Příjmení po svatbě

Ahoj všem, chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na dvojí příjmení po svatbě, ale s tím, že první po budoucím manželovi bych si nechala bez -ová a za tím bych si nechala svoje dívčí? Máte to některá taky tak? Nebo budu hodně divná? :-N :-D
Odpovědět
1
2
@katjus , včera měla svatbu neteř, bude mít příjmení po manželovi bez -ová, a svoje dívčí. Myslím, že je to vaše věc jak si to uděláte. Domluvit se musíte vy dva.
Odpovědět
Profilova fotka
@katjus Ahoj, setkávám se s tím. Sem tam. Sama jsem na vážkách, jak to vlastně udělat. Chtěla jsem si nechat dívčí příjmení, ale viděla jsem, jak to mého nastavajícího mrzí, že bych se nejmenovala po něm. Nic mi ale nediktuje, ani nevyčítá. Svatbu máme za necelý měsíc a na matrice (minulý týden) jsem si zatím vzala "time" na rozmyšlenou. Od té doby si zvykám na představu, že se budu jmenovat po něm. Zkoušela jsem se podepsat, ale zpočátku to byl dost velký boj. Zkoušela jsem i obě dvě jména, ale připadá mi absolutně nelogické být nejdřív "jeho" a pak "svoje". Ve všech cizích jménech se ta rodová linie nechává uprostřed, ale u nás je to takhle pitomě obráceně. Ještě mám týden, ale přikláním se čím dál víc k "jeho", protože dvě příjmení jsou hrozně dlouhá a změna dokladů by mě neminula tak nebo tak. Horší je vzdát se monogramu, mám obě stejná písmena a mnozí kamarádi mi říkali těmi iniciálami jako v Americe.
Odpovědět
Taky záleží, jak to spolu zní. :-) Já za sebe bych to nechtěla, protože mi to nepřijde moc praktické - stejně pak ve výsledku člověk často používá jen jedno. Ale v dnešní době to není nic neobvyklého a pokud to tak chcete, tak proč ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@shigella Jojo, to je pravda, té osobě, se kterou jsem byla ve styku pracovně, jsem vlastně kolikrát nevěděla, jak mám říkat. Jestli používá to první příjmení nebo to druhé. A v zahraničí by v hotelu taky mohli mít zmatek, jestli jsme nebo nejsme manželé, jakkoliv jsou "tolerantní". Další body pro užívání jednoho příjmení. Díky za postřeh.
Odpovědět
Já myslím, že je to ale úplně jedno.
Odpovědět
Ja si sice chci vzit prijmeni snoubence (nicmene bez ova, je cizinec a nezijem v Cr), ale dve prijmeni jinych lidi me nijak nepohorsuji. Ar se kazdy jmenuje tak, jak se sam citi a chce byt. Mas urcite duvody, proc to tak chces. Akorat si pohlidej, at to nezni jako celek smesne - cetla jsem kdysi treba o reporterce - Katerina Bouda Kasparova ...a to podle me des teda je :-D
Odpovědět
Také jsem měla v plánu nechat si své příjmení a budoucího manžela příjmení bez ová . Postupně však spatřuji ve dvou příjmení více mínusu: jako délka,zmatky -v letadle nás neposadili k sobě, ale přítele posadili k jeho sestře, jmenují se stejně.. Atd. Takže jsem se rozhodla užívat jen jedno příjmení a to přítelovo, protože rodinu spatřuji i v tom že se jmenujeme stejně :-) Skoro tchýně má koncovku ova, jelikož je příjmení ryze francouzské, já chci bez ová
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím že je to úplně v pohodě, akorát jak by to pak bylo s dětma? A kdyby měly příjmení tatínkovo, mohly by se pak ptát a proč se maminka jmenuje jinak? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Kdyz obe tak s -ova...ve vetsine pripadu to vetsinou zni divne pokud manzel neni cizinec.
Odpovědět
U českých příjmení to zní více či méně trapně. U zahraničních je to naopak přirozenější než s koncovkou -ová.
Odpovědět
Mně přijdou jména bez ová trapně. Nechápu ani dvě příjmení. Jednou se vdávám tak se prostě chci jmenovat jako manžel ne? Jedna rodina-jedno příjmení.
Odpovědět
já to tak mám. Kdo chce, aby mu to připadalo divný, tomu to tak připadá, kdo ne, tomu to přijde naprosto normální :-) důležitý je, aby ses s tím necítila divně ty, jinak je všechno jedno.
Odpovědět
Článek se načítá
@zdenka90 No a ja s tvym nazorem treba nesouhlasim a jsem rada, ze si kazda zenska muze vybrat, jak to chce. Nechala jsem si svoje prijmeni a manzelovo k tomu v muzskem tvaru - jednak jsem se chtela jmenovat jako on, ne jako jeho mamka (i kdyz ji mam moc rada :)), jednak mam sve rodne prijmeni rada, jsem na ne hrda a v 35 letech jsem opravdu nechtela prijit o svou dosavadni identitu. Manzel to nejen chape, on to povazuje za naprosto logicke a podporil me v tom, obe rodiny taky. Prakticke to neni, ale zase to prinasi docela dost usmevnych situaci - kdyz treba objednavam taxika celym prijmenim, automaticky cekaji, ze povezou dva lidi :)
Odpovědět
Já si nechala pouze své příjmení, naopak manžel má dvě - mé a své. Ať si to každý udělá jak chce, ostatním do toho nic není. Takže za mě v tvém případě varianta první zkrácené a dívčí s ová naprosto v pohodě :)
Odpovědět
@zdenka90 Ne, já třeba nevidím nejmenší důvod jmenovat se stejně jako manžel. Připadá mi naprosto přirozené neměnit si kvůli svatbě příjmení, se kterým žiju třeba 25, 30 let. Rodinu příjmení nedělá.
Odpovědět
@stastnevdana A jak k tomu pak přijde dítě když se jmenuje jinak než jeho maminka? Já nevím, podle mě rodina se má jmenovat stejně. Ale je to dneska moderní, že žena si jméno podle manžela nedává, je to každého věc. Podle mě to dělá hodně nevěst ale právě kvůli tomu, že je to moderní. Jako dorty naháče, je to moderní, a dneska to má spousta nevěst. Za pár let bude moderní mít na svatbě klauna, a každý ho bude mít. Každý chce jít s dobou :-D
Odpovědět
@zdenka90 Možná by to chtělo trochu nadhledu a tolerance. Dítě se s tím nepochybně popere bez potíží. Já jsem přijala manželovo příjmení ráda, ale že bych prožívala volbu ostatních tak dramaticky jako ty, fakt ne. Vždyť je to úplně jedno.
Odpovědět
@zdenka90 Já jsem se celé dětství jmenovala jinak než moje matka, a nejen, že mě to nijak netraumatizovalo, ale připadalo mi to přirozené. A nutno říci, že už za mých mladých let to nebylo nic výjimečného. Natož dnes, kdy se děti běžně rodí mimo manželství, lidé se rozvádějí, berou si další partnery, a není nic zvláštního na tom, když se každý člen rodiny jmenuje jinak. Já teda nepozoruju, že by ponechání rodného příjmení byl nějaký žhavý trend, a už vůbec si nemyslím, že by důvodem takto závažného rozhodnutí byla móda. Hodně holek mi řeklo, že by se jim líbilo nechat si svoje příjmení, ale že by jim to u partnera "neprošlo", a tak s těžkým srdcem, přijmou příjmení manžela. Je to každého věc, ale osobně si myslím, že chlap do toho nemá co kecat. :-D
Odpovědět
A když si nevěsta nechá své a vezme si i ženichovo, není to pak moc komplikované? Přece jen příjmení uvádíš často, ono se to nezdá a ani na to nebývají tak velké kolonky. Nebo když se podepisuješ, tak kterým příjmením, svým nebo jeho?
Odpovědět
@ancitanci Tak už jsem své odpovědi našla, tak svoje otázky ruším, pardon ;-)
Odpovědět
Já mám také dvě příjmení, manželovo v mužském tvaru a své jsem si nechala. Jsou obě krátké, takže není problém. Své příjmení mám ráda, navíc mi před svatbou umřel tatínek a svým způsobem jsem si to chtěla nechat i z tohoto důvodu, že to mám po něm, ale opravdu každého věc :-)
Odpovědět
@zdenka90 Jsme s přítelem z jednoho města a jeho matka není zrovna nic čím bych se chtěla chlubit. Tudíž nechci mít ani stejné příjmení, aby si mě s ní spojovali. A ano, právě proto že chci patřit k budoucímu manželovi tak chci mít i část po něm.
Odpovědět
@mikoi Mluvíte mi z duše ;-) s tím, že já jeho matku nemusím, proto se nechci jmenovat jako ona.
Odpovědět
@zdenka90 Mě nejde o to co je moderní. jen se prostě nechci jmenovat po tchýni. A nevím proč by nutně musela měnit příjmení ženská. A v mém případě by se dítě nejmenovalo jinak než matka. Jen bych tam měla ještě jedno navíc. ;-) :-p
Odpovědět
Prosím jak jste to udělali ,že máte manželovo v mužském rodě? Nám to na matrice nechtěji dovolit ,protože nejsme cizinci :(
Odpovědět
Profilova fotka
@volfikovi uplne bez problemu, staci cestne prohlaseni napr. o tom,ze je moznost, ze budete bydlet v cizine....u nas to proslo bez kecu
Odpovědět
u nás se bohužel ksiftila a řekla,že dvě příjmení ano ,ale pouze z ova :-S
Odpovědět
@volfikovi Zaškrtla jsem ve formuláři že se cítím jiné národnosti. Na hranicích nic neobvyklého. Odpadly tím problémy se zahraničními adresami, kde plánujeme žít. Jméno mám německé, takže nezní tak nepřirozeně jako typicky česká jména bez -ová.
Odpovědět
JSem z toho nějaká přešlá , mé divčí příjmení pro mě má význam nicméně pokud si nechím obě s ová bude to hrozně dlouhé a nepraktické :-(
Odpovědět
@volfikovi Bože, matrika a její zkostnatělé úřednice... Já to měla stejně a na matrice v Broumově s tím neměli nejmenší problém, prý když si necháš svoje příjmení a připojuješ mužský tvar příjmení manžela, žádné prohlášení se dělat nemusí a povolí to automaticky. Každá matrika si to asi dělá po svém. Ale v matričním zákoně je jasně uvedeno, že si manželovo příjmení v mužském tvaru můžeš zvolit tehdy, pokud trvale žiješ nebo budeš žít v zahraničí. Kontrolovat to nikdo nebude, tak bych se odkázala na toto ustanovení. Proti tomu nemůže ani tahle ksichtící se paní nic namítat.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?