Nedaří se nám našetřit na svatbu

Ahoj, s přítelem jsme už 2 roky zasnoubení a bohužel se nám absolutně nedaří na svatbu našetřit :( Máme nějakou představu, svatbu chceme v kostele, ale jelikož je to dál, budeme muset zařídit ubytování, převoz hostů apod. Navíc já mám obrovskou rodinu a přítel má spousty kamarádů. Jmenovky, obálky, pozvánky si chci dělat sama. Ale stejně nejsme schopní něco ušetřit, neřekla bych, že nakupujeme kde co, ale bydlíme v pronájmu za 15 tisíc a kočky taky něco stojí. Měli jsme namyšleno si každý měsíc vybrat určitou částku a někde ji odkládat, ale to nám bohužel moc nevydrželo. Ale na druhou stranu to nechceme nějak odbýt. Taky mi trochu přijde, že přítel svatbu teď nějak řešit nechce, jsme mladí 23, on teď bude končit v práci a bude pracovat na živnost. Ale když jsem se dozvěděla, že kamarádka je zasnoubená a na podzim bude mít svatbu, cítím se špatně, že my ji ještě neměli :/ Jak se prosím vám podařilo našetřit? Něco nám plánují přidat rodiče, ale větší část si chceme platit my.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kajaaa012:

Ahoj, s přítelem jsme už 2 roky zasnoubení a bohu…
@kajaaa012 Ahoj, asi tu vyjádřím nepopulární názor, ale svatba nemusí stát statisíce a nemusí na ní být 100 lidí. Není to ničí právo, ale ani povinnost. Jednoduše řečeno - každý by měl mít takovou svatbu, jakou si přeje, ale také jakou si může dovolit. I kdyby to znamenalo svatbu ve čtyřech. Pro mě byla vždy svatba hlavně o nás dvou. Kdyby nám tedy finance nedovolovaly mít velkou svatbu, nijak by mě to nemrzelo. A teď k tomu financování - my jsme si řekli, kolik můžeme dát a kolik zároveň dát chceme. A toho jsme se drželi a tomu celou svatbu přizpůsobili. Příspěvky od rodičů nebo dary od hostů jsme do rozpočtu vůbec nezapočítávali, byl to prostě příjemný bonus. Nutno ale říct, že jsme dva zajištění dospělí. Ale jak nás znám, i kdybychom se brali ve vašem věku, kdy naše finanční situace rozhodně nebyla taková, přistupovali bychom k tomu stejně. Prostě by byla svatba mnohem menší a mnohem méně nákladná.
Odpovědět
Profilova fotka
Svatba nejsou závody. Kdo dřív, kdo víc. Doba pokročila a už se neřeší, že se dva mladí musí brát, protože chtějí bezúročnou půjčku na nový byt / čekají dítě / chtějí spolu bydlet (nehodící se škrtněte). Neteř měla svatbu vloni. Svatbu na zámku jsme jí dali svatebním darem (správní poplatky + pronájem zámku), veselice vlastními silami spíš jako zahradní slavnost (moje tchyně dělala řízky, já dělala bramborový salát, ségra pekla sladké, budoucí tchyně dělala chlebíčky, švagr griloval kýtu, kamarádi čepovali nápoje,...). Ale i tak lidí spousta a nějaký peníz v tom zahučel. Přiznám se, že když slyším, že někdo dal do svatby 200-300 tisíc, tak si říkám, že za to by byla nová střecha, nebo nová okna. Že mi to připadá jako vyhozené peníze. Snoubenec teď začně dělat na živnost. Kdo ví, jak bude práce a jak mu budou zákazníci proplácet faktury. To mi přijde důležitější, než že "my jsme ještě svatbu neměli". I když chápu, že ti je to líto. (Ale já na to koukám jinýma očima, téměř 2x tak starýma.)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od rraadka:

@kajaaa012 Ahoj, asi tu vyjádřím nepopulární názo…
Ahoj, souhlasím s @rraadka. Pokud se Vám nedaří našetřit dostatečnou částku na velkou svatbu se spoustou kamarádů, asi by bylo dobré zamyslet se nad tím, jak to celé uskromnit. Brát si na podobné akce úvěry, spoléhat na dary nebo si třeba dlouho "utrhávat od pusy" jen proto, abych mohla udělat víkendovou party - protože se to "očekává" a "ostatní to taky mají", mi přijde jako nesmysl. Můžete zkusit zkrouhnout seznam hostů a třeba vybrat i místo blíž k bydlišti větší části rodiny, zvážit pouze jednodenní akci bez ubytování, atd ... Co se týká odkládání svatby kvůli šetření, tak chápu, že tě to v porovnání s kamarádkou už mrzí, byla bych na tom stejně. Asi by to taky mělo mít nějakou mez, aby Vám ty zásnuby nevyšuměly do ztracena :) Z toho co píšeš mi přijde, že je naše situace docela podobná. Nájem máme zhruba stejný, oba pracujeme, ale naše platy nejsou úplně vysoké, přítel taky OSVČ. Máme spoustu koníčků a nechceme se svatbou nechat úplně zruinovat. Vzít se chceme příští léto a z výše uvedených rad sama některé aplikuji, to jen abys věděla, že nechytračím jen tak z plezíru :) ... Svatba bude okolo 50 hostů, do 20min dojezdu pro většinu lidí, ubytování jen pro 20 os. (my a ti kdo o to budou nejvíc stát), jídlo asi jen nějaký větší raut. A stejně jsem přesvědčená, že to bude super, ale HLAVNĚ mi záleží na tom, aby bylo super těch XX let manželství potom ... To je podle mě nejdůležitější :)
Odpovědět
Souhlasím s tím, co už napsaly ostatní dámy - rozhodně zorganizovat takovou svatbu, na jakou jsou prostředky. My se s manželem brali v září, já mám taky velkou rodinu a manžel dost kamarádů, ale svatbu jsme udělali jen pro nejbližší, nebylo tam ani 30 lidí. Dost jsme ušetřili i tím, že jsme se brali až odpoledne, tak jsme měli jen raut - a to ještě jen do 22hod. Navíc jsme oba celkem introvertní a na zábavu nás neužije, tím pádem jsme neměli živou hudbu ani DJe, fotil nás kamarád, kameramana jsme nechtěli. Myslím, že docela pomohlo, když jsme si (pokud to šlo) potřebné věci pořizovali průběžně - tím se výdaje rozložily do delšího období a nebylo to potom tak hrozné. Kdyby bylo třeba, určitě bychom zvládli náklady srazit níž (např. levnější prstýnky i šaty a kytka), ale nebylo to nutné. Chce to jenom víc popřemýšlet, ledacos se dá zvládnout bez přemrštěných výdajů.
Odpovědět
Ahoj, naprosto tě chápu, že máte namyšlenou nějakou vysněnou svatbu a asi bude pro tebe těžká představa se jí vzdát, ale ono je to tak, že na realitu toho kolik taková svatba stojí narazí skoro každá nevěsta a ne každá může nebo chce tolik utratit. Svatba je dnes šíleně drahá akce a je opravu dobré si říct, že je to jen jeden den. Vůbec se ti nedivím, že na takovou svatbu nedokážete našetřit, ceny svatebních míst a věcí totiž rychle rostou a byli byste jen frustrovaní z toho, že stále nemáte našetřenou celou částku. Takže souhlasím s názory ostatních, není dobrý nápad šetřit na vysněnou svatbu, ale spíš se zamyslet, jak snížit náklady. Taky bych ti poradila neplatit ubytování. Můžete se s hosty nějak dohodnout aby si ubytování zaplatili, ale jednodušší je udělat svatbu v místě bydliště nebo v malé dojezdové vzdálenosti. Asi ti připadá, že nenajdeš tak pěkné místo, ale občas je lepší trochu z představ slevit. Další věc je alkohol, fajn je najít si místo, kde si můžete bez poplatku přinést vlastní, na tom se také dost ušetří. A ještě moje zkušenost je, že většinou není tak nákladné zvaní kamarádů, můžete klidně pro ně udělat večerní párty, s vlastním alkoholem a třeba menším rautem to nemusí být až tak drahá akce a může být super. A i tady je velká výhoda mít svatbu v místě bydliště, protože kamarádi mohou přijít na obřad a pak později na párty, nemusíte se o ně starat celý den. Horší už je to se zvaním velkého počtu příbuzných, pro ně se většinou chystá i oběd, oslavuje se dlouho a náklady jsou podstatně větší. Tady bych asi přemýšlela co s tím, jestli opravdu všechny na svatbě chcete a pokud ano, tak jestli třeba pozvat i příbuzné až v pozdním odpoledni (pozor na to v kolik bude svatba, třeba v jednu těžko přijdou všichni už naobědvaní) nebo oslavu rozdělit, příbuzné pozvat na oběd a pak sami nebo jen s nejbližšími zamířit na večerní párty pro kamarády a pod. My to takto měli a přišlo mi, že to vyhovovalo jak příbuzným tak kamarádům (a stálo nás to i docela málo peněz).
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od kajaaa012:

Ahoj, s přítelem jsme už 2 roky zasnoubení a bohu…
@kajaaa012 Zcela souhlasím s komentáři nad sebou. Pokud do toho chcete stejně jít ve velkém a brzy, nějaké typy na šetření mám u našeho alba, kdy se nám cenu podařilo docela smrsknout i při velkém počtu, ale zase to byl rok intenzivní práce a komunikování. Za sebe můžu doporučit popřemýšlet, kdo z té hromady rodinných příslušníků a kamarádů umí "něco", co by se vám mohlo hodit a mohl by vám to dát jako svatební dar/ za přátelskou cenu. My takto měli řešené vše od svatební fotografky po DJ, kamarádi, co dobře pečou, dělali sladké atd. Já zase takto všem svým kamarádkám dělám na svatby floristiku. Znám i svatbu, kde si na místo daru pozvaní vybrali za seznamu, co v rámci hostiny přinesou a vlastně tak složili celý raut dohromady hosté, ale to už je hodně alternativní a záleží, jaké máte v rodině a mezi kamarády vztahy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?