Finanční stránka svatby (kdo platí, kolik, platit hostům ubytování,..)

Všechny moc zdravím, Zajímalo by mě, jak to máte vy, jaký je Váš pohled na finance okolo svatby v otázkách: Kdo má vlastně svatbu platit? Když rodiče nepřispějí vůbec nebo jen symbolicky, částka je jen na snoubencích - platili jste / budete platit svatbu 50/50? Je za Vás v pořádku, aby celou svatbu platil jen muž, když žena vydělává výrazně méně? Máte to tak? Neměli jste problém se s tím vnitřně srovnat? Jaký máte rozpočet? Začínám mít pocit, že ceny za svatbu jsou v dnešní době astronomické a pod 250000 se nelze dostat (60 hostů). Platíte hostům ubytování? Díky za příspěvky 👑
Odpovědět
Zdravím a zde jsou mé odpovědi: - svatbu si hradíme sami a bez ohledu na to, kdo kolik vydělává, ji platíme ze společných peněz. Žijeme spolu a máme dítě, takže mě by ani nenapadlo žádat rodiče o finanční příspěvek - rozpočet máme výrazně nižší než uvádíš, budeme mít malou svatbu, nechceme za jeden den utrácet veliké sumy, hodně cestujeme plus stavíme dům a to jsou teď naše finanční priority - ubytování všem přespolním platíme
Odpovědět
Zdravím, u naší svatby to bylo takto: - po rodičích jsem nic nechtěla, ani manžel po svých. Táta mi stejně nakonec na svatbu přispěl jako svatební dar. - všechno jsme jeli 50/50, i když vydělávám o něco méně. Nebylo by to fér chtít, aby svatbu platil jen chlap - rozpočet byl cca poloviční za 33 hostů, holt jsem neměla žádnou stodolu ani samotu. - svatbu jsme měli v Praze, kde většina lidí žíje, tudíž se přesunuli domů. Manžel je Slovák, jeho rodiče bydleli u nás v bytě, ostatním přátelům ze Slovenska jsme platili celé ubytování. Nemohla bych po nich chtít peníze za ubytování, sami si zajistili cestu, což není zadarmo, museli si vzít volno z práce a ještě nám samozřejmě dali dar. Byla jsem v srpnu kamarádce na svatbě, měla ji mimo Prahu a tam jsem si ubytování platila sama. Nijak mě to ale neuráží, udělala jsem to ráda, protože jí se tak o dost uvolnila finanční zátěž.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, my jsme se s manželem domluvili, že to co se nám nevrátí, tak dáme půl na půl. Po rodičích jsme vyloženě peníze nežídali, ale bylo jasné, že přispějí. Jinak Myslím, že pokud vydšlává muž více, nemusíte se za ty nějak stydět, že by platil víc. Ale to je Vaše věc mezi vámi. Měli jsme svatbu v bažantnici, 75 lidí 11 dětí a vyšlo to celé komplet 177 tisíc. Byla to ale dost takova lesní pohodová svatba, pártystany, catering, alko a vše kolem jsme si zařizovali sami. Ubytování jsme platili asi 5 lidem. Manžel byl ale minulý rok na svatbě, kde si kamarádi ubytování platili, myslim 600 na jednoho a nikdo s tím neměl problém. Kamarádka to zase měli tak, že ubytování platili jen rodině. My jsme pro zbytek hostů zajistili samozřejme rozvoz domů.
Odpovědět
My jsme platili napul, i když manžel vydělává vic. Je to vstup do společného života, takže taková poslední věc, kdy jsme v penězích šli napul doslova 🙂 ale je to i tím, ze ja se vdavala poprvé a chtěla některé věci. Svatba byla v Praze a ubytovani jsme platili jen rodině, která přijela. Zbytek se rozjel do svých domovu a nebo přespavali hosté u hostů. Ani taxiky jsme nezajistovali, protože svatba byla doslova v centru Prahy. Uber je levnější než řidič. Rodiče nám dali finanční příspěvek v podobě daru- každá strana do výše, která mohla. Jinak maminky se podílely na svatbe tím, ze zajistili část sweet baru 🙂 víc jsem po nich nechtěla a takhle se cítily byt součástí plánů a příprav 😎 Ano, svatby v této době vyjdou na neskutecne moc 🙈 říkám ze srandy, ze příště jen ve čtyřech 😂
Odpovědět
Profilova fotka
Me rodiče chtěli zaplatit všechno, to jsme ale nechtěli. Měli jsme jít pul na pul a my s partnerem taky pul na pul.. Rozpočet byl 250 tisíc a pak se stalo co se stalo - táta není již mezi námi... Ted to platí všechno máma, táta nežije 10 měsíců skoro a doteď nemáme jeho peníze (prostě byrokracie). Takže manžel měl pravdu - spolehej vždy sama na sebe nevis co se může stát. Kdyby nebyli nasi sporivy jak byli, tak nevim kde na to mama vezme (tata mel vic) . Ubytování platí samozřejmě novomanželé a nás bych te 20 tisíc za ubytování včetně snídani na 2 dny asi už při cca 350 tisíců nespasilo - takže k tvé otázce - ano svatba za 250 tisíc je nereálná jedine totálně osekana nebo všechno diy především u jidla, ale to fakt nikdo dobrovolně nepodstoupi
Odpovědět
Rodiče z obou stran nám něco přispěli (nežádali jsme o to, ale je to tak u nás zvykem). Mezi sebou jsme nějaké rovné dělení neřešili, běžně platíme věci tak nějak střídavě (já teda méně, protože taky méně vydělávám). Celkový rozpočet jsme neměli, spíš jsme postupovali pocitově podle jednotlivých položek, u některých jsme cenu neřešili vůbec, protože zkrátka být musely. Pod 250 000 jsme se nedostali, a to jsme měli necelých 40 hostů, ale vlastně jsme skoro nic nedělali svépomocí, všechno zařizovali lidé, kteří za to byli zaplacení. Ubytování jsme platili všem (někteří lidé ubytování nechtěli, raději jeli domů - měli to pár kilometrů).
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme měli 70 hostů, brali jsme se na statku, kde se odehrávalo vše. Nakonec jsme výdaje za svatbu do tužky přesně nedávali, ale myslím,že jsme právě byli v rozmezí 250-300K. Ubytování jsme hostům mimo okruh našeho města zaplatili. Nicméně jsem trvala na tom, aby Ti kteří bydlí do pár km od místa, jeli domů.(odvoz byl zajištěn z naší strany). Rodiče nevěsty platili necelou půlku svatby, maminka ženicha zařizovala alkohol, ženichův oblek, a dala příspěvek, který mohla. Otec ženicha přispěl, ačkoliv jsme to nečekali, neboť vztahy jsou chladné. Něco málo přes 100K jsme vybrali od hostů. Slušně jsme napsali,že spolu již bydlíme nějakou dobu, tak vybavení do domácnosti nepotřebujeme a opravdu, každý přispěl finančním darem. Já, vzhledem k tomu,že ještě studuji, moc přispět nemohla, tak zbytek doplatil manžel.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, u nas rodice prispeli vetsi castkou, i kdyz jsme o nic takoveho vubev nezadalk. Jinak jsme neresili, kdo co hradi - mame spolu 2 deti a ja jsem na materske. Meli jsme spolecne nasetrene penize a jinak daval manzel navic, kdyz bylo potreba. Kdyz jsme v roce 2020 zacali resit svatbu, tak jsme si udelali limit 220 tisic a ten jsme o dost presvihli 🤷🏻‍♀️ ale zase ja si nechtela sama varit a vse po svatbe uklizet. Ubytovani jsme platili rodine, svedkum a kamaradkam, co nam delaly sweet bar. Ostatni si pripadne hradili sami nebo vyuzili rozvoz, ktery jsme zajistili.
Odpovědět
Profilova fotka
@saphaira Ahoj, my měli svatbu už v roce 2018, takže částky dnes budou vyšší. Platili jsme si jí sami, protože jsme dospělí, vydělávající lidé a asi jsme nijak neřešili, kdo, co zaplatí, jak jsme to chystali rok, tak prostě každý platil, co zrovna objednal a tak nějak se to rozvrstvilo. Velkou položku - raut jsme platili až po svatbě, takže z darů. Na darech se nám vrátila celá utracená částka. Je pravda, že jsme si hodně věcí dělali sami a svatbu měli doma. Tím pádem jsme se vešli do 100tis. /100 osob i s obřím rautem od cateringu, který sebral víc, než polovinu rozpočtu. Ubytování jsme hostům zařídili, pokud chtěl někdo nějaké lepší v hotelu, platil si sám, ale zařídili jsme mu odvoz na místo.
Odpovědět
Profilova fotka
Svatbu jsme platili s mužem z našich společných peněz. On víc vydělával, já měla větší úspory. Moji rodiče se chtěli podílet, my po nich nic nechtěli, takže nám dali významný finanční svatební dar a bez našeho vědomí zaplatili ubytování. Měli jsme podobný rozpočet, jaký uvádíš, ale velmi výrazná část se nám vrátila na svatebních darech. S tím jsme vůbec nepočítali, takže pro nás bylo šokující, jak levně nás vlastně svatba nakonec vyšla.
Odpovědět
Nas rozpocet byl 410 tis za 90 lidi, polovina prespavala (srpen 22). Vsechno jsme meli na 1 miste, jidlo uz od dopoledne, obed pro pulku lidi, ostatni obed meli rautovy, zakusky, dort, vecer raut a pulnocni pohosteni, rano snidane pro vsechny nocujici. Nejdrazsi byl samozrejme raut. Za jidlo, piti, ubytovani a pronajem mista jsme dali 270 tis. Zbytek byly uz vlastne drobnosti, saty jsem mela usite od ceske navrharky, zenich si koupil 2 obleky (uzije je i tak), prstynky dle meho navrhu od kamarada zlatnika (velkou cast jsme platili zlomkovym zlatem), vyzdobu jsme zvladli svepomoci s kvetinama od kvetinarky, fotograf byl kamarad svedek, kamera a fotokoutek darek od svatebcanu, ziva kapela o 8 lidech (v cene rautu toho dokonce snedli vic, nez sami stali), jako program byla degustace vina od kamaradu vinaru, babysitting na cely den a doprava svatebcanu po okoli. Na jare jsem pocitala s rozpoctem kolem 250 tis., behem pul roku slo vsechno nahoru. Od svatebcanu jsme darem dostali 90 tis.. Jako nebylo to levne, ale nechtela jsem delat kompromisy a byt pak smutna, ze to nebylo podle mych predstav.Uzili jsme si to vsichni a my byli radi, ze jsme vsechny mohli pohostit, protoze to byla rodina a pratele, kteri nam mnohokrat nezistne pomohli. Nechtela jsem zadnou akci u nas na zahrade s gulasem, chteli jsme je pozvat na neco dobreho, takze krevety, losos, steaky a pod kuchyn, co si doma bezne nevari. A ano, po 15 letech vztahu jsme svatbu platili spolecne z nasich penez.
Odpovědět
Ženy všem moc děkuji za odpovědi, moc mi to pomáhá srovnat si myšlenky 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
Svatbu jsem z převážné části platila já, manžel dostal něco málo od mamky (ani jeden nemáme otce). Neřešili jsme, kdo co platí. Při cca 50 lidech nás vyšla na nějakých 135 tisíc. Krom party byla největší položka za moje šaty (15 tisíc). Rozhodně není pravda, že se nedá udělat pod 250 tisíc. My se nijak neomezovali, ale na druhou stranu jsme neřešili blbosti jako většina. Kdybychom chtěli, dostaneme se na podstatně nižší částku. A to bydlíme v Praze.
Odpovědět
Popravdě řečeno, já si nevzpomínám, jestli to bylo spíš 50/50 nebo manžel platil 70 a já 30. Na darech se nám vše vrátilo, spíš jsme byli v plusu, ale nepořádala jsem svatbu s tím, abych na ni vydělala 😄 Nicméně, když jsme plánovali svatbu, tak jsem partnerovi říkala, že musíme přemýšlet tak, jako kdybychom od rodičů nic nedostali. Hostům, co byli zdaleka jsme ubytování platili, jinak bylo objednané taxi. Osobně se mi víc líbí, když se ubytování hostům platí. Jako host pak dávám větší dar, než když si musím ubytko platit sama... On ti dává partner najevo, že je špatně, že více platí on? Předpokládám, že spolu asi žijete a hospodaříte...takže muž zná tvoji finanční situaci a my to máme v manželství tak, že kdo víc vydělává ten víc platí, stejnak teď máme SJM. Takže za mně je jedno, jestli to jde z "mojí" nebo "jeho" hromádky, důležité je, že dokážeme tvořit úspory.
Odpovědět
My si to chteli vse platit sami.nakonec moje rodice platili hostinu (70 hostu,asi 90000) a podobnou castku jsme dostali jako dar od manzelovych rodicu.jinak pred svatbou jsem platila hodne veci ja,protoze jsem objednavala hodne veci pres net a platila jsem to svou kartou…ale pak jsme si zalozili obalku,kam kazdy dal stejnou castku a platili jsme uz tedy napul (fotograf,obrad,sladky bar apod)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?