Co platit/neplatit na svatební hostině hostům.

Ahoj. S přítelem se v červnu bereme a vzhledem ke stavbě rodinného baráku a dvěma hypotékám, bych ráda ušetřila na svatbě co nejvíce. Nicméně zase nechci vypadat jako že na svých hostech šetřím každou korunu. Svatbu si financujeme sami, kdo co přispěje, to netuším a s nějakou konkrétní částkou nepočítám. Chtěla bych znát Váš názor na tento scénář: - pozvání na obřad pro kamarády a rodinu - hodinové focení s rodinou a nejbližšími - oběd pro nejužší rodinu a svědky (cca 10lidí) - "volný program" cca 2hodiny po obědě, kdy pozvu opět i kamarády Nejvíce starostí si dělám s tím, co platit, či neplatit a v jaké míře. Samozřejmě oběd, nějaké to zobání na stůl a přípitek (+případně kafe a zákusek) uhradíme deseti lidem. Ale co dál? Je blbé nechat je platit si alko? Budeme mít pár flašek slivovice ze svých zrdojů, neomezený přísun vody také učitě zajistím.. ale co zbytek? Ideál by byl jen kamarády pozvat na přípitek a nabídnout jim ze stolu z obložené mísy, atp. Ale nebudou očekávat to, že bude otevřený účet? Je mi poměrně trapné někomu přímo říct ať přijde, ale zaplatí za sebe :-D Na druhou stranu od kamarádů očekávám jen nějakou drobnost - kvítko, nebo tak něco, ne finanční dary. Nebudu ani dražit kytici atp, takže neplánuji nějak hosty pumpovat z peněz :D Mít už postaveno, tak lidi pozvu k sobě a při 20ti lidech by se za zlomek ceny dala udělat super párty, ale momentálně na pozemku není žádné zázemí, takže toto padá. Děkuji za názory a případné rady :)
Odpovědět
Je to úplně na vás - blízcí lidé (rodina, kamarádi) to určitě pochopí a nikdo to za divné pokládat nebude... Přijde mi rozumné zaplatit oběd těm pár vybraným a pak na oslavu koupit občerstvení. Pití si každý může zaplatit sám - pro hosta je to malá položka, ale pro novomanžele kupa peněz. Byli jsme tak na svatbě - měli to i ve zvacím dopise, že občerstvení je zajištěno a že zbytek si budeme platit a rozhodně jsme se neurazili - ba naopak, jednalo se o studenty a bylo by mi blbé si tam celý večer objednávat koktejly za jejich peníze.
Odpovědět
Ja jsem byla na svatbe kolegyne, kde si hoste museli platit VSECHNO piti a byl to tedy opruz :-p Chteli holt velkou svatbu se spoustou lidi, ale uz ji neumeli zaplatit. Pokud mate malou svatbu a svatebcane by si platili jen alkohol, jak rikas, tak by to problem byt nemel, to, myslim, kazdy pochopi.
Odpovědět
Já už z první věty mám osypky: stavím barák a mám dvě hypotéky, takže chci rozumně ušetřit na hostech, aby nebyli nasraní ... ]-( že vám a ostatním takovým přispěvatelkám není hanba a trapně!Jestli nemáte na svatbu, tak ji udělejte ve čtyřech a pak pozvěte na kolaudaci baráku.
Odpovědět
Já jsem spíš zastánce toho, za hosty platit nebo holt pořádat menší svatbu a pozvat méně lidí. Dalo by se to vyřešit tak, že si alkohol nakoupíte předem - třeba pár flašek stáčeného vína, tři flašky tvrdého a narazit soudek piva a co bude nad rámec , budou si hosté platit sami (ve většině reastaurací jsou na to připraveni a počítají s tím - někde se za vlastní alkohol platí poplatek,ale vyjde to pořád levněji).
Odpovědět
Profilova fotka
@leaw Takže obřad, pak kamarádi šup ven a někde čekejte dvě hodiny, pak se sice můžete vrátit, ale slavíte za své? :-S Nechceš opravdu pouvažovat o malé svatbě třeba jen se svědky a rodiči, a až doslavíte, udělat party pro kamarády v domě? Btw. dary dostanete, ať chcete nebo ne. Hostům by to bylo hloupé přijít na svatbu s prázdnýma rukama.
Odpovědět
@leaw Jinak - tyhle diskuze se tu objevují poměrně často a v zásadě jsou tu dva názorové proudy. První je "Je to Vaše svatba, udělejte si to jak chcete", druhý je "Svatba má určité dekorum a to by se mělo dodržovat". Osobně se kloním k tomu druhému proudu, takže - pokud potřebujete šetřit, doporučovala bych oslavit svatbu opravdu jen s nejbližší rodinou a s kamarády si domluvit pozdní oslavu spojenou s kolaudací.
Odpovědět
Souhlasím s tím, co je psáno výše. Raději menší svatba, ale hosty skutečně pozvat, než tam pít jen vodu. Podle mě by se na hostech šetřit nemělo, než to, tak raději udelatmensi svatbu. Ono je hezké, že cekas třeba jen kvitko, ale v dnešní době ti dá každý rozumný svatebcan alespoň 500,- na osobu... Na druhou stranu, najdou se situace, kdy je omezení v listko potřeba. My jsme se po dlouhých úvahách rozhodli, že nezaradime tvrdý alkohol. Bohužel, skladba hostů byla poměrně vybusna a nechtěli jsme riskovat problémy, se kterými už jsmemeli bohaté zkušenosti. Na druhou stranu, my to kompenzovali opravdu širokým výběrem toho ostatního. Náš výběr vín zahrnoval asi6 druhů rozlevaneho a přes 30 druhů lahvoveho vína v různých cenových úrovních. Nebylo to o tom ušetřit. Kdybychom chtěli ušetřit, mohli jsme klidně nabídnout jeden druh bílého a jeden červeného a k tomu ferneta a obyc rum a vyšlo by to levněji. Ale musím říct, že naše řešení mělo úspěch a nikdo s tím neměl problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@strelenka Z ideální považuju udělat si svatbu podle svého v rámci nějakého základního dekora. Mezi to mj. patří, že novomanželé (nebo jejich rodiny) hradí svatební náklady a po hostech se samozřejmě žádné platby nepožadují (host = hostím ho). Pokud už ale dochází k nějakým modifikacím oproti standardu, bude třeba na to hosty výslovně upozornit.
Odpovědět
@leaw Těm deseti nejbližším bych platila všechno. Zaplatit jim jen oběd a přípitek a nechat je platit si třeba kafe, víno, pivo nebo limo mi přijde blbý - předpokládám, že jde o rodiče, popřípadě prarodiče, sourozence. Kamarádům bych přichystala minimálně něco na zakousnutí a pití - nějaké třeba i omezené množství vína, piva a vody. Nemusí to být nic velkého, ale představa pouze přípitku a zbytek nechť si platí mi přijde vyloženě nevhodná. To, že ti dají jen něco symbolického, je jen tvá domněnka. Jsem rozhodně pro to udělat svatbu, na jakou máte, a to mám na mysli co do počtu hostů. Působí to na mě, jako by vám kámoši měli dělat zábavu za minimální náklady. Jako vhodná varianta mi přijde pozvat kámoše jen na obřad, připít si s nima tam, pak si dát oběd s tou desítkou a konec. Kámoše pak můžete pozvat na kolaudační posezení.
Odpovědět
jak už tu psalo plno holek přede mnou.... Svatba se má dělat taková, na kterou máte. Pokud dáte hostům jen vodu a nějaké obložené mísy, které se sní během 2 hodin, tak bude většina hostů otrávená a stejně bude zábava na prd. A neumím si představit, že by se oddělilo těch 10 lidí za které to budete platit od ostatních hostů, kteří dostanou jen vodu. Nebo se chystáte tu nejbližší rodinu poslat domů až přijdou kamarádi? Jestli na tom chcete takhle šetřit, udělejte svatbu jen se svědky a rodiči, pozvěte je na oběd a konec.
Odpovědět
Profilova fotka
a co se bude dit po tom foceni? volny program tam zadny jidlo nebude???
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s názorem, že je asi divný, aby si hosti platili komplet všechno. Myslím si, že rozumné řešení je to, pozvat je jen na obřad a potom třeba udělat tu kolaudaci. To si můžete koupit alkohol a občerstvení za rozumnější peníz a hotovo. Nebo prostě taky jedna možnost, pozvat je na tu hostinu o 2 hodiny později, ale udělat selekci toho, co platíte - např. víno, pivo, kávu, dejme tomu třeba levnější tvrdý (zelená, fernet). A když bude chtít někdo něco jiného, tak ať si to zaplatí. Dnes se hodně tyhle selekce dělají a řeší se to např. formou nápojového lístku, který je na stolech.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Přijde mi to zvláštní. Pokud nemáte peníze (nebo je raději šetříte na dům) tak udělat svatbu minimální, klidně jen o 10 lidech, či menší. Hostům každopádně zaplatit ten oběd, pití a pokud nechcete tvrdý alkohol, to není k odsouzení, ale pivo či víno je dle mého názoru na místě, aby bylo k dispozici. Anebo druhá varianta, nedělejte svatbu někde v restauraci, pronajměte si kulturák, vinný sklep, jiný prostor, využijte vlastní zahradu.....a udělejte odpolední obřad, poté raut (v rámci úspor můžete raut připravit sami) pro všechny, kupte bečku piva, nějaké víno, voda vlastní...Případně nachystat tam ty slivovice. Focení můžete zvládnout ještě před obřadem. Já opravdu jsem zastáncem té skupiny, že když někoho zvu, tak i hostím a styděla bych se, kdybych jim sdělila, že si cokoliv mají platit.
Odpovědět
Já bych nezvala nikoho koho nedokážu pohostit, propadla bych se hambou :-) ...a ještě jsem neviděla že by nějaký host na svatbu přišel s kytkou místo daru.
Odpovědět
Profilova fotka
Rozhodne jsem pro variantu menší svatby...my se brali v únoru, cekala nás stavba, hypotéka..udelali jsme svatbu pro rodinu, rodiče, sourozenci, svědci, pro všecky oběd, po oběde oslava u nás doma, jidla a piti co hrdlo raci...šetřili jsme na prstynkach, našem oblečení, výzdoba žádna, žádný fotograf, ale nasi hosti měli naprosto vše a nemuseli jsme se za nic stydět...cela svatba nás přišla na 13 tisic a na darech jsme dostali tolik, že nám to vše pokrylo a ještě jsme jeli na svatebni cestu do Krkonoš za to :) bylo to celé malé, skromne, ale vsechny jsme pohostili, uložili a vsichni se pobavili...kamarády jsme obepsali, že jsme se vzali, a že jsme je nepozvaki, protože šetříme na stavbu, ale že poradna kolaudacka bude...neurazil to nikoho...pozvat lidi a nechat je platit si, to bych se stydela...
Odpovědět
Profilova fotka
@leaw My měli teda 90 lidí, ale i tak jsem alko neplatili. Nechtěla jsem, aby lidi, kteří normálně pijou zelenou, se najednou rozšoupli u whisky apod. Měli jsme svoji slivovicu a víno - to bylo samozřejmě zdarma, zdarma pak nealko a pivo, ale jakékoliv tvrdé panáky si platil každý sám. Nic jsme ani nikomu neohlašovali. Nevidím důvod při přípitku nebo uvítání někoho informovat o tom, co je placené a co ne. Od toho je tam obsluha za barem...
Odpovědět
Profilova fotka
@gabrielkaada No to já teda vidím dobrý důvod informovat předem, protože zakladatelka chce zaplatit hostům jen přípitek, trochu slivovice a čistou vodu. Pokud bych si chtěla dát třeba sklenku vína, musela bych si ji zaplatit. A já s sebou teda běžně hotovost na svatby netahám (kromě obálky pro novomanžele). Takže z toho by mohlo být velmi nepříjemné nedorozumění :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Udelej cash bar a je to. My nemeli alkohol vubec a nikdo si nestezoval :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucineni Ale to jste neměli moravskou svatbu :-D
Odpovědět
No já tedy nevím, o co horší je dát formou nějakého omezeného nápojového lístku najevo, že něco si hosté budou platit sami, než psát si rovnou na oznámení, že chceme peníze a rozmisťovat různé kasičky, což je dnes naprosto běžné. To bych se zas hanbou propadla já. ;-)
Odpovědět
Taky mi přijde naprosto běžné, že na oběd po obřadu jde rodina a ostatní přijdou za pár hodin na "mejdan". Dřív to bylo běžné, obřad byl někde na radnici, oběd někde v restauraci a oslava třeba zase jinde. Já to zažila několikrát, to až v posledních letech se často dělá všechno na jednom místě. (to by pak bylo divné oddělovat...) Na oslavě bych se asi snažila ušetřit tím, že si všechno obstarám sama. Třeba najít nějaký zdroj slušného sudového vína, nakoupit suroviny na obložené mísy, které nejsou moc drahé, ale když se to všechno pěkně zkombinuje, tak to může být efektní :-) A taky si myslím, že dneska už každý ví, že je slušností přinést nějaký pořádný dar, nejlépe finanční ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@poinsettia Ne ani v CR :-D
Odpovědět
Měli jsme 80 lidí. Nad tím, že bychom někoho po obřadu poslali na pár hodin se toulat a poté přijít večer na oslavu, jsme ani nepřemýšleli. Prostě se nám ten způsob nelíbil a nechtěli jsme dělat rozdíly. Všech 80 hostů pro nás bylo důležitých a chtěli jsme s nimi být celý den. Takže jsme pronajali společenské centrum se stoly a židlemi, s nádobím a velkou kuchyní. Obec dům před nedávnem rekonstruovala, takže bylo vše čisté a světlé. Jídlo jsme částečně zvládli sami (hovězí na víně, nakládané sýry, sladké), částečně objednali (obložené talíře, řízečky, knedlíky, zákusky). Dělala jsem minidortík pro každého. Alkohol jsme nakupovali v průběhu 3 měsíců, bylo ho opravdu dostatek a i ho dost zbylo. Kupovali jsme vše možné, protože každému chutná něco jiného. Víno jsme dostali darem (manželova mamka pochází z jižní Moravy), hudbu obstaral DJ, profi focení jsme dostali také darem, obřad byl zadarmo. Obsluhu jsme si najali. Hodně nám pomohla moje rodina, ale ti by se s pomocí nabídli i kdybychom měli agenturu. Určitě bych hostům platila vše, nebo dala větší výběr. Nedokážu si představit pít celý večer jeden nebo dva druhy alkoholu. U nás se vypilo možná 30 litrů tvrdého + ani nevím kolik lahví vína. Manželův kmotr dělal celý večer košt pro naše hosty, dovezl asi 60 lahví různých druhů od jeho sousedů a známých a víc než polovina byla vypitých úplně, zbytek upité ;)
Odpovědět
@cigaro Trapně mi opravdu není, jelikož zveme jen rodinu a je podle mě vhodné pozvat je alespoň na oběd.. Bereme se kvůli sobě, ne kvůli tomu, abychom dali za svatbu 100 000. Nevím, jak vy, ale i když máme oba slušnou práci, tak je jedině teď před stavbou jediná možná doba, kdy se vzít. Bohužel nejsem ze zazobané rodiny a peníze jsou pro mě víc než jen že se jeden večer všichni skvěle pobaví a budou nás vychvalovat do nebes, jaký jsme měli raut a nevěsta šaty. Nechci šetřit na hostech, ale na všech výdajích kolem.. mám i levnější šaty, líčit a česat se budu sama.. není to o sobeckosti, ale opravdu si kvůli svatby nebudu půjčovat v naší situaci.
Odpovědět
Pro upřesnění - na stolech by bylo pořád co na zakousnutí, alkohol si nějaký doneseme, ale nejsem si jista, co všechno budeme moci.. Pokud se nakonec domluvíme s tím, že toho můžeme přinést víc, tak bych vůbec neuvažovala o těchto věcech. A nejedná se o velký počet hostů.. rodina 10lidí a + max. dalších 10 lidí počítám.. Tím pádem pronájem nějakých větších prostor je bezpředmětné. A jelikož vše bude poměrně u sebe, tak čekám, že kamarádi si na chvíli půjdou sednout sami a pak se připojí. Není pozvaný nikdo, kdo by šel sám, nebo nebyl místní. Na focení se jde hned a po focení ještě máme mezi-zastávku s občerstvením a pak oběd. Nebude se právě jednat o žádnou velkou veselku, spíš jen o posezení. Kolaudace bude tak za rok, což je asi dost blbé spojovat :D Celkem jsem se chtěla vlézt do 15 000.
Odpovědět
Bojím se hlavně toho, abychom se pak při placení nezhroutili z té částky.. a otevřený účet do nějaké částky se mi moc nelíbí v tom, že někdo přijde později třeba a nebude mít nic.
Odpovědět
@leaw @cigaro to napsala hodně ostře, ale myslím, že nikdo nemluvil o půjčování peněz ani o tom, že byste měli do svatby vrážet 100 000 - spíš o tom, že počet hostů, případně formu uzpůsobíte právě svým možnostem. Jinak, pokud jsem stačila zaznamenat v diskuzích na beremku, tak valná většina párů si svatbu - včetně hostiny - hradí sama, málokde se angažují rodiče, takže zazobanou rodinu bych do toho určitě netahala.
Odpovědět
Však proto píšu, že máme jen cca 20 hostů z toho někdo se staví možná jen na skok.. vím, že tady jsou v oblibě svatby 60+ ale každý má preference jinde. Já třeba v tom, že si užijeme hezké odpoledne a nějak to nás ani rodinu nezruinuje.. hlavně zvu na svou svatbu jen přátelé, které známe dobře a oni znají nás, takže si myslím, že to pochopí, že mít kde bydlet je přednější než 10 kg raut. Dneska bohužel musíte mít dost peněz ještě před realizací stavby a nechtěla bych na ukor toho platit účet za svatební den. Ano četla jsem, že tu hodně lidí platí svatbu samo, ale taky, že pak ve výsledku z darů pokryjí vše a ještě jedou na svatební cestu a to opravdu nehrozí tady si myslím :) Takže sami a sami je asi taky rozdíl trochu.
Odpovědět
@leaw Jasně, je každého věc kolik hostů si pozve, je na každém páru jak se rozhodne - jen by měl být schopen ten počet lidí skutečně pohostit. Nejsem-li toho schopen a přesto chci uzavřít sňatek, vezmu svědky a vyrazím na radnici ve čtyřech. Případně - pozvu jen nejužší rodinu a s kamarády to oslavím třeba později nějakou méně oficiální akcí. Faux pas není malá svatba v nejužším kruhu, ale snaha o větší, než na kterou mám - viz. prvni příspěvek @zanett. To je pak opravdu trapas. Prostě - zvažuju dle svých možností. Nevím, zda rozpočet 15000 má být pouze na pohoštění nebo na celou svatbu komplet, pokud je to ten druhý případ a pokud se opravdu děsíš účtu, který by z takového posezení mohl vyplynout, pak bych skutečně doporučovala osekat počet hostů na rodinu. Na závěr bych dodala - to, že svatbu pokryjí svatební dary se asi tu a tam stane, ale spoléhat na to předem může opravdu jen hlupák...
Odpovědět
Profilova fotka
@poinsettia Tak ono primárně záleží, co hosté nejraději pijou. U nás jednoznačně slivovici a je fakt, že té padlo 25 litrů a pár starších si dalo víno, takže nikdo nenadával na to, že se tvrdé platí, protože hlavně by stejně pili slivovici... A samotné vedení hotelu nám řeklo, že není na nás oznamovat placení si tvrdého, na to je tam právě ta obsluha. Pokud se nás někdo ptal před svatbou, tak jsme jim odpověděli... A zažila jsem teda jen jednu svatbu, kde se tvrdý neplatil a to proto, že to měli svatebčané v kulturáku a měli svoje zásoby, které když došly, tak se muselo začít pít něco jiného apod.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?