Prilis deti na svatbe

Ahoj, s budoucim muzem planujeme svatbu. Bohuzel se spousta jeho kamaradu uz stihla "zreplikovat", nekteri i nekolikrat. On je velice spolecensky, takze chce pozvat za me opravdu hodne kamaradu. To ale znamena mit na svatbe az 30 deti. Ja jsem mega introvert a nase svatba rozhodne nebude pro deti prizpusobena ve smyslu, ze by si mohly jit nekam hrat. Uprimne jsem velmi nervozni, kdyz je nekde takovy rev, ze ani nedokazu v klidu sedet a chci utect, coz z vlastní svatby fakt nechci. Deti si proste chteji hrat a to je vzdycky hrozny hluk, chapu. Jenze, opravdu musim svou svatbu pretrpet jen proto, ze kazdy ocekava, ze se mu svou svatbou prizpusobime, protoze si poridili dite? Zacali jsme rozdavat oznameni s prosbou aby si rozmysleli, zda deti s sebou brat, protoze to tam pro ne nebude upne uzpusobene a uz me nebavi koukat na ty ublizene ksichty jeho kamaradu a hlavne jejich manzelek, ze tam deti nechceme. Resil někdo neco podobneho? Moc diky za prispevky. O utoky ublizenych maminek nemam zajem.
Odpovědět
Měli jste si udělat svatbu ve 4, max s rodiči. Další rada by byla udělat svatbu jen s "partou holek" od tebe a "partou kluků" od ženicha (tj. zvát bez rodin a drahých poloviček) ale na to už je trochu pozdě, když už jste ve fázi rozdávání pozvánek. Nezbývá ti, než poslední rada. Proč rozdáváš pozvánky pritelovým kamarádům? Ať si je rozdá sám. Tak nebudeš muset koukat na otrávené obličeje.
Odpovědět
Ahoj, řešila jsem toto dost neohrabaně, neboť mne ani ve snu nenapadlo, že někdo považuje za normální a automatické, že si bez dovolení/domluvy na mou svatbu přijde s dětmi. Všichni ví, že já děti nemám, nechci a nemám ráda. Byla jsem zvyklá, že se v mých kruzích případná účast dětí na společenské akci komunikuje předem, resp. že kdo děti má, zajistí si hlídání, nebo se zeptá, zda jsou děti na akci OK. Zjistila jsem na poslední chvíli (2 dny před svatbou), že z manželovy strany to chodí jinak a v tom stresu a rozčilení jsem to vyřešila formou sms dotyčným (na takt v této fázi příprav už opravdu nezbývala energie, takže to nebyly nijak asertivní zprávy a nejsem na zvolenou formulaci pyšná). Výsledek byl, že nepřišel nikdo z oněch rodin. V jejich očích jsem nejspíš byla hulvát a Cruella já, v mých očích byli bezohlední sobci oni. Doporučuji tedy dobře promyslet formulaci a oznamovat to lidem včas s plným vědomím toho, že se jedná o Tvou svatbu a Ty určuješ pravidla. Jestli nemají zájem, aby byli oba snoubenci šťastní a během svého dne spokojení, tak to vypovídá o nich a Ty rozhodně výčitky mít nemusíš.
Odpovědět
Profilova fotka
řeší se to velmi velmi často. A existuje v tomhle odvětví jen jedna univerzální pravda Nevěsta má vždycky pravdu! protože prostě je to nevěsta, je to její den. Jako fotografka jezdím svatby všech druhů a ty žádosti o nechání dětí s babičkou jsou častější a častější. A chápu to. mám dítě a nadšeně se půjdu bavit bez něj :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Veroniko, určitě je to tak, že v první řadě se novomanželé musí domluvit mezi sebou a nějak se dohodnout. Vím že to je snadněji řečeno než provedeno. Ale když pak společné rozhodnutí společně oznámíte hezkým omluvným ale konkrétním textem přátelům, tak by to měli přijat. Přeci jenom znamená každý host navíc náklady, a v případě dětí i starost navíc - a to by každý měl pochopit. Kdo pak uraženě účast na svatbě odmítne, možná ani není tak dobrý kamarád. Pokud se přeci jen rozhodnete pozvat několik dětí, je časté řešení, že se pro děti zajistí vlastní místnost i s vlastní zábavou (hlídání, dětský kouzelník, tvoření atd.) Rozhodně platí: je to Vaše svatba a platí Vaše pravidla :)
Odpovědět
Je videt, ze jsi na Beremku nova, ja jsem tu od roku 2006 a tohle se tu resilo milionkrat na entou. Ale jisty posun vidim za tu dobu. Pred 10, 15 lety meli pozvani hoste plnou pusu kecu o tom, ze 'me dite je moji soucasti a pokud nepujde na svatbu me dite, nepujdu ani ja' a podobny duchaplny hlody. Takze pokud ti vasi znami maji 'jen' protazene obliceje, je to uspech :-D Ale souhlasim, ze pritelovy kamarady bych nezvala ja, at si je pozve sam a kouka na ty protazeny obliceje manzelek svych kamosu sam. Ale celkove to bez asertivity nedas, ja jsem resila totez, vdavala jsem se v dobe, kdy vetsina mych vrstevniku jela prvni (nekdy i druhe!) rozvodove kolo, tzn. svatby uz meli vsichni za sebou, a taky uz meli vsichni plno potomku. Ale byla jsem razna a bez pardonu - coz je vyhoda svatby v 'pokrocilem' veku:-D Clovek je asertivnejsi, vi, co chce a co ne a umi se za sebe postavit a trvat si na svem, vdavat se jako mlada, tak to asi taky neustojim. Takze my jsme rekli, ze na svatbe budou pouze deti me sestry a fertig (ze strany manzela nikdo male 'neodlozitelne' deti nikdo nemel). Natazene obliceje asi nekdo mel, ale nikdo mi nic do oci nerekl (asi se neodvazili :D) a jestli si stezovali za mymi zady, je mi jedno. Uz tak ty tri deti me sestry byly az az! Neumim si predstavit mit tam tech decek vic! Tak hlavu vzhuru a trvej si na svem, nebo budes jednou litovat.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od veronikaromanska:

Ahoj, s budoucim muzem planujeme svatbu. Bohuzel …
@veronikaromanska já byla jednou pozvána na svatbu, kde bylo striktně dáno, že na svatbu smí pouze deti do 2 let, protože tam je rodič zpravidla nenahraditelný. Bylo to respektováno, nikdo to neřešil. Ze strany ženicha a nevěsty to nebylo dáno až tak, ze by tam děti neměli radi, ale ze jim na svatebním místě účtovali děti za srovnatelnou cenu za jídlo, jako za dospělé. Zároveň nemělo místo dostatečnou kapacitu.
Odpovědět
Samozřejmě chápu, že to může být pro některé vaše hosty zklamání. Možná mají rádi, když jsou na svatbách i jejich děti. Zde je dobrý článek https://www.penize.cz/sporeni/445277-... Ale je důležité, abyste si uvědomili, že to je váš den a že máte právo mít ho tak, jak chcete. Co se týče uražených reakcí některých vašich hostů, tak to bohužel asi nelze ovlivnit. Někteří lidé jsou prostě netolerantní a neumí respektovat rozhodnutí druhých. Ale vy se s tím nemusíte trápit. Vaše svatba je o vás a vašem partnerovi a to je to nejdůležitější.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?