Pozvat "otce" na svatbu? Kdo mě odvede k oltáři?

Ahojte,mám takové větší dilema s pozváním mého otce (v mém případě spíše jen zploditele) na svatbu. Je to složitý příběh a tak to zkrátím... Když moje máma otěhotněla, tak o mě vlastně vůbec nestál a odmítal mě. Viděl mě jen párkrát když jsem byla malá a to já si samožrejmě nepamatuju. S mámou je v pohodě. Ona mě vychovávala s otčímem,kterého si pak vzala,ale kvůli xxx důvodům se pak rozvedli. Můj úžasný otec se o mě nikdy moc nezajímal, vlastně jen do té doby dokud platil alimenty, pak ticho po pěšině. Vždy si u soudu snažil vydupat co nejnižší alimenty i přesto že je to milionář, platil na mě 250 Kč a nechal si je snížit na polovinu - ubohé. Viděla jsem ho poprvé v 15 když byl další soud o zvýšení alimentů kvůli studiu. Nikdy mi nic neposlal,žádný dárek, peníze navíc,prostě nic. Poslední 2 roky komunikujeme tak 4x do roka, na Vánoce, o narozeninách. V létě jsem ho navštívila v jeho Skrblíkově a ukázalo se, že je to jen vychloubačný chlap. Na mámu mi řekl věci kterým ani nevěřím, vychloubal se kde všude byl, co všechno má, jak luxusně se mají jeho další 3 děti,které s ním vyrůstaly a co vše jim koupil,postavil atd. a mně pak na rozloučení podaroval zbytkem nahnilých meruněk v krabici od bot, že prý si mám udělat nějakou dobrou buchtu - další ubohost. Takže teď řeším, jestli ho pozvat na svatbu a nechat se jím odvédst k oltáři nebo se na něj vykašlat. Asi to bude znít hodně vypočítavě ale nechci zůstat z obliga co se týče jeho majetku, prostě chci nějakou kompenzaci za zničené dětství a jeho lakotu. Proto bych ho na svatbu pozvala, ale v srdci ho jako otce nemám ani mit nebudu. Můj přítel se s ním nezná a ani o to moc nestojí. Mně jde jen o spravedlnost ikdyž mě může vydědit i tak... Díky za názory ať budou jakékoliv, ale neměla jsem nikdy lehký život a poznala jsem, že být trochu potvora a počítat se v některých případech holt musí...
Odpovědět
Rozumím, jak to myslíš, i ti v tom celkem rozumím, ale já bych to asi neudělala. Nemůžu vědět, v tvoji situaci nejsem, ale chtěla jsem svatební den strávit s nejbližšími a to tvůj otec asi není.
Odpovědět
vydědit dítě je velmi těžké, stačí ti poslat e-mail jednou za čas a nemůže to udělat. Předpokládám, že zavraždit se ho nepokusíš, takže vydědit tě nebude snadné. Nezvala bych ho a nechápu, proč se tolik nevěst tady vyptává, kdo je povede k oltáři?? Však u nás to ani není zvykem, aby šli k oltáři odděleně, ne? Vždycky se jelo pro nevěstu a k oltáři šli se ženichem už společně.
Odpovědět
@petitki tak po přečtení Tvého příspěvku jsem se poznala :-) naši se rozvedli když mi byl 1 rok a od té doby jsem se s tátou vídala jen u soudu kvůli alimentům.....takže s ním nechci nic mít a ani ho nehodlám zvát na svatbu. Akorát by mi ten den zkazil a nehledě na mamku, která si s ním užila svoje a aby s ním pak seděla u jednoho stolu nepřipadá v úvahu. Sice mi říkala, že jestli ho tam chci, tak to překousne. Navíc silně pochybuju o tom, že by pozvání přijal :-) Jo a k oltáři mě nejspíš povede maminka. Měl by to být někdo, kdo Tě vychoval, takže to byla jasná volba. Akorát se teď začala kroutit, že to je blbý, takže doufám, že ji přemluvím ;-)
Odpovědět
@evzeniegrandetova doma mi neprošlo už to, že bych se chtěla sejít až u kostela, přitel to chce mít holt takhle a mně to nakonec až tak nevadí.. U nich je zvykem klasika, matka doprovodí syna, mně otec... Ale už jen to "předání" mi přijde trapné, vždyť mě ani pořádně nezná a může mu být nakonec jedno komu mě odevzdává...
Odpovědět
Já kdyby byla v tvé kůži,tak bych ho rozhodně nepozvala! Vést tě může kdokoliv,třeba brácha pokud máš,strýc,nebo můžeš jít sama nebo zároveň s ženichem... My máme svatbu v srpnu a mě povede k oltáři můj brácha. Já už taťku bohužel nemám,zemřel...
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych si jeho přítomností nekazila svatbu... Když tě bude chtít vydědit, tak tě vydědí i bez toho, že by byl na svatbě. Ale jinak chápu tvé důvody :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petitki Vydědit dítě jen kvůli tomu, že rodiče nepozval na svatbu, je skutečně nemožné, takže bych se rozhodovala na základě jiných faktorů. Pokud bys ho tam chtěla jen kvůli tomu, tak bych ho určitě nezvala.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že by sis jeho přítomností neměla kazit svatbu. A pokud jde o jeho majetek, z obliga nebudeš. Majetek se dle zákona v prvé řadě rovným dílem dělí mezi děti a manželku. Pokud tedy neuvede v závěti jinak, ale to asi neovlivníš.
Odpovědět
Myslím, že tě nemůže ani v závěti vydědit, myslím, že jen v nějaké vážném připadě by mohl. Jinak dědí manželka a jeho všechny děti.
Odpovědět
Profilova fotka
Na tvém místě bych ho rozhodně nezvala. Z toho, co jsi popsala, je pro tebe spíš jako cizí člověk. Nenech si tím zkazit svatbu. I když k tomu přistupuješ pragmaticky, jednou - možná hned v den svatby - by sis vyčítala, že jsi se svým způsobem (technicky i doslova) zaprodala. A jak by k tomu přišla tvá matka? Vychovala tě a tu "čest" dovést tě k oltáři by měl člověk, kterého jsi poprvé viděla v 15 a ani teď se o tebe nezajímá? Pokud se nemýlím, vydědit by tě mohl třeba v případě, že až bude starý, tak se ani nepokusíš o něj nějak postarat.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja si myslim,ze tim,ze te odvede k oltari nenabydes moznosti dostat nejaky "odskodny" za detstvi jak pises. Vicemene je to pro tebe nekdo temer cizi, nestykas se s nim, nemas k nemu city, proc ho tedy zvat?
Odpovědět
Řešila jsem tohle a vyřešila. Můj biologický otec se mnou od mých tří let nežil a je to s ním trochu podobné jako s tím Vaším, vychovával mne od 6 let otčím - taťka. Takže pro mne bylo jasné, že mne povede k oltáři taťka. Bohužel taťka minulý rok zemřel. Rozhodla jsem se proto, že mne k oltáři povede mamka. Mého biologického otce nepozvu. V mém životě se ničemu kromě vzniku a genů nepřičinil. Pozvat ho na svatbu a aby se tam stavěl do role pyšného otce, to neudělám už kvůli taťkovi, protože tomu jedinému by tohle kdyžtak příslušelo. Ad dědění - myslím, že Vás nikdo nevydědí kvůli nepozvání na svatbu. Právně by se muselo dokazovat opravdu ošklivé chování a to tohle podle mne není.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Můj zploditel.. protože táta to opravdu není, mě udělal a utekl od nás, žije svůj vlastní život, o mě se nezajímá.. naposledy jsem ho viděla před 4 lety v nemocnici, když mě přišel navštívit. Napíšeme si tak 4 sms ročně, nevoláme si. Naposledy jsem mu napsala, aby mi poslal adresu, že mu pošlu svatební oznámení. Poslal jen adresu a připsal: s pozdravem tvůj nehodný táta (haha). Vychovával mě otčím, ale bohužel před rokem a půl zemřel na rakovinu. K oltáři mě dvede jeho bratr :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?