Svatba bez dětí - co si o tom myslíte?

Co si myslíte o svatbě bez dětí? My děti nemáme. Zveme mého bratra (10let) a od snoubence neteř (3roky) - to jej jasné, je to rodina. Děti od kamarádů ale nechceme. Nechci z toho mít kinder párty a navíc si myslím, že si to i ostatní více užijí, nemusí se o ně starat a vydrží déle. Na druhou stranu jsem se setkala s reakcí, že pro jedno dítě mít hlídání budou a druhé budou muset vzít sebou. Co s tím? Nechci být sobec, ale měli by respektovat přání nevěsty a ženicha, nebo ne? Ještě chci doplnit, že v době naší svatby bude nejmladšímu dítěti hostů 2roky.
Odpovědět
Chápem na jednej strane, chcete sa baviť s vašimi kamarátmi a nechcete, aby stále behali okolo svojich detí a odišli po hlavnom chode, lebo deti idú spať. Predstav si, že ty máš deti a niekto ťa pozve na svadbu bez nich... Keď na to pozerám takto, tak by som vôbec nemala chuť na takú svadbu ísť a to žiadne deti ešte nemám. Pre rodičov sú deti súčasťou ich života. Zatiaľ, čo som bola na svadbách, deti boli veľmi milým sprestrením. Malé dievčatá sa tešili zo šiat, nevesty, hádzania kvetiniek, tancovali. Minule som čítala nejakú diskusiu, či brať deti na pohreb a nejak sa diskutujúci zhodli, že to patrí k životu a deti sa nemajú vyčleňovať. Prečo ich ale chceme vyčleňovať už zo svadieb stále úplne nechápem
Odpovědět
@mia_von_prag on je asi problém i v tom, že jsme některé ty deti v životě neviděla. Tak nějak nevím, proč bych měla zvát někoho koho neznám. Samozřejmě, že děti, které znam a vídávám by mi asi nevadily. Ale nemůžu pozvat jen polovinu dětí.
Odpovědět
@tereza74 nie sú žiadne pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať. Na ktorom prste nosíš prsteň, koho pozveš, či zaplatíš ubytovanie, dáš koláče domov je tvoja vec a skoro vždy sa nájde niekto nespokojný. Ja by som to považovala za zvláštnu požiadavku nepozvať deti, ale možno sa skús spýtať priamo hostí, ako by to vnímali.
Odpovědět
Je to vase svatba, vy urcujete pravidla. Ale berte na vedomi, ze nekdo treba neprijde, protoze treba nema hlidani. Ja bych na svatbu bez ditete nesla, syn je soucasti nasi rodiny. Jasne, nekdo je rad, ze zapari ez deti, ale vsichni takovi nejsou.
Odpovědět
Profilova fotka
Pravidlo etikety, ze potomstvo se ucastni spolecenskych akci az tak od dvanacti let, kdy rozezna salatovou vidlicku od dezertni a je schopno vest jakztakz konverzaci, se snad uz nedrzi ani na britskem kralovskem dvore.
Odpovědět
S manželem máme dcerku, které v době svatby budou +-2 roky a nemáme žádný problém novomanželům vyhovět. Svatba nebude daleko od našeho bydliště, takže kdyby cokoli, můžeme dojet. Myslím si, že takto staré dítě už vydrží část dne bez rodičů ( jen třeba přijedeme uspat a tak, pokud se to do té doby nenaučí s někým jiným ) a i pro nás jako rodiče to bude vyjímečný den . Upozorňuju, že jinak s dcerkou trávíme veškerý čas a moc ji milujeme :)
Odpovědět
Profilova fotka
@pirek 80% dospělých od sebe různé druhy vidliček taky nerozezná :-D :D :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
ale asi by mě nenapadlo brát své dítě na svatbu přátel (na svatbu v rodině ano), pokud by nebylo maličké úplně. Jinak bych si hlídání na odpoledne a večer zařídila. V případě většího na celý den.
Odpovědět
Já bych tohle nechala na hostech. Pokud jim půjde o to, aby si mohli na svatbě zařádit, zařídí si hlídání, pokud to bude možné. A pokud s vámi budou chtít prostě prožít tu událost jako rodina a tomu přizpůsobit situaci, tak přijdou s dětmi. Znají vás, ví, že dětmi momentálně nežijete, takže si asi dovedou představit, jak bude svatba pojatá. Asi bych se taky necítila moc dobře, kdybych byla takhle nucená "bavit se bez dětí". Pokud to tak chci sama (a je to možné zařídit), tak to tak přeci udělám i bez instrukcí ;-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Ja vyclenovani deti ze svateb moc rada nemam, takze by se mi to moc nelibilo, nicmene bych se snoubencum snazila vyjit vstric. Na druhou stranu by snoubenci meli pochopit, ze nekdy to proste jinak nejde a nemeli by se urazet, pokud bych treba pak na svatbu nemohla prijit - hlidani nemusi vyjit, dite nelze z ruznych duvodu dat nekomu hlidat apod. Ja bych treba donedavna mela problem, protoze dcera je mamanek a pokud jsem mela od ni odejit, byl hrozny rev, takze hlidani pouze na nejnutnejsi dobu a jen pokud to jinal neslo (musela jsem k doktorovi apod.) a vetsinu casu probrecela :( Ted uz je to nastesti v pohode a babicky a dedecky vzala na milost. Ale chtela jsem hlavne rict, ze proste ten respekt a pochopeni by melo byt na obou stranach.
Odpovědět
Profilova fotka
Vzdycky se najde nekdo, komu to bude jedno a nekdo, kdo bude nespokojeny... na tohle tema je tady uz hodne diskuzi a asi si to musis vyjasnit sama se svym svedomim. Pokud tvi pratele maji rodiny, tak deti jsou jejich soucasti a ve vetsine pripadu (aspon u mych pratel, kteri maji deti) jsou schopni je usmernovat tak, aby to “nenarusovalo” celkovy prubeh akce. I silvestra jsme zvladli s detmi a nedovedu si predstavit, ze bych jim rekla, at nechaji svoje deti doma, protoze ja si prece muzu o svoji svatbe rozhodnout sama a kdyz budu chtit, aby si hosti napatlali na hlavu hovno, tak se tak stane a beda tomu, kdo neuposlechne... (mozna trochu nadsazene, ale stejne nesmyslny mi prijde prikaz, nesmite vzit deti, protoze ja jsem se tak rozhodla)
Odpovědět
Článek se načítá
My máme také svatbu bez dětí. Na moravské svatbě se hodně chlastá a malý děti by se tam akorát pletly a ještě by došlo k úrazu. Ale u nás víceméně nikdo děti nemá, takže je to v klidu. Já chápu, že děti jsou součástí a mám je ráda, ale je to prostě o tom, že je to naše svatba a je naše právo si zvolit hosty, neb celou svatbu financujeme. Jen pro info, nezveme tchána manželku a absolutně mi nezajímá nějaká slušnost či neslušnost, prostě jí tam nechceme a nebude tam. Já osobně jsem byla na několika svatbách, kde třeba děti řvaly v půlce obřadu a to není příjemné. Taky jsem byla na svatbě, kde roční chlapeček ve fraku skočil do louže, nevěstu odhodil od hlavy až k patě a všichni se tomu smáli a bavili se. Tohle mi udělat nějaké dítě, rozhodně se smát nebudu! Prostě svatbu bez dětí naprosto chápu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
A čeština má jeden skvělý slovní druh, tzv. adjektiva přivlastňovací, tudíž můžeme klidně psát "snoubencova neteř" nebo "tchánova manželka", a ne ty paskvily, co jeden musí číst třikrát, aby pochopil, o koho vlastně kráčí.
Odpovědět
Profilova fotka
My taky plánujeme svatbu bez dětí (kromě kojených, který by ale neměly být na obřadu). Chceme, aby se pozvaní bavili (proto také platíme kapelu) a ne jí trávili na dětském hřišti, které v místě svatby je. Ale protože naší dceři bude rok a půl, tak děti vyloženě nebudeme zakazovat, ale jen doporučíme, aby je nechali doma. Pokud je někdo doma nenechá, tak bude požádán, aby prcek nebyl na obřadu, protože o řev během obřadu nestojíme. A to včetně toho naší dcery ;-)
Odpovědět
Já jsem tedy zastáncem toho, že děti nejsou přítěží, a to ani na svatbě.A to děti zatím nemám... Samozřejmě se tu všechny nevěsty ohání tím, že je to jejich svatba a tak je musí všichni poslouchat, ale mně už to přijde trochu jako šikana hostů. To, že je to vaše svatba, neznamená, že to nemá určité hranice. Ono se pak může stát, že se vám hosté na takovou svatbu vyprdnou, když třeba neseženou hlídání nebo prostě nebudou chtít být bez dětí. Na svatbě jsme měli 2 děti (bratránka - tehdy 4 měsíční miminko a dceru mé kamarádky - 11 měsíců). Byli oba bezvadní. Hosté je chodili oprašovat, během obřadu jeden trochu zabrečel, ale v tu chvíli to bylo legrační, takže se všichni smáli. Nesmíte to brát tak úzkoprse, uvolněná atmosféra je většinou tehdy, když se nemusí lidé striktně dodržovat nějaká pravidla nebo se chovat škrobeně. Mně tedy nakonec bylo líto, že nemáme mezi kamarády a rodinou více dětí, protože by byla ještě větší legrace. :-)
Odpovědět
Dobrý večer, uz sem moc nechodim. Na nasi svatbě jsme meli dve 2lete holčičky a nikdy bych nerekla že maji prijit bez nich. Nevlastní sestra odjela s malou odpoledne a teta si zaridala hlídání tak ze si pro malou navecer pro ni prijeli babicka s dedou a tim pádem mohli potom rodiče řadit.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme všem sdělili, ať přijdou bez dětí, protože svatba není dětská párty se skákacím hradem, klaunem a dalšími nesmysly pro děti, které někteří snoubenci organizují. Nikdo neřekl ani popel, všichni přišli bez dětí a bylo nám všem báječně. :-) Je to Vaše svatba, udělejte si ji tak, jak chcete. Pokud Vaše přání někdo nerespektuje, tak ať nechodí. Hotovo. Nedělejte něco jen proto, že Vám to přijde blbé, trapné, líto apod. Udělejte si na svatbě jen a jen to, co oba chcete. :-)
Odpovědět
Holt to nehroťte, já byla jako host jednou v blbé situaci. Mě se stalo, že tchýně mi do očí řekla, že mi mladší díte nepohlídá. V okolí dalších 100 Km nikdo jiný nebyl a byla to jedna z mých nejlepších kamarádek. To byla sakra prekérní situace a v té může být jakýkoliv Váš host. Tak pak si musíte rozmyslet co má pro Vás větší cenu - buď to je to můj den a musí být dokonalý dle mě, nebo být se všemi co mám ráda, protože mi na nich záleží. A já zvala na svatbu jen ty, které mám opravdu ráda, a mrzelo by mě, kdyby kdokoliv z nich v ten den s námi nebyl. Kdyby mi kamarádka dala volbu že buď bez dětí nebo vůbec...no nevím, byla bych z toho hodně smutná, že tam za dané situace nejsem vítaná. A víte co, svatba byla nakonec super i s dětmi, děti se daly spát, nikomu nevadily a pařili jsme do rána i tak - bezdětní nebo i s dětmi ( ty spaly už) v posteli. Ve finále si dětí všímat na svatbě vůbec nemusíte ,děti se skvěle zabaví sami nebo s rodiči a každý rozumný člověk Vám dá dar odpovídající i počtu hoslů na svatbě. Nevím jak děti ostatních , ale mým dětem na zábavě stačí k zábavě jen další lidi a muzika. Nic extra není třeba pro ně vymýšlet.
Odpovědět
Profilova fotka
I my plánujeme svatbu bez dětí... Kromě brášky a neteře ... Ale ostatní sami pochopili, že by si to neužili, kdyby tam museli hlídat své ratolesti ... ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Samozřejmě je naprosto v pořádku, pokud si stanovíte, že děti na svatbě nechcete. Ale je potřeba si uvědomit, že dítě není balíček, který rodič zavře do ložnice a v klidu odjede, ani ho nemůže nechat u sousedky, pokud nemá hlídání. U spousty dětí nelze objednat si cizí paní někde z webu a dítko s ní v klidu nechat. A pokud rodič prostě jiné hlídání nemá, tak potom na vaši svatbu přijít nemůže. Není to od nich žádný nerespekt k vašemu přání ani naschvál, jen to pro ně prostě není možné. Proto je dobré si rozhodnout, co je pro vás důležitější. Jestli mít tam kamarády i za cenu, že se až tam seznámíte s jejich dětmi, nebo je tam raději nemít, pokud neseženou hlídání. Podle mého názoru je nejlepší kompromis hosty požádat, aby s sebou děti nebrali, pokud je to možné, že si přejete pokud možno cizí děti na svatbě nemít. To většina rodičů pochopí a bude se snažit vyjít vám vstříc, a s sebou je vezmou pouze ti, kteří jinou možnost nemají. Pokud tam nechceš vůbec žádné dítě, tedy raději ať kamarádi nepřijdou, pokud hlídání nemají, pak se vykašli na nějaké negativní pocity, že jsi sobec nebo že oni tě nerespektují. Tak to není, ty máš svoje představy a oni zase svoje možnosti. Ale snaž se je chápat. Pro bezdětné je to často těžké, protože si nedovedou představit, že s dětmi je to někdy složitější, než se zdá. Jsou děti, které snadno můžou být s chůvou v půlroce, jsou babičky, které klidně pohlídají pět dětí naráz, ale nejsou takoví všichni.
Odpovědět
V mém okolí probíhalo za poslední 2 roky 6 svateb, včetně té mojí. Na pěti svatbách jsme normálně své děti měli a svatby byly bezvadné, věkové rozptyl byl od 10 měsíců do 11 let (starší děti už asi ani mezi děti nemá smysl počítat). Děti se zabavili buď sami nebo prostě hlídali rodiče, večer se děti daly spát a pařilo se dál. Na jedné svatbě bylo striktně dáno, že bude bez dětí a my se prostě rozhodli tam nejít. S námi ještě další dva páry, které mají děti. Nebrala jsem to nějak tragicky, novomanželé od nás dostali i svatbní dar. Prostě novomanželů věc, jak to chtějí mít. Trochu úsměvné je, že na svatbách s dětmi se pařilo do rána, na té bezdětné prý skončili po 23. hodině. Z toho usuzuje, že zábava na svatbě určitě není o tom jestli tam budou děti nebo ne.
Odpovědět
Taky jsme byli na svatbě, kde už na oznámení stálo, že je zákaz vstupu dětem. My jsme ještě s manželem děti neměli, takže jsme to vůbec neřešili, ale mezi hosty jsme se pak dozvěděli, kolik párů odmítlo přijít, když si nemohli vzít s sebou i své děti a někteří rodiče dorazili bez dětí, ale zase odcházeli dost brzy domů za dětma. Na naší svatbě byly děti vítány a ani nás nenapadlo něco takového vůbec řešit, připadalo by mi to jako třeba pozvat kamarádku, ale ne jejího manžela...
Odpovědět
@tereza74 Terez, svatbu máme za sebou v duchu "Prosíme, bez dětí". Na obřad jsme to nechali samozřejmě na uvážení každého, takže tam nějaké děti byly. Trochu nám "pomohlo" i to, že svatba byla v pátek. Ostatním jsme jemně vysvětlili, že pro děti neplánujeme připravovat žádný program a očekávali jsme reakce, všichni to brali úplně s přehledem a nikdo se nevyjádřil ve stylu, že bez dětí prostě nedorazí - výjimku tvořily pouze kojené děti. Po pravdě - tohle jsou přesně chvíle, kdy poznáš, jací jste opravdu kamarádi - ve smyslu, jak spolu můžete mluvit na rovinu. Samozřejmě, že se může najít někdo, kdo si opravdu není schopen zařídit hlídání (také jsme měli jeden případ), ale pak je dost pravděpodobné, že už teď o někom takovém víte nebo o tom pohovoříte a určitě najdete nějaké řešení. Než mě tu ostatní začnou ukamenovávat - ano, mám ráda děti a dříve jsem se jim i hodně věnovala. Máme střídavou péči na manželova syna a ani on na svatbě nebyl a nikdo z nás tím neutrpěl. Samozřejmě souhlasím s tvrzením, že děti jsou součástí života rodičů, ale zase bych to nepřeháněla s tím, že se od sebe nemůžou hnout ;) Jak už bylo napsáno, je to Vaše svatba a Vy si jí udělejte podle svého, tuto volbu mají i ostatní ;)
Odpovědět
Také jsem "chtěla" svatbu bez dětí, ale.... Zvu své dvě sestřenice a ty mají děti (3 kluci - 7 a 9let, a 9let) a jelikož je zvaná celá jejich rodina, neměli by hlídání. Takže to už máme 3 děti, dále sestřenka od snoubence má holčičku 4 dítě - nikomu jí nesvěří :D. Pak oddávající je zván i s manželkou a mají prcka do 2let, 5dítě. Pak jsme zvali společné přátele a tam už jsem počítala, že přijdou bez dětí, jelikož je to s přespáním a bylo mi oznámeno, že berou dvě holky(4 a 8let) a k večeru si je vyzvedne babička.... Od mých sestřenek kluci jsou akční, lítají na všech našich oslavách a je jich vždycky plná místnost a jak se k nim přidají 2 holky od přátel (vydají za dva kluky) máme se na co těšit... Tudíž svatba bez dětí se nekoná a nejsem z toho dvakrát odvázaná. ]-( :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na tom, v jaké vzdálenosti svatbu máte, jestli se počítá i s přespáním atd. A jací jsou vaši přátelé - zvládnou den bez svého dítěte a užijí si jej, nebo jsou to neurotičtí rodiče, kteří budou akorát celý den ve stresu a v 10 pojedou kvůli dětem domů? Mají možnost hlídání dětí? O kolik dětí se jedná - takových dvacet už je opravdu dost... Zvažte vaše možnosti, opatrně se zeptejte na názor několika lidí a pak si to rozhodněte ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Měli jsme svatbu bez dětí a jsme rádi, že jsme se nenechali zviklat řečmi, že se to nesluší.. Obřad jsme měli v létě, dost daleko od domova (vedro a dlouhé cestování by na malé děti opravdu nebylo, nezlobte se na mě), na obřadu nám zpíval známý zpěvák a nechtěli jsme, aby ho rušil dětský křik.. Většina hostů bez problémů naše důvody pochopila, jeden pár bohužel ne, i když možnost hlídání měli.. Nejlepší kamarádka si pro batole sehnala bez problémů hlídání u své maminky, bohužel nakonec nedorazila, protože onemocněla.. Děti zatím nemáme, ale milujeme je. Rodiče, neberte to tak dramaticky a osobně, jeden den bez dítěte snad jde přežít, ne? Samozřejmě, pokud je zdravé.. Kdyby jsme my, jako manželé, byli pozváni na svatbu, tak si buď hlídání zajistíme nebo půjde jen jeden z nás, svět se nezboří..
Odpovědět
Profilova fotka
A ještě, když jsem u tohoto tématu, napadlo Vás, dámy, že mezi nevěstinými nebo ženichovými rodinami, přáteli, je někdo, kdo se léta marně snaží o miminko? Ze svého okolí vím, že některé ženy pohled na cizí děti vyloženě trápí a navozuje tolik známé myšlenky na zázrak, který nepřichází.. Třeba někdo takový je mezi hosty, přijde se pobavit, odreagovat.. Zamyslete se, prosím, a nemyslete jen na sebe.. Máte svá štěstí doma, vrátíte se za nimi, tak proč házet kyselé obličeje, že snoubenci vyslovili přání mít svatbu bez dětí? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@jita123 Ovšem většinou ti snažící se nejsou tak ujetí, aby si vynucovali eliminaci dětí, kudy projdou :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pirek proč by si ji měli vynucovat oni sami? Třeba je nevěsta empatická a má kamarádku ráda..
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?