Nejčastější chyby při přípravě svatby

Milé dámy, dovolte mi pár poznámek ke svatebním přípravám. Některá moudra mám z vlastní zkušenosti a z toho co jsem si tady na diskuzi přečetla. Možná některým z Vás přijdou k užitku. 1. utrácejte své peníze rozmumně - nevyplatí se šetřit na snubních prstenech a fotografovi, opravdu vám nic jiného ze svatby, tedy kromě vzpomínek, nezbude. Je s podivem, že někdo dá za zapůjčení svatebních šatů přes 10.000kč a má je jen na jeden den a škudlí na snubním prstenu, který bude nosit každý den dalších 50 let, pokud to tedy vyjde. Stejné je to z fotkami, lepší je zaplatit o něco více profesionálovi od kterého jste viděla výsledky práce, než mít kýčovité, přesvětlené fotografie drahých svatebních šatů. 2. nesmyslné nákupy dekorací - stejně z toho polovinu nepoužijete, nakupujete páte přes deváte, ani se to k sobě nehodí. Nejlepší si je dekorace zapůjčit nebo svěřit výzdobu tabule dekoratérce, která použije jednotný design, sladí květiny s jmenovkami atd. Velkou parádu nadělají potahy na židle, svíčky, designové jmenovky. Držte se hesla, že v jednoduchosti je krása. 3. výběr místa na hostinu - pokud si v rámci úspor vyberete na hostinu obyčejnou hospodu, musíte také počítat s tím, že z toho zámek neuděláte a že dostanete takový servis jaký je tam obvyklý a to platí i použitém nádobí, příborech a způsobech číšníků. Pokud chcete hezkou hostinu a nemáte dost prostředku na lepší restauraci nebo hotel, tak doporučuji bud hostinu zkrátit pouze na odpolední recepci a slavnost rozpusti během pár hodin, nebo posunout obřad na pozdější hodinu a tím Vám zbude pouze jen nachystat pro hosty večeři formou rautu, ani se nemusíte moc chystat se slavnostní tabulí. 4. místo obřadu - toužíte li po krásném místě na obřad, prostorném, se sezením pro spoustu hostů, zvolte kostel - obřad církevní v římskokatolické nebo evangelické farnosti, obřad bude důstojný, slavnostní a osobní a bude vás stát jen příspěvek na farnost, a něco málo pro kněze a varhaníka. Rozhodně méně než se platí na hradech a zámcích, kam chodí oddávat úředníci z matriky, zde platíte pronájem místa a správní poplatek za obřad mimo radnici. Navíc je to charita a můžete si to odečíst z danového základu jako dar. 5. chcete si svou svatbu doopravdy užít a ne jen běhat a zařizovat ve svatební den všechno možné? pořidte si svatebního koordinátora at to pěkně odře za Vás. Svatební přípravy zaberou 80-250hodin práce, v den svatby tak kolem 10hodin plného nasazení, aby všechno klaplo, přepočítejte si to na svou hodinovou mzdu, stejně si kvůli zařizování budete brát volno a čerpat dovolenou. Agentury Vám navíc ulehčí výběr dodavatelů, které mají prověřeny a nemusíte trávit dlouhé hodiny hledáním na internetu a čtením diskuzí. Poprvé se vdáváte jen jednou, tak at to stojí za to!!!!!!!
Odpovědět
1
2
23
Díky, hezky, výstižně napsáno! ;-) Jen bych doplnila k bodu 4.: 1) Svatba v kostele je možná pouze, když je jeden z páru pokřtěný. 2) Nese s sebou předmanželskou přípravu, návštěvy kněze. 3) Neberte se v kostele proto, že je to hezký. Protože zaručeně tenhle pocit předčí to, že půlce věcí nebudete rozumět. A to Vám přece za to nestojí. Nevidím důvod, proč se kvůli hezké svatbě vyznávat z věcí, ve které nevěřím, číst čtení, kterým nerozumím, prosit k někomu, koho "neznám" a ve svatebním slibu říkat "k tomu ať mi pomáhá Bůh." 4) Pokud se někdy budete chtít rozvést, půjde to sice úředně, ale církevní soud může trvat mnoho let a i tak rozluku, nebo-li anulaci nemusí uznat.
Odpovědět
ivar:souhlasím s tvými poznámkymi tedy až na čtyřku to má werumka pravdu navíc já nejsem křtěná a jsme oba rozvedení takže ani nevím jestli by to v kostele u nás šlo a navíc obřad v kostele je moc dlouhý a mě to nic neříká.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemyslím, že obřad v kostele musí být zbytečně dlouhý - pokud tedy není dohromady se mší... Obřad bez mše se většinou vejde do půl hodinky a to se dá :-) Ještě jsem chtěla poukázat na to, že se podle mého názoru nevyplatí šetřit na šikovné kapele, nebo DJ, kteří umí lidičky na následné party rozproudit a roztancovat. Dobrá zábava a tanec totiž na svatbu patří a vemte jed na to, že notebook od kamaráda a reprobedýnky z obýváku vám příbuzné na parket nevytáhnou... Tím ale nechci říci, že ostatní nebytnosti - jak píše ivar - důležité nejsou ! :-)
Odpovědět
ivar: naprosto souhlasím, halvně s 1 (dík, usnadnila jsi mi dilema o nádherných, ale předražených šatech :-D ) a 2. s werumku souhlasím ohledně bodu 4, s katchen ohledně živé muziky. Bez ní by to pro mě nebyla svatba. Akorát já osobně bych nešla do bodu 5, myslím, že ty přípravy k tomu patří, a naopak by si to člověk měl užít. Samozřejmě proč ne, pokud to někoho nebaví :-D , nemá čas apod.
Odpovědět
my také máme trošku napnutý rozpočet...přijdemi zbytečné kupovat dekoraci ve stejné barvě...myslím si že je to výmysl dnešní doby...stačí hezky nazdobená tabule.
Odpovědět
Profilova fotka
Navíc svatební tabuli vám většinou moc pěkně nazdobí ve většině trošičku lepších restaurací - je to v ceně a vy dodáte jen jmenovky... Takže pohoda ! :-)
Odpovědět
jj pridavam svuj souhlas hlavne s werumkou...ale mozna bych tomu dala jiny poradi a na 1 misto dala nesetrit na kapele protoze to je fakt vetsina uspechu svatby a na co vam budou dokonaly fotky atd.kdyz svatebni den pretrpite tim ze to byla nuda ;-) jinak dekorace drahy saty a tady ty vymozenosti sou spis o tom ze v dnesni dobe je to tak vetsinou zvykem ale nutny to neni v zadnym pripade..a nevim ale tu koordinatorku bych asi uplne vyskrtla kdyz neni vylozene potreba protoze je to urcite dalsich X tisic..
Odpovědět
Profilova fotka
Myslim si, ze ludia sa snazia usetrit na mnohych veciach, ohladne svadby, pretoze dnes je zo svadby biznis a vela veci je neprimerane drahych. S tym koordinatorom suhlasim s kata267, toho si naozaj objedna len niekto, kto nepotrebuje na nicom na svadbe setrit. No a ci uz niekto usetri na tom, alebo onom, to podla mna zalezi od konkretnych ocakavani ake clovek od svadby ma a to moze byt u kazdeho ine. Takze univerzalne rady na com setrit a na com nie neexistuju. Pre niekoho je dolezite aka bude zabava, preto investuje viac do kapely, pre ineho su dolezite fotky a video zo svadby, a pre dalsieho moze byt to najdolezitejsie obrad a investuju do miesta kde sa bude konat...atd... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Naprostý souhlas s kata : Zažila jsem už svatbu za statisíce, kde bylo pamatováno i na výzdobu na toaletách :-D Fakt krása... :-D Jenže všichni byli otrávení, protože za stolem seděl pán s klávesami z roku raz dva a naprosto unylým hlasem tam pěl písně z padesátých let - bez mikrofonu... :-( ! Ve 21 hod to všichni zabalili a šli domů, co taky, že... Pro většinu hostů na svatbu patří hlavně dobré jídlo, pití, hudba a zábava, tak na ně myslete ! Ne jen na šatky z luxusního salónu... ;-)
Odpovědět
jj katchen taky sem zazila takovou akci sice to nebyla svatba ale to je v konecnem dusledku jedno :-p vsichni se pak po sobe rozpacite koukaji a v duchu si rikaji at uz sme doma a takhle by svatba vypadat fakt nemela :-D ale souhlasim i s hanycka kazdej ma proste ty priority jidne a universalni navod jak setrit neni :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Naprostou souhlasim s Ivar v prvnim bode - prijde mi skoda investovat spoustu penez a usili do satu, vyzdoby, pohosteni, zkratka do cele svatby, kdyz na tom jedinem co nam z toho krasneho dne zustane se setri! A tim jedinym myslim samozrejme krome vzpominek prstynky a fotky. Namatkou jsem ted sahla do svatebnich alb, hned ze zacatku je prekrasna svatba, nadherna nevesta jako z pohadky, vse dokonale vyzdobene, opravdu krasne... je videt ze se na nicem nesetrilo, o to vic mi prijde skoda ze celou tu nadheru dokumentuji pouze amaterske fotky. Jasne, kdyz je rozpocet napnuty ve vsem, nebudu si brat profi fotografa. Ale kdyz nesetrim na vyzdobe a satech, tak proc celou tu krasu mit jen na jeden den a nezachovat ji pro budoucnost? Jo ta svatba (je to jen priklad, nerada bych aby se nevesta citila dotcena, byla prenadherna) je tady - ale podobnych jsou spousty. http://www.beremese.cz/album/album.ph...
Odpovědět
Dobré téma!!! Fotograf musí být kvalitní, ale nemusíte za něj taky nutně vysolit majland. Byla jsem na svatbě kamarádky, která měla fotografa za 9.000,-, svatbu na zámku a fotky jsou strašné, bez nápadu a zvládla bych je se svým 5 mgp foťákem o dost lepší. Takže já to vyřeším tak, že poprosím dva (možná tři) své kamarády, kteří mají dobré foťáky a focení je jejich koníčkem. Řeknu jim, že to chci jako svatební dar a bude. U placeného fotografa bych totiž ocenila hlavně nápady na fotky, protože dneska už s těmi digitály umí fotit kdekdo. Na prstýncích bych nešetřila. Kamarádka má asi měsíc po svatbě prstýnky (teď nevím z čeho) totálně černé a vypadají, jak z pouti. :-|
Odpovědět
Článek se načítá
Ivar: já bych měla dotázek k bodu 4 :-) vážně si můžeme poplatek za svatbu na hradě odečíst z daní, když nás oddávala úřednice :-. jinak bych z vlastní zkušenosti doporučila - pokud budete mít na obřadě kameramana, poproste ho, aby během obřadu natáčel taky něco jiného než pusu oddávající... ten náš to tak udělal, a proto máme z půlhodinového obřadu 20 minut výhled na oddávající jak mluví 8-(
Odpovědět
kathy.skal: já to pochopila tak, že si můžeš odečíst z daní dar kostelu, protože se jedná o DAR......ale třeba se pletu :D.
Odpovědět
Profilova fotka
lolia - přesně tak... Na platby obřadů v zahradě a zámcích se to nevztahuje, to je normální poplatek za služby.
Odpovědět
Profilova fotka
Chci je doplnit toto: Záleží vždy na faráři - jsou faráři kteří striktně trvají na tom aby oba snoubenci byli pokřtění, některým stačí když je jen jeden ale dají se najít i tací, kteří oddají i když není ani jeden pokřtěný. Prostě je to všechno o lidech. Já jsem svatbu v kostele měla, i přesto, že pokřtěná nejsem - ale manžel je. Svatba byla nádherná, hlavně díky mladému panu faráři a ten přístup ostatních - jáhna, kostelníka i varhaníka - byl tak úžasný, že už když jsme svatbu začali zařizovat tak jsem z toho jejich přístupu si doslova - promiňte mi ten výraz - sedla na prdel (svatbu jsme měla v katedrále sv.Petra a Pavla v Brně). Všichni byli tak strašně milý a příjemní, že pokuď je někdo z Brna a přemýšlí o svatbě v kostele - Petrov milionkrát doporučuju!!!! Jo, a kostelu jsme dávali "příspěvek" 2000,- což si myslím, že není až tak hrozný
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasím s katchen: výběr kapeli je hodně důležitý, mám udělal večer půlku zábavy naopak nesouhlasím s těmi prstýnky, my máme s maželem s chirurgické oceli za pár koruna a jsme spokojení. Naopak už několikrát jsem tady četla stížnosti na prstýnky, které byly poměrně drahé. Vždycky je to kus od kusu ;-)
Odpovědět
Budeme mít také svatbu v kostele - pouze já jsem pokřtěná a nejsem pilně praktikující a přestože je pan farář poměrně přísný, oddá nás. Nicméně příprava proto bude trvat půl roku, každý týden jednu hodinu - pokud bychom snad nemohli, hodina se nahrazuje :).
Odpovědět
jeste tu chybi dalsi bod a to je chyba, kdy snoubenci nechaji do rozhodovani zasahovat maminky, babicky apod. Kazdy ji do toho keca, oni zmeknou a podridi se a pak je jim lito, ze si neprorosadili svou a napr. misto Dje meli na svatbe cimbalovku, protoze by to tchyne neprenesla pres srdce, a misto cervenych satu, mela nevesta tuctove bile, protoze "se to ma" a ted smutne prochazi albicka s barevnymi saty apod.... To dokaze zkazit pripravy, svatbu samotnou i vzpominky na ni. Takze pozor! Stejne tak je chyba, pokud se nechaji snoubenci prekecat a na svatbu pozvou i lidi, ktere nemaji radi a ty jim tam pak kazi naladu. Vim, ze je to tezke nepozvat treba otce, nebo sourozence ... ale je nutne si to tisickrat rozmyslet, jestli ma clovek rosknout, ze se dotycny bude "zrovna chovat v pohode".
Odpovědět
Čímž jsem chtěla říci, že svatba v kostele je možná, ale k bodu 4 se sluší říci, že vybírat kostel jen kvůli tomu, že je to hezké osobní a má to atmosféru, je konina :).
Odpovědět
Profilova fotka
lollia: Já sice nejsem plně věřící, i když si myslím, že opravdu JE něco mezi nebem a zemí..... ale svatbu jsem v kostele přesto měla. Ale měla jsem ji hlavně z toho důvodu, že pro mě je manželství opravdu celoživotní závazek a takovýto "jo beru - další prosím" jak bývá na některých radnicích, podle mě nedává tomu obřadu tu vážnost. Neříkám, že je v kostele menší rozvodovost, ale taky si myslím (nebo aspoň doufám), že většina párů, kteří se berou v kostele, k tomu manželství přeci jen přistupují trošku jinak - trošku vážněji. Co myslíš Ty?
Odpovědět
Peroli: vnímám to hodně podobně :). Nicméně, v mém okolí jsem zažila pouze 3 svatby, všechny v kostele - 1. byli do roka rozvedení, 2. se rozvedli do 3 let a 3. zatím stále trvá :). Tak ti nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo, to povzbudí x-) Já jsem v kostele zažila 2 svatby - obě na Petrově: - ti první se brali před víc jak 9-lety, jsou pořád spolu, spokojení, šťastní - dokonce se jim teď narodil třetí mrňousek :-) (po dvou klukách konečně holčička) - a ti druzí, se brali měsíc po nás - takže jsou taky spolu :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
to peroli: nesuhlasim s tebou v tom, ze pary ktore sa beru v kostole k tomu pristupuju vaznejsie- potom podla teba pary, kde su obaja neveriaci neberu manzelstvo vazne? Na zaklade coho tak usudzujes? My sme obaja neveriaci, preto u nas svadba v kostole neprichadza do uvahy, hoci uznavam ze krajsie prostredie tam je. Ma to svoju atmosferu ale su tam niektore veci, ktore sa priecia nasmu presvedceniu. Svadbu na urade beriem jednoducho ako obrad, tak isto su tam formality, ktore ma neuchvacuju, ale aj tu sa da na roznych veciach dohodnut a nemyslim si, ze je to "jo beru- dalsi prosim" ako si napisala. Pre nas je manzelstvo rovnako celozivotny zavazok a nemyslim si, ze to zavisi od toho ci sa berieme v kostole alebo na urade. Len tak mimochodom v Bratilslave v dome sv. Martina su cirkevne sobase ako na beziacom pase- z jednej strany sa vchadza a z druhej vychadza, lebo ked skoncia jedni uz su nachystani dalsi, takze ani to "dalsi prosim" by som nevztahovala na civilne sobase. k prstenom: my mame kupene obrucky z titanu, stali par tisic kedze titan je lacny, ale je to kov ktory vydrzi "vecne" takze hoci sme usetrili na cene, nemyslim ze sme setrili na kvalite ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
hanycka: to je věc názoru. Svatba v kostele je vážně trošičku o nečem jiným (teď nemám na mysli ty páry, kteří se tam berou jen pro parádu). Už jenom to, že v kostele říkáš třikrát ano a "svátost manželství" si ti dva udělují sami. Neříkám, že Ti co se berou na radnici to neberou vážně, ale přece jenom - a to je můj názor - ta rozvodovost je tam přece jen častější. A to "jo beru - daší prosím" si špatně pochopila. Já jsem napsala, že na NĚKTERÝCH radnicích to tak chodí. Ale musím uznat, že jsem hodně ovlivněná jednou svatbou, kterou jsem před lety zažila. Ti dva se tehdy brali na zámečku, tady v Brně, a už tehdy spolu bydleli. Obřad probíhal tak, že: napřed čekali, až budou oddáni Ti před nima, pak byl jejich obřad (trval s bídou 7 minut, náš 40 minut) a když vycházeli ze síně tak se museli vyhýbat dalšímu čekajícímu páru. Nevím jestli to bylo jen ten den takový hektický ale tahle svatba se mi opravdu ani trošku nelíbila. Už jen ten dojem z toho - fakt to působilo, že si ta známá jenom odskočila od plotny. Jestli s mými názory nesouhlasíš, je to jen Tvůj názor ale ne abys mě za to ukamenovala x-) Ale přeji Ti aby i Tvá svatba proběhla v klidu, byla stejně nádherná jako ta moje a abys na ni nikdy nezapoměla. A hlavně aby Vám to vydrželo a měli jste se pořád rádi. Mimochodem - Ti dva jsou dnes už dávno rozvedení.
Odpovědět
malé upřesnění k bodu 4, církevní sňatky alespoň trochu víry u jednoho snoubenců a porozmění od toho druhého je zákládním předpokladem sňatku v kostele, římskokatolická církev požaduje alespon jednoho ze snoubenců s křestním listem, návštěva přípravy na manželství záleží přímo na příslušném knězi zda ji bude vyžadovat či nikoliv, evangelická církev je benevolentnější a nemusíte být ani pokřtění, stačí věřit z daňového základu si můžete odečíst jen dar církvi, to co se platí na hradech a zámcíh je úhrada za pronájem a to už dar opravdu není snatek v kostele opravdu není zárukou na spokojené manželství, to už záleží na něčem jiném k poznámce od filipovi o rodičích a dalších příbuzných, kteří rádi zasahují do organizace svatby, jedna dobrá rada - svěřte jim jeden úkol, který nelze pokazit, např. maminkám a babičkám at seženou nebo napečou cukroví, koláčky, nabalí výslužky to je celkem zaměstná a vám tím ubyde trošku starostí a zařizování, do těch pro Vás důležitěších věcí jako je výběr šatů je nenechte moc zasahovat, do salonu si maminku radeji neberte, stejne vás pochválí ve všem, vemte s sebou kritické kamarádky, které vám popravde reknou v cem vám to sluší a co je naprostá hruza
Odpovědět
Profilova fotka
K těm šatům - já si vzala dvě spolužačky z vysoké, které jinak moc nemusím, protože jsou drsné, torchu mrchy a držky držkaté. Byly ochotné, komu by se nechtělo jít vybírat svatební šaty. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
peroli: no to je trošku moc, co jsi napsala...To se mě dost dotklo. Já jsem nevěřící a měla jsem svatbu "jen" na radnici...ale je snad úplně jedno, kde tu svatbu máš...to neznamená, že k tomu přistupuje ten, co se vdává/žení na radnici nějak lehkomyslněji než ten, co ji má v kostele, kde je to možná honosnější a obřadnější. Kostel a bůh ti doživotní a šťastné manželství nezaručí. A pro po...já manželství beru vážně ;-)
Odpovědět
Achjo, myslela jsem si, že doba svateb v kostele, "protože je to tam hezčí a důstojnější" už je pryč :-S A je to tu ještě navrženo jako levnější varianta, kterou si lze navíc odečíst z daní ]-( Peroli, aby byl jeden z páru pokřtěný, je podmínkou katolického sňatku, toto opravdu na faráři nezáleží! Souhlasím s kvalitní kapelou (my jsme takovou měli a tančili opravdu všichni), co se prstýnků týče, záleží na každém - někdo má ocel či titan proto, že je levnější, jiný, proto, že se mu líbí. Ale je fakt, že o prstýnkách je třeba přemýšlet i do budoucna - zda se vám budou stále líbit, hodit se na ruce a ke stylu starších lidí atd. Fotograf nemusí být profík, stačí i nadšený a schopný amatér.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky holky, já z vlastní zkušenosti říkám rozhodně fotogrf.nešetřete, my vybrali průměrné cenové podmínky, máme fotky pěkné, ale...prostě něco jim chybí a žere mě to. Krásné přípravy a nádherné svatby všem
Odpovědět
1
2
23
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?