Měli byste zájem o takové místo pro vaší svatbu?

Ahoj, chtěla bych v Ostravě nebo blízkém okolí vytvořit zahradu, která by byla vhodná na pronájem na různé akce. Ale především bych tam viděla asi svatby. Já sama jsem svatbu nikdy neplánovala (a ani k tomu nemám moc sklony) tak bych se chtěla poptat co od svatebního místa očekáváte a jestli má můj plán vůbec smysl. Napadlo mě to původně tak, že jsem chtěla pouze tu zahradu jako koníček. Ráda zahradničím a chtěla jsem vybudovat krásné místo, kde by kvetly květiny od jara do podzimu , kde by byly krásné stromy a spousta zákoutí pro relaxaci. Jak si ale asi dovedete představit, je to celkem drahý projekt a tak bych tomu chtěla dát ještě nějakou další funkci. A to mě přivedlo k myšlence, že by tam mohly být obřady. Ale sama jsem si kriticky řekla, že stěhovat svatbu z bodu A do bodu B musí být otravné a tak jsem si do své vize přidala i místo na hostinu. Nějaká venkovní terasa by byla samozřejmostí, ale chci být připravená i na špatné počasí a tak mě napadlo, že by se tam hodila převážně prosklená stavba, tak aby byla co nejvíce spojena s okolím (přiložím ilustrační foto, protože v zahraničí to není tak neobvyklé). A chtěla bych se zeptat jestli byste měli zájem o svatbu na takovém místě? Dále si nejsem jistá jestli by byla výhoda či nevýhoda to, že bych tam jako majitelka nebyla přítomna. Já bych vám to pouze předala, ale pak už by to bylo na ženichovi, nevěstě a jejich týmu. Já mám totiž svoji práci a chtěla bych to mít jako co nejvíce pasivní příjem. Nemám zájem o to stát se svatební koordinátorkou nebo tak něco. Vzhledem k tomu, že chci aby to byla především zahrada tak i ta stavba by byla hodně jednoduchá. Jenom aby to krylo před špatným počasím, ale nechci tam stavět prostory na ubytování apod. Kromě toho samotného prostoru na hostinu by tam byly jenom toalety a nějaká hodně základní kuchyň. Takže by to bylo jen pro ty, kteří by chtěli mít hostinu formou rautu. Na závěr, by mě ještě zajímalo jaký je asi průměrný počet svatebčanů? Já bych to směřovala tak na prostory pro 60-80 lidí (na ilustračním obrázku to je o dost větší než jak to chci já). Myslíte, že to je dostačující? Děkuji a budu ráda za jakékoliv rady, tipy a názory.
Odpovědět
Ahoj, za mě to zní parádně. Ráda bych se svatby na takovém místě účastnila. Jen pár tipů, co mě napadají po účasti na různých svatbách i svojí vlastní: - mysli na nějaké zázemí (klidně jednu místnost) pro ženicha s nevěstou a šatnu pro hosty. Nakonec klidně i jednu společnou. Aby se nevěsta nemusela během večera svlékat z šatů na záchodě a hosté si měli kam odložit např. teplejší oblečení na večer. - i když se jídlo na místě nebude vařit, je potřeba mít nějaké zázemí pro catering. Lednice (čím víc, tím líp), myčku, ideálně i nádobí - to bývá ohromná položka, pokud si ho organizátoři akce musí půjčovat. Někdo, kdo dělá catering na svatbách, by ti poradil spíš. - že nebudeš přítomna - to je na jednu stranu super, že na účastníky nebude nikdo cizí dohlížet. Ale na druhou stranu - vypadne elektřina, nepoteče voda… Nebo třeba budou svatebčané dělat něco, co by ti vadilo. Možná by bylo kompromisem najít osobu, která bude buď přímo na místě, nebo třeba v případě problému zvládne do dvaceti minut přijet. V každém případě, ať se ti to podaří!
Odpovědět
Moc krásne, stylově. Vzhledem k včerejšímu vedru by se všichni asi upekli. Takže za mě doporucenicko nějak vymyslet klimatizaci a udrzitelnou teplotu pro žití a fungování 😂 samy jsme na včerejší svatbe, která byla ve stodole, malem umřeli a teplý obed byl malé utrpení. Letní měsíce by byly asi ekonomicky náročnější, na druhou stranu jarní slunicko dokáže krásne prostor vyhrát...ale zase v noci zima. Těžko říct, zda je tento koncept aplilovatelny v naši krajině s proměnlivým počasím. Každopádně klidně bych se v tom vdavala znovu 😍👍
Odpovědět
@rraadka moc děkuji! 🙂 To s tím zázemím pro nevěstu a ženicha by mě nenapadlo.
Odpovědět
@capwest Jo, to teplo mě celkem trápí😄D ale plánuju v okolí stromy takže by ten prostor byl z velké části ve stínu a klimatizace by byla samozřejmostí.
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbavzahrade2023 To byste musela koupit už zahradu se stromy, protože jinak můžete počítat cca 20 let, než vám vyrostou a takovou stavbu ochladí. U stávajících stromů je zase problém s umístěním stavby - zásahy do kořenového prostoru aj. Jinak musíte počítat, že trochu koordinátorka stejně budete, protože někdo to musí svatebčanům předat se vším všudy, případně vysvětlit kde co je a jak to funguje, někdo musí řešit opravy, i nečekané situace, někdo musí přebrat objekt zpět a kontrolovat, zda je vše v pořádku. To vše o víkendech.
Odpovědět
Já mám trochu pocit, že si to představujete jak Hurvínek válku, a opravdu nechci, aby to znělo zle, tak to vůbec myšleno není. Ta vize je určitě pěkná - já si tu budu pěstovat kytičky a o víkendu to někomu pronajmu a z toho budu mít na ty kytičky... jenže těch věcí kolem je mnohem víc, svatebčani vám toho spoustu pošlapou, je potřeba spousta úložných míst (pořídíte hranaté stoly a někdo bude chtít kulaté, kam dáte ty hranaté na celý víkend), toalety, zázemí pro svatebčany, kuchyň s nádobím pro daný počet lidí (a 50 hostům nestačí 50 talířů), všechny ty židle atp... když bude místo pro 50 hostů a někdo bude mít jen 30, kam schováte přebytečné stoly a židle, pokud budou na místě i obřady, tak nějaká slavobrána, židle, pultík pro oddávajícího - to vše se musí někde skladovat... kdo tam bude uklízet a jak (celý víkend bude pršet a všude bude rozťapané bláto)... Já vás nechci odradit, určitě je to realizovatelné, ale asi bych se zkusila spojit s někým, kdo nějaké takové místo provozuje (klidně v jiném kraji, aby to nebyla konkurence) a poptala bych se, co to vlastně obnáší, co musí řešit... ať vás to nestojí spoustu času, peněz a nervů a po 2 svatbách nezjistíte, že jste si to představovala úplně jinak...
Odpovědět
Ten nápad zní skvěle 🙂 Ale napadá mě u toho hodně "ale...". Prosklená stavba ze zkušeností není dobrý nápad. Nemusí být ani vedra jako v posledních dnech, stačí klidně slunečných 20 stupňů a na slunci pod sklem je prostě dost nepříjemně. Zastíněné minimálně všechny prostory k sezení a určitě i prostor pro kapelu/DJ bych považoval jako základ. S použitím klimatizace moc počítat nepůjde, to by se muselo všechno uzavřít a minimalizovat pohyb lidí ven-dovnitř, což ale u svatby nikdy fungovat nebude, naopak je ideální to mít s venkovním prostorem maximálně propojeno, aby mohli lidi korzovat. Co se týká toho nápadu s pronajímáním bez osobní účasti, tak počítejte s tím, že to i tak obrovskou spoustu času zabere. Samotné místo bude potřeba nejen udržovat, uklízet, připravovat, předávat, přebírat, ale budete se muset taky všem klientům osobně věnovat ohledně poptávek/rezervací/domluv/příprav. Pokud budete dělat svatby jen v hlavní sezóně a jen v sobotu, tak to bude nějakých 22-24 párů, kterým se budete muset x hodin osobně věnovat. U oblíbených míst se ale běžně dělá klidně 40-50 svateb jen během té hlavní sezóny květen-září. Budete se taky muset věnovat i poptávajícím, kteří si od vás nechají vypracovat nabídku a třeba se i přijedou na místo podívat, ale pak si vás nevyberou. Takže ona z toho časově i tak prakticky bude práce minimálně na půl úvazku. Úplně ideálně bych doporučil se zkusit napřed ve svatebním byznysu nějakou dobu pohybovat a čerpat zkušenosti a inspiraci 😉
Odpovědět
A ještě jednu věc doplním, která mě v první chvíli nenapadla a na kterou spousta majitelů svatebních míst moc nemyslí, přitom je absolutně zásadní. Takové místo musí být hodně vzdálené od obydlené zástavby skrz hluk. Nejde jen o muziku, ale i o hlasité bavící se hosty venku, kteří jsou o letních nocích, kdy se spí při otevřených oknech, slyšet opravdu daleko. Ideální je nějaká samota alespoň kilometr od nejbližího obydleného domu nebo chaty, ale záleží i na terénu a členitosti okolí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?