Reklamace snubního prstenu

Ahojte, ráda bych se zeptala hlavně profesionálů a nevěst, které mají zkušenost s reklamací snubního prstenu kvůli špatné velikosti. Velikost prstenů jsme byli měřit přímo v prodejně u výrobce. Můj měl u velikosti hned jasno, já bohužel ne. Rozhodovala jsem se mezi větším a menším. Nakonec jsem dala na radu prodavače a zvolila menší, prý "abych ho někde neztratila". Samozřejmě, hned jak můj prstýnky dovezl, zjistila jsem, že je mi dost těsný a nosit jej není moc příjemné. S výrobcem jsme se dohodli, že po svatbě to vyřešíme. No a dnes telefonát: "Prsten bohužel zvětšit nejde. Můžete si jej dát zvětšit někam ke zlatníkovi, ale tím samozřejmě přijdete o záruku. Nebo se na Vaše náklady vyrobí prstýnek nový." Samozřejmě jsem se bránila, že to chci řešit jedině jako reklamaci, načež mi pán řekl, že ten, kdo to řeší, je momentálně na dovolené a že se mi ozvou. Jak se prosím řeší takovéto situace? Obchodník špatně poradil, já blbá poslechla. Je to moje chyba? Podle logiky výrobce bych si od nich nejspíš měla za dalších 10.000 pořídit nový prsten a ten starý si nechat na památku. Perlička je, že stačilo, aby mi tehdy poradil jiný prodavač, a bylo všechno v pořádku... Když jsem tam totiž prstýnek nesla na opravu, měli tam pár, kde slečna řešila úplně stejný problém. A prodejce jí pověděl: "Když se rozhodujete mezi menším a větším, vždy si vezměte větší...":)
Odpovědět
No, já dopadla podobně, ale naštěstí ještě celkem dobře. Prodavačka (k*áva) taky radila menší velikost. Tak jsem zvolila menší. Naštěstí jsme měli 2 zkoušky, takže se velikost stihla upravit. Jenže místo 54!! jsem měla nakonec 56, ačkoliv bych asi úplně nejlépe měla mít 57 (ale to jsem zjistila až delším nošením). No, zkoušky nás zachránily, jinak bych měla snubák na malíčku. Ale co poradit, to teda nevím. Protože, co vlastně chtít reklamovat...že paní blbě radila? To je spíš na soud a stejně to neprokážete, že to byla její rada..prekérka ty jo. Co nechápu, proč nejde zvětšit? Jsou v něm brilianty?
Odpovědět
Jj, 4 brilianty. Před vsazením briliantů ani nebyly žádné zkoušky, to už jsem tady taky četla, že se to dělává. Víš jak, děláme to poprvé tak nevíme:)
Odpovědět
jakto, ze prsten nejde zvetsit, kdyz Ti zaroven radi, aby sis ho nechala zvetsit nekde jinde u zlatnika?? Rozhodne bych trvala slusne na svem. Co zahrnuje vase zaruka? My mame i moznost dozivotni upravy velikosti...
Odpovědět
@alca_43 Jeste k tomu zvetseni...ja budu mit v prstenu take brilianty a nabizeli nam i vzory, kde byly podobne daleko od sebe osazene, jako je to v Tvojem albu. Takze jsi bud natrefila v telefonu na spatneho cloveka, nebo se jim proste nechce. O to vic si trvej na svem!
Odpovědět
Profilova fotka
Taky si myslím, že by měl jít zvětšit, nebo by Vám za nějaký směšný poplatek měli udělat nový, stejně materiál z toho původního upotřebí. My jsme objednávali přes eshop Goldex, ale předem jsme je nezkoušeli a oba jsme měli špatné velikosti :-D (nečekaně bez zkoušení), já malý, přítel velký a udělali nám úplně nové s příplatkem 290 Kč/ks.
Odpovědět
@izzybickerstaff Trvat na tom rozhodně budu, protože jinak mi nezbude nic jiného, než si jinde pořídit stejný:D Dvakrát jim za 1 prsten platit nebudu. Ke zlatníkovi mě posílají, aby to nemuseli řešit sami:) Do záruky se mrknu, ale úpravy velikosti máme zpoplatněné tuším za 600,- (i když pro můj prstýnek to platit nejspíš nebude). Zdarma máme doživotní leštění nebo tak něco.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme reklamovali prstynek u Rydla (velikost nam spatne zmerili v zahranici) a i kdyz to nebyla jejich chyba, prstynek nam udelali novy za doplatek 1500kc, protoze zvetsit nesel. Nemyslim ze je fer, chtit po vas penize za novy prstynek, kdyz ten co mate ted, muzou roztavit a stejny material pouzit k vyrobe noveho.
Odpovědět
Profilova fotka
Cau. My si zase oba koupili prsteny asi o 2 velikosti vetsi. Nechapu taky jak se to stalo, merili jsme se v krame prez ty krouzky a v tu dobu zdali se ty prsteny pohodlny. Nikdo s perzonalu se nam do toho nemichal, coz asi byla chyba, mel nam nekdo poradit. No takze prstynky velky, daj se nosit ale drive ci pozdeji by nekde vypadly to je mi jasny. Byla sem u zlatnika (jine misto) a tam mi rekli, ze je zmencit nemuzou protoze jsou tam kameny a ve venitr je pismo :-( Takze to schrnu, nakonec jsme si museli koupit nove prsteny. Tyhle uz padnou diky bohu 8-) Ty prvni si nechame az budeme stary a stloustnou nam prsty, tak se nam narame siknou :-D Doufam ze to nejak vyresite.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj ,nehazela bych flintu do zita... uvidis ze na podzim a v zime ti bude prsten akorat.... . Jinak nechapu proc te posilaji k jinemu zlatnikovi kdyz ti prsten vyrabeli oni. Nemusi te zajimT ,ze ma nekdo dovolenou,na prodejne musi byt vzdy nekdo kdo je schopen prijmout reklamaci ,na jeji vyrizeni je 30 dnu.....uprime nevim zda je to na reklamaci,pokud mate nejakou velikost v zakazkovem listea je dodrzena. Behem dne se muze menit vel.prstu az o 2 velikosti ,kdyz ma nekdo sklon k natikani i o vic ,proto 1velikost nikoho nespasi ,vyznam to ma az od 2.Jinak pokud prsten aspon das,a neni to na reklamaci,druhej nekupujte.Tady v Cesku je vetsinu roku chladno a pravdepodobne ti na podzim a v9 zime bude dobrelZvetsit ten prste pujde,jim se do toho nechce skrze ty diamanty ,ze mohou zacit potom vypadavat,rytina se da odlestit a vyryt znovu po natazeni a myslim ze takovy 2-3 velikosti by nemuseli byt na rytine ani poznat. Tak hodne stesti.
Odpovědět
Výběr špatné velikosti prstenu je, bohužel, skutečně jen Váš problém. Když si budete zkoušet boty a váhat mezi dvěma velikostmi, taky je pak budete chtít reklamovat, když Vás ty menší budou dřít? Fakt, že Vám prodavač dle Vašeho názoru špatně poradil, není vada zboží. Reklamovatelná vada by byla, kdyby Vám dodali jinou velikost, než jste si nakonec vybrala. I kdybych našla nějaký právní titul pro náhradu za blbou radu (představitelná je dle NOZ náhrada škody při velmi složité právní argumenatci), jak prokážete, že jste se rozhodla výlučně na základě rady prodávajícího (na svědectví svého snoubence rovnou zapomeňte)? Jak prokážete, že Vám od té doby prst třeba maličko neztloustl? (a že tedy prodavač ve skutečnosti neporadil dobře, ale změnily se okolnosti) Naději bych ale vkládala do příslibu, že to vyřešíte po svatbě. Pokud Vám v nějakém okamžiku tvrdili, že půjde zvětšit, pak bych trvala na splnění této povinnosti. Musíte být však schopná doložit, že Vám zvětšení přislíbili.
Odpovědět
Profilova fotka
Nevim proc by prsten se 4 kaminkama nesel upravit. Vzdyt to delaji i na prstynkach ktery maji daleko vic diamantu. Ale reklamovat prstynek, protoze je ti malej je nesmysl.
Odpovědět
@lucineni Zlatníkům obecně se do toho nechce, zvlášť když jde o drahé kameny. Je pak mnohem větší riziko ztráty toho kamene (alespoň to mi tvrdilo několik zlatníků u mého snubáku, který jsem naopak chtěla zmenšit) a to si nechtějí vzít na triko.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zorro4 nj ale, kdyz tam jsou 4 kaminky tak to nemuze byt problem ne? Sice nevim jak moc to je slozity a jakej je proces ale logicky malo kamenu=lehka uprava. Ja mam diamanty do poloviny prstenu a normalne mi ho zuzili vic nez o 2 velikosti s tim, ze kdyby neco muzou ho i rozsirit.
Odpovědět
@lucineni kdo to umí, ten umí...nám u Mádrů řekli, že by nám nenavrhli prsteny, u kterých by nešla změnit velikost, a viděla jsem spoustu návrhů s kameny (a zirkony ani nedávají, takže ztráty se zjevně nebojí). Takže soudím, že u jiných zlatnictví je za tím především lenost :-)
Odpovědět
@lucineni já nejsem schopná posoudit, jen píši, co mi bylo řečeno. Ono to samozřejmě jde, ale zkrátka je to rizikové a některým se do toho asi nechce, prootže se bojí. Mně by to ti zlatníci taky nakonec udělali, ale upozorňovali na to, že se to stává a v dokladu o provedení by to uvedli... V konkrétním případě bych ale opravdu našla zdatného jiného zlatníka a nechala si ho zvětšit. Ona ta záruka u takhle neochotného prodejce beztak nebude co k čemu... u ztráty kamínků by si našel výmluvu tak jako tak, nějaká dlouhodobá taky bude celkem k ničemu, protože třeba za pár let nebude fungovat a pokud jde o to leštění, tam jsem přesvědčená, že žádnou záruku "neztratí", protože záruka nezaniká nějakým zásahem zlatníka, jen za vady jím způsobené nenese odpovědnost původní prodejce... tedy vyvinil by se ze ztráty kamínku, ale proč by upravený prsten neměl jít dál leštit, pro to odůvodnní těžko najde... (samozřejmě pokud to není ve smlouvě, ale to dost pochybuji, že by šli do takových podrobností).
Odpovědět
Profilova fotka
@alca_43 no me by spis zajimalo, kdo vam je delal, kdyz te posilaj ke zlatnikovi tak oni nejsou zlatnici? Menit velikost jde i s kamenem, zvlast tvar snubaku..
Odpovědět
Holky, díky za názory. Zatím se neozvali, slíbili že na začátku příštího týdne. Jinak - vím, že reklamovat prstýnek kvůli chybné velikosti je pitomost. Jenomže přeměřit do prodejny jsme se šli proto, abychom si nechali poradit od odborníků a výběru špatné velikosti se vyvarovali. To už jsme si rovnou mohli objednat stejné prstýnky na netu, a nespíš i levněji... Navíc pán jako odborník vystupoval, měl správné informace, podal to zajímavě - prostě obchodník dobrý. Taky byste se nechaly ukecat na danou velikost:) V nejzažším případě jsem ochotná něco zaplatit za výrobu nového, ale nad 1.000 prostě jít nechci, z principu. To by tam potom mohli každé ženské radit špatně a na každých snubácích vydělat o něco víc... PS: Díky za rady, že v zimě mi bude prstýnek dost - ale plánuju být vdaná celoročně a za ty prachy ho prostě chci nosit pořád:D Jenže když jsem jej teď měla na prstě týden v kuse, začala mi pod ním mokvat kůže... Uvidíme jak to dopadne.
Odpovědět
A možná ještě jeden dodatek: Když jsem prstýnek odevzdávala k opravě, ten samý pán, který mi předtím poradil menší velikost, mi řekl: "Já nechci samozřejmě říkat, že je to úplně standardní věc, ale zvětšování prstýnků o 1 velikost je poměrně běžné a děláme to pořád." Takže nevím, proč si ostatní můžou nechávat prstýnky bez doplatků zvětšovat, a já za to mám u stejného výrobce platit:(
Odpovědět
Dobrý den, co se snubních prstenů týče, je vždy lepší zhotovit prstýnky na míru, tedy mít možnost si prsteny objednat a dostavit se na přezkoušení velikostí, než jsou kompletně hotové a připravené k vyzvednutí. U některých typů prstenů je bohužel pak velmi nákladné a náročné je dodatečně upravovat, zvláště, je-li v nich již rytina jmen a dat. Neb se celý povrch prstenů i vnitřní rytina musí obvykle sundat a celé pak po úpravě velikostí provést znovu. Také záleží na samotných prstenech a jejich provedení, u některých je lepší objednat velikost menší, protože pak stačí prsten vyválcovat (zvětšit, aniž by se muselo do prstenu řezat a nastavovat jej), u jiných je lepší objednat větší a pak jej zmenšovat. Navíc, prsty jsou v teplejších obdobích náchylné na změny velikostí, neboť často otékají a tak může být prsten v zimním období naopak volnější. U nás právě pro případy nepřesně objednané velikosti poskytujeme první úpravu velikosti zdarma a případně, nejde-li prsten již upravit, vyrobíme nový a původní bývá proti novému započten. Určitě bychom se však snažili najít řešení ke spokojenosti zákazníka.
Odpovědět
Nakonec to dopadlo k mojí spokojenosti - bude se muset vyrobit nový prsten, ale ačkoliv se cena jenom za práci může vyšplhat až na 2.000 Kč, zaplatím jenom 800 a zbytek je na nich. Takže jsem ráda:) Ale tentokrát si vydupu zkoušku před vsazením briliantů:D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?