Přítel svatbu striktně odmítá-máte zkušenosti?

Když jsme na to téma narazili poprvý (jenom povídání o tom, jestli se někdy v dalekym budoucnu vemem) tak byl dost vyhývabý, nechtěl říci vyloženě ne, furt jen: ale já nevím, uvidíme no....a že na lásku nepotřebuje papír. Po téměř 4 letech společnýho života se jeho názor nezměnil, naopak ještě víc tíhne k záporný odpovědi, když se nás nedávno jeden známý ptal, jestli se vezmem, tak jsem nic neříkala a čekala na přítelovu reakce a on hned začal vrtět hlavou jakože nenene. A když náhodou na to přijde řeč, je vidět, že mu je to nepříjemný a odbíhá od tématu, nechce o tom ani mluvit. Možná to je tím, že když byl malý jeho rodiče se rozvedli a on má v paměti hnusné rozvodové tahanice...ale nevím, co si mám myslet, jestli vyloženě odmítá svatbou jako takovou anebo si není jistý, jestli se mnou chce být a nechává si únikovou cestu nebo jak to nazvat (ale žádné problémy ve vztahu nemáme, naopak jsme si nedávno dokázali, že dovedeme stát při sobě v dobrym i zlym). Pro mě svatba není věcí životně důležitou, spíš bych si teda chtěla někdy užít ty přípravy a ten samotný den jako takový...rozhodla jsem se, že na něj v tomhle směru určitě nebudu tlačit a nebudu o tom mluvit, aby si nepřipadal, že ho uháním, ale bylo by fajn, kdyby k tomu sám dospěl...jen nevím, jestli se to někdy stane...co myslíte? Máte zkušenosti s odmítači svateb?
Odpovědět
Profilova fotka
@lamiaaa ahoj buh vi co se mu honi v hlave.. Ja bych si s nim sedla a zkusila bych si o tom promluvit treba ma opravdu svoje vazne duvody proc to tak citi a nebo se proste vyhyba zavaskum.. Ja to take zazila a po 7 letech jsme zjistila ze se to proste nezmeni, mela jsem pocit ze se se mnou nepocita a sla o dum dal..
Odpovědět
@lamiaaa Muj manzel je taky z rozvedene rodiny a nic to nezmenilo na tom, ze si me chtel vzit.. Podle me rozvod rodicu s timhle moc spolecneho nema. Jak jste stary? Myslim, ze pokud se opravdu nechce ozenit, tak si budes muset rozmyslet, jestli chces byt s chlapem cely zivot bez toho papiru.. Protoze zustavat s nim a doufat, ze se zmeni, mozna nedopadne tak, jak by sis prala.. pokud odjakziva svatbu nechce, tak nevim, jestli k tomu nekdy dospeje. A on by mel byt schopny s tebou o tom mluvit, rict ti pravdu o tom, jestli se chce ozenit nebo ne a proc, abys vedela na cem jsi.. bylo by to od nej fer.
Odpovědět
Můj (dnes už manžel) měl taky vyhýbavé odpovědi, potom spíš ne. Dala jsem mu najevo, že se mi to těžce nelíbí, že já svatbu chci, ale zas jsem nechtěla tlačit a nechala jsem to být. Prostě jsem to přestala řešit a už jsem i počítala s tím, že holt spolu budeme bez papíru, mám totiž vážně báječného chlapa, kterého bych nevyměnila. Prstýnek přišel úplně nečekaně. Asi půl roku po tom rozhovoru.Pokud s ním chceš být a jinak je oporou a prostě vším, co chceš, nech to uzrát. Kolik je vám let?
Odpovědět
@karlajasmine, @zdenka88: Přítelovi je 27, já jsem o rok mladší. Jsme spolu necelý 4 roky, z toho 2 a půl spolu bydlíme. Jinak všechno klape, je na mě moc hodný a záleží mu na mě. Myslím si, že kdybych na něj hódně tlačila a hodně o tom mluvila, tak bych ho k tomu možná i po čase "dokopala," ale takhle to rozhodně nechci.
Odpovědět
@lamiaaa My jsme to měli tak, že už v 19, kdy jsme se dali dohromady (to už je 8 let) jsme se oba shodli, že svatbu JEDNOU chtít budeme, což bylo pro nás hodně důležité. Nechtěla bych totiž s někým strávit několik let života, aby mi pak řekl, že svatbu nechce. Je totiž otázkou, proč svatbu nechce: ano, může to být strach ze závazků, ale může to být i mnohem prostší: je možné, že si pod slovem svatba představí strašně moc "zbytečně" utracených peněz, možná je introvert, co nechce být středem pozornosti...důvodů může být spousta. Nepíšeš, kolik vám je, ale podle mně není dobrý nápad mlčet a čekat, zda k tomu vyzraje, nemusela by ses totiž dočkat. Nemusíš na něj tlačit, ale stačí mu říct, že svatba je pro tebe důležitá, vysvětlit proč (a popravdě: důvod, že si chceš užít přípravy a ten den, je strašně málo, takže si to srovnej i v sobě ;-) ) a zeptat se na jeho důvody odmítání svatby. Podle toho to bude jasnější. Ve vztahu byste měli mluvit na rovinu. Tvoje mlčení by si totiž mohl vyložit tak, že svatbu taky nechceš.
Odpovědět
@lamiaaa Tak ve 27 letech uz by mohl mit nejakou predstavu o tom, jestli se chce ozenit. Myslim, ze mas pravo vedet, jestli svatbu nechce vubec a proc, anebo jestli svatbu nechce S Tebou (to je totiz dost velky rozdil), a podle toho se nejak rozhodnout. Nemusis ve vztahu zustavat, mlcet a cekat a doufat, ze se nekdy rozmysli.. Nemyslim si, ze ''chtit si o tom s nim jednou poradne promluvit'' je to samy jako ''tlacit na nej'..
Odpovědět
a ty bys svatbu chtěla kdy? a jsi ochotná mít s ním nemanželské dítě? Je odmítání svatby u něj odmítání závazku vůči tobě nebo má jiné důvody? Tohle jsou zásadní otázky, které bych si položila a potom přemýšlela, co dál.
Odpovědět
Pryč od něho! Později budeš litovat.
Odpovědět
@lamiaaa Já bych si o tom sním v klidu popovídala, jaký ma názor na svatbu, že potřebuješ aby ti vysvětlil jak to cítí.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja si myslím ze svatba není životne důležita..spousta lidi zije krasnej a spokojenej život i bez papírů. ..a uprimne:dnešní chlapi se svateb boji. ..memu nastávajícimu je 30 a ještě před nedávnem jsem slovo svatba ani nemohla vyslovit :-D myslím ze u chlapu se to muze ze dne na den zlomit...nebo taky ne no...je na tobe aby ses rozmyslela jestli bys s nim chtela byt i kdyz by si to s tou svatbou nerozmyslel...a rozhodne bych v tom nehledala jako ze s tebou nechce byt nebo tak...treba priteli nevadi ta svatba jako takova...on by ideálne chtěl jen podpisy na radnici a pak jen vecer popit s kamaradama :) ale vi ze ja strasne chci ty saty a pekny fotky :-D
Odpovědět
@weka To je mi rada, naprosto jim to klape, jen nemají dořešenou otázku svatby, ale pryč od něj :-o
Odpovědět
"bojí" svatba není žádný strašák, aby se ho muži báli. Spíš je to jenom taková falešná útěcha, kterou si namlouvají ženy. Muži se dneska prostě ženit nemusí, tak proč by to dělali. To je podle mě jediný důvod. Já kdybych nemusela platit daně, ale stále mohla žít pod ochranou státu, tak bych je také neplatila a užívala si výhod.
Odpovědět
Článek se načítá
@amtrade a já jsem ji pochopila, jak to myslí. Zažila jsem hodně příkladů v praxi, kdy žili spolu v dlouhodobém svazku, on velký neženič a "nepotřebujipapír" apod. no a pak se zničehonic rozešli a on se za půl roku ženil s jinou. Detaily různé, důsledek stejný - muži se ženit chtějí, ale jenom s tou, která jim za to stojí. Ve vztahu budou s jakoukoliv vhodnou, která jim poskytne vztahový servis, ale zároveň si budou držet zadní vrátka, protože ví, že to není to pravé, ale je to to nejlepší, co zrovna mít mohou. Ne, že by to byl příklad zakladatelky. Ta si musí sama odpovědět na tyto otázky a říkala, že jim vztah jinak klape ideálně
Odpovědět
Jestli chceš svatbu jen proto, abysis užila přípravy a byla jeden den za princeznu,nevrtala bych do toho...protože to je podle mě jeden z důvodů, proč se dneska tolik lidí rozvádí, některý ženský to berou jako soutěž ("všechny moje kamarádjky jsou vdaný, tak já chci taky") nebo módní přehlídku a jde jim spíš o ten pocit z jedinýho dne než aby za tím viděly něco víc...8-( Pokud se chceš vdát spíš proto, že je pro ten ten institut manželství něčím důležitý, tak si s ním sedni, zeptej se ho na důvody, vysvětli mu svoje, pobavte se o tom a společně zvažte možnost případného kompromisu...třeba možnost svatby ve dvou někde mimo. Za sebe musím říct, že postoj Tvého přítele chápu, ať už má důvody jakékoliv, manželství není povinnost ani záruka štěstí či důkaz opravdovosti citů... A nezevšeobecňovala bych, že každý, kdo se nechce ženit nebo vdát, jen prostě nemá toho pravého partnera... Znám páry, co jsou nesezdaní roky, a nemají problém. Nenech si hlavně zblbnout tím, že jen nechce Tebe...
Odpovědět
amtrade jen nemají dořešenou otázku svatby? Nebuď směšná, nechce ji, chce s ní spát, chce aby s ním žila, vařila, ale nechce ji. A jak tady píše, evzeniegrandetova, taky mám kamarádku, co ji takhle tahal za nos sedm let, pak si začal s jinou a hned se chtěl ženit. Ti co se nechcou ženit, myslím po několika letech vztahu, jen využívají fuul servisu bez závazku ]-(
Odpovědět
No, jak už tu několikrát zaznělo, asi je nejdůležitější to, proč svatbu nechce. Nechce ji proto, že nejsi ta pravá, nebo kvůli všeobecným důvodům? Myslím tím třeba nedůvěru v úřední institucí, nechuť být středem pozornosti, vyhozené peníze a podobně. Spíš mě zaujal tvůj důvod, proč svatbu chceš. Chceš si užít přípravy a být princeznou. To jako vážně? Přítel o tom ví? Třeba je právě toto důvod, proč si tě vzít nechce, nechce být loutkou ve tvém velkém dni, nechce být středem pozornosti, nechce do toho dát finance. Třeba ani z tebe necítí, že by ses chtěla vdávat z nějakého přesvědčení a z víry v budoucnost, ale jen pro svatební den. A třeba to tak nechce. A třeba by na svatbu přistoupil, ale ne na takovou, co by byla dle tvých představ, ale chtěl by jen tu půlhodinku na radnici ve čtyřech. To všechno se dá jen hádat, ale na tvém místě bych si napřed ujasnila svůj postoj ke svatbě, než začneš řešit postoj tvého přítele. A jako ve všem je nejlepší si o tom otevřeně promluvit. Co se týká toho, jak tu zaznělo, že vztah bez svatby z pohledu muže nikam nepovede, je podle mě nesmysl. A zvlášť v dnešní době je prakticky jedno, jestli se dva vezmou nebo nevezmou. Můžeme si tu stokrát říkat, jaký je svatba závazek, ale z praktického hlediska je to závazek, který se dá tak snadno zrušit, že je to ve výsledku jen pocitová záležitost mezi dvěma lidmi. Někdo ji potřebuje, někdo ne, ale absolutně nic to nevypovídá o vážnosti vztahu, o jeho kvalitě nebo vizích do budoucna. Určitě jsou muži, kteří se nežení jen proto, že jejich aktuální partnerka je jen pohodlnou zastávkou při hledání té pravé, ale jsou i muži, kteří svatbu k tomu, aby brali vztah vážně, nepotřebuji. A jsou také muži, kteří se ožení klidně i s vědomím, že je to jen dočasná záležitost. Jak jsem psala v úvodu, neposuzovala bych kvalitu vztahů nebo muže podle toho, zda svatbu ano nebo ne. Pokud jde o závazky, v dnešním světě jsou daleko větším závazkem než svatba hlavně děti, společný majetek a třeba hypotéka.
Odpovědět
Já bych taky nebyla v hodnocení tak přísná, určitě bych všechny neodsuzovala a nepovažovala to za nutné pravidlo. Mám jednoho takového neženiče doma, myslím si, že důvodů pro svůj postoj měl víc, jedním z nich uričtě byl dost zlý rozvod rodičů, když byl malý, vzorce z domova si s sebou životem táhneme, ať chceme nebo ne, akorát každý trochu jinak. Oba jsme navíc docela introverti, pokud jde o vyjadřování citů na veřejnosti, to si myslím, že taky hrálo velkou roli. Nejlepší ale fakt je si všechno v klidu vyjasnit, já jsem s tím začala sama, vysvětlila jsem mu, že pro mě ty tradiční hodnoty něco znamenají a že si dovedu jen špatně představit mít děti bez svatby a pojďme o tom diskutovat. DIskuze se tak úplně nekonala, řekl jen něco ve smyslu "ok, chápu" a asi za půl roku mě požádal o ruku, trochu jsem se v tu chvíli bála, že jsem ho k tomu dohnala a že se to proti mě dřív nebo později otočí, ale překvapil mě hrozně moc hlavně tím, že velkou část svatby zařídil sám a bylo vidět, že ho to i baví :-D V zájmu nás obou jsme ji pojali jako jednoduchou party bez svatebních tradic, což značně ulehčilo jeho svatební fobii, ukázalo se totiž, že pod pojmem svatba si dřív představoval kouli na noze, svatební proslovy, stahování podvazku zubama za všeobecného veselí atd...
Odpovědět
@weka Nebud smesna, ty jim u toho svitis a vis presne, jak to doma maji?
Odpovědět
@ivvrbka Souhlasim, rozumny nazor vyzrale zeny.
Odpovědět
@kacenkakaca Asi tak, mam v okoli nekolik zen, jez nemaji zajem se vdavat, nepotrebuji to. Zrejme maji toho chlapa jen na sex, na to aby jim prisrouboval policku a posteloval svicky v aute.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak muj manzel je v tomhle tedy tradicni, takze se svatbou stejne jako ja tak nejak pocital akorat s ni nespechal.. navic ja se nikdy netajila nazorem,ze na svatbe netrvam, ale dite se bude vzdy jmenovat prijmenim po mne, nezavisle na tom jestli budeme nebo nebudeme svoji, proste bude mit moje prijmeni a hotovo, tak to byla pro chlapa trosku i motivace, ze pokud chce mit se mnou rodinu a nebyt co se prijmeni tyka vyvrhle, tak si mne proste bude muset vzit :-D jinak argument s traumatem z rozvodu rodicu ja osobne neprijmu, bud se mnou chce stravit život a mit rodinu a veri, ze nam to klapne a nebo tomu neveri a pak jen ztrácíme cas.. urcite nemá smysl chlapa kvůli svatbe uhánět, ale vyplati se vylozit narovinu, nejaku tvoji predstavu o budoucnosti a o at i to prebere a promysli, rekne svoji predstavu a pak musite najit spolecny kompromisseterym budete oba spokojeni... hlavne si nikdy nemysli, ze se vyplati ustupovat od svatby (pokud si ji ty prejes, .resp pokud chces abyste byli manzele, vdávat se jen kvůli svatbe samotne je taky samozrejme hloupost), jen kvůli strachu ze budes pro nekoho za furii co ho uhnala, nikdy nedela dobrotu,kdyz v takovemhle dulezitem rozhodnuti je výsledek podle prani jen jdnoho z vas..
Odpovědět
Profilova fotka
Rekla bych mu,ze chapes,ze je to pro nej ne zcela prijemne tema,ale ze si proste o svatbe promluvit musite,jinak to mezi vami bude viset a to neni dobre! at si klidne sam urci,kdy o tom chce mluvit,ale domluvte se,ze "do konce mesice" (napriklad) tuto debatu otevrete. Jednoznacne bych se ho zeptala,jaky je ten duvod odmitan a pockala bych na jeho vyjadreni-nedavala bych mu moznosti,zda-li je to opravdu jen to,ze se zenit nechce nebo,ze si neni jisty zenit se s tebou. Nejake oduvodneni to mit musi-strach ze zavazku,nejistita,ze jsi ta prava, spatna zkusenost z detstvi,nechut platit to ad. A pokud sam nevi,mel by na to kvuli vam oboum prijit. I pro tebe je to dost zasadni a lepsi to vedet hned,nez za dalsi roky! Ty sama si take ujasni,jestli s nim chces byt v nemanzelskem svazku a mit takto deti,pokud rekne,ze je to ciste z duvodu,ze to nepovazuje za dulezite. Pokud to vsak pro tebe dulezite je,nemel by pro nej byt problem ustoupit...pokud pro me neni neco dulezite,tak je mi to vlastne fuk,takze to pro partnera rada udelam.pokud by se cukal,muze byt problem jinde a on ti to jen nechce rict.
Odpovědět
Asi by bylo dobré si vyjasnit, jestli má obavy z manželství jako takového nebo jen ze svatby. Protože jak píše @ivvrbka, třeba má svatbu spojenou se zvyky jako koule na noze,bryndák a podobné věci, a je možné, že se něčeho takového nechce účastnit. A možná si ani neuvědomuje, že ta svatba by klidně mohla proběhnout bez toho všeho.
Odpovědět
já na svatbu taky nebyla a tvrdojíšně jsem příteli říkala, že si ho prostě nikdy nevezmu..naši jsou rozvedení a rodiče všech mých přátel taky...takže mi přišlo, že je to zbytečně moc vyhozených peněz a opravdu ten papír není třeba...můj přítel má rodiče spolu už 25 let...jsem s ním přes pět let a za tu dobu se mu nějak povedlo nenásilnou cestou mě přesvědčit, že svatba má ještě význam a že to není jenom o papíru, ale i o určité zodpovědnosti a závazku, kdy se jen tak nesbalíš a neodejdeš...takže mě až přítel nějak postrčil k tomu, abych manželství dala šanci a uvědomila si, že to, že se rozvádí ostatní nemusí být i náš případ, ukázal mi svůj náhled na manželství a mě se jeho názory moc líbí a tím mě asi přesvědčil...každopádně chlapi, když se brání svatbě tak buď proto, že se bojí toho závazku nebo že se nechtějí vázat s tou určitou osobu, kterou si nechtějí vzít, protože si nejsou jistí, jestli je to ta pravá...nejednou se stalo, že chlap deset let tvrdil, že svatbu nechce a po rozchodu se ženil s jinou za další rok...takže určitě bys měla zjistit, proč se na manželství dívá tak jak se dívá a jestli v tom nehraje nějakou roli spíš přímo váš vztah...nechce jen svatbu nebo se brání i založení rodiny?
Odpovědět
@lamiaaa Zalezi na tobe jestli chces zustat svobodna. Tvuj pritel muze mit hodne duvodu proc se nechce zenit,bud si neni jisty zda s tebou chce zit cely zivot,nebo v tom jsou jeho kamaradi,dnesni kluci radi rikaji at se nikdo nezeni...ale rozhodne bych s nim neztracela cas,byt na tvym miste-teda pokud se vdat chces. Ja svymu priteli po roce a pul vztahu rekla narovinu,ze bych se do roka chtela vdat,protoze i leta utikaji,chceme mimco,ale to jsem nechtela za svobodna,a at teda rekne bud a nebo. A jelikoz me miloval,tak jsme zacli svatbu chystat,a uz jsme ctvrt roku manzele :-) A sam manzel je stastny ze ma rodinu tak jak ma byt.
Odpovědět
Ja si proste myslim, ze chlap, kterej chce byt s holkou cely zivot, nebude mit problem s ni zajit na matriku a podepsat papir, aby o ni mohl rikat, ze je to jeho manzelka. Myslim si, ze i pro nekoho, kdo velkolepou svatbu k nicemu nepotrebuje, nechce za to ''vyhazovat penize'', nepotrebuje byt stredem pozornosti, atd, neni zas tak namahave jit se nekam podepsat na urad a 'slibit'' tim svoji budouci manzelce, ze s ni opravdu chce byt cely zivot. Proste si myslim, ze pokud nekdo neni ochotny tohle udelat, tak to s tim druhym nemysli vazne. Nemluvim o situaci, kdy je obema partnerum opravdu uplne jedno, jestli jsou svoji nebo ne.. pak neni samozrejme duvod se brat, ale pokud je to pro jednoho z tech dvou dulezity a ten druhy vi, ze s nim/s ni chce byt naporad, tak by ta svatba fakt nemela byt nic tezkeho. Ja bych proste s chlapem, ktery by si me nechtel vzit, nezustala, at bych ho milovala sebevic a at by to byl jinak sebedokonalejsi partner.
Odpovědět
@krobinka Problém je, že jsou lidé, kteří mají pocit, že vstupem do manželství se ten vztah zkazí. A já se jim nedivím. Spoustu žen (i mužů) po svatbě získají pocit jistoty, přestanou pečovat o ten vztah, o sebe, ztloustnou, zpohodlní... My jsme si to předem ujasnili, že ani jeden tohle nechceme a taky se nám svatbou nic nezměnilo - oba cvičíme, chodíme dál na "rande", máme společné koníčky apod., ale ve svém okolí znám hodně párů, co po svatbě "ztaťkovatí" a "zmamkovatí" a znám lidi, kteří se neberou právě z toho důvodu. Takže ono to opravdu nemusí být "pokud mě má rád, udělá to pro mě". Paradoxně si ji třeba nechce vzít právě proto, že ji má rád. :) Ale to jsou všechno dohady, pravdu zjistí tazatelka jedině tak, že se ho zeptá.
Odpovědět
@lamiaaa Mně by sice mrzelo, kdyby si mě přítel (teď už manžel) nechtěl vzít a moc ty chlapy, co se brání svatbě nechápu, ale asi bych to nepovažovala za žádnou tragédii. Vztah se tím opravdu nijak nezlepší ani neutuží a jestli sama zatím nemáš nějaký závažný důvod, proč bys svatbu chtěla, tak to nijak neřeš. Co se týče těch příprav a dne samotného, to si ne každý užije a navíc to uteče rychle, že ani nemrkneš, takže to jako výhodu svatby/manželství fakt vůbec neber. Pro mě byl hlavní důvod ten, že jsem chtěla, abysme měli stejné příjmení (kvůli dětem) a abysme byli i před úřady oficiálně pár. (kvůli informacím o zdravotním stavu, případnému dědictví, apod.) Ten velký večírek, co tomu předcházel, byl jenom příjemný bonus, ale obešlo by se to snadno i bez něj. :-) Spíš bych si s ním povykládala o tom, jestli chce děti, kolik jich chce, kdy je chce, jestli by mu nevadilo, že by měly tvoje příjmení (na to je opravdu spousta chlapů háklivá), a od toho se pak odvíjí i ta otázka svatby.
Odpovědět
@amtrade nějak moc nechápu vaše názory - mít přítele, se kterým žijete, ale bez svatby = milenec, který přišroubuje poličku? Svatba = co? Není to to samé, ale s papírem? Vdaná jsem, ale tenhle názor nechápu...
Odpovědět
@lamiaaa Pokud mohu být upřímná - já se vdávat nikdy nechtěla. Po 7 letech, kdy přítel začal mluvit o mimču - v té době mu bylo 38 a mně 30 jsem řekla, že pokud mimino tak jen do úplné rodiny, čili že svatba. Souhlasil a pak mne požádal o roku v Benátkách na gondole:-) V tomhle jsem staromódní. Pokud by děti nechtěl, OK s tím bych neměla vůbec problém, ale nebrala bych si ho. Pro mě by to byl jen papír. Svatba - je krásný den, ale je to jen jeden den. Přítel je mladý. Ten můj o svatbě začal mluvit až díky tomu, že mi řekl, že by si přál miminko. Podle mě v 27 letech je ještě mladý a pokud z jeho okolí není nějaký jeho kamarád již ženatý - mohl by si připadat, že je jako jediný v chomoutu....Mám kamarádku, která se vdávala mladá, měli 2 děti a její manžel se v 31 letech rozhodl, že je ještě mladý na to mít 2 děti a hypotéku a našel si milenku...Takže rozchod, kamarádka 2 děti na krku a hypotéku...Pozor na to!
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?