Fotograf na cely den ano či ne?

Ahoj, mame zamluvenou fotografku a potřebuji se s ni domluvit kolik hodin bude asi fotit. Obřad mame od 14.00 a rikala jsem si, ze přípravy nevěsty fotit chtit nebudu. Prosim o Vaše zkušenosti zda jste si nechali fotit jen obrad, nejake portrety a neco ze zábavy? Nebo je lepsi si nechat nafotit cely den? Podle me je to zbytecne ale nechci litovat. Dekuju
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mít fotografa od rána, přípravy chci mít rozhodně nafocené, a končit bude prvním tancem. Na fotky z večerní zábavy už jsem zaúkolovala několik kamarádů, aby sem tam něco blýskli :)
Odpovědět
Profilova fotka
Přípravy nevěsty mají smysl podle mě jen když se připravuješ na opravdu hezkém místě. Doma je většinou nepořádek, protože při přípravách nemáš čas uklízet kvůli fotografovi, takže se pak na fotky podíváš a tím to hasne. Ale samotný obřad je podle mě také málo, podle mě jsou ze svatby nejdůležitější portréty novomanželů, které pak můžeš dát třeba na fotoplátno nad postel, které ti připomínají, jak jste byli krásní a zamilovaní, a potom reportážní fotky z oslavy, protože ta je při svatbě snad důležitější než vlastní obřad. Ale jsou i lidé, pro které jsou důležitější vzpomínky a na fotkách jim tolik nesejde, musíš si sama se sebou probrat, jak to máš ty. U nás byl fotograf skoro největší položka v rozpočtu a rozhodně nelituju, protože si fotky z našeho dne často prohlížím a vzpomínám.
Odpovědět
Profilova fotka
Já se na fotky z příprav dívám strašně ráda. Chystala jsem se doma, takže nesouhlasím, že to nutně musí být na hezkkém místě. Je na nich krásně zachycená atmosféra a detaily, které člověk v ten den ani nestíhá vnímat. To samé příjezd ženicha a popíjení rodiny než se jelo na obřad, jsou to fajn nestrojené nearanžované fotky a krásně zachycují to dopoledne. Já bych jen obřad a aranžované focení nechtěla, na fotky se člověk podívá mnohem častěj než na video a uvidí tam spoustu detailů, takže za mě celý den!
Odpovědět
Svatba je v podstatě takový celodenní příběh. Pro fotografa reportáž. A dle mého názoru by se měl zachytit celý jeho průběh. Mimo připrav nevěsty se dá udělat spousta momentek z raního scházení hostů. Následně přijede ženich a tak dále a ukončil bych to tím prvním tancem. V albu to je pak takový hezký komplet. Můj názor :).
Odpovědět
Profilova fotka
Za mě určitě ano! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud se mohu vyslovit za fotografy...naprosto přesně to vystihl předchozí příspěvek /papun/ a v podstatě i většina názorů se kloní k celodennímu focení. Nemohu než souhlasit...měl by to být příběh jednoho krásného dne..a to od začátku. Standa Matouš
Odpovědět
Profilova fotka
Z pohledu fotografa: Nejideálnější je samozřejmě pokrýt celý den, to Vám potvrdí každý. Také se dá udělat nějaký kompromis a např. začít s focením až ke konci příprav, kdy už je sjednocená pleť a dělají se reportážně zajímavější detaily jako např. nanášení řas, rtěnky, šperků apod., a zůstat pak o to déle po prvním tanci. Ale pokud je skutečně třeba volit mezi přípravami nebo večerní zábavou, obětoval bych spíš přípravy. Z těch 50+ svateb, co jsem již fotil, dochází mnohem častěji k tomu, že jsou kvůli stresu nevěsty i celé rodiny přípravy nezajímavé, natahované, občas se i nevěsta s rodinou pohádá a nemá na focení vůbec náladu, a z nějakých 3 hodin se nafotí tak 10-20 fotek, co mají nějakou památeční hodnotu. Většinou ten čas využívám k nafocení detailů prstýnků, šatů, myrt, bot apod., protože často není co jiného fotit. A často na úkor toho svatbu opouštím ve chvíli, kdy se všichni hosté začínají nejvíc bavit a já ze zkušenosti vím, že v tu dobu by teprve byly nejlepší momentky. Ale záleží samozřejmě na tom, jakou skladbu hostů a celkově jak veselou svatbu budete mít. Pokud myslíte, že se od prvního tance už nebude nic extra dít a hosté budou jen posedávat a popíjet, tak je samozřejmě zbytečné setrvávat déle.
Odpovědět
Profilova fotka
S těmi přípravami... asi taky záleží, jak moc preferujes soukromí. My jsme tady v bytě byly samy se svědkyni, jen v noční košili, licili jsme se a česali navzájem a představa, že mi tu poskakuje někdo s foťákem, tak jdu radši nenamalovana... nechápu, co má se svatbou společného fakt, že si nanáším řasenku, takže mi přijde ujeté si to nechat fotit. Rozhodně bych fotografa prodloužila na odpoledne, ať fotí veselici, než mít fotky jak si natahuju silonky.
Odpovědět
Profilova fotka
Promiňte mi to, ale svatba není jen nevěsta a pak nikdo. Je tam spousta situací, které se odehrávají a vy je uvidíte až na fotkách. Nevím jak ostatní, ale já také potřebuju "zapadnout" mezi ostatní, aby mě vnímali jako kamaráda a ne nepřítele. To má pak vliv na fotky, jestli se lidi smějí a dávají najevo emoce. A k tomu je také dobré být na svatbě od rána.
Odpovědět
Profilova fotka
@paveldufek jestli to byla reakce na mě, tak třeba u nás ale doma nidko jiný nebyl, kromě nevěsty a svědkyne :) sešli jsme se všichni před radnicí :) takže pro mě by focení připrav byl prostě zásah do soukromí :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ellinkasebudevdavat nebyl :-) to byla obecná odpověď. Jen se to objevilo pod vaším komentářem.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak píše Pavel Dufek, je dobré když je s vámi fotograf od rána abyste si na něj nějak zvykli a pak během dne to nebyl úplně cizí člověk. I kdyby ráno třeba skoro nic nevyfotil, má smysl aby tam byl.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Hlasuji za úplně celý den, včetně party a příprav. Právě během těch se totiž většinou stane spousta nečekaných věcí, je tam hodně momentů, které prostě za to focení stojí a za pár let budeš ráda, že ty fotky máš. My jsme se třeba u fotek z příprav nejvíc nasmáli, protože jsme se vzájemně neviděli, bylo fajn koukat, jak se připravují třeba rodiče a tak. Svatba je hrozně komplexní věc!! Pokud se nafotí jen nějaké strojené párové fotky a obřad, podle mého názoru je to k ničemu.
Odpovědět
Profilova fotka
Začly se tu řešit technické věci a fotky řasenky, silonek a šminek (a že ty jako nikdo samozřejmě nechce vidět a s tím souhlasím), ale zkuste se vžít do fotografa, co se objeví až na obřadě – vlastně bez možnosti, aby se představil a někoho znal už od rána... pokud máte fotografa, co vám nesedí a vlastně ho od rána mít nechcete, tak byste měli možná spíš uvažovat o výměně 8-) Technická za mě: na svatbě jsem jeden z prvních a odcházím poslední (dneska už hlavně kvůli videu), prostě asi jak Mel Gibson v Údolí stínů. Historek "kameramani odjeli už v šest, protože měli Silver balíček" a přitom párty zrovna začínala, jsem slyšel až dost :D To už jsme zas jen krok od toho mít místo fotografa "dodavatele fotografií"...
Odpovědět
Profilova fotka
Se všemi fotografy kolegy souhlasím. A ještě jedna věc z vlastní zkušenosti. Se ženou jsme na svatbě také ušetřili tu a tam něco, ale mohu vám potvrdit, že zpětně spíše litujeme, že jsem někde škudlili. Určitě celý den a kvalitního fotografa (určitě i kvalitní kadeřnici a vizážistku doporučuji). Naopak šaty za 15 000 z půjčovny podle mě vůbec nutné nejsou. Názor. :-)
Odpovědět
Meli jsme fotografa na prijezd na obrad, obrad, spolecne fotky a na fotky nas dvou a bohate to stacilo. Na cely den mi prijde fotograf zbytecny, protoze u nas maji vsichni fotaky, tak mam svatbu zdokumentovanou od rana az do konce. Kazdy fotograf preferuje cely den, protoze ma z toho vic penez. Chtela jsem se vejit do max 5000Kc, coz se povedlo a fotky jsou nadherny. A videla jsem fotky za 30000Kc a ani bych nepoznala, ze byly tak predrazeny.
Odpovědět
Profilova fotka
@angley27 "Kazdy fotograf preferuje cely den, protoze ma z toho vic penez." Ano to je samozřejmě pravda, kromě toho že nás naše práce baví, nás taky musí uživit a proto spousta fotografů v sobotu a v pátek ani jinou možnost než celodenní focení nenabízí. Pravdu máte ale i v tom, že v dnešní době má foťák v podstatě každý host a pokud to někomu vyhovuje, může mít svatbu nafocenou v podstatě zdarma. Stačí si vybrat dle svého pohledu na věc :)
Odpovědět
Profilova fotka
Celý den. Nikdy se mi nestalo, že by po svatbě nevěsta litovala toho, že jsem fotil celý den a ne jen půl dne. Naopak docela pravidelně litují toho, že jsem fotil půl dne a ne celý den :)
Odpovědět
@jansedivyfoto Naprostý souhlas. Kvalitní fotograf a kvalitní vizážistka byl jediný "přepych", který jsme si na svatbě dopřáli, u ostatních věcí jsme hodně zvažovali poměr přínosu a výdajů. Rozhodně nelitujeme, fotky z večera a vůbec momentky z celého dne jsou pro nás cennější než zástup svatebčanů seřazený před radnicí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?