Jak dlouho trvá civilní obřad? A jak vybrat hudbu?

Profilova fotka
Milé nevěsty, jak dlouho trvá celý civilní obřad? Potřebovala bych dát dohromady playlist, pro nástup svatebčanů a ženicha jednu písničku, pro nevěstu druhou, pak podkres a romantiku nazávěr, ke gratulacím... Jenže nevím, kolik písniček v jaké délce se nám tam vejde... Prosím zkušenější o radu. Díky moc. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
civilní obřad je velmi krátký, setkala jsem se s tím, že jeden netrval ani 15 minut. Často je obřad doplněn recitací basní, kterou zajišťuje obřadní síň (teda aspoň u nás a v okolí). Můj bratr se o civilním sňatku vyjádřil takto: Kdyby tam nerecitovali a nezpívali, tak to je ano ano, prstýnky a běžte domů. :D Nechápejte to špatně proti civilním sňatkům nic nemám, ale většinou je to tak. Délka gratulací bývá pokaždé jinak, záleží jak moc intenzivně se u vás gratuluje. ;)
Odpovědět
Měli jsme obřad od 12:00 a 12:15 už máme fotku před obřadní místností, takže asi tak:)
Odpovědět
Těch patnáct minut na civilní obřad je myslím takový průměr. Ke každýmu úkonu se hraje většinou jiná písnička (nástup ženicha, nástup nevěsty, prstýnky, polibek a gratulace) ale s celou písničkou rozhodně nepočítej:-) Většinou zazní tak prvních 20vteřin a je hotovo-víc to opravdu není. Ani na ten příchod - síň je malá a i když počkáš a pak jdeš pomalu, za půl minuty jsi tam:-D Celá písnička vyjde až ke gratulacím. My měli dvě a hostů bylo 35. Takže tak:-D Ještě nám hráli k usazování hostů, to taky vyšlo na dvě celé písně. Ohledně civilního obřadu fakt nečekej zázraky - ani nevíš jak a už jsi vdaná:-D
Odpovědět
Hodně záleží na matrice a oddávající. Většina civilních svateb, co jsem zažila, byla opravdu do 15 minut hotová. My měli taky civilní svatbu, a obřad trval necelých 30 minut a pak gratulace. A počet písní nám matrikářka řekla předem - na nástup, na prstýnky a na gratulace. Určitě se zeptej Tvojí matrikářky, ta Ti poradí nejlépe :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je to jak píšou děvčata. Svatby jsou dané po půl hodině a to musí stihnout i gratulace, takže je to docela rychlý. My měli třeba jen jednu píseň na nástup nevěsty a ženicha, protože jak už tu děvčata psaly, tak by odeznělo jen pár taktů. Takže jsme měli vybranou takovou, která se postupně rozjížděla a vyšlo to akorát tak, že když jsem šla já tak byly famfáry. Neměli jsme klasickou hudbu ( http://www.youtube.com/watch?v=nGBgCc... ) Ale my měli výhodu, že nám hrál manželův bratr, takže on to dost upravoval dle situace. A na předávání prstýnků nám hrál třeba fanfáry z Nekonečného příběhu ( http://www.youtube.com/watch?v=jFAf36... tu část od 42 vteřin), ale nevím jak to budete mít vy. Jestli to budete mít jako živou hudbu a pána od matriky, tak vám daj jen papír z kterýho si budete muset vybrat. Pokud budete mít na hraní někoho svýho, tak to si můžeš navymýšlet co budeš chtít. A nebo hudbu na magneťáku, ale to bys musela mít někoho vyškolenýho kdo ti to bude obsluhovat
Odpovědět
Profilova fotka
@mtc @shulla Právě, že je všechno na nás. Máme obřad mimo obřadní síň a mimo oddací dny. Takže se máme postarat o všechno - hudbu, osvětlení, výzdobu, oltář, aby se tam matrikářka dostala... Ve věci délky obřadu a hudby je nespolupracující - je to vaše věc, nic vám k tomu neřeknu, koukejte, aby to bylo. :-D Hudbu tedy dáme z věže... A časové omezení, zdá se, není.
Odpovědět
Profilova fotka
@megli81 To byla teda rychlovka. O to delší a pěknější, předpokládám, byly následující oslavy. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme svatbu venku a také se musíme o vše postarat. Paní matrikářka řekla, ať si zajistíme jenom nějaký stoleček a polštářek na prstýnky. Hudbu budu mít vlastní, orchestrální a řekla nám, ať si to naplánujeme jak chceme a chvilku před obřadem je s plánem seznámíme, takže někoho pověřím, kdo bude tu hudbu na pc pouštět. Jinak starosta prý mikrofon nepotřebuje. Pak jen řekla, že si na místě vybere občanské průkazy. Dále si máme sami rozhodnout, jak to bude s nástupy. Rozhodli jsme se, že nastupovat bude jenom přítel a pak já. Svědci už budou stát na místě. Pak po oddání bouchnem šampáňo a připijeme si s matrikářkou, starostou, svědky a rodiči. Pak projdeme špalírem, nějaké to házení rýže pro štěstí a na druhé straně louky budeme čekat na fronty gratulací...
Odpovědět
Profilova fotka
@rilwen My to měli tak, že nastupoval manžel s maminkou, za nimi mamka s tchánem, svědci a zbytek svatebčanů, kteří udělali špalír a nakonec já s taťkou. Určitě to nejde naplánovat přesně hudebně na vteřiny na CD. Takže prostě budeš muset asi někoho poučit kdy má jakou hudbu zapnout. Mimochodem já při svatbě vůbec nevnímala co nám hráli. Užili jsme si to až následně, když jsme se koukali na video.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Holky, nemáte někdo tip jak prodloužit civilní obřad? Nelíbí se mi představa, že za 10 minut bude hotovo. Budu mít i živou hudbu, která to trochu natáhne, ale líbilo by se mi, kdyby se třeba přečetlo něco tematického, něco trošku jako "čtení" při církevním obřadu. Nebo něco podobného. Většina svateb, na kterých jsem byla svatebním hostem, byla církevních a během té hodiny se vždycky vytvořila úžasná atmosféra lásky a důležitosti té chvíle, tak přemýšlím, jak to udělat stejně hezké i u civilní..... Říkali vám třeba někomu něco rodiče, svědci nebo někdo jiný, blízký?
Odpovědět
Profilova fotka
@anna_nitka Jelikož už máme za sebou téměř 200 svatebních obřadů, ráda Vám dám tip. Moc pěkné je třeba, když někdo blízký z rodiny přečte úryvek z knihy Malý princ .Moc pěkné je pak zahrát nějakou pěknou skladbu - obzvlášt pokud máte na svatbě živou hudbu. Oddávající může vyzvat svatební hosty, aby se během poslechu hudby zamysleli nad tím, co právě slyšeli. Při církevních obřadech toto probíhá také. po čtení z evangelia.Velmi záleží , jak moc vstřícného máte oddávajícího. Dříve se také četli básničky, ale dnes se to na svatbách moc nenosí.Přeji pěknou svatbu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anna_nitka Když jsme byli na svatbě před pár měsíci, tak o nevěstě povídala svědkyně, o ženichovi svědek.. Měli to ve stylu odlehčení atmosféry (tak nevím, jestli je toto to pravé ořechové pro Tebe)... Povídali o tom, jak je ženich vysoký jak topol ( ženich byl menší postavy), o nevěstě jak je úžasná kuchařka ( neumí vařit, nemají zařízenou ani kuchyň) a všechno v tomto stylu.. S hosty jsme se shodli na tom, že to bylo super, lepší než nějaké romantické povídání (u kterého by většina hostů asi zívala), ale měli to příliš dlouhé.. o každém mluvili skoro 10 minut, tak už to byla nuda.. Chápu, když si to chceš prodloužit, ale ať se hosté nenudí.. ty sladké řeči se dobře poslouchají možná nevěstě a ženichovi, ale hosty to asi moc nebaví.. I když na druhou stranu.. vy si to musíte užít nejvíc.. :-) Myslím, že je hezké, když se u toho povídání i pousmějete.. :-) Ta chvíle zůstane důležitá tak či tak.. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?