Příbuzní ženicha narušují přípravy, dělají si co chtějí a nerespektují naše představy o svatbě

Holky, nevím jestli jste se s tím nějaká setkala, ale já jsem úplně vytočená z budoucího tchána a sestry ženicha. Mám ručně vyroben svatební oznámení, a jsou určená pro zvané a jedno navíc do práce. Koláčky chci rozdávat opět v ručně vyrobených košíčkách a chci si je zajišťovat sama. Půjdou jen těm, co jsou zváni na svatbu + do práce. No a věc se má tak. Vše mám vymyšlené, bereme se v srpnu. A dotyční bez zeptání začali prohlašovat, že si pro svou stranu napečou koláčky a rozdají je ve svých košíčkách po všech jejich známých a kamarádech, po vesnicích u babiček, po paneláku. Volali nám, ať jim dáme svatební oznámení, že jich potřebují 20. My na to, že jich máme 17, že to máme vymyšlený, a oni, že když jim to nedáme, že si nějaký natisknou sami, že ty košíčky si koupí a roznosí si to. A že já jako nevěsta je nezajímám, já ať se starám o svou stranu. Jsem naštvaná, že se to ani vyjádřit nedá. Nedá se s nimi jednat. Když to tchánovi vysvětluju jak blbci, že je to naše svatba, že my to chceme tak, a tak to bude, a ne jak oni, tak se mnou přestane mluvit, dělá jen hmmm a ženicha pak stejně sjede, že to bude jak chtějí oni. A ještě mají takový poznámky, že jsme trapný apod.. Co si o tom myslíte? Jaké navrhujete řešení? Prosím, poraďte, jsem zoufalá.
Odpovědět
Tak to je nejvetsi psycho, co jsem tu cetla :O jako uprimne z toho co pises mi prijde ze to delaji jen tchan a sestra... tak reseni c. 1 je ze by jim mel domluvit zenich (syn), ale jak tak vidim tak to stejne nezabira,tak reseni c. 2.. ale trochu me to az stydno psat :D ale nepozvat je na svatbu... proste takove ultimatum, budto to bude tak, nebo nic... tohle jsou silene drzosti... fakt ze jo,silu! Fandim vam a hodne stesti
Odpovědět
Ne.. precetla jsem si to tak petkrat jeste abych uverila :D ma hlava na to asi neni stavena :D proste je nepozvat, dokud si neuvedomi co vlastne mluvi... vyskrtnout a basta... jestli uz ted delaji problemy a maji takove reci... kdo vi ceho jsou schopni na svatbe...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak tohle je pro mě naprosto nepochopitelné a ponižujííc jednání. Já bych jim asertivně a rázně sdělila, že si to nepřeju a aby toho nechali. Nedávala bych žádná ultimáta, pokud budou pokračovat, oznámit jim, že nejsou zvaní. Tohle je ukázka naprostého nedostatku respektu a úcty vůči druhému člověku. Je to hrozné, ale já to mám tak, že než se podřizovat tomuto typu lidí, tak se nimi radši vůbec nestýkat. Na hrubý pytel hrubá záplata.
Odpovědět
Profilova fotka
@jvj a po svatbě...když už teď neurvale zasahují do soukromí a svobodného rozhodování zakladatelky a jejího budoucího manžela.
Odpovědět
Asi tak, ja si uprimne ani nedokazu z poloviny predstavit, ze by mi tohle nekdo delal... Pro me je to totalne nerealne..
Odpovědět
Profilova fotka
ty kraso, to je mazec. Ja bych byla radikalni a rekla, ze taky nemusi byt svatba zadna, pokud se budou chovat takhle a klidne bych se vzala na tajnacku jen se svedkama
Odpovědět
Holky, děkuju, že na to máte stejný pohled jako já a přítel. Oba jsme jim narovinu sdělili, že to chceme podle sebe. Řekli jsme, že nechceme a nepřejeme si, aby roznášeli oznámení a košíčky po všech čertech, řekli jsme jim i, že je to naše svatba, ne jejich. Ale oni prostě jedou svoje. Je to čerstvě tenhle týden, co to řešíme, dnes to takhle vyvrcholilo. No jediné co nás napadlo, pokud s tím nepřestanou, a budou takto pokračovat - fiktivně předstírat před těmito dvěma, že jsme se vzali jen se svědky a svatbu uspořádat bez nich. Nechci to takhle řešit, přítel je už přesvědčený, že to takhle musíme udělat, ten je z toho naprosto nepříčetný, je na ně naštvaný, několikrát už na ně i zvýšil hlas, že je to naše věc a že jim to zakazuje, ale přijde mi, že jim to je jedno. I to vždy s odseknutím sdělí, že si to udělají po svém... Moje mamka už je z nich taky vytočená, ještě má tchán přijet za mojí mamkou a domluvit se , co kdo bude platit, ale švagrová se pozvala taky, a že prý přijedou oba. A oba jsou cholerici, a akorát budou na mojí mamku štěkat. Ta prohlásila, že jim ukáže branku, že se nenechá urážet na vlastním pozemku, no a že jim to zkusí vysvětlit, že až se budou ženit a vdávat, ať si to dělají jak chtějí... No uvidíme, jak to ještě dopadne.
Odpovědět
@mr_falko To už jsme taky přemýšleli, ale zas moje mamka se na svatbu těší a nemůžu jí to udělat. A když jsme tohle řekli tchánovi, že taky můžem svatbu zrušit, tak nám řekl, že to stejně neuděláme. Jedině prostě před nimi fiktivně předstírat, že už jsme oddaní... Že jsme to měli jen se svědky a pak si tu svatbu udělat bez nich. Nic lepšího mě nenapadá. Ale pak se to stejně provalí a nebudou s námi mluvit :D .
Odpovědět
Hlavne si to nenechte zkazit kvuli dvou ufonu... :) to chce klid, jak to tak ctu, tak s tim uz stejne nic nenadelas, z ufona cloveka neudelas :D
Odpovědět
@jvj Dík, jsem se teď trochu pobavila :-) , pravda pravdoucí :-D
Odpovědět
Promiň, ale já se teda k většině nepřidám a nepodpořím tě. Většinou tu jsou velmi silné příběhy o tom, jak rodina neorganizovaně zve vzdálené příbuzné, zve kapelu, určuje, kdo smí a nesmí přijít atp., a tam chápu, že se to snoubencům nelíbí. Ale že neuděláte dostatek svatebních oznámení a takto to necháte vyhrotit, to mi hlava nebere. O tom, jak je svatba vaše věc, to je takovej kec, je to prostě společenská celorodinná záležitost a pokud to nepřekročí hranice, tak ano, i rodiny snoubenců si k tomu mohou říci své. V životě by mě nenapadlo nezeptat se manželovy rodiny, kolik by chtěli oznámení. I oni mají nějaké tradice, rodinné a společenské zvyklosti a chápu, že chtějí oznámení rozeslat takovému okruhu lidí, u kterého to považují za vhodné. Já osobně jsem se automaticky ptala tchýně, kolik chtějí oznámení. A zcela chápu, že jim vadí, že jim něco tak pitomého, jako je oznámení, nechcete přidělat. Pokud jde o ty koláčky, zřejmě pocházejí odněkud, kde by byl vrchol trapnosti koláčky nerozdat. Já to sice nechápala, ale na mužově (moravské) straně to přesně tak bylo. My za to nechtěli utrácet (a to jsem ani netušila, jak přebujelé to tam je), maželova maminka mi ale vysvětlila, že to je u nich silná tradice a ona nechce mít ostudu a že to zaplatí a roznese. Nadále jsem přesvědčená o zbytečnosti této tradice, ale nevím, proč bych jí v tom měla bránit a vystavovat jí trapné situaci, tím spíš, když si to chtěla zaplatit sama. Abych to shrnula, podle mě jste si postavili hlavu v úplně nedůležité věci, co vás nebude stát žádné velké peníze (další oznámení), ale pěkně pokazí vztahy.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 Mne teda prijde,ze nejde jen o oznameni a kolacky ale o to jak se knim chovaji. Ze to chtej podle nich a ze ona jako nevesta je nezajima a ze jejich plany jsou stejne trapny, to se na me nezlob ale pak bych jim taky nedala oznameni pro ostatni ikdyby bylo zadarmo. Nevim proc by meli po panelaku roznaset kolacky a oznameni, pokud k tomu maji tak silnou tradici at to rozume vysvetli,ale tohle jednani mi prijde sprosty.
Odpovědět
Článek se načítá
@lucineni Promiň, četla jsem to celé velmi pečlivě a opravdu tam nevidím ani zmínku, z které by se dalo dovodit, že oznámení a koláčky jsou jen vrchol nějakého urputného tlaku dělat to po jejich, tak jak to čtu u jiných nevěst. Takže pokud tam vidíš něco dalšího, já to tam nevidím. A reaguji jen na to, co vidím, a to jsou oznámení, u kterých mi prostě přijde vrcholně trapné, že se neudělají v počtu dle potřeby rodiny, a koláčků, u kterých sice důvody chápu, ale nechápu, proč nevyhovět a neustoupit. To, že je jako nevěsta nezajímá, o trapnosti jejich plánu atd. tam skutečně není ani zmínka, takže si tady spíš většina diskutujících projektu nějaké vlastní zkušenosti. My se s budoucí tchýni hodně hodně neshodly a vztahy byly napjaté, ale přesto jsem se snažila rozlišovat, na čem záleží a má smysl se kvůli tomu kousnout, a na čem nikoliv. Protože já jsem teda rozhodně nechtěla, aby výsledkem svatby byly na roky zničené vztahy.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 "A že já jako nevěsta je nezajímám, já ať se starám o svou stranu. " "A ještě mají takový poznámky, že jsme trapný apod." Mozna potrebujes bryle 8-)
Odpovědět
@lucineni Souhlasím s tebou. Kdyby se bavili alespoň normálně. Ale nezlobte se na mě, když mi řeknou, že je nezajímají naše představy, že si to budou dělat jak chtějí, to mě dost štve, zvlášť, když si oznámení a košíčky vyrábím sama. A žijeme ve 21. století a svatba je opravdu naše věc. Kdybych se chtěla vzít ve vrtulníku jen se svědky, je to prostě naše volba, a nevidím důvod, proč se řídit diktátem druhých, jen proto, že se něco dělalo před sto lety. Když bych si umanula, že oznámení pošlu mailem a koláčky se péct nebudou, tak co. Všichni se můžou stavět na hlavu, ale stejně je to moje věc, a to dost přeháním. Takže až se budou chovat slušně a nebudou na mě štěkat a urážet mě, tak pak o něčem lze diskutovat. Ale když na mě někdo štěkne, dej mi 20 oznámení a bude to tak a tak, tak to se nezlobte, ale proč máme skákat jak oni pískají? A rozdávat koláčky po paneláku, po sousedech, které vůbec neznáme? To je hloupý...
Odpovědět
@zorro4 naprosto s tebou souhlasim,myslim,ze by nevesta nemela byt tak sobecka a pridelat vice pozvanek a kolacku a jestli je za tim neco vic tak to uz nevim.U nas je to take tradice(ty vysluzky).
Odpovědět
@lucineni No jo, fakt jsem to tam neviděla, to je ten mobil, kaju se. Přesto mi to přijde jen jako reakce na koláčky a oznámení a myslím, že to bylo vyvoláno určitou situací. @andien Mě zkrtátka zajímá, zda to je nějaký komplexní postoj (kecají do dalších věcí, zejména třeba okruhu hostů či místa konání), nebo jde jen o koláčky a oznámení. Pokud dělají i další věci, budiž, ale pokud jim vadí jen ta oznámení a koláčky, tak ano, v podstatě si myslím, že to je trapné z tvé strany a že ta reakce je vyvolaná umanutým a nedůvodným chováním.
Odpovědět
Profilova fotka
to mi pripomina tchyni, chtela po nas 18 oznameni navic na obrad (ale nastesti sme si definitivni cisla na tisk rekli pred objednavkou), i kdzy sme apelovali ze uz ta obradni mistnost tak tak staci na nas hlavni hosty :D takze snad nebude ostuda, ze se nevejdouj pokud dojedou, ale nachali sme ji to navic vytisknout, jen nevim jak to stihnem rozvést za odpoledne, celkem 30 balíků :) ja bych jim vyhovela 3 oznameni navic neni moc, jen zatnene zuby jsou to drobnosti ;)
Odpovědět
To jsou ale silne reci :) Dokud by se nejednalo o vas... Asi na tom neco bude kdyz i samotny zenich je z toho v haji a nevi si rady s vlastni rodinou, nemyslite? (Nevesta a sobecka kvuli tomu ze se nepodridi ostatnim a jeste si dovoli vymyslet svou svatbu xD VRCHOL DRZOSTI tohleto :D
Odpovědět
@zorro4 já souhlasím. Také jsem se ptala, kolik chce kdo oznámení, a moje maminka po známých rozvážela své zákusky a koláčky, protože se to podle ní tak dělá. Mně to bylo ve výsledku jedno, neplatili jsme to a neměli jsme s tím žádnou starost, a ona byla spokojená + nebylo jí trapně. A k tomu oznámení - přijde mi logické, že se tchán chce pochlubit svým známým, stejně jako mi přišlo logické, že moje mamina a tchyně chtěly každá asi 10 ks oznámení, aby je poslaly svým známým. To je naprosto normální, a cítila bych se dost blbě říct jim "žádné oznámení vám nedám, a máte zákaz oznámit svým známým, že se vám vdává dcera/žení syn".
Odpovědět
Profilova fotka
S názorem @zorro4 souhlasím na plné čáře. Myslím si, že nic tu není bezdůvodně, známe jen jednu stranu (a to stranu naštvané nevěsty - a pište v emoci bez nějakého subjektivně zabarveného postoje, který předem jasně vypráví o tom, kdo tu je ten "špatný"). @andien Chápu rodinu ženicha. U nás se to taky dělá, já našim řekla, že tomuhle jsme se chtěli vyhnout, protože je to podle mě zbytecné vyhazování peněz, ale naši si to přáli, zaplatili si to, a tak to bylo. Když mě poprosili o oznámení navíc, udělala jsem jim ho. A to taky proto, že přece o takovéto hlouposti nejde, ne? Chcete mít špatné vztahy s rodinami? Tak si umanutě stojte za svým a hádejte se kvůli oznámení a koláčkům. Myslím ale, že není tak hrozný problém ustoupit a nechat je si to udělat na své straně tak, jak chtějí oni (protože ano - v tomhle je tvůj názor vlastně ani nemusí zajímat, Ty ty lidi ani nemusíš znát, to oni se budou muset vypořádat s případnou ostudou, kdyby koláčky nerozvezli), obzvlášť pokud si to sami zaplatí. Evidentně vám i pomáhají část svatby hradit, v tom případě bych tedy opravdu projevila trochu pokory a ustoupila jim. A to obzvlášť, jestli jediná třecí plocha jsou koláčky a oznámení navíc. Holky, ale opravdu... Fakt vám ten jeden den stojí za to, abyste si pokazily vztahy v rodinách?
Odpovědět
Profilova fotka
@andien Nevím jak u vás, ale v naších končinách je zvykem, že rodiče nevěsty a ženicha ,,organizuji" rozvoz koláčů. To znamená, že nechají napéct a řeknou komu dát a komu ne.... Takže my s tím počítáme. Ale na druhou stranu, když to chceš jinak, tak by to měli respektovat a chápu, že jsi z toho vytočená. A jak psala @jvj chtělo by to nějaké ultimátům... Taky nemám ráda, když mi někdo do něčeho kecá a rozhoduje za mě a jedná s mnou jako s blbcem...
Odpovědět
@andien Píšeš, že se přijedou domluvit s tvojí rodinou, kdo co bude platit.. V takovém případě opravdu svatba není jen vaše věc. Chápu, že si to chceš udělat po svým, ale tohle mi opravdu nepřijde jako natolik podstatné, aby se kvůli tomu narušily vztahy na X let.
Odpovědět
Taky nechápu. U nás také ženichova strana rozdávala oznámení a koláčky. Naši tradici zvacích koláčků jsme nedodrželi, oni koláče pro známé, kteří nejdou na svatbu, rozdávat chtěli, tak jsme jim natiskli oznámení a oni objednali koláče a sami je rozvozili. Nás to nezatížilo ani organizačně, ani finančně, naopak jsme od těch známých ještě nějaké peníze dostali. Proč se s tchánem rozhádat kvůli takové blbosti?
Odpovědět
Souhlasím s většinou holek tady, těch pár kousků oznámení Tě nezabije (navíc, pokud si "obstarají vlastní", tak bych měla teda větší strach, co budou rozdávat, ale jako chápu, že se chtějí pochlubit svatbou dítěte i svým kamarádům, sousedům, blízkým). A koláčky, když si zaplatí tak ať, sice nebudou v Tvém košíčku, ale tak snad mají trochu soudnosti a dají je do nějaké "normální" krabice... (My taky ač výslužky jinak nemáme budeme chystat krabičky trojím sousedům a nám i rodičům do práce a samozřejmě, že i s oznámením a přitom ty lidi třeba ani vůbec neznáme, ale je to tak prostě zvykem a v rozpočtu se to ztratí) Do svatby jako takové bych si kecat rozhodně nenechala, ale pokud Vám část svatby platí nediv se, že Vám do toho chtějí trochu zasahovat, vše je o domluvě. Pokud to takto nechcete, tak si od nich peníze na konkrétní platbu neberte, navrhněte třeba, ať Vám peníze dají jako svatební dar ve výši jakou uváží za vhodné (tedy třeba tolik, kolik by Vám na svatbu chtěli přispět), pak můžete říct, že si svatbu platíte sami a je to Vaše věc.
Odpovědět
Profilova fotka
"oni, že když jim to nedáme, že si nějaký natisknou sami, že ty košíčky si koupí a roznosí si to" - proč oni spíš nevysvětlí v klidu své důvody, které by třeba zadavatelka uvážila (přestože to měla připraveno jinak) a reagovala na ně, ale místo toto jí řeknou, že když se nepodřídí, tak na ni kašlou, udělají si to po svém a přes její vůli a ještě dodají, že jsou trapní? Já jsem přesvědčená, že to musí být o domluvě a tenhle způsob jednání mi vyloženě vadí, byť jde o malou věc.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych je nechala, ať si dávají koláčky komu chtějí. Jsou přece svéprávní :-) Ale jen kvůli tomu je nepozvat na svatbu mi přijde docela hnusné, trapné a sobecké. U nás na Moravě se rozváží koláčky nejen hostům na svatbu, ale také sousedům, známým, do práce.. Oznámení jsme dávali rodičům i pro ty, které neznáme, protože oni se chtěli samozřejmě pochlubit, že vdávají dceru :-) Takže zkus to brát taky z tohohle pohledu ;-) Věř mi, že mohou nastat horší situace, kdy ti budou mluvit do svatby. Ale to by nebyli rodiče, aby tomu tak nebylo :-)
Odpovědět
@poinsettia a co když tato reakce byla vyvolaná nějakou neústupností a tvrdostí nevěsty? Prostě nevíme, co tomu přdcházelo a jak to bylo vysloveno. @jvj Ujišťuji tě, že jsem s tchýní zažila mnohem víc diskuzí o svatbě, než nějaká blbá oznámení a koláče. Dostala jsem třeba e-mail s 10 důvody, proč to má být na Moravě. Ve stejné době se vdávala manželova první dívka, která měla monstr svatbu a pořád se srovnávalo atd. Nechci to tu rozepisovat v podstatě z úcty k ní. Takže já si to umím představit velmi živě, byly dny, kdy jsem litovala, že vůbec svatbu organizujeme. Ale v nějakém okamžiku jsem si uvědomila, za které věci má smysl bojovat a za které nemá a především, že mi nějaká barva dortu třeba nestojí za to, aby se tchýně cítila odmítaná.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak názory se nám rozdělily do dvou skupin :-) tohle zase bude hodně smysluplná diskuze....
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 Ano, nevíme, reaguji jen na to, co bylo uvedeno, a jak bych to ze svého pohledu viděla já. Každý to máme jinak, my s přítelem si vše rozhodujeme sami, nejsme svázáni představami a tlakem rodiny, ani tradicemi a místními zvyky, tak jsem na to citlivější :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?