Šetřili jste společně na svatbu?

Profilova fotka
Ahoj, ráda bych zde založila nové fórum, které se týká financí okolo svatby. Šetřili jste a jak dlouho? Nebo jste si brali půjčku? Požádali jste o finanční pomoc rodiče? Zajímalo by mne, jaké máte zkušenosti a co byste například doporučili.
Odpovědět
1
2
8
Tak treba bych nedoporucovala brat si pujcku, ze…
Odpovědět
Platili jsme si sami. Podle peněz, které jsme měli k dipozici jsme dělali svatbu. Nechtěli jsme nic kolosálního. Samozřejmě, že jsme svatbu přizpůsobili naším finančním možnostem. V žádném případě bych si na svatbu nepůjčovala. Oba jsme se shodli, že některé věci nechceme nebo spíš nechceme zbytečně utrácet za jeden jediný den, když jsme věděli, že daleko víc si užijeme svatebni cestu nebo jsme chtěli spořit na miminko. Rodičům jsme o peníze neříkali. Pokud nám chtěli pomoc, tak nám dali peníze darem anebo mě mamka zaplatila půjčení šatů. Rozhodně bych nikde kvůli svatbě nežádala o peníze. Nezapomínej, že svatba je o jiných věcech 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@martina9876 Milá Marti, mockrát ti děkuji za odpověď. Je pravda, že je to jeden jediný den, ale vzpomínky na něj jsou si myslím na věky. Napadlo mne, že bych s přítelem založila společnou kasičku, do které budeme společně spořit. A pak samozřejmě dle peněz na účtech. Moc ráda bych spoustu věcí ohledně svatebních příprav zařídila sama,protože si myslím,že na tom lze hodně ušetřit. Co jste na vašem svatebním dni například nepotřebovali, protože jste si řekli, že je to zbytečné a nebudete do toho investovat?
Odpovědět
Půjčku bych si určitě nebrala. Souhlasím, že vzpomínky na ten jediný den zůstanou na věky, ale to neznamená, že svatba musí být obrovská. Pořád je to primárně o vás dvou a ne o předvádění se před rodinou a přáteli, jak mi u některých svateb připadá. Jak píšeš, ušetřit se dá, pokud si věci zařídíš nebo vyrobíš sama. Co je za mě naprostá zbytečnost jsou třeba dárky pro hosty. Absolvovali jsme poměrně hodně svateb, placky se jmény novomanželů, mydélka, tužky jsme cíleně "zapomínali" na místě hostiny, hrstka mandliček nebo lahvička se 2 dcl vína nás neurazila, ale obešli bychom se 🙂. Potom třeba šaty pro družičky, kapesníčky na slzičky štěstí, na jedné svatbě byl dokonce toaletní papír v barvě svatby (naštěstí to nebyla hnědá). Podle mě je důležité používat rozum. Tobě můžou připadat všechny drobnosti životně důležité, ale pro hosty je to primárně atmosféra, jídlo, pití a zábava. A jestli máš na stole 70 váziček a svíčiček nebo žádné, to svatbu nedělá. A nikdo si to nebude pamatovat. Stejně tak mám pocit, že cokoli dostane přívlastek "svatební", okamžitě zdraží minimálně o 100%. Květiny, dort, zákusky, cukroví, ubrousky ... atd. Svatba je ukázkovým příkladem marketingu v praxi. Držím palce a přeji šťastnou volbu - typu svatby, samozřejmě, ženicha už máš 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@tamaraad Ahoj, děkuji mockrát za tvé zkušenosti. Hodně jsi mi otevřela oči a nyní dle tvého popisku vidím vše jinak a máš pravdu, že je to hlavně o nás a ne o výzdobě a dárečcích. Přece jen bych se ráda zeptala, jelikož máš asi víc zkušeností než já. Jak je to se zábavou na svatbách? Jsou nějaké hry, kvízy nutné? Zajímá mne třeba i fotokoutek, zda patří mezi oblíbený? Je lepší živá kapela nebo DJ? Je nutný moderátor svatby a nebo se bez něho dá obejít? Abychom ušetřili i nějaké peníze, napadlo mne, udělat obřad až v odpoledních hodinách a svatebčany pohostit až bohatým rautem. Tzn. že by byli po obědě z domova. S tím toaletním papírem jsi mne tedy pobavila.
Odpovědět
@makulelenka Ono je složité odpovědět na všechny tvé otázky z jednoho prostého důvodu - každá svatba je jiná. Jinak velká, jinak pojatá, na jiném místě, s jiným programem, více či méně tradiční… Nezdá se to, ale každá maličkost má dopad např. na to, zda je nutné mít koordinátorku, zda je nutné mít speciální zábavu apod. Dále také záleží, co ti zajistí samotné místo. Stejně tak se nedá jednoznačně říct, jestli je lepší DJ nebo kapela, opět záleží na mnoha aspektech. A k tomu, že je to jen jediný den - my jsme měli víkendovou svatbu a to mi hned bylo o něco méně líto všech těch výdajů a plánování, když to netrvalo jen pár hodin. Jen poznámka k tomu, na čem se dá ušetřit - my jsme neměli svatební dort. Raději jsme investovali do sweetbaru, kde si každý vybral, co chtěl, než do jednoho dortu. Což je taková obecná připomínka - dost často právě ty “tradiční” a “must have” věci, do kterých se ti vlastně ani nechce, jsou ty, na kterých se dá ušetřit.
Odpovědět
Profilova fotka
@rraadka Ahoj. To je skvělý nápad s tím sweetbarem. Určitě o něm budu přemýšlet. Bez svatebního dortu se myslím obejdeme. Víkendová svatba zní naprosto úžasně. To jste měli pronajatém nějakou chalupu, statek, stodolu, kde jste mohli i přespat? Netoužíme po velké svatbě, jen rodina, svědci a pár přátel. Řekněme do 30 lidí max včetně dětí.
Odpovědět
@makulelenka Přesně tak, bylo to na statku. Přivedla nás na ten nápad svatba nejbližších přátel, která byla také na celý víkend a moc nás to nadchlo. V pátek přijeli nejbližší přátelé a rodina, bylo nás cca 15. V sobotu dopoledne pak přijížděl zbytek, kdy téměř všichni zůstali až do nedělního dopoledne, které jsme si pak užili všichni společně. Jasně, není to úplně low-cost varianta (a je to také mnohem víc plánování), ale zase si užiješ celý víkend, ne jen jeden hektický den a večer. A ve 30 lidech byste ani nemuseli mít nijak velký objekt.
Odpovědět
Profilova fotka
@rraadka To zní přímo skvěle. Mohla bych se zeptat, zda to není tajné, kolik stál pronájem statku na celý víkend včetně občerstvení? Mohli jste si dovézt něco svého, nebo jste museli vše platit?
Odpovědět
@makulelenka Popátrej v diskuzích zde, tohle je právě ta věc, co je všude diametrálně rozdílná - ceny pronájmů, možnosti ohledně cateringu apod. Pronájmy se většinou pohybují v desítkách tisíc, ale snadno překonají i sto tisíc. Pokaždé se liší v tom, co které místo nabízí. My měli štěstí na místo s poměrně levným nájemným a velkým množstvím pokojů. Ale úplně vše jsme si museli zajišťovat sami, právě včetně nápojů a cateringu.
Odpovědět
@makulelenka odpověďět na Tvé otázky není úplně jednoduché. Hodně už zodpověděla @rraadka Hodně záleží na skupině lidí. Za mě asi nejlepší zkušenost byla právě z menší svatby, kdy zábava organizovaná nebyla. Pouštěla se muzika, děti tancovaly, dospělí si povídali a pak taky "pařili". Žádné hry. Přiznám se, že zrovna ty se mi docela příčí, osahávání zadků, sundávání podvazku nevěsty a pod. Ale každý to má jinak. Naopak nejhorší svatba byla velikánská svatba, kterou nevěsta připravovala snad 2 roky, celý den naplánovaný na minuty a do posledního detailu. Každý z hostů dostal před svatbou několikastránkové instrukce a časový rozpis, který připomínal týdenní jízdní řád naší obce. Svatba byla na na začátku července, jak jsou ty státní svátky. Nevěsta automaticky předpokládala, že bude krásně, takže vše venku. Ale ouha, lilo a byla fakt zima, snad 16 stupňů. Nakonec se na poslední chvíli sháněl párty stan, ale svatbu to už nespravilo. Nikdo se nebavil, všem byla zima. My jsme tehdy měli pro dítko hlídání na celou noc a těšili jsme se, jak zapaříme. Ale v 9 hodin jsme to naprosto otrávení zabalili, cestou jsme se stavili do hospody na svařák a šupali jsme domů. Myslím, že to nevěsta tehdy hodně oplakala. Výzdoba byla určitě krásná, dostali jsme bohatou výslužku včetně francouzského šampaňského. Ale každý z hostů si toto nepamatuje, každý si pamatuje tu zimu a zoufalství. A jelikož jsem už starší a většina našich přátel měla (minimálně jednu) svatbu, tak jsem vypozorovala, že čím větší a honosnější svatba, tím dříve přišel rozvod 😛 .... ale to je jen má teorie (a proto budu mít malou svatbu 😉 😉 😉 )
Odpovědět
@makulelenka ještě doplním: - odpolední svatba je super nápad - fotokoutek jsme teď zažili i na oslavě kulatých narozenin a je to strašná sranda. A protože se každý fotí na mobil, tak je to i poměrně levná zábava. - nějaký moderátor/koordinátor by tam být měl, třeba svědek nebo bratr. Nemusí fungovat celou dobu, ale měl by si poradit, pokud se něco zadrhne (u mě to bude svědkyně)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@tamaraad Ahoj Tamar. Mockrát ti děkuji za tvé doporučení a také za popis z navštívených svateb. Ani já už nejsem nejmladší, partner už jednou ženatý byl, já budu mít premiéru. Přála bych si, aby na tu svatbu měli všichni krásné vzpomínky, aby tam bylo dobré jídlo, pití, aby se všichni dobře bavili a nikomu nic nechybělo. Ten déšť a zima na svatbě muselo být peklo a vůbec to nikomu nezávidím a nepřeji. Ještě jsem se chtěla zeptat na děti. Jelikož i u nás na svatbě bude dost dětí, máš zkušenost i s tím, jak zabavit děti, aby neotravovaly a byl zde nějaký prostor i pro ně? Napadl mne nějaký skákací hrad, nebo asi úplně nejlepší by bylo najít místo, kde bude součástí dětské hřiště. Děti bych samozřejmě večer nechala včas odvézt, zajistila bych si hlídání, abychom mohli pařit až do noci. Ten fotokoutek se mi také moc zamlouvá, byla by to sranda pro všechny.
Odpovědět
@makulelenka souhlasím s ostatníma holkama 🙂 nebazíruj na detailech a zbytečnostech. My měli třeba fotokoutek udělaný tak, že jsme měli tyče (něco jako slavobrana nebo konstrukce na plátno od projektoru) na to jsme dali záclony (takové ty pěkné lesklé) a pod to hodili světýlka za 300 Kč z aliexpresu. Udělalo to neuvěřitelně parády. Popisky jsem si dělala sama a paruky, brýle a podobné blbinky jsem sehnala po kamaradech. Dobré je sledovat i tipy na pinterestu nebo Fb skupinách. K tomu jsme si půjčili od kamarádů malou tiskárnu na fotky a bylo.... kamarádka měla na svatbě fotokoutek za 8000 Kč... co se týče DJ a moderátora, nebylo to nic, co bychom nutně museli mít, ale zase byli vybraní lidi, kdo co dělal a měl na starosti. Taky jsme neměli svatbu na proflaknutým místě, ale pořád na místě,které má pro nás význam. Takže my třeba pronájem restaurace neplatili, ale platili jen tržbu. Vím, že se někdy platí pronájem ještě navíc. Šaty jsem neměla z luxusního salonu, ale ze salonu na malém městě, kde paní všechny šaty měla krásně vyprané, vyzehlene, vymazlené.... to jsem v Praze neviděla, šaty mít tak v krásném stavu, a to jsem byla v Praze v těch hodně známých jako Adina nebo Go home. Šaty podle mých představ jsem nakonec měla za 8900 a v Praze stejná představa začínala na 12tis. Taky jsem plno věcí kupovala z druhé ruky i např použitou organzu. Myslela jsem kolik toho mám a nakonec bych mohla mít i víc a neztratilo by se to 😀 Taky jeden tip pro vás... zeptej se třeba snoubence, co si predstavuje. Můj chtěl, abych měla svatbu podle svých představ, ale já v tomhle naštěstí mám míru a nechtěla jsem utrácet za blbosti. Ale co Tobe může připadat jako důležité, pro něj může být zbytečné a třeba by ty peníze chtěl dát raději na něco jiného 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@martina9876 Ahoj Marti, mockrát děkuji za příspěvek. Můžeš prosím doporučit svatební salon, kde jsi si šaty půjčila? Já se chystám do Roudnice nad Labem a na Mělník. Děkuji mockrát za radu ohledně fotokoutku. Bude určitě dost času, abych sehnala různé blbinky a jak píšeš, nápisy si dokážu udělat sama. Měli jste na svatbě děti? Jak zabavit děti aby neotravovaly?
Odpovědět
Setrili jsme samozrejme sami, je to nase svatba. Pujcku bychom si kvuli svatbe nebrali urcite, bud bychom proste setrili dele, nebo resili, jake vydaje skrouhnout. Dikybohu jsme jsme oba meli jasno v tom, jakou svatbu ne/chceme, plus jsme uz na nekolika svatbach byli, takze jsme predem meli jasno v tom, na cem klidne muzeme setrit, nebo to vypustit uplne, i v tom, kde mame priority a klidne si za kvalitu priplatime, protoze se nam to vyplati. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@aidi10 Ahojky, vítej a přeji vám mnoho štěstí a pevné nervy. Zeptám se, už máte termín svatby?
Odpovědět
@makulelenka já jsem děti na těch svatbách přátel moc neřešila. Vlastní jsem tam nebrala, považovala jsem to jako "party" kamarádů a chtěla jsem si to užít a bavit se. Měla jsem možnost hlídání a děti to zvládaly bez problémů. V případě rodiny by to bylo samozřejmě jiné, ale můj bratr se ženil v době, kdy jsem děti neměla 🙂. Teď budeme mít hodně dětí, naštěstí jsme v posledních několika letech měli hned několik rodinných kulatin, takže mohu čerpat ze zkušeností. Moje neteř je ředitelka zeměkoule a všechny zabaví s minimem vybavení (bič, pouta, provaz a jiné mučící nástroje 😄). Z mé zkušenosti děti vytvoří smečku, využijí nabídku daného prostředí a zabaví se. Ale je pravda, že ty naše se už znají. Skákací hrad bych nikdy nevolila. Je potřeba děti na něm hlídat a většinou se minimálně jedno dítě zraní, takže panika, hysterie a tak. No a v pokročilých nočních hodinách Ti na něj skočí nějaká ovíněná lady v lodičkách s jehlovými podpatky, budeš i jí volat sanitku a zaplatíš opravu hradu 😄 😄 😄
Odpovědět
@aidi10 Andy, já bych řekla, že dnes tím, že se lidé berou později, tedy v době, kdy už vydělávají, tak si svatbu hradí většinou sami. A peníze dostanou od rodičů a třeba i dalších svatebčanů jako svatební dar. Přijde mi to rozumné. Přeju Ti, ať se Ti svatba vydaří.
Odpovědět
Profilova fotka
@makulelenka Ahoj, reaguji na tvuj dotaz ohledne deti 🙂 my meli na svatbe kolem 10 deti. Kazdemu jsem vytvorila svatebni omalovanky a mely to pripravene s pastelkami na stole, aby se zvladl obed a tohle spousta rodicu ocenilo 🙂 pak jsem nakoupila v pepcu ruzne omalovanky a takove ty sesity se samolepkami a deti mely pak pripraveny takovy koutek svuj. No a meli jsme i skakaci hrad a to bylo teda nejlepsi, tam se strasne vyradily, nikomu se nic nestalo a bylo to fakt v pohode 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@sarka_pajmova Ahoj Šárko, díky moc za tvůj komentář. Omalovánky jsou moc fajn a skákací hrad také, ale u skakaciho hradu by musel porad nekdo byt a hlídat, aby se děti nezranily, poustět zvlášť prťata a velké děti. Já ještě zvažuji, že dám inzerát a poptám nějakou panì z Mateřského centra, nebo třeba mladou slečnu, která by se dětem v odpoledních hodinách věnovala. Tak uvidíme, kdo by byl ochotný a kdo si za to kolik řekne.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my si teda svatbu hradíme ze svého. Ale třeba mamka/tchýně občas něco po domluvě s námi koupí, jako na výzdobu nebo tak, a ono to docela ušetří rozpočet 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@aidi10 Zatím nemáme termín jistý. Nechtěli jsme svatbu o letní prázdniny kvůli dovoleným a také kvůli horkému počasí. A tak řeším zda je lepší květen, červen a nebo září.
Odpovědět
Profilova fotka
@makulelenka Ahoj, my si svatbu platili sami a také hodně dělali sami, tak nás to vyšlo poměrně levně a investice a práce se rozložily do celého roku. Ale mě ta organizace a výroba baví, to nemá každý. Každopádně půjčku bych si na to nebrala, to bych radši slevila z počtu lidí a nároků. Svatbu jsme měli odpolední, jen s rautem a nebyl s tím jediný problém. Jen raut jsme otevřeli již při příchodu, aby nebyl hlad. Určitě se mnou nebudou souhlasit všichni, ale mě hodně pomohlo zapátrat ve svém okolí (kamarádi, známí) kdo co umí a ty poptat. Např. kamarádky, které výborně pečou, mi jako dar místo obálky radši udělaly zákusky, kamarádka, co vede lesní školku, nachystala samoobslužný program pro děti, měla jsem známou, co fotí a známého, co dělá ve volných chvílích DJ atd. Ale my si takto pomáháme, já zas všem dělám kytky...
Odpovědět
Profilova fotka
@niky555 Ahoj Niki. To je naprosto úžasné, že máš kolem sebe tak skvělé lidi, které vám se svatbou hodně pomohli a hlavně zajistili spoustu věcí, které byly potřeba.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, taky se s dovolením přidám do diskuze 🙂. Jsem docela zoufalá, nevím, kde víc ušetřit 😄. Co jsme počítali, tak nás má svatba přijít na 350 tisíc +... to se nám fakt ale dávat nechce. Rodiče od partnera chtějí necelou třetinu přispět, zbytek je na nás. Poradíte, co udělat jinak? Budeme mít svatbu pro cca 65 lidí (pokud přijdou všichni). Nejraději bych to ještě víc ořezala, ale fakt už to víc nejde 😞 Nejvíce dáme samozřejmě za jídlo a pití (přes 100 tisíc), ale to jsme si řekli, že úplně šetřit nechceme, stejně tak, jako nechceme šetřit ani na fotografce a kameramanovi. Kde bychom mohli teoreticky ušetřit? (Otázkou je, jak to vyjde prakticky.) - DÁRKY PRO SVATEBČANY: Nebudeme mít klasickou výslužku před svatbou; samotným nám to nechutná, nevyhledáváme to, ani nás osobně to nikdy nepotěšilo. Řekli jsme si, že budeme na svatbě dávat mini perníčky s designem ženicha a nevěsty místo výslužky a poděkování. Myslíte, že to je dobrý nápad? Potěšilo by vás to? Žádné magnetky, nálepky aj. nemáme v plánu. - VÝZDOBA: Místo, které jsme si vybrali, nabízí výzdobu stolů za dohromady cca 6 000 tisíc. Poslední dny si pohrávám s myšlenkou, že objednám organzy, rámečky na fotky, svíčku, nechám udělat malou kytičku na každý stůl (budeme mít 6 kulatých stolů + jeden pro nás) a vyjde to levněji (snad?). Ale zase nevím, jak to pak bude se zdobením. Obřad plánujeme v 11 ráno, já se budu chystat, družičky pak taky. Leda vstát brzy ráno a nachystat to samy? Kolik času to tak může zabrat? - CHILL OUT KOUTEK: Původně bylo v plánu si půjčit koutek za 2 tisíce. V ceně už úplně vše včetně palety místo stolku. Avšak nevím, jestli nevyjde levněji si koupit sama paletu, polštáře a deky? - SVATEBNÍ OZNÁMENÍ, JMENOVKY AJ.: To si budu vytvářet vše sama, budeme tak platit jen za výtisk. Neumím si však představit, kolik to tak může stát? Máte někdo zkušenosti s tím, že jste si nechali vytisknout oznámení sami? - DRUŽIČKY: Budu mít max. 4. Mám v plánu jim navrhout, že koupím každé šaty (ať jsou stejné, nebo alespoň podobné) cenově tak do 1000 Kč a nechám udělat každé náramek s květinou, místo zmenšeniny květiny. Ale uvažuju, jak vyřešit kosmetičku a kadeřnici? Tu jim taky platit? (Další cca tisícovka za jednu navíc.) Nebo jak se s nimi domluvit? - PITÍ NA SVATBĚ: Místo, které máme vybrané, sice nemá korkovné, ale povinné je od nich vzít pivo (není problém) a nealko. Vychází to prý cca 600 Kč/osoba, což ve finále udělá skoro 40 tisíc navíc (+ ještě 15 tisíc za tvrdý alkohol, ale ten si budeme zajišťovat sami). Nezdá se vám to nějak moc? Svatbu máme mít v létě 2024, takže počítáme s tím, že bude teplo a pití jako pivo, kofola, voda, džusy, to pojede ve velkém. Máme do svatby sice ještě skoro rok a půl, ale potřebujeme si sestavit (lehce nadceněný samozřejmě) přijatelný budget. Díky moc všem za rady 🙂
Odpovědět
1
2
8
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?