Svatba po 10ti letech. Máte někdo podobnou zkušenost?

Tak já tohle téma zakládám a moc doufám, že tu někde stejné už není. Myslím, že to je na samostatné téma a budu ráda za Vaše příspěvky, názory a hlavně za rady a typy, jak to udělat, aby ani po 10ti-letém vztahu nebyla svatba jenom trapas nad trapasy. Pro nastínění celého problému přikládám dotaz, který jsem psala k tématu "proslov oddávajícího", to mi totiž na tom připadá skoro nejdůležitější věcí k vyřešení dřív, než se před tu ctihodnou osobu postavíme. :) Ahoj. Moc ráda bych poprosila o radu ohledně proslovu oddávajícího. Abych uvedla naši situaci: Jsme spolu 10 let, v době svatby to bude už 11 a máme spolu 2 děti. Téměř celých 10 let už spolu i bydlíme, samozřejmě si sebe vážíme, respektujeme se, máme se rádi a pomysleli jsme i na hmotné zabezpečení rodiny a na to, že ne všechny dny budou jen růžové a přijdou i starosti - to je asi tak to, co se v proslovech běžně vykládá a tak mi připadá maximálně trapné a hloupé nastrojit se a jít si někam tohle poslouchat. Chápu, že mladým snoubencům, kteří jsou teprve na začátku společné cesty může být taková řeč milá, ale nám? To bude strašný trapas. Máte někdo podobnou zkušenost? Jak jsou oddávající ochotní upravit svou standardní řeč podle toho, koho oddávají? Vyhověli Vám? A co Vám tedy potom říkali? Mně je opravdu hloupé stát veřejně před cizím člověkem, co mi bude kázat, jak mám žít se svým mužem, když už s ním 10 let žiju a pak se pod to podepíšu a oni mi k tomu pogratulují. Řešili jste něco podobného?
Odpovědět
Profilova fotka
Asi ti to úplně nepomůže, ale nás bude oddávat unitářský kněz a dohodnem se s ním na všem, co tam chceme nebo nechceme. Jestli si do toho třeba obyč starostové nechají kecat, to vážně nevím, ale snad mají připraveny různé varianty, když se berou třeba děda a babička jako v Kulovém blesku, asi těžko jim budou kázat o nástrahách života a výchově dětí :-D
Odpovědět
Helish: myslím, že je to hodně o lidech. Co takhle se rozumnou dobu před svatbou vysvětlit s matrikářce / oddávajícímu a domluvit se o tom, co v proslovu chcete a nechcete? Já to chci taky tak udělat, a doufám, že nám vyjdou vstříc. (Oba jsme už "střední generace", nejdeme do manželství poprvé, a budeme společně vychovávat moje děti, a žádné další už nechceme; a taky chci zmínit moji maminku, která byla pro mě moc důležitá, ale bohužel vloni zemřela.) Řekla bych, že možná i oddávající bude rád(a), když bude mít trochu inspiraci. Předpokládám, že existují nějaké základní verze pro různé příležitosti (pro mladé a nadšené, pro starší a už méně naivní a tak), ale pokud je vůle, vždycky se to dá nějak upravit. Svatba s unitáři je asi taky na místě, podle všeho jsou schopní zajistit "individuální přístup", pokud by matrika nefungovala. Ale věřím, že když na matrice svoji situaci vysvětlíte, budou i rádi, že můžou mít trochu obměnu těch stereotypů. Mohli by vás veřejně zmínit jako příklad vzájemné lásky a tolerance a šťastného partnerského soužití v praxi, oproti tomu, když jsou snoubenci ještě mladí a "nezkušení" :-) Co takhle pojmout svatbu jako milou rodinou událost a určitě zapojte i děti. Budou nadšené z mámy - nevěsty a táty - ženicha :-)
Odpovědět
Helisz: když se vrátíš do diskuze Proslov oddávajícího, tak uvidíš, že jsem o tom na 1.stránce 3x mluvila, nejvíc zrovna 3.února. Nám oddávající přizpůsobila proslov dle našeho přání. Ne ani tak proto, že jsme spolu dlouho, nám by klasická řeč asi nevadila a ani by nelhala, ale chtěli jsme to mít výjimečné a překvapit svatebčany. Navíc jsme se brali po společných 13ti letech (tak nevím, jestli sem patřím, když je to po 10ti letech :-) ) a zrovna naschvál v pátek 13. To jsme si vybrali. Jistě je to o domluvě a jsou už na to na úřadě připraveni, že nemůžou mít stejný proslov pro všechny. Někdo spolu žije léta, někdo nemá rodiče, atd. proslov se tomu musí přizpůsobit. Stačí se na úřadě zeptat a zmínit svou situaci a jistě budou vstřícní. Je to VAŠE svatba.
Odpovědět
Díky. :) a nebyl by nějaký konkrétní nápad na řeč? třeba do pošty - prosiiiiim. A jak jste řešili tradice, jako je rozbíjení talíře, tlačení ženicha do chomoutu nebo únos nevěsty a tak? Taky se mi to u nás zdá trochu mimo mísu, mám všude hlásit, že to nechceme? Nebo to radši přetrpět?
Odpovědět
Jediný problém je ve vstřícnosti a ochotě. U nás na matrice jsou všichni moc hodní a udělají téměř cokoli :-) Každopádně je třeba hezké, pokud máte děti, nechat je podat svatební prstýnky. To už bylo na moc svatbách a vypadalo to opravdu hezky :-)
Odpovědět
Ještě mě napadá, je prravda, že existují svatební proslovy pro mladé, staré, pokročilé, rozvedené atd, ale stejně je tam všude skoro to stejné, takže něco "úplně jinak" byst si stejně musely vymyslet sami..... Každopádně jsem byla přítomna jedné svatbě, kde svatební řeč pronášel blízký kamarád snoubenců, stál o kus dál než oddávající, ta pak řekla tu formulku atd. Ale bylo to nádherné, brečeli skoro všichni, protože on mluvil jen o nich, jací jsou a jaká je to nádhera, že se potkali atd. No prostě bomba :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já už si říkala, kdo tohle téma založí :-D Tak se hlásim do klubu .-), svatba jestli bude letos, tak bude po 10-ti a jestli příští rok tak po 11-ti - každopádně letos nebo příští rok by být měla, máme 5-ti letýho kluka a žijem spolu v jedné domácnosti vpodstatě od začátku našeho seznámení. Proslov si myslím nebude rpoblém domluvit nějak s oddávajícím a třeba maji i připravené varianty, chce se to zeptat, no a když ne, tak dělej žes tu část neslyšela :-D Jinak předpokládám že malýho plně zapojíme a pravděpodobně ponese prstýnky, ovšem vzhledem k tomu,že chvíli neposedí a furt někde lítá, tak je asi budem honit nejspíš někde v trávě :-D
Odpovědět
My taky potomstvo zapojíme, ale nevím, jestli dostanou důležité úkoly. Syn asi dostane za úkol pohlídat dcerku, protože on bude velký a rozumný školák, kdežto ona malé a neposlušné batole - to jim myslím zabere veškerou energii - no, jsem na to moooc zvědavá. V každém případě, jak uvidím někoho s chomoutem nebo vězeňskou koulí, střílím ostrejma. :-D :-D :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Ahoj, chtěla bych obnovit tuto diskusi, jestli mi někdo zkušenější odpoví.Bohužel nám ze všech rodičů, zbyl akorát můj taťka :-( , tak bych nerada , aby se v proslovu nějak moc mluvilo o rodičích, na svatbě jsem byla naposledy před 10 lety, tak si to nepamatuju jak moc se o rodičích mluví.Každopádně mě zajímá, jestli jste někdo řešil podobnou situaci a s kým a jak dlouho předem se tedy domluvit?Moc díky za rady.L.Jinak se nás týká i to, že se bereme po 10letech a máme 2letou holčičku :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mhdlu Ahoj... my měli tajnou svatbu jen se svědky. Naše matrikářka za námi před obřadem přišla a zeptala se teda ještě jednou na formu svatby. A pak sama řekla, že oddávajícímu vzkáže, aby z obřadu vynechal poděkování rodičům a tak. Myslím, že i "obyčejní" oddávající jsou velmi ochotní maximálně to přizpůsobit snoubencům...
Odpovědět
Ahoj moc díky za reakci, my budeme mít taky jen malou svatbu - my 3, táta s maceškou :-) a sestra s přítelem - a tátovi a ségře to chceme říct pokud možno až pár dní před dnem D, tak doufám, že to vyjde a babičky přežijou, že na svatbě nebyly.
Odpovědět
Profilova fotka
@mhdlu Myslím, že pokud jsou babičky rozumné a vy jim to rozumně vyložíte, tak to bude v pohodě:) Nám všichni známí říkají, že jsme udělali to nejlepší, co jsme mohli. Samozřejmě, že nás mrzí, že tam rodiče nebyli, ale takhle jsme si to víc užili... Držím palce:)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
to byl přesně náš případ, 10 let spolu a 3 leté dítko. Prostě jsme se domluvili s paní matrikářkou a ta mi sama říkala,že si to pan oddávající řeší sám dopředu - zjišťuje stav ženicha a nevěsty. Byla jsem ráda,že proslov byl stručný a také bez nějakých děkování rodičům apod. ANi jeden z nás si nepotrpí na oficiality a tak jsme byli rádi,že vše proběhlo tak jak jsme si přáli
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?