Přivítání novomanželů na hostině

Profilova fotka
Prosím radu, zítra budu kamarádce obsluhovat na svatební hostině a s tím je spojené i přivítání + rozbití talířku + takzvané vykoupení hostů aby mohli dále na svatební hostinu, malý příspěvek do kapsy novomanželů. A proto, že si to již z naší svatby nepamatuju, nemůžu najít co vlastně říct, jak jim to udělat hezké a originální. Pamatujete si svoje přivítání? :-) Nebo máte nějaký hezký tip? Vzhledem k tomu, že jsem se to dozvěděla dnes, nemám moc času na přemýšlení :-) Děkuji.
Odpovědět
1
2
To jako fakt "vstupné" na hostinu??? (Omlouvám se, vím že to není téma dotazu, ale fakt mi to vyrazilo dech...Nikdy jsem něco takového nezažila asi by mě přešla chuť k jídlu :-| )
Odpovědět
Vykoupení hostů? No to snad ne, to jsem nikdy nikde neviděla. Talíř se rozbíjí, hosté se nějak pár slovy přivítají, ale to je tak vše, nějaké vybírání peněz by se nemuselo líbit, mně by to tedy zaskočilo. Spousta lidí si na svatbu peníze nebere, tak ať nedojde k nějaké trapné situaci. Manželé dostanou dary, další tahání peněz z hostů mi přijde nevhodne.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja to tehdy na svatbe necekala, vyzadali si to tentokrát, samozrejme je to dobrovolne, nakonec vam to par "tisícovek" udela.´ Pointou není ze to je, ale jak to udelat co nejvtipněji :-)
Odpovědět
@zuziitka ne, pointou je, ze většina z nás by se propadla hanbou něco takového dělat.
Odpovědět
@zuziitka Tohle mi kamarádka připravit na svatbě, tak jí asi zabiju.
Odpovědět
u nás v okolí na Moravě se to tak dělá co si pamatuju od nepaměti, je to takzvané lýkování, aspon myslým.., novomanželé projdou do sálu, pak se natáhne prostěradlo nebo něco hosté si vyberou čtvrtku, bud je v ní voda nebo slivovice a pokud chtějí, přispějí na tácek nějakou kačku, ale je pravda, že proč se to dělá, co to má za význam jsem nepátrala...
Odpovědět
Profilova fotka
Už jsem to psala u víc témat, ale stejně to zminim...pokud hoste tyto vybiraci zábavy neznají, nečekají atd, nemusí mít s sebou peníze, dost drobných atd. a dostanou se do trapne situace, kdy třeba i chtějí něco dát, ale prostě nemají...v takové situaci jsem byla a bylo nám velmi trapne, když nám svědkyně vnucovala pořád lístky od tomboly a my po kapsách a v autě nalovili sotva pár drobných...kromě toho...vezmu si na svatbu volno, někam na ni dojedu, třebas si i musím koupit nové šaty, protože vhodné na zrovna toto místo, které snoubenci zvolili, nemám...dam jim peněžitý dar, přičemž si budu dva týdny lámat hlavu, jakou vtipnou formou je předat...akce mě vychází už na nějaký ten tisíc...teď si musím vykoupit vstup na hostinu, přidat do střevíčku, koupit si tombolu, pak si zaplatit ubytování a ještě být strašně vdecna, že me na tuto akci pozvali...pokud by se tohle všecko sešlo na jedné svatbě, radši se vymluvim na kocourovu rýmu a pošlu poštou gratulaci...vím, že se zakladatelka na toto neptala...ale pokud to u vás není nějaký opravdu zvyk...hezky je přivítej, pogratuluj novomanželům, rozbij talířek a smitec....
Odpovědět
Holky, mám stejný názor na tento zvyk jako vy, ale zase na druhou stranu...přijde mi, že u tazatelky v kraji je to normální zvyk a ona se tu ptá, jak se toho zhostit, ne jaký na to máte názor. ;-) Pokud je to vyloženě přání novomanželů, tak ona jako kamarádka nevěsty s tím těžko něco udělá. :-) Jinak já s tím zkušenost nemám, takže bohužel neporadím...
Odpovědět
@simone5 Samozřejmě bychom se měly vyjadřovat k tématu - jak to udělat, ale ono mi to nejde... :-D Zvyk, nezvyk, pro svou vdávající kamarádku bych toho udělala hodně, přijela ve 4 ráno, byla celý den na nohách, ovazovala auta, ujala se opilého strejdy, aby nedělal ostudu, i řvoucího dítěte na obřadu (!), zavázala ji do o číslo měnších šatů a pochválila je a všechno možné další, ale kdyby po mě žádala, abych zajistila tohle nedůstojné žebrání, slušně bych to odmítla.
Odpovědět
Vždyť to je tak strašně nemístné neustále někoho soudit. Jak psala @simone5, očividně je to tradice a tazatelka to chce udělat správně a hezky, aby to bylo fajn pro všechny zúčastněné. Je velmi zajímavé, kolik názorů a urážek zde padlo, ale odpověď téměř žádná. U nás je to běžné, ale s přítelem si to nepřejeme, ovšem ne kvůli penězům. Každopádně... Moc se v tom nevyznám, ale snad aspoň trochu poradím a nepopletu páté přes deváté. Myslím, že když to promyslíš, dá se to nějak dobře a vtipně naplánovat. Vím, že na svatbách známých nebo kamarádů dostávají novomanželé nějaké "úkoly", nevím, jestli to znáš - zalikování. Určitě jsi slyšela o chomoutu, kouli na noze apod. No a s tou koulí, co ženichovi připnou na nohu, jsem už víckrát slyšela/viděla spojený úkol nevěsty - měla to být ukázka toho, jak se žena dovede postarat o finance. Takže: nevěsta musela naplnit pokladničku drobnými tak, aby vyvážila kouli na ženichově noze a tím ho "osvobodila". Řekla bych, že to je celkem přijatelné... Navíc pokladnička sama o sobě může být těžká, aby v případě, že nevěsta nevybere dostatek nenastala trapná situace nebo aby nemusela "vybírat" půl hodiny... :)
Odpovědět
Teď jsem si uvědomila... Když máš málo času, to asi znamenalo, že svatba je dnes...? :D
Odpovědět
@magdalenatomkova Kde padla urážka?
Odpovědět
Článek se načítá
@zorro4 Konkrétně u vás, nepřímo řečeno, že by se měli novomanželé stydět... Ale je to všechno o slovíčkaření. Zuziitka se na něco ptala a místo odpovědi se jí objevila plejáda soudů... Jestli chcete o tom podebatovat, můžeme si mejlovat nebo psát tady v osobních zprávách. Nevyjadřujeme se totiž k tématu. :)
Odpovědět
Otázka je, zda s tím počítají í hosté... Já jsem taky z Moravy a setkala jsem se s tím pouze u jedné svatby. Skončilo to trapasem, protože ženich s nevěstou si přáli jako svatební dar peníze, tak u sebe mělo peníze minimum hostů. Pak měli tombolu, tam se opět vybíralo a došlo k trapasu č.2
Odpovědět
@magdalenatomkova Přestože si myslím, že by se novomanželé stydět měli, řekla jsem, že bych se styděla já. A to je soud a názor, v žádném případě urážka. Ale v poště si o tom fakt vypisovat nehodlám.
Odpovědět
Za me taky nehorazne a trapne. Pokud navic chteji penize jako dar. Takze ne vtipne to mebude
Odpovědět
mě se zase moc nelíbí vybírání do střevíčku, to jsem zatrhla zase já a lístek do tomboly máme zdarma, každý svatebčan včetně dětí si vybere lístek a jak bude káva s dortem, bude tombola. na svých stránkách a s kým jsem se viděla osobně, jsem psala a říkala, že nic nechceme, že jsme spolu dlouho a vše máme a pokud chtějí něco dát, je to na každém, všem říkáme, že budeme rádi, když se sejdeme a den si užijeme, o to nám jde, ne na tom těžit, tak to říkáme všem a pokud bude jakoby lýkování, tak to bude dobrovolné, vyberou si jen čtvrtku a vedle bude miska na případné příspěvky, máme výhodu, že všichni jsou z okolí akorát mojí svědkyni s rodinou budu platit ubytování, ta je z čech
Odpovědět
tradice, netradice, ono to pak tak vypadá, jakoby někdo chtěl na té svatbě ještě vydělat. Když dělám svatbu, počítám s výdaji, a to jestli se mi něco vrátí, je mi už úplně jedno, bylo by mi trapné chtít nějaké "vstupné" na hostinu například po mojí rodině, která se o mě starala celý život...
Odpovědět
A já si myslím, že pokud to je tradice, hosté s tím tak nějak víceméně počítají, neboť to viděli na ostatních svatbách či to měli na své vlastní. Řekla bych, že tazatelka nechtěla vědět, že je to trapné nebo že to někdo dělat nechce apod., ale prosila ty, kteří to znají a ví, jak na to o radu. :) Pořád se tu opakuje "je to vaše svatba, udělejte si to jak chcete vy...". Tak oni si to dělají, jak chtějí a strhne se vlna kritiky :-D
Odpovědět
Já nechci nikoho urazit, jenom... Se mi tak zdá, že některé diskuze se vůbec netýkají tématu, neodpovídá se na zadané otázky a tak nějak se to zvrhává v hádky a soudy a urážky a nevím, co ještě... Mír všem :)
Odpovědět
@magdalenatomkova Přestože jste kus reakce na mě umazala... Ne, já se nehádám, reaguji tu úplně v klidu, jen zjevně vnímám zcela jinak než vy internetovou diskuzi. Takže fakt nevnímám jako problém to, že když se někdo ptá, jak vybírat, vyjádřím svůj názor, že vůbec nevybírat. Násobně víc mimo téma jste vy se svou diskuzí, jak diskutovat k tématu.
Odpovědět
Profilova fotka
ja teda nevim, ale jakykkoliv vykupovani,unosy a drazeni je pro me trapny a ponizujici. Host prijde s darem, proc jeste nejaky vykupovani hostu pred hostinou? My meli nizkonakladovou mini svatbu,ale tohle bych v zivote neudelala.
Odpovědět
Profilova fotka
Proboha ja se Vas NEPTALA na Vas nazor, takze zbytecne ztracite cas a energii nejakym diskutovanim ze je Vam to blbe a kdesi cosi, u nas se to tak dela a TECKA. Nevidím na tom nic divného, takze si Vaše soudy nechte laskave pro sebe. Proběhlo to uplne v klidu, VSICHNI prispeli samozrejme za panáka slivovice nebo jablka a NIKDO s tim nemel problém.
Odpovědět
Profilova fotka
Neuveritelne otravná vlastnost spousty lidi vsem cpát svůj názor i kdyz se Vas na něj nikdo neptá. Dekuju Tem kteří se me zastali, nakonec jsem to zvládla dobre a Vy ostatní ...ani nemam chuť se k Vám vic vyjadřovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@magdalenatomkova jj byla :)
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 tak se laskave zdrzte tématu
Odpovědět
@zuziitka asi máš na mysli "držte", tématu se "zdržuji" celou dobu :-D :-D
Odpovědět
U nas to bylo tak, ze jsme prisli k restauraci, privitala nas provozni par vetami, rozbila talirek, my zametli a pripili si. Pak se vsichni hoste vpustili na hostinu a kdyz byli vsichni usazeni, vstala ma svedkyne a par slovy vsechny uvitala - podekovala za ucast a poprala prijemnou zabavu. Nic vic. Zadne vybirani penez, to bych zkratka nesnesla, aby na me svatbe probihalo. Veskerou zabavu jsme meli zdarma. Pokud se treba drazi, zda se mi to prijatelnejsi v tom, ze se zapoji jen ten, kdo chce, ne, ze kazdy POZVANY host musi za vstup zaplatit. Ja bych to tedy necekala, nikdy jsem o tom neslysela.
Odpovědět
@zuziitka V úvodním prispevku ses ptala, jak přivítat hosty, jak jsme to měly my, jestli nemame nějaký tip, jak na to. Myslím, že nikdo se od tématu neodchylil.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 vy jste fakt pipky. Mazu diskuzi, nemam chuť se tady s Vama rozčilovat.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?