Doprovod k oltáři :(

Profilova fotka
Ahoj holky, potřebovala bych velikánskou radu. Naši se před nějakými 14 lety rozvedly a nyní s námi žije mamčin nový manžel. Nahradil mi taťku, který od nás odešel kvůli jiné ženě. Mám teď strašné dilema v tom, kdo mě povede k oltáři. Nejhorší je, že bych na jednu stranu chtěla aby mě vedl otec, ale na druhou stranu uvnitř vím, že by si to více zasloužil nevlastní taťka a chtěla bych aby mě vedl on. Strašně se to ve mě pere a nevím si rady. Příští týden jdu se svým otcem si sednout a pobavit se o tom všem, jak to bude. Vztahy mezi ním a mou mamkou jsou na bodu mrazu. Je pravda, že jsem i na jednu stranu trošku doufala v to, že by otec vůbec na tu svatbu nešel (kvůli svědomí, ublížil nám dost). Ale teď jak jsem s ním mluvila po telefonu, tak mi řekl, že by šel asi jen na obřad. Prosím co by jste dělaly vy? Jsem z té situace fakt zoufalá. Všem moc děkuji za názory.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@katchabc Řiď se podle toho co chceš ty. Neřeš co na to řeknou ostatní. Pokud se s vlastním otcem moc nestýkáš a s nevlastním naopak hodně, tak by měl vlastní otec pochopit, že nechceš aby tě vedl k oltáři. Zvlášť když tě tvůj nevlastní otec vychoval, staral se o tebe atd. Otcem se člověk nestane v okamžiku zplození, ale pokud se o dítě stará. Přítel to má stejně. Vlastní otec se s jeho mámou rozvedl když byl hodně malej. Jako dítě k němu občas jezdil, ale teď už se vůbec nestýkají. Maminka se vdala znovu. Nevlastnímu tátovi říká Táto i ho tak bere. Na svatbě bude jako otec ženicha vystupovat nevlastní otec. Vlastního zveme jenom na obřad. Záleží na tom jak to máš ty. Na ostatní se vykašli ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No mám to tak, že se s vlastním otcem stýkám na narozeniny, svátky, vánoce a tak. Bavíme se spolu a beru ho jako otce, ale jako otce, který mě od 13 vychovával beru Radka. Beru to tak že je mi otce líto, když mu řeknu že mě nepovede i když vím že by bylo fér a pocta pro Radka kdyby mě vedl on. Zase mi ale říkal (nevlastní otec), že k oltáři by mě měl vést otec vlastní. On to bere ze strany otce, že by mu to urvalo srdce kdyby svou dceru (která se vdávala před 3 lety) nemohl k oltáři odvést.
Odpovědět
Profilova fotka
@katchabc Chápu, že se cítíš bezradně, řešila jsem něco podobného. Naši se rozvedli když jsem měla rok, vzah mezi nimi je hluboko pod bodem mrazu. Já se s tátou stýkám stále, náš vztah je v pohodě, ale nevychovával mě a mamce dost ublížil, takže na svatbu ho pozvu, to bych si neodpustila, ale nechci aby mě vedl k oltáři. Spíš teď řeším kdo mě povede, protože mamka na chlapy zanevřela, takže žádný náhradní táta není :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@katchabc kdyz je to takhle tak ja bych se rozhodla tak, ze bych sla sama.. a je to.. Nas otec opustil kdyz mi bylo 11let a k oltari me povede mamina..:)
Odpovědět
Profilova fotka
A myslíte si, že navrhnout, aby mě vedli oba je blbost?
Odpovědět
Profilova fotka
@katchabc To mě taky napadlo ti napsat. Jestli máš ráda oba, tak proč by tě nemohli vést oba? Nebo tě může vést i mamka ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Teď jen jestli to taťkové když tak zkousnou :) Bylo by to pro mě asi nejjednodušší
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle dilema mám také, ale trochu z jiné strany.. Protože naši se rozvedly v mých 11 letech, tak mě s bratrem o té doby vychovával strejda s tetou a teď taky přemýšlím nad tím, komu říct - jestli tátovi nebo strejdovi... S tátou se stýkám, vztah máme v pohodě, ale po stránce výchovy a tak podobně by si to více zasloužil strejda. Takže já taky nevím... :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@libuse_chroncova tak taky oba...? Je to těžké :(
Odpovědět
Profilova fotka
@katchabc viděla jsem i svatbu, kdy nevěstu vedl nevlastní a vlastní táta...já to moc neuznávám... :-| být tebou rozhodnu se dle srdce a jak to cítíš Ty sama..nekoukala bych na to, zda to ublíží tomu či tamtomu...Tebe se taky nikdo neptal, jak Ti bylo a nebylo....Ale pokud se s vlastním taťkou stýkáš a máš ho ráda, měl by Tě vést on...To je jen názor, musíš vědět Ty :-)
Odpovědět
ja bych pozadala i idvedeni maminku, ta jedina je v tvem zivote po celou dobu
Odpovědět
@katchabc Ja bych je urcite pozadala, aby te vedli oba :)
Odpovědět
Článek se načítá
Dobrý den, zajímalo by mě, jak jste to vyřešila... Vůbec mi nedošlo, že nás má vícero tento problém. Mě to rozhodnutí čeká za 4 týdny. Doteď netuším, jestli vlastní otec stihne na svatbu dorazit, nevlastní otec samozřejmě funguje lépe. Maminka již bohužel zemřela. Z mé strany vzešla varianta, že mě k oltáři odvedou děti mé sestry, které mám moc moc ráda a jejich narození nám vlastně pomohlo zvládnout odchod mamky. Přijde mi to symbolické, pochopení od budoucího muže a jeho rodičů mám a na zbytku mi tolik nesejde. Hodně štěstí!
Odpovědět
Profilova fotka
Kamaradka mela uplne stejnou situaci... Vyresila to tak ze ji odvedli oba dva!
Odpovědět
@katchabc V podstatě se rozhoduješ mezi tím, co chceš (tvůj nevlastní otec) a mezi tím,co bys měla (vlastní otec). Podle mého by ses v těchto věcech měla řídit srdcem a podle toho, co jsem pochopila, si nejvíc přeješ, aby tě vedl tvůj nevlastní otec. Podle mně je dobré to vyslyšet, protože pokud půjdeš se svým biologickým otcem jen z pocitu povinnosti, budeš toho pak litovat.
Odpovědět
Ahoj, já měla stejný problém. Ale nakonec jsem to vyřešila tak, že mě vedl můj nevlastní táta (poté na svatbě pronášel i přípitek - požádala jsem mého otce aby jej pronesl ale řekl mi že on nic pronášet nebude) i když můj otec na svatbě byl. Já měla až do loňského května s otcem vztahy na bodu mrazu (můj muž ho chtěl poznat, takže díky tomu ledy pomalu začínají tát, ale asi nikdy neroztají úplně)
Odpovědět
Ja nevim proc se to az tak resi. Take jsem myslela,ze mne bude doprovazet tatka,ale s pritelem jsme se rozchodli,ze je to posledni cesta jako snoubency,a ze projdem ji spolecne. K oltari doprovazel mne muj snoubenec,za nama sli svedkove,a bylo to krasny ;) Proc teda nemuzete jit spolecne? Tym se vsechno vyresi,a nikdo nebude mit s tim problem :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, já řešila to samé na své první svatbě, byla to obrovská svatba se všemi zvyky a většina lidí mi říkala, že by mě otec měl odvést. Ale podle mě si můj táta prostě nezasloužil odvést mě k oltáři, ublížil celé rodině a mně se ozval tak jednou za rok, max. Kdyby se víc zajímal a měl o mě zájem, neváhala bych, ale takhle ne. Řekla jsem mu, že ho zvu na obřad, i na hostinu, ale že k oltáři mě povede maminka. Řekl ok a že přijde jen na obřad a tak to taky bylo. Bylo mi to po svatbě trochu líto, přišlo mi, že jsem mu ublížila, ale poté, co mě půl roku po svatbě manžel začal podvádět a pak poslal do háje se slovy, že vlastně nechápe, proč si mě bral, a já hledala pomoc i u táty a on mi na to řekl, že nemám dělat problémy, že ženský furt vše řeší a stejně nic nevyhrajou, mi došlo, že jsem udělala dobře, že mě nevedl on a přestalo mi ho být líto. Teď mám před sebou druhou svatbu a ani mu o svatbě neřeknu. Takže si s tím nelam hlavu, mamka tady pro tebe byla a bude vždycky, takže to je jasná volba ;)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj. Já se s otcem nestýká vůbec... ségra poslední dva roky občas jo. Já ne. Máma má také nového muže, našla si ho už jsem byla dospělá, na vysoké a s mým budoucím manželem už jsem také chodila. Otce nezvu ani na svatbu.... K oltáři mě povede můj děda
Odpovědět
Profilova fotka
Mam take problem s tim odvedenim, takze to vubec neresim a pujdu sama nebo jak nekdo psal, pujdeme se snoubencem spolu. Pritel ma taky problem. Rodice se rozvedli, kdyz byl maly. Vychovaval ho dlouhou dobu druhy manzel od matky, ale ti jsou uz taky rozvedeni a matka ma noveho pritele. Zveme rodinu na obed, kde bude priteluv otec s pani, matka s novym pritelem. Cloveka, ktery pritele vychovaval pozvat nemuzeme. Vypadalo by to vuci vsem blbe. 1 matka, "3" otcove... @katchabc Vest od obou nedoporucuji. Ulicka k oltari vetsinou nebyva siroka pro 3 lidi :-) Zvol podle sveho srdce a ne podle konvenci.
Odpovědět
Profilova fotka
Řeším něco podobného, i když ne úplně. Mám to se vztahy v rodině docela náročné. Otec s námi nežije a ani nechci vědět, kde (a zda ještě) vlastně žije. Prarodiče na svatbu nemůžu pozvat, protože by v tom případě nepřišla mamka, navíc se s nimi skoro nestýkám (za poslední dva roky jsem u nich byla jednou). Mamka nikoho nemá, takže by v úvahu připadal můj mladší bratr. Jenže.. za poslední rok jsem musela řešit bezpočet jeho průšvihů, nadělal si hrozné dluhy, lhal mně i mamce a já si na sebe kvůli němu musela vzít půjčku, aby se zaplatily jeho dluhy (naštěstí splátky platí on). Pořád nejsem rozhodnutá, jestli si zaslouží mě vést. Kdybych si ale řekla někomu cizímu, tak bych mu asi ublížila, což zase nechci. Mamka by byla fajn, ale jednak by to bylo asi divné a hlavně by brečela už od dveří kostela a já jsem na brek hrozně chytlavá. Takže fakt nevím... Možná to za mě nakonec vyřeší kostel - má hodně úzkou uličku - asi se tam nevejde ani špalír a mám poměrně široké šaty. Takže asi nakonec půjdu sama. Drahý už se s tím snad nějak smířil...
Odpovědět
Profilova fotka
@katchabc presne tak, udelej si tak, jak to citis ty. Nasi se rozvedli pul roku pred svatbou a popravde mi tim hodne ulehcili praci. S tatou nevychazim dobre, nestykame se... Napopak s mamkou mame krasny vztah. Puvodne byla varianta, he pujde tata na obed aspon, aby se nereklo... Ale postupne se zacal angazovat a kasat, ze jako nam chce zaridit snidani doma a chce u nas byt cely vikend a jeho pribuzni aby spali u nej, jsou to prece jeho pribuzni a ne mamky.. Nacez sem mu rekla, ze to je moje svatba a budu rada, kdyz bude respektovat moje rozhodnuti, na obed ano, dal uz ne a v nedeli na rodinny obed na zahrade, dekuji ale nechci. Takze nasledovala salva vycitek, co pro nas vse udelal, ze teda si ma sednout do kouta jako tichy sponzor? Ano co pro nas udelal...dovolene byly super, ale o neco mene super byly hadky a despoticke vylevy, ktere vas proste poznamenaji na zbytek zivota... Takze sem ho poslala pryc, ze si to musim promyslet a jeste ten den jsem mu napsala mail, ze na svatbu nepujde vubec, ze chci mit ve svuj den klid a ne jen cekat, kdy ztropi scenu. A on mi napsal, ze by stejne nesel, ze nebude radsi ani doma, nekam pojede. Nakonec me vedla z jedne strany moje mamka, ktera bulela, ,dyz sem ji o to v ten den poprosila a z druhe strany sel tchan a ten byl taky moc dojaty :-). Konec dobry, vsechno dobre :-) :-) :-)
Odpovědět
Ja jsem asi divna ale pripada mi trochu smutne, kdyz nekdo neni schopen s rodici v dospelosti vubec vyjit.. Pokud tam neni nejaky zneuzivani, fyzicky nebo psychicky nasili, tak mi prijde, ze je to o komunikaci a taky o tom, umet pochopit, vysvetlit a odpustit. Ja jsem se svym tatou vzdycky dobre nevychazela, taky si pamatuju nespocet rodinnych hadek a byly chvile, kdy jsem si myslela, ze uz se s nim snad ani nebudu bavit, ale pak jsem dospela a zjistila, ze muj tata bude vzdycky muj tata, ze kdyz clovek zacne pak do vztahu rodicu trochu videt, tak spoustu veci pochopi a uvidi z druhe strany. Nevim..zkratka si myslim, ze vzdycky stoji za to udelat s rodici ten smirlivy krok.. nerikam nechat si sr*t na hlavu, ale proste dat najevo, ze s nimi clovek chce mit dobry vztah.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych uvažovala, že by mě vedla mamka, kdybych byla v této situaci....ale nevím, jaké jsou vztahy, takže je to opravdu jen na tobě. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Holky moc moc moc Vám děkuji za Vaše názory....V hodně z nich jsem se našla...nakonec se to vyřešilo myslím si fajn :) Byla jsem s taťkou na víno a bavili se a on mi řekl, že by si přál, aby mě mohl odvézt od domu autem na obřad a odvézt mě k oltáři...Nedokázala jsem mu říct NE! Je to otec a vždy bude. Zeptala jsem se ho tedy, zda by pro mě udělal to, že by mě vedl on i Radek (nevlastní taťka). Na to řekl že ANO, že pro mě to udělá. Když jsem to říkala se stáhnutým žaludkem Radkovi, tak mi řekl, že nechápe, proč si s tím dělám takovou hlavu. Že si mé nabídky váží, že ho těší, že bych chtěla aby mě vedl i on, ale že taťku mám jen jednoho, a že to je jeho snad největší výsost, odvézt svou dceru k oltáři. Že on si nedovede představit jak moc by bolelo, kdyby on nemohl odvézt svou biologickou dceru. Tak že mám jít s taťkou. Že on si pak zbytek dne jako můj taťka užije :) Spadl mi obrovský kámen ze srdce... :) Taťka vlastně bude pouze na obřad a potom na focení a pak pojede domů. Nebude na obědě a po zbytek dne. Asi týden na to jsme se domluvili že zajedeme někam třeba na víkend i s jeho ženou a mým drahým. Takže vyřešeno a jsem happy :)
Odpovědět
Máš skvělýho nevlastního tátu....Určitě bych mu věnovala tanec s nevěstou. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to určitě :) nikdo jiný :) jedině on :) a děkuji, ano je skělý :)
Odpovědět
@katchabc Tak to je super, to dopadlo nejlip jak mohlo :)
Odpovědět
Profilova fotka
Riešim (riešila som) podobný problém s tým rozdielom, že keďže sú moji rodičia roky rozvedení a otec s nami nežil, myslela som si, že by si to zalúžil děda, pre ktorého by to bola obrovská česť a moc by si to vážil. Skúsila som túto variantu prebrať s otcom (teraz sa normálne stratávame už niečo cez 5 rokov) a poedal, že tým pádom na svadbu ani nepríde. Čiže na výber ani nemám. :-) tak sme sa dohodli, že děda bude mať príhovor na našej svadbe. :-) Prajem Ti štastnú "ruku" pri rozhodovanía čo najmenej ublížených ľudí, svadba je o Vás a nech už Ťa povedie ktorýkoľvek otec, hlavne aby všetko dobre dopadlo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vidím, že tady to řeší každá druhá :-) S přítelkyní máme svatbu v červnu a jelikož rodiče se vyjádřili, že s tímto naším životním krokem nesouhlasí a ať nepočítáme s jejich účastí na té "šaškárně", které říkáme svatba (samozřejmě je to registrované partnerství, ale pro nás to má stejný význam), tak je myslím zřejmé, že mne otec k oltáři vést nebude. Pozvánku jim i tak pošlu, nicméně po nich nic nežádám -ať už pomoc s organizací, finanční pomoc či doprovod k oltáři. Je to naše rozhodnutí a pro mne je nejdůležitější, abych u oltáře našla svou milovanou a veřejně stvrdila naši lásku :) Takže prozatím vede varianta, že půjdu uličkou sama.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?