Jak vybrat svatební víno: „Vyhněte se levným vínům z obchodních řetězců“, řadí dlouholetá pěstitelka vína
Jsou malým rodinným vinařstvím v bratislavské Rači, které obdělává vinohrady o rozloze 0,25 ha. Vinohradnictvím a výrobou vína se zabývají již více než 20 let. Adamkovcom od přátel prischla přezdívka Adams Family a tak pojmenovali své vinařství, o které se starají s láskou jako o své dítě. Spolu s nimi vás provedeme virtuální ochutnávkou svatebních vín a prozradíme vám vše, co potřebujete vědět o výběru svatebního vína. Tak na zdraví a pojďme na to. 😉
Jaké víno je vhodné na svatbu?
Při výběru je třeba zohlednit řadu faktorů současně – preference svatebních hostů, párování s jídlem či roční období, kdy se svatba koná. Udělejte si malý průzkum a zjistěte předem, jaké víno svatební hosté upřednostňují. Pokud je výběr čistě na vás, pak doporučujeme nakoupit bílé víno k červenému v poměru 3: 1. Při párování vína s jídlem se řiďte jednoduchými pravidly – čím lehčí jídla, tím snadněji, svěžejší a mladší víno.
K pokrmům z bílého masa se hodí bílé víno a k jídlům ze zvěřiny a barevným omáčkám zase červené. Určitě se však vyhněte levným vínům z obchodních řetězců a raději vsaďte na kvalitu a vyberte si malého lokálního vinaře z vašeho okolí. Ideální takového, který má i vlastní vinohrad a umí vám říct, v jakém režimu bylo hrozny sklizeny. Je rozdíl zda byl révu pěstován v systému ekologického hospodářství v souladu s přírodou, nebo zda byl chemicky ošetřován – na kvalitě vína se to odrazí.
Je dobré při výběru vína přihlížet i na roční období, ve kterém se bude konat svatba?
V létě je teplejší a člověk má větší pocit žízně, proto jsou vhodnější lehčí a svěžejší mladší bílé či růžová vína a spíše suché až polosuché. V zimě bychom doporučili více červené či ambrové vínka, z bílých vín sladší a starší, těžší vína.
A co například svatební víno s bylinkami? Může být také horkým adeptem na svatební stůl?
Vína s bylinkami jsou krásným příkladem na zpestření slavnostní svatební tabule, protože se výborně párují s jídlem.
Například víno s rozmarýnem se nejlépe hodí k masitým pokrmům, protože bylinky se postarají o trávení. Kromě toho toto víno zvyšuje bdělost a pozvedá náladu co se na svatbě docela hodí.
Víno se zázvorem podáváme chlazené na 8-10 ° C, doporučujeme ho k pokrmům z ovoce, zeleninovým salátem či moučníkem.
Dále například medové víno, které vysloveně doporučujeme podávat jako aperitiv či digestiv při významných událostech. Toto intenzivně sladké a aromatické víno považovali už staří Římané za nápoj lásky. Může se podávat chlazené na 12 ° C, nebo zahřáté na 55 ° C, na způsob punče s plátkem citrónu či pomeranče.
Víno s chilli nejlépe chutná chlazené na 8-10 ° C. Výborně se hodí k steakům, klobásám či tataráku. Bylinky a papričky se postarají o trávení.
Kdysi se chodilo na kávu, dnes se chodí na prosecco. 🙂 Je vhodné nabídnout ho svatebním hostům?
Proč ne? Na zpestření svatební hostiny si ho umíme představit. Při výběru bychom opět vsadili na nature kvalitu a levnému Prosecco bychom se obloukem vyhnuli.
Je pravda, že při degustaci vína třeba vecpat celý nos do sklenice? 🙂
Při hodnocení vůně vína se bez nosu neobejdeme, ale vysloveně celý ho tam strkat nemusíme. Důležité je víno pomalu decentním krouživým pohybem zápěstí roztočit ve sklenici tak, aby se dostalo co nejvyšší na stěny sklenice, čímž se uvolní aromatické látky a potom čicháme ke stěnám poháru, ne do středu sklenice – cítili bychom pouze alkohol. Děláme raději větší nádechy, abychom vsali co nejvíce vůní. Mezi jednotlivými nádechy by měla být přestávka alespoň 30 sekund.
Třeba na ochutnávku vína nějak speciálně připravit naše chuťové pohárky?
Před degustací doporučujeme, abyste se vyhnuli výrazným a pikantním jídlům, vynechat cibuli, česnek, aromatické koření, mentolové bonbóny či žvýkačky, které otupují chuťové pohárky. K jejich otupení přispívá i kouření.
Jak vypadá správná degustace svatebního vína?
Správná degustace svatebního vína probíhá ve víchy, ve sklepě, či ve vinohradu vinaře. U nás se degustace začíná vždy rozhovorem. Každé víno má svůj příběh a my jsme jeho vypravěči. Ten, kdo vybírá svatební víno, musí být ztotožněn s vínem a musí ho zaujmout i příběh. Při samotné degustaci je důležité pořadí, v jakém se jednotlivé vína ochutnávají. Nejprve se ochutnávají suchá vína, následně polosuché polosladké a až na konec sladké. Protože u nás se degustuje více druhů, nejprve se degustují bílé, růžové a nakonec červená vína. Pak následují těžší ambrové vína a na závěr bylinkové.
Pokud degustovat více ročníků vína, ty mladší mají přednost před staršími. Při samotné degustaci provedeme zájemců jednoduchým hodnotícím systémem, tak jako bychom byli na soutěži vín. Hodnotí se základní vjemy – vzhled vína, vůně a na závěr chuť. Mezi jednotlivými vzorky vždy zneutralizujeme chuťové pohárky vodou, jablkem či jiným skusem. Abychom během degustace nezapomněli, je fajn udělat si poznámky k jednotlivým vzorkům. Každý člověk má odlišné preference chutí, proto je konečné rozhodnutí vždy na zákazníkovi.
Není větší hřích než podávat teplé svatební víno. Jakou teplotu by mělo mít při nalévání?
Teplé bílé víno nebo naopak příliš studené červené víno může dokonce svatbu pokazit. Proto už při chlazení vína třeba myslet na to, že po otevření a nalití vína do sklenice teplota okamžitě stoupne o 2 ° C. Při nalévání by měli mít zhruba takové teploty: 8-10 ° C bílé suché a polosuché vína, mladší ročníky ještě o 1 ° C nižší, polosladké a sladké bílé vínka by měli mít zase o 1 ° C více, mladší červené víno a mladší ambrové vína 13-15 ° C, vyspělejší (velké) červené víno a starší ambrové vína 16-18 ° C.
Přidej příspěvek