Režim oddělených jmění - zkušenosti?

Profilova fotka
Ahoj holky, řešila jste některá před svatbou tzv. režim oddělených jmění? Co jsem tak pochopila, tak každému z manželů zůstává majetek samostatně, jako bylo před svatbou, a nevzniká tak společné jmění manželů. Hodí se to třeba v případech, kdy jeden z manželů podniká či když má jeden mnohem více majetku než druhý. Zkoumala jste nějaká blíže plusy a mínusy, třeba i s právníkem? http://www.epravo.cz/top/clanky/rezim...
Odpovědět
Plusy amínusy v kanceláři zkoumáme pořád a otevřeně říkám, že pro někoho se to hodí, pro někoho ne. Záleží na situaci každého páru
Odpovědět
Profilova fotka
@elesse A myslíš, že by byla lepší předmanželská smlouva nebo je to v našich "poměrech" stejně na nic?
Odpovědět
Profilova fotka
@sierral režim oddělených jmění je jeden ze způsobů, jak lze upravit majetkové poměry (budoucích) manželů, tj. jedna z forem "předmanželské smlouvy". Vedle toho lze SJM zúžit/rozšířit, nebo odložit jeho vznik ke dni zániku manželství. Nedá se říct, že by to bylo na nic, skutečně záleží na konkrétních okolnostech a podle toho se zvolí nevhodnější majetková úprava.
Odpovědět
Profilova fotka
My osobně bychom právě asi chtěli SJM v režimu oddělených jmění, hlavně z důvodů podnikání toho druhého. Chápu dobře, že když se budě dělat předmanželská smlouva, tak v ní prostě stačí zmínit, že bude sjednán režim oddělených jmení a potom se třeba jmenovitě vyznačí, jaký majetek v jakém případě koho (např. že v případě, že budou děti, tak že společný byt/dům připadne manželce s dětmi...) a potom jen stačí mít jednotlivý majetek u zapsaný u "správného" vlastníka (např. auto na manžela, teoreticky o tom ani nepsat ve smlouvě)? Jak ono je to s těmi dluhy po příbuzném? Někde jsem před rokem četla, že se může/bude moci sáhnout na SJM... tak právě doufám, že tím, že bude oddělené jmení, je ten druhý vždy v suchu. Jinak takovéhle právní čachry jsou vždycky takové otravné, člověk vymýšlí svatbu a kvůli právu si musí v hlavě přehrávat různé děsivé scénáře, aby právnicky všechno ošetřil... u nás snad nic nehrozí, ale kdyby náhodou...
Odpovědět
Ten druhý není "v suchu" nikdy, protože když domů dorazí exekutor, stejně se bude muset bránit. Ve smlouvě v případě režimu oddělených jmění se pouze sjedná tento režim, pak při nabývání čehokoli si musíte vyjasnit čí to bude. Sjednat, že dům připadne manželce s dětmi kdy? Pro případ rozvodu? Ale pak musíte sjednat i vyrovnání za jeho polovinu... To se předem upravuje těžko, prakticky to nejde, protože nemůžete vědět, jestli do rozvodu dům změníte, jaká bude jeho hodnota, jestli se vůbec rozvedete:)
Odpovědět
Profilova fotka
@elesse Tak jsem zmatená, jeslti má vůbec nějaká předmanželská smlouva smysl nebo ne :-N
Odpovědět
Profilova fotka
my budeme mit nejakou zjednodusenou formu predmanzelske smlouvy,ze kazdy vstupujeme do manzelstvi s nejakym majetkem a ten druhy na to nema narok. Pritelova rodina ma velky majetek a ja s tim nechci mit nic spolecneho,takze to tam tak bude zanesene.A jelikoz mame dceru bude tam vepsana poznamka,ze vyhradni pravo na peci budu mit ja jako matka. Lepsi se domluvit s klidnou a cistou hlavou nez neco resit v hadkach,ikdyz verim ze k tomu nedojde :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@angelka82 U předmanželské smlouvy se obávám, že se tam dají napsat jen ryze majetkové věci. Nikoli třeba, kdo se bude o děti starat v případě rozvodu (zaslechla jsem, když něco takového probírali někde v televizi). Pak to není nějak vymahatelné. Ona je samozřejmě otázka i vymahatelnosti majetkového práva, dokazování, kdo co koupil do majetku... exekutoři asi většinou vlítnou do bytu, všechno popíší/poberou a pak se teprve dlouze dokazuje, kdo co měl a co se má vrátit (takový z toho mám dojem, nevím, zda je to pravda). @elesse To asi jo, asi je těžký napsat něco předem do smlouvy, když to člověk ještě nevlastní a bůhvíjak to bude v budoucnu. Takže ta smlouva je spíš o vypsání toho, co mají oba dva před svatbou, a právnímu podchycení? Vidím to na právníka :-) Což jsme měli stejně i v plánu, aby byla smlouva ok.
Odpovědět
@angelka82 to, co popisujes, nemá s predmanzelskou smlouvou naprosto nic společného. Ta první část, ze majetek, který máte před svatbou, nebude v SJM je v podstatě zbytečné, protože to platí ze zákona (roli to snad může mít nějakou důkazní u movitých věcí, kde by mohl být v nudocnu spor, čí to bylo. Nemovitosti jsou v katastru a u peněz je ti to k ničemu, protože za pár let nedokazes, ze zrovna tyhle peníze nepochází ze SJM). Ta část s péčí o dítě je absolutně k ničemu, o ničem takovém se předem dohodnout nemůžeš a i po následné dohodě se lze kdykoliv v budoucnu domáhat úpravy styku s dítětem a péče o něj.
Odpovědět
Za prvé budete potřebovat notáře. Úpravu manželského majetkového režimu lze udělat pouze notářským zápisem. Vliv to samozřejmě má. Co exekutoři dělají je věc jedna, na co mají nárok je věc druhá. Každopádně doporučuji smlouvu nechat zveřejnit v seznamu manželských majetkových smluv vedeném notářskou komorou, potom je povinnost příp. věřitelů se s ní seznámit, v opačném případě budete muset všude předkládat. A děti a pod. skutečně touto cestou neupravíte, to jsou ty americký seriály. V tzv. předmanželské smlouvě lze nabývání věcí upravit obecně (a jinak to vlastně ani nedává smysl). Tj. např. práva k účtům budou výhradně toho z manželů, na kterého je ten který účet veden, vl. právo k nemovitým věcem výhradně toho, kdo svým jménem nabyl atp.
Odpovědět
Profilova fotka
@vineta Já bych jen doplnila, že kokrétně lze upravit samozřejmě majetek, který už ve vlastnictví jednoho s manželů/v SJM je (např. dům ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů přesunout do SJM a naopak). Jinak od loňského července platí nová úprava OSŘ pokud jde o smlouvy o modifikaci SJMza předpokladu, že byly zapsány do seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Při výkonu exekuce se pak z takové smlouvy musí vycházet, a to ve vztahu k dluhům vzniklým po zápisu smlouvy do seznamu (takže ochrana pro druhého manžela tam je poměrně slušná a jde to na vrub věřiteli, pokud si do seznamu nenahlédne, nemusí naproti očekávání dosáhnout postižení celého SJM). Jak už bylo řečeno, děti do předmanželské smlouvy nepletťe, tam patří jen majetek. Můžete si sice dohodnout způsob péče, nebo i výživné, ale taková dohoda není pro futuro nijak závazná resp. může být rozhodnutím soudu vpodstatě kdykoliv změněna.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?