Staví se ještě před domy májky?

Sice se květen blíží ke konci, ale to nevadí. Zajímá mě, kolika z vás byla postavěná májka před domem (na znamení, že do roka bude svatba)??? myslel jsem, že tato tradice je mrtvá a docela jsem se zděsil, že když jsem 1.5. jel od přítelkyně domů (cca 60 km) kolik májek stálo před domy...A doma, když jsem tohle nadhodil, tak reakcí bylo...A ty ji stavět nebudeš...? No, tak to jsem na sebe zvědavej... ;-)
Odpovědět
To s tím opravdu nikdo nemá zkušenost???
Odpovědět
a nebyly to majky kvuli hodum? :-D jinak ja o tehle tradici v zivote neslysela :-)
Odpovědět
U nás stavjajú májky kluci svým holkám každoročně, ne do roka před svatbou. Letos jsem dostala svoji poslední...
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám před domem taky májku....stavěl mi ji přítel spolu s kamarády.....U nás se májka staví ne rok před svatbou, ale prostě poslední květen před svatbou! :-) Teď ji musím hlídat :-D, aby mi ji nikdo neukradl!!!
Odpovědět
Profilova fotka
mě ji přítel - teď už manžel bohužel nepostavil - i když jsem si o ní "říkala" (ale žádost o ruku proběhla, tak nemůžu chtít všechno), není to u nás tradiční zvyk, ale už tu asi 3 slečnám (teď už paním) májka vyrostla
Odpovědět
Profilova fotka
jee, zdravím všechny a závidím bledě všem, co jim kdy kdo postavil májku, to je můj sen x-) .. já teda svatbu neplánuju, tak třeba se ještě zadaří, až jednou.. že nějaký ten synek obětuje invenci a energii :-) Butt, kvůli hodům.. nebo jako že se kolem toho sejde pár lidí za účelem oslavy a pití.. to je myslím až teď, dříve právě stavěli ogaři májky své milé pod okny x-). Tož všeci synci, co to čtete, JÁ CHCI májku :-D
Odpovědět
Tak u nás se dává každoročně májka všem svobodným holkám před dům na hody. Před svatbou, cca týden se jí ještě před domem postaví brána.
Odpovědět
Profilova fotka
u nás /(jižní Morava) je každoroční tradice z noci čarodějnic na prvního máje - májky staví kluci svým holkám, i když nebude za rok svatba, někdo tam má tu májku už nějakých pár let a svatba pořád nikde :-D já mít májku nebudu, protože můj drahý je z druhýho konce republiky, takže to by asi jen tak nějakou nepřitáhl :-D :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
U nás (podorlicko) se májky také staví večer 30. dubna. Staví je otcové pro svoje dcery, aby ukázali okolí, že doma mají dceru na vdávání. Moc krásná tradice.
Odpovědět
Profilova fotka
u nás není moc tradice hodů, respektive hody jsou až na přelomu října a listopadu (aspoň co si z dětství pamatuju) takže májky se nestaví ale ta svatební tradice u nás je, a jak už je psáno výše, staví ji ženich s kamarády před dům nevěsty Dnes většinou v nějaké pozměněné podobě, takže třeba sousedka, měla dvě malé napentlené vrbičky po obou stranách branky (taková slavobrána) a někteří jen krepákovýma pentlema ověší vrata či bránu nebo plot ;-) @salomee já chci tak májku :-D (přítel je z jihu, tak jsem zvědavá jestli se za rok či dva pochlapí a májku postaví)
Odpovědět
Profilova fotka
@anunek tak ať to klapne.... u mě zůstalo jen u snu, :)...Ale můj syn se narodil v máji Přítele, či manžela nevedu...to bude asi absenci majky:-).
Odpovědět
Profilova fotka
To je moc pěkná tradice. U nás v Praze před oknama by se ale asi moc pěkně nevyjímala...hlavně kam jí v tom betonu zapíchnout, že jo :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@alenka_p přivázat ke sloupu veřejného osvětlení :-D ale z toho kouká pokuta
Odpovědět
Profilova fotka
@anunek Tak to mě nenapadlo :D
Odpovědět
tak my tu máme tradici takovou že každá nevěsta co se bude vdávat tak asi tak týden před svatbou se kluci domluví a nevědomky postavijou k bráně dva stromy které spojí cedulou která putuje na ní je hodně štěstí novomanželům a vše se nazdobí krepákama,popřípadě dudlíkama a skovanou flaškou na posilněnou když to budou sundávat :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@duschan my jsme měli čerstvě postavený dům, před kterým bylo kamení a hromada suti, tak jsme akorát pověsili srdíčko na dveře, aby byla aspoň nějaká výzdoba, ale sešli jsme s ženichem stejně až přímo na obřadě, tak to bylo jedno zato ženich ráno vyrážel z domu svých rodičů a opentlili mu tam jakýsi stromek a nazdobili vchod, určitě se cítil jako právoplatná nevěsta :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Klidne, vzdyt je to krasny zvyk! Ted lidi stavi slavobranu a nikdo se tomu nedivi. Ja se chtela vdavat v kroji me rodne obce, nakonec to nevyslo, ale lituju toho. Takze za me, májku ANO ! x-) ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@darca1986 Jak muze cedula "putovat"? Neni to preklep? P.s. Nadherej dialekt, to je nasa rec moravska! :-) x-) :-x
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?