům, může být nesmírně náročné. Maminky většinou trvají na tradičních českých specialitách, družičky vyznávající zdravý životní styl zase potěšíte lehkým salátem a zdatní chlapi nepochybně ocení pořádný kus masa.
Objednávat svatební menu pro každého hosta zvlášť by bylo finančně i časově náročné, přinášíme vám proto pár tipů, které uspokojí chuťové pohárky i ty největší labužníky.
Vsaďte na zeleninové přílohy
Rýži nebo brambory vyměňte za chutnou, na páře upravenou, nebo dušenou mladou zeleninu. Sladká karotka nebo chřest dušené na másle, grilovaná zelenina, brokolicové či květákové pyré, zdravé, pečené batáty nebo celerové hranolky jsou vhodné především k tučnějším druhům masa, které skvělé odlehčí.
Vyzkoušejte méně tradiční druhy masa
Místo kuřecího, krůtího nebo vepřového masa naservírujte svým hostům telecí roládu, králičí stehno nebo pečené jehněčí.
Skvělou volbou jsou i ryby. Okoun s citronovým dipem, steak z norského lososa nebo opečený filet mladého candáta na mandlovém másle, jsou originální volbou plnou vitamínů.
Myslete i na vegetariány
Jaro přeje vegetariánem, proto na ně při plánování svatebního menu nezapomínejte. Chutných bezmasých alternativ je nespočet, proto se nebojte vyzkoušet zdravé zeleninové rolády, zapékané palačinky s ricottou, těstoviny se zeleninovými omáčkami, houbové rizoto či netradiční špenátové lasagne.
Nápoje
Alkoholické i nealkoholické nápoje jsou nedílnou součástí každé oslavy, tedy i svatby. I v tomto případě platí, že je náročné vyhovět všem hostům, proto vám doporučujeme zajistit více druhů perlivých, sladkých nealkoholických i alkoholických nápojů.
Ovocné a zeleninové šťávy
Pomozte svým hostům zažehnat jarní únavu pomocí chutných zeleninových šťáv či ovocných limonád. Pokud je naservírujete na svatební stoly ve skleněných džbáncích s kousky ovoce, dozajista si na nich pochutnají děti i všichni dříve narození svatebčané.
Doporučujeme především lipovou limonádu s medem, osvěžující rebarborovo-grepovou limonádu nebo chutný nápoj s bezovým sirupem.
Sladké, sezónní ovoce, jako například jahody nebo maliny, jsou však vhodné nejen do limonád, ale i do nejrůznějších alkoholických koktejlů. V tomto případě se fantazii meze nekladou a šikovný barman určitě vyčaruje barevné koktejly, které budou lahodit nejen mlsným jazýčkům, ale i očím.
Sladkosti plné barev
Sladkou tečkou na závěr je svatební dort a chutné zákusky. K jarnímu menu se hodí lehčí typy zákusků plné šťavnatého, sezónního ovoce.
Ovoce se výborně hodí nejen do sladkých nádivek, ale je i chutnou, zdravou ozdobou svatebních stolů. Mísy s krásně naaranžovaným, vyřezávaným ovocem a chutné ovocné kytice jsou okouzlující, zdravou náhradou za slané pochutiny nebo sladké pamlsky.
Nechte vaše zákusky rozkvést a ozdobte je jedlými květy. V případě, že si nejste jistá zakomponováním živých květin do výzdoby, sáhněte po novince – mražených květech nebo po jejich sladké, marcipánové napodobenině. V aktuální svatební sezóně se velké oblibě těší, takzvané nahé dorty, na nichž květy obzvláště vyniknou. Pokud nepatříte mezi nadšence květinových motivů, oživte dort výraznými barvami.
Trendem posledních let, jsou zdravé, nepečené raw pamlsky* plné vitamínů. Raw sladkosti neobsahují mouku, lepek a laktózu, takže jsou vhodné i pro ty svatební hosty, kteří trpí potravinovou intolerancí nebo alergií. Díky krásné ovocné nebo květinové výzdobě potěší tyto zdravé dobroty chuťové pohárky, ale i vaše oči.
Chutné jarní ovoce je ideální pro namáčení do horké belgické čokolády. Lákavá čokoládová fontána bude mít mezi svatebními hosty dozajista úspěch. Místo tradičních zákusků můžete zvolit například barevné makronky nebo chutné cup-cakes. Tato malá umělecká dílka budou nádherně ladit s pestrou, jarní výzdobou v svatebním sále.
Pozdní večeře
Jelikož české svatby zpravidla pokračují až do časných ranních hodin, je vhodné myslet i na večerní občerstvení. V této fázi svatební veselice, kdy je velmi obtížné odhadnout, kdo má jaký hlad, jsou ideální volbou švédské stoly, z nichž si každý host může vybrat to, na co má právě chuť.
I v tomto případě máte na výběr z nekonečného množství chutných pokrmů. Oblíbenou volbou jsou zabijačkové speciality, různé druhy masa, grilovaná šunka, gulášová polévka, těstovinové saláty, mořské plody či sushi. Nezapomeňte však zajistit, aby mísy s teplými pokrmy zůstaly teplé po celou dobu servírování.
Co se týká přípravy svatebního menu, vždy vsaďte na ověřené, zkušené kuchaře, kteří vám a vašim hostům připraví pravý, kulinářský zážitek. Hlad totiž dokáže pokazit dojem i z té nejkrásnější a nejzábavnější svatby.

Přidej příspěvek