Vlastní oddávající - máte s tím někdo zkušenosti?

Někde jsme zaslechli, že při svatebním obřadu můžeme mít vlastního oddávajícího. Samozřejmě u toho musí být přítomna nějaká úřední osoba, která nás nechá podepsat atd. Přítel by chtěl, aby nás oddal jeho bratr. Asi jako Joey oddal Chandlera a Moniku v Přátelích. :) Nemáte někdo zkušenosti s tím, jak to probíhá? Co se musí vše zařídit, s kým domluvit? A jestli to vlastně jde? Díky moc za rady.
Odpovědět
Ahoj, tohle prý u nás nejde. Musí tě oddat jen osoba, která má v místě obřadu pověření státem k oddávání (starosta, místostarosta popř. úředník-oddávající) a musíš tam mít i matrikářku. Jen pokud je tvůj známý např. církví pověřený k oddávání (pastor, kněz, reverend), je to možné a je to oficiálně církevní svatba. Bohužel nejsou ani přístupní tomu, aby měl někdo jiný proslov a oni jen provedli tu ano-ano část, ze zákona prý to musí odříkat celé, aby svatba byla platná. I tuhle verzi jsme zkoušeli na úřadě navrhnout. Btw četla jsem, že ani to co měli v Přátelích, není v praxi v USA tak jednoduché ;)
Odpovědět
@lenkam499 Já jsem mluvila s paní z matriky a ta mi řekla, že se s nimi mám zkusit domluvit, ale že je to netradiční. Čekala jsem, že kdyby to bylo něco absolutně nepřípustnýho, řekla by mi to hned... No uvidíme. :)
Odpovědět
@juanitka Přesně jak píše @lenkam499 tohle není možné. Asi je paní matrikářka hodně neznalá, že to neví. Už tady hoodněkrát nevěsy řešily, že chtějí být oddány, někde nebo někdy, kdy matrika - oddávající má plno, nebo tam neoddává a jediná varianta byla církevní oddávajíci.
Odpovědět
Také jsem četla, že to někteří udělali tak, že se oficiálně vzali jen se svědky na radnici a pak někde pod stromem s i svatebčany mohl jako naoko oddávat kdokoliv, třeba i ten bratr. Ale to podle mě je tedy zbytečná opičárna, ale tak někdo na to má třeba jiný názor :-D
Odpovědět
Tohle možné bohužel není. Oddávající z matriky to zřejmě pochopila tak, že někdo známý bude mít proslov před ní, obřad musí ovšem provést ona s pověřením. Ten proslov kamaráda by asi teoreticky šel, ne? Ona by si to převzala fakt jen na těch 5 min. co jsou nezbytné...? Jinak my máme štěstí - oddávat nás bude kamarád, takže se na to moc těším a jsem z toho strašně nadšená! :-)
Odpovědět
@svatbajanaahonza Přítelův strejda takhle oddal svého bratra, ale rozdíl je v tom, že strejda je starosta no :-)) Doufali jsme, že to nějak půjde. Že brácha bude "kecat" a matrikářka pak jen řekne něco svýho ofiko v krátkosti. Jako paní, který jsem volala, byla hrozně milá a říkala, že to je náš den a že to zkusíme zařídit. Docela by mě mrzelo, kdyby to fakt nakonec nešlo.
Odpovědět
Tak to by mělo jít, pokud bude oddávající rozumná. To je něco jiného, než co píšeš v úvodním příspěvku - že oddávající bude jen dohlížet... Jinak by v tom neměl být problém :-)
Odpovědět
Sama v tom ještě nemám jasno, tak asi plácám :)
Odpovědět
Jasně, chápu :-). Já myslím, že by to mělo jít. Jde o to, sehnat paní, co vás bude oddávat a domluvit si to s ní předem. Pokud bude ona chtít, tak to půjde. Když se chce, tak jde všechno. Tady bude myslím záležet jen na libovůli oddávající, jestli je ochotná vydržet na místě o chvilku dýl
Odpovědět
@svatbajanaahonza Mě radnici řekli, že tam musí být i ten úvodní projev, že je to nezbytně nutné. Ale asi záleží na matrice ;)
Odpovědět
A pozor, je rozdíl mezi matrikářkou a oddávajícím, takže tam musíš dotáhnout dva lidi. U civilního sňatku musí být oba, ať tam má ve výsledku úvodní proslov kdokoliv.
Odpovědět
Profilova fotka
Zákon udává to, co musí oddávající říct - tedy tu zákonnou formuli, která nastává, když oddávající skončí proslov a začne "a tak se vás ptám, vážení snoubenci...zda jste zvážili...blablabla" .... Domluvit se, že vás spolu s oddávající a matrikářkou uvítá někdo další a ten bude mít proslov, aby pak nastoupil ten s tím řetězem a řekl jen tu formuli je samozřejmě naprosto zákonné. Jde o to, že na matrikách se s tím jaksi ještě nesmířili a dělají cavyky.... Ale vlastně tím ušetříte oddávajícímu tvorbu proslovu a snahu být procítěný...pokud nebude ten člověk mluvit hodinu, tak by to neměl být problém a řešila bych to přímo s oddávajícím a až potom s matrikou....
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Já mám skvělou historku od známého který má prostory v nichž se pořádají svatby. Jednou vyprávěl o dvou snoubencích kterým rodina svatbu neschvalovala tak se vzali jen se svědky. Nakonec rodina kývla na svatbu přitom už manželé byli. Šli za tím známým obeznámili ho se situací a on vzal člověka co vypadá reprezentativně sehnal tu pečeť a měli ještě druhou svatbu s celou rodinou a přáteli 😄
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mít vlastního oddávajícího, ale je to náš známý, který je v zastupitelstvu a tedy může oddávat. Jinak to vážně nemůže být kdokoli, ledaže byste šli do verze od @klaruska8 to je úplná bomba :-D kdyby mě tohle napadlo, nemusela jsem mít nervy na matrice :-)
Odpovědět
To jsem teda zvědavá, jak to dopadne. :))
Odpovědět
Nevím, jak přesně to funguje a musí být, ale já poprosila bráchu, aby nám před obřadem něco řekl. Oba nís dobře zná, má talent k pěkným a vtipným proslovům, tak věřím, že to ten obřad udělá trošku osobnější a hlavně delší. Nechci mít za 5 minut hotovo :-D.
Odpovědět
@janousek_m Přítelův bratr je vystudovaný politolog, takže s mluvením před lidma by neměl být problém :D Pro přítele je to docela důležité, za svědka mu půjde kamarád z dětství a pro bráchu chtěl udělat tohle, tak vážně doufám, že to vyjde. Na jedné svatbě, co jsem byla, byl proslov právě moc dlouhý, tak já doufám naopak, že se zas moc nerozkecá.
Odpovědět
Tak mi dneska volali z matriky a bohužel to opravdu nejde. Škoda. :) Teď musíme pro bratra vymyslet jiný úkol :-) Za svědka už jde někdo jiný.
Odpovědět
Možné to je, ale jen tak, že známý vám řekne projev. Tu zákonnou část, kdy odpovídáte "ano", musí říct oficiální oddávající za přítomnosti matrikářky. Takovou svatbu už jsme dělali - klasická svatba se zastupitelem města a matrikářkou, kteří řekli svou zákonnou část a pak tam snoubenci měli svého známého, který cca 15 minut mluvil o jejich osobním životě, jak se seznámili apod. Je to vždy na dohodě.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?