Marcipán sázavské babičky. Recept

25 dkg sušeného mléka 25 dkg moučkového cukru - prosít, aby nebyly hrudky 4 dkg 100% tuku - rozpustit, aby byl vlažný trochu sladké mandlové tresti přísady smícháme a vytvoříme vláčné, ne moc husté těsto (možné ředit vlažnou vodou, pokud jí dáme moc, že je těsto řídké, zahustíme suš mlékem a cukrem) těsto zabalíme do mikroten sáčku a vždycky si odloupneme jen kousek, se kterým pracujeme, protože těsto na vzduchu rychle usychá těsto válíme nejlépe mezi 2 sáčky (protože jinak by se podsypávalo moučk cukrem a ten zase způsobuje rychlé usychání) tak ať se daří a nezapomeňte se výrobky pochlubit!!!
Odpovědět
1
2
31
Profilova fotka
Jůůů Danielko, tys to našla, to je žůžo!!! Super, musím si to opsat!
Odpovědět
Profilova fotka
A co z toho budete, holky, tvořit?
Odpovědět
Profilova fotka
No já udělám dort a ozdobím ho marcipánem, ale figurky nevím jaké budou, záleží jak se mi povede udělat těsto! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Marcipán se snad dělá z meletých mandlí, ne? Já to vyřeším na vánoce jako každý rok. Koupím hotové marcipánové těsto v Globusu. 100 g stojí asi 25,-Kč a prodává se buď bílé nebo barvené. A z něho potom dělám ozdůbky na cukroví. A prodávají se i krásné čokoládové lístečky na zdobení - z tmavé nebo bílé čokolády.
Odpovědět
Profilova fotka
Takže krém na dort čokoládový nebo vaniklový s pudinkem: základ je máslo, cukr moučka, jeden žloutek, kakao (nebo nemusí být), balíček vanilkového cukru a uvařit ve 1/4litru mléce vanilkový pudink - ten se dává až nakonec a musí být vychladlý, je nutné ho míchat ve vodní studené lázni, aby neztuhnul!!! Já všechno dělám od oka, takže přesný rozpočet musím najít doma! Záleží také kolik krému chcete! Nejlepší je dělat to v mixéru, aby jste neměli hrudky! Jinak úžasně tento krém využijete, pokud budete dělat bebe dort: Krémem slepujete sušenky k sobě a tvoříte ze sušenek takový komín, který položíte a pak ho potřete celý krémem, zabalíte do alobalu, nebo ho dáte do igelitu aby v ledničce nenačichl a necháte chladit a tuhnout a vůbec do druhého dne! Pak se krájí napříč a je to moc moc dobrý!!!
Odpovědět
Profilova fotka
Cecetko, souhlasím s tebou, s tím kupovaným je to jednodušší, ale zase třeba ten doma vyrobený může být lepší...? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jojo, slepené bebe sušenky jsou skvělé :-) Vždycky, když nám zbyde krém, tak je lepíme k sobě.
Odpovědět
Irenko, já to dělám hodně podobně - kostku másla, 200 g moučkového cukru (prosát), 2 žloutky - to všechno utřít. A místo pudingu se dá nastavit kaší, kterou uvařím ze čtvrtlitru mléka a 5 lžic hrubé mouky (taky nechat vychladnout).
Odpovědět
Já ty Bebe sušenky dělám ještě trošičku jinak - po potření krémem (tvaroh, vanilkový cukr, mlíko, zakysaná smetana) je poleju čokoládou a dám ztuhnout. Je to pak strašně dobrý, s tím jsem měla u Zdendy úplně neskutečnej úspěch :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Len, ten puding mi přijde zajímavější a chutnější než mlíko s moukou... Ale je to o zvyku, že? A nebo se to dá dělat jednou tak a po druhé jinak, aby byla změna! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
len: tu moučnou kaši jsem už taky zkoušela. Chuťově jsou pak ty krémy trošinku jiné, ale těžko říct, který je lepší :-) Žloutky raději vynechávám, ale místo kakaa můžu doporučit nastrouhanou čokoládu na vaření. Rozdíl je fakt poznat :-) Honzi: domácí je domácí, ale ten kupovaný je rychlejší ... jen se vytáhne z obalu :-D
Odpovědět
Máš pravdu, nastavený krém (ať už pudingem nebo kaší) vhutná jinak, je míň sladký, ale zas míň tučný a hlavně levnější ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Len: jojo, to je podobný, je to moc dobrý s tím pudingem (omlouvám se pudinkem? :-( - polepším se), já totiže nemám ráda máslový krémy, ale trocha másla tam být musí, ono to tomu dodá zase lepší chut a vůni! tak co, kdo budete dneska vařit? Já přijedu domů pozdě, tak asi ani nebudu zkoušet ten marcipán, ale zítra.... no musím stejně ještě nakoupit ingredience!
Odpovědět
Profilova fotka
Cecetko, když není moc času nebo se nechce, tak výrobky typu - vytáhnu z obalu, mám taky ráda. I když ne vždy se to vyplatí...
Odpovědět
Poraďte, co dnes k večeři, prosím! Něco levného, rychlého, dobrého, co nešpiní moc nádobí... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Len: kolik nádobí chceš zašpinit? A má to být teplá večeře??? Co třeba toasty? ty já miluju!!! : toustový chléb, plátkový sýr, nebo salám (šunkový X vysočina), nebo obojí, trocha kečupu a nechat zapéct!
Odpovědět
Toasty byly minulý pátek :-( Nejtěžší je pro mě vždycky nikoli vaření samotné, ale vymyslet, co k té večeři!
Odpovědět
Len: dneska jsem koupila bryndzu, tak jdu do halušek (jsem líná je dělat tak koupím práškové), když nemám bryndzu dělám je s Nivou
Odpovědět
Profilova fotka
len a co nějaké rachlé těstoviny, já miluji se žampiony, můžeš tam dát co máš doma a je to rychlá ňamk a zašpiníš dva kastroly
Odpovědět
Tak to napíšu tady :-) . Potřebujete brambory, tvaroh (možná trošku mlíka), sůl, kmín a česnek. A zašpiníte jeden plecha jednu misku :-D (přibližně ;-) ). Menší brambory opereme, rozkrájíme na půlky, řeznou plochu omočíme v kmínu a v hrubé soli, brambory dáme na tukem pomazaný plech (myslím, že by to šlo i na pečící papír - a bez tuku ;-) ), potřeme je 2 lžícemi oleje a upečeme v předehřáté troubě (175 - 200 stupňů). Pečeme asi 40 minut, plus mínus, až je to hotový, tak to zaručeně poznáte :-D . Tvaroh: 250 g tvarohu, 3 lžíce mléka, sůl, já přidávám ještě lisovaný česnek (nemusí tam být, origoš recept je bez česneku). Dobrou chuť :-) , je to fakt moc dobrý. Praktikujeme to doma jako rychlou večeři :-) .
Odpovědět
Profilova fotka
Len já ráda k večeři tohle: Na zpěněnou cibuli a česnek vyliju konzervu fazolí v tomatě, ochutím bazalkou a provensálským kořením a povařím. Až to trošku ztuhne, tak je hotovo a výborný je k tomu opečený toustový chleba. A když to chceš mít hogo-fogo, tak do toho můžeš dát kuřecí maso a třeba i ananas z kompotu. ;-)
Odpovědět
Myslím, že zkombinuji recepty Dany a Miky a uvařím těstoviny s nivou :-)
Odpovědět
Téda, takové inspirace, díky! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
clarca: já nemám troubu, jenom remosku :-(((
Odpovědět
iri, já myslím, že to jde i v remosce, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
len :-D
Odpovědět
Miky, moc se nesměj, tohle je zas můj rychlý recept :-) Akorát jsem na něj nějak zapomněla... ;-( A když to chci ještě trochu vylepšit, k nivě se dá přidat bazalka s česnekem nebo krájené černé olivy.
Odpovědět
Clarco... teda ty brambory... miluju pečený brambory!!!!!!!! Teď jsem v mezifázi, kdy jsem vyhodila remosku a čekám na udělání skříňky na troubu... ale tohle bude jedna z věcí, kterou v nové troubě udělám jako první!!! slibuju ;-)
Odpovědět
Já občas nakrájím malé brambory na čtvrtky a hodím je do friťáku (svatební dar). Taky rychlé a levné :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mám výborný a jednoduchý recept na oběd. 4 kuřecí řízky, 300 g slaniny, 300 g tvrdého sýru, cibule. Do zapékací mísy dáme plátky slaniny, na ně plátky prsíček, poklademe nakrájenou cibulí a zasypeme polovinou sýru. Dále zas položíme plátky slaniny, prsíček, cibuli a sýr. Dáme do trouby na 1 hodinu a je z toho skvělá bašta :-) A prsíčka vždycky okořením zeleným pepřem.
Odpovědět
1
2
31
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?