Financování svatby. Je hloupé požádat o pomoc rodinu?

Ahoj holky, tak mě jen napadá, jestli není hloupé požádat o finanční pomoc rodinu. Je mi to trošku proti srsti, protože už se nějaký ten pátek živím sama. S partnerem vedeme už delší dobu společnou domácnost, vše jsme zrekonstruovali. Bohužel na úkor úvěru (v dnešní době to snad ani jinak nejde). Na svatbu prostě teprve šetříme. Chceme jen něco velmi decentního (nejbližší příbuzní), ale stejně to budou výdaje těžce nad náš rozpočet. Jak to máte s financováním vy? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
vsecko budem platit my a nebudem chtit zadne dary (zijem 5 let ve spolecne domacnosti), ale jen financni prispevky na uhrazeni svatby. Od rodin nic necekame jedna je lakoma a druha nic nema takze je to jednoduche :-)
Odpovědět
ahoj Mobi, přítelova maminka pořád říkala jak nám svatbu zaplatí atd. Ale když se jí přítel zeptal jak to teda bude. Řekla, že zaplatí půlku hostiny.to byla pro mě rána, protože já počítala s tím, že nám zaplatí alespoň tu hostinu. Byla jsem z toho celá špatná. ale pak mě přítel ujistil, že to nějak uděláme. Budeme mít 35 lidí, nejvíc bude právě z ženichovy strany. Moje mamka nám dala pozemek na stavění a tak snad doufám,že přitelova matka se taky "pochlapí" a něco s tím udělá. ale rozhodně bych se nebála rodinu požádat o finanční pomoc. Když do té doby nenašetříme, tak si budeme muset půjčit.
Odpovědět
Je pavli ty máš datum svatby, které jsme taky zvažovali :-)
Odpovědět
Profilova fotka
mobi, vůbec se toho neboj a požádej rodinu o penízky...my to měli jednodušší, protože část financovali ženichovi rodiče (bodejť by ne, když měli ze 70 lidí 55 kousků), část zaplatila máti a zbytek my.....naše náklady se pohybujou okolo 90 tis. Kč, ale na svatebních darech jsme dostali daleko víc.... ;-) .,.já taky dostala hodně v práci od svých šéfů, máti nám dala hodně, Jožkovi rodiče o něco míň,ale zase zaplatili Jožkovi půlku peněz za byt, i když je moc nechtěl.... :-| říkejte si jako svatební dar o peníze a oni už se lidi pochlapí, neboj.... ;-)
Odpovědět
My bychom si chtěli část zaplatit sami, přeci jen bdeme mít spoustu kamarádů večer, ale doufám že se budou na financvání podílet obojí rodiče. Když to bude problém tak místo darů poprosíme o finanční podporu svatby
Odpovědět
Marki, taky chceme jako svatební dar peníze. Ale nevím jak to slušně říci
Odpovědět
Naši mi platili šaty, boty, kadeřnici, kytky a dort a manželovi rodiče nám dali velkorysý finanční příspěvek (skoro zaplatil hostinu). A nakonec i ostatní svatební hosté byli štědří, takže jsme nakonec na svatbě vlastně vydělali ;-) Sama bych tomu bývala nevěřila, my ani žádné velkorysé dary nechtěli, ale naši to brali, jako že tohle je jejich poslední příspěvek dceři a od té doby že se budu živit úplně sama (skončila jsem školu a od července pracuju konečně na plný úvazek). Takže i promoci čtrnáct dní po svatbě jsme už platili my, ale co to bylo v porovnání se svatbou! ;-)
Odpovědět
Kalerat: my jsme o tom také přemýšleli, ale pak nám to bylo trapné, navymýšleli jsme si rozličné dárky, a nakonec, když jsme i přesto od pár hostů peníze dostali, jsme si říkali, měli jsme to tak udělat rovnou nestyď se, anebo se domluv třeba se svědkyní, ať to lidem říká ona, odkazuj na ní jako na člověka, kdo řeší svatební dary
Odpovědět
asi máte holky pravdu, jak se říká "líná huba, holý neštěstí".... když jim budou penízky proti srsti, tak dáme nějakou jinou alternativu...je mi to hloupé jen proto, že ani jedna z rodin na tom neni finančně nijak dobře... také mě trošku trápí, že svatbu by měl platit otec nevěsty, ale co s tím holomkem, když se zdráhal platit i zákonné výživné...
Odpovědět
Profilova fotka
víš, kalerat, to byl u nás taky takovej menší problém, teda pro mě ne, já to rozhlásila všude a všem, ale Jožka měl trochu obavy, ale někdy se lidi ptali sami, tak to bylo v poho, a někdy přes rodiče, tak ty to taky věděli, vlastně jsme rozbalovali jen 5 darů, jeden příšernej, jinak ostatní v poho, některý jsme si sami přáli... ;-)
Odpovědět
Mobino - tak já asi tady budu v menšině, ale svatbu jsme si platili celou sami, vzhledem k tomu ,že vyděláváme víc než naši rodiče tak nám bylo i trapné si od nich brát peníze. Manželova maminka zajišťovala dort a když jsme ho chtěli zaplatit, tak si to nevzala, ale jinak jsme si platili všechno sami. Svatba vyšla něco okolo 100 tis., ale zase jsme si tam pozvali koho jsme chtěli a nikdo nám do ničeho nekecal ;-)
Odpovědět
My budeme platit jen poplatky a proviant na hostinu a zabavu. Vzhledem k tomu, ze zbytek (prstynky, saty, liceni, foto, video, oznameni, atd.) mame zadarmo, tak nam rodice ani nic vic platit nemuzou, hlavne to po nich ani nechceme. :-) Ale myslim, ze vzdycky zalezi na okolnostech, dohode a nevidim nic spatneho na tom, kdyz se na svatbu slozi cela rodina, naopak. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Nás vyšla svatba na cca 107.000,- Kč + navíc koláče, dorty, zákusky, 1/2 prasete jako občerstvení pro svatebčany mi zajistila moje babička a taťka, vůbec nevím na kolik je to mohlo vyjít, ale dejme tomu, že celkem 120.000,- Kč. Určitou částku mi přispěla moje mamka, něco ženichovi rodiče, něco jsme vybrali při rozvážce koláčů, něco nám dali jako svatební dar. Byli jsme připraveni na to, že si všechno zaplatíme sami a od nikoho jsme radši nic nečekali.
Odpovědět
Profilova fotka
My se rodicu neptame. Myslim ze ma mamka mi zaplati pujceni satu a prase. Pritelova rodina nam da asi nejakou financni castku. Napred chtela mymu priteli koupit oblek ale asi to nebude on chtit. Kdyz si pujcuju ja muze i on. Stejne to vezmem jen jednou na sebe tak by mi to prisly vyhozeny penize. Svatbu budem financovat tezce, protoze tam bude asi kolem 70 lidi na celej den. Pritel jde do banky a necha si zvysit hypoteku na dum....no a pak holt budeme splacet. Ale jinak to nejde, kde bychom vzali behem par mesicu castku 250.000 kc?
Odpovědět
Sandro - tak to se přiznám, že mi přijde brutální zvyšovat si hypotéku kvůli svatbě.... ty joooo, to by se mi asi nechtělo - je to jen jeden den a kvůli tomu pak splácet takových peněz :-o ale když vy jste s tím smíření, tak je to všechno OK
Odpovědět
Sandro, nevím, esli jsem to pochopila správně, vy máte na svtabu rozpočet 250.000?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj.. My budeme taky chtít peníze a zatím to všichni berou, zvlášť když jim vysvětlíme, že teď musíme koupit byt a pak ho teprve zařídit, takže zatím nemáme představu, co vlastně chceme.. Hodně mi lidi říkali, že jsou zvyklí na svatbách kamarádům dávat spíš peníze.. Udělali jsme předběžný rozpočet a i se šatama, oblekem, prstýnky... 87,000,-, takže teď budeme škrtat.. Nemám nejmenší tušení, jak odhadneme, kolik se propije.. Máte někdo zkušenost?
Odpovědět
tak mám trošku pocit, že svojí svatbu hodně šidím :-| dát 250 tis do svatby je pro mě naprosto nemyslitelné, pro mě je nemyslitelné i 100 tis....občas mě mrzí, že to nebude jako z pohádky, ale pak si říkám, že celý můj život po partnerově boku už sz pohádky je, tak na tom jednom dnu mi nesejde....pro mě je důležité, že budu nosit jeho jméno vymysleli jsme, že obřad bude jen pro rodiče a sourozence + partneři a s kamarády, které z fin. důvodů nemůžeme pozvat na hostinu, uděláme společnou rozlučku o týden dřív....něco zaplatíme mi, něco oni.... s penězi je to teď bohužel špatné, ale musím říct, že i kdyby byly a neměli jsem oba úvěry, tak tolik do svatby nedám..... můj názor.... 8-)
Odpovědět
mobino: nenech se stresovat tím, kolik dají do svatby ostatní, i malá svatba může být/je krásná, hlavní je, abyste si jí s miláčkem užili vy dva!!!!
Odpovědět
Mobino - taky si myslím, že je rozumné svatbu organizovat dle finančních možností. Mě se před rokem a něco zeptal manžel jestli chci auto, nebo svatbu a já řekla auto...... hmm a 2 měsíce na to, mě požádal o ruku (prstýnek už měl tenkrát, když se mě ptal koupený) a těch 100 tis. byla pro nás částka, kterou jsme byli schopni našetřit za ten rok od zasnoubení do svatby, ale samozřejmě jsem musela oželet to druhé auto pro mě :-( Kdybychom ty penízky neušetřili, tak bychom raději slevili z něčeho než si půjčovali na svatbu. A nemyslím si, že je to jen o těch pěnězích - myslím, že svatbu jako z pohádky můžeš mít i bez pohádkového rozpočtu......budeš si stím muset dát víc práce, víš přemýšlet a vymýšlet, ale určitě to jde - držím palce ;-)
Odpovědět
Mobino: my jsme měli rozpočet 65.000,- a 100 lidí na svatbě (ale naše svatba byla trochu jiná tím, že jsme za žádnou cenu nechtěli rodinný oběd v restauraci), a peníze jsme poskládali my a naši rodičové, nicméně kdybychom ty peníze neměli, tak si uděláme malou skvělou svatbu... myslím, že o těch penězích je to jen částečně... ;-) Držím palce, ať to dopadne!
Odpovědět
Mobino, neboj! Ušetřit se dá na všem, aniž by to ztratilo na kvalitě! Oznámka i zdobení si vyrobíte sami, nalíčí tě šikovná kamarádka, i jednoduché a levné šaty můžou být pěkné a na prstýnku oželíš deset briliantů... Hosté si ubytování zaplatí sami a místo velkorysého rautu si uděláš pohodové grilování s kamarády... Pozvi jen ty nejbližší a nejdůležitější lidi a hlavně se nestrsuj a pořádně si to užij, uvidíš, že se budeš i tak cítit jako princezna! Nejdůležitější je si vybrat věci blízké tvému srdci, potom nemusí být žádný luxus a stejně je krásně... My měli hostinu v kolibě u rybníka a večer se grilovalo, všichni se uvolnili a to byla taková paráda!
Odpovědět
Len - s tím se nedá než souhlasit...
Odpovědět
Mimo téma musím uznat, že díky Len už nemusím ani přispívat, zatím s ní na 100% souhlasím ve všech příspěvcích:-) ;-) 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
:-) :-) :-) len nás všechny zastoupí :-) :-) :-) plně souhlasím, ušetřit se dá buď šikovností nevěsty, ženicha či někoho z okolí, já třeba usštřila na výrobě oznámek asi 32,- za kus - což dělalo okolo 2 tisíc, za to máš boty pro nevěstu i ženicha +-, nebo poplatky na matrice. Hodně záleží i na místě obřadu, my co ušetřili vrazili za poplatky za místo obřadu, moooc jsme si to tam přáli oba a tak jsme platili, jo mohli jsme to udělat v místě bydliště, zadara, ale, prostě to byl náš psolečný sen..... my se podíleli na placení půl na půl, my dva s manželem a moji rodiče - rodiče manžela nám dali asi celkem 3 tísky, ale nic jsme nechtěli,¨prostě i to co dali bylo nad jejich síly. na darech jsme dostali asi 60% z toho co jsme vrazili my dva z našeho bídného rozpočtu, kdy pracoval jen manžel, já končila školu a jen si přivydělávala brigádami. uvidíš spočti si orient, náklady a pobav se z vašima, já třeba bydlím už 5 let mimo a naši mi pomohli, tím že jsem studovala, ale pomohli by i tak.
Odpovědět
Profilova fotka
Ušetřit se určitě dá!!My budeme mít svatbu pro asi 40 lidí a předběžně počítáme s výdaji za komplet svatbu 60000. Věřím, že se do toho vlezeme. Navíc nás čekal šok, protože teta, která má přítele skoro jako za syna nám hodlá přispět částkou asi 60000!!Nechceme to od ní, na druhou stranu bychom byli za takovou výpomoc rádi...takže docela zvláštní případ...nevím jak řešitelný. K tomu přičtu přítelovy a mé rodiče, ale ti dají dohromady asi tak 20000 a navíc se do toho začala hrnout má babička, která mi na svatbu chce dát své penzijní pojištění. Korunu tomu dal přítel, který chce svatbu platit ze svého(já studuji, on pracuje, stejně ale nevím, kde chce ty peníze vzít)...takže snad nakonec budem milionáři :-D ...jak byste situaci s tetou řešili vy? Je nám blbé si ty peníze vzít a přitom teta trvá na tom, že si je prostě vzít musíme a my je v podstatě potřebujeme...
Odpovědět
consti: ahojky, záleží na tom, jaký máte s tetou vztah, aby Vám to třeba někdy nevyčetla, ale jeslti je to vše v pohodě, tak bych si ty peníze asi vzala, protože určitě si to pořádně rozmyslela a kdyby nechtěla a nemohla, tak vám tu výpomoc nenabízí.
Odpovědět
muzete se domluvit jen na casti, treba at od ni dostanete prstynky, kvetiny...nebo se muzete domluvit na nejakym svatebnim daru, treba do bytu-to se mimo prispevku na svatbu taky dost hodi :-) celou castku bych si nebrala, i kdyz nam by taky hoooodne pomohla, ale nebylo by mi to asi prijemny. ale zase prispet bych tete nebranila...
Odpovědět
Consti, teta vám chce dát 60 000 Kč? No páni. S tím bych si tedy nevěděla rady, zdálo by se mi to strašně moc. Ale na drhou stranu, když vám to chce dát, tak aby se případně neurazila, kdbyste ty peníze nevzali. Co takhle kompromis, třeba si vzít jen část...
Odpovědět
Profilova fotka
U tety kompromisy neexistují :-) . Prostě se rozhodla, že nám dá tolik, tak nám to dá. Bydlíme s ní ve společné domácnosti a jelikož teta má dost peněz a žádné děti a navíc razí heslo Peníze si do hrobu nevezmu, tak se nám snaží finančně vypomáhat a my jí za to zvelebujeme byt a ona je ráda, že tam s ní někdo bydlí(i když je teta celý den až do noci v práci). Co se týká daru, všechno do bytu v podstatě máme a s tetou nemáme podobný vkus, takže tam by byl problém...jo 60000 je fakt moc, uvědomujeme si to oba, ale pokud to zase nevezmem, tak se určitě urazí a my si tím také nijak nepomůžeme
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?