Cukroví a dort - samopečení - jak dlouho dopředu a jak skladovat?

Profilova fotka
Milé nevěsty, ráda bych si sama upekla jak cukroví, tak možná i dort. Ale znáte to - před svatbou bude dost chaos i bez pečení, takže bych ráda něco napekla třeba už teď, i když svatbu máme až 18.7. Myslíte, že bych mohla upéct třeba perníčky (mám perfektní vyzkoušený recept na hned měkké) a schovat je do mražáku? Stejně tak nějaké máslové a kakaové sušenky? Nebo linecké? A když ano, myslíte, že to můžu hnedka potřít marmeládou/krémem? Nebo to mám potírat až po rozmražení? Když to nemůžu zamrazit, tak jak dlouho dopředu to můžu upéct, aby to pořád bylo dobré? A kolik dní před svatbou se peče korpus na dort? Bylo by asi jednodušší si dort objednat, ale já mám tolik potravinových alergií, že jsem ještě nikdy neměla zákusek bez reakce, tedy pokud si ho nepeču sama. Děkuji za pomoc!
Odpovědět
Mražení cukroví a perníčků nevím jak by dopadlo, ale dortový korpus si taky můžeš upéct dopředu a dát zamrazit. Ten by to měl zvládnout bez úhony. Jen potom by se dort po svatbě už neměl znovu zamražovat a to stejné i u ostatních už jednou mražených věcí.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakisska Já osobně bych nemrazila, přijde mi, že i když to člověk do mrazáku dobře zabalí, chytne to typický zápach (leda že bys tam neměla žádné maso, houby, zeleninu atd)...Pokud mražení, tak bych určitě mrazila bez náplní a ty mazala džem max týden dopředu, krém max dva dny...(podobně jako u vánočního cukroví). My budeme také péct doma - dort a koláče určitě den předem (dokonce přítelova maminka chce dort "potahovat" mascarponovo-tvarohovým krémem až v den svatby ráno, aby si nesedl...jinak těsta typu linecké atd budeme péct 14 dní před svatbou, to vydrží...moje mamka si ale něco peče už ted (měsíc)...to ale vydrží bez mražení (pokud jsou to těsta podobná jako na ván. cukroví). Perníčky nevím, každý má jiný recept, ale já se řídím tím, že čím čerstvější, tím lepší... Ještě k tomu dortu - co takhle upéct pro sebe nějaký menší dortík a pro ostatní objednat, nebylo by to jednodušší? A hlavně člověk s potravinovými alergiemi je na ty různé náhražky (např. místo smetany sójová smetana atd) zvyklý, ale ne každému to chutná...
Odpovědět
Na takových svatbách bych chtěla být hostem :-p Zamražený dort a cukroví, samovýroba, samoobsluha,... Jak píše sarkoc, udělej cukroví jen pro sebe,ale ostatním objednej v cukrárně. Je taky dost cukrářů, kteří dělají bezlepkové a bez jiných alergenů, ale ostatní svatebčané žádnou alergii nemají. Je třeba brát i na to ohled.
Odpovědět
Já jsem to vyřešila tak, že si nechám upéct dort a cukroví, které je s krémem. Za prvé nebude tolik času a za druhé nevím, kde bych takové množství v létě skladovala. Sama si upeču jen "suché" cukroví, které přečká pár dní u mamky ve špajzu. Do mrazáku bych to nedávala. Máslové/kakaové/linecké můžeš péct 2 - 3 týdny před svatbou. Na Vánoce se taky peče s předstihem.
Odpovědět
klidně můžeš zamrazit i dort pokud v něm nebude náplň z živočišné šlehačky,ale z rostlinné a nebo máslový krém např... mohl by být i potažený fondánem. Musí být akorát každé to patro zvlášť pořádně zabalené v krabici a nakonec utěsněné v igelitu,ne např. mikroten nebo potr.folie,ale opravdu igelit. nedělala bych ale déle než měsíc dopředu. rozmrazovat musíš postupně,tudíž z mrazáku do lednice a pak ven. poté dort sestavíš a nazdobíš. žádný problém a nikdo nic nepozná,to jen pro ty,teré tu budou hned něco namítat. ;-) ;-) cukroví jako linecké atd můžeš upéct také klidně měsíc dopředu. nic se s ním nestane,jen bych promazala až před svatbou. určitě máš nějaké kámošky,které by ti s tím pomohly. Perníčky vydrží bez úhony taktéž... určitě je nebudeš mít někde válet,ale v krabici třeba i dortovce,aby se na ně neprášilo,u nich spíš hrozí ,že je dřív sníte :-D pokud jde o pečení dortu přímo před svatbou,korpusy upečeš ve středu,zabalíš do potr.folie,promažeš potáhneš ve čtvrtek a máš hotovo,nazdobíš třeba v pátek večer ;-) ,květy atd.má stejně každý připravené předem. dort se do soboty s krémem krásně spojí a bude vláčný. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mám taky potravinovou alergii, a budu mít malinký dort z domova upečený pro sebe. Pro ostatní klasický třípatrový. Ostatní sladké neřešíme po domacku. Za ty starosti, spěch a třeba ve výsledku nepovedené to nestojí. Tak objednavame z cukrárny :-) Být tebou, zkusím si vzít par dni před volno a upéct to v klidu, čerstvé až těsně před svatbou. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja @sarkoc @nezbednice @1adriana1 já právě taky nemám ráda tu pachuť z mražáku - i když to zabalím a ještě dám do krabice, stejně mám vždycky pocit, že to cítím, ale jedna cukrářka mi tvrdila, že takhle připravuje třeba koláčky na každou větší svatbu, protože je nestihne napéct den předem spolu s dortem a navíc tak prý zůstanou krásně čerstvé. No nevím, mražák škrtám. Udělám 2 týdny předem linecké a máslové sušenky (ty jenom ozdobím čokoládou a linecké slepím až týden předem). Týden předem udělám perníčky a ve středu začnu s tím dortem - děkuji. Jo a alergii mám na ořechy tak silnou, že stačí, když se cukrářka jen dotkne něčeho od ořechů a já opuchnu, otečou mi dýchací cesty a bude po svatbě. Stačí stopové množství. To se cukrářkám často velmi špatně vysvětluje, musela bych jí nakoupit suroviny, ze kterých to může upéct, a koukat jí přes rameno, abych věděla kde a jak to skladuje - no už vidím, jak je z toho některá cukrářka nadšená. @1adriana1 ještě jednou děkuji, přesně tohle jsem potřebovala vědět - když udělám ve středu korpus, tak to určitě krásně stihnu. @weka když nejsi kopyto, tak jsou takovéhle svatby nejlepší - člověk ví, že odvedl kvalitní práci z kvalitních surovin. Opravdu si myslíš, že cukrářka stihne den/dva před svatbou udělat všechno čerstvé? Navíc v sezóně? Ani nevíš a zaplatíš kupu peněz za výrobek z nekvalitních surovin, co si hověl třeba měsíc v mražáku. Zatímco když si to udělám doma sama, budu si jistá, že to čerstvé je. Do mražáku to nedám. A ještě k ohledu na svatebčany - já to vidím tak, že je to moje svatba, ne jejich, takže jestli je tam někdo, kdo si dá dort, budu to já :-D Na poslední svatbě, kde jsem byla hostem, jsme dort ani nedostali, servírovaly se laskonky a ovocné košíčky - tak to je třeba pro mě absolutně katastrofa.
Odpovědět
Když mi zbyde cukroví z vánoc, dávám ho na mrazák.Když ho vyndám, tak se musí do 2dnů sníst, jinak začne chytat plíseň.Perníčky nebo třeba linecké můžeš klidně měsíc do předu upéc, krémové cukroví bych dělala tak tři dny před svatbou.
Odpovědět
Profilova fotka
No já si na svatbu pekla všechno sama a nebylo třeba zamražovat nic, ale ja si nepekla pernicky a linecke. Nemám to na svatbach ráda. S pečením mám bohate zkušenosti, takže pect si na svatbu byla jasna volba, ale pokud nepečeš pravidelně a ve velkem, tak bych do toho moc nešla. Volno jsem měla od středy. A stihat se to dalo. Jinak mi nepomahal nikdo
Odpovědět
Já do mrazáku dávám perníčky i cukroví běžně a ještě mi nikdy žádnou pachuť nechytilo a je vždycky pěkně odležené. Jestli to chceš udělat, tak to musíš naplnit před mrazákem, protože potom už by se ti to pravděpodobně dělalo hrozně blbě vzhledem k tomu, jak je to všechno pěkně měkké. Balím do papírových krabic, pak do igelitky a celé to přelepím takovou šedostříbrnou izolepou, ne tou průhlednou, ta v mrazáku nedrží. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mystique já jsem na rodičovské a ženich je učitel, takže v době svatby má dovolenou. Budu na to mít dost času. Nikdy teda nevyrobím tak krásný dort, jako máš ty, ale líbí se mi takové ty jednoduché - bílý marcipán a v dolní části patra jen stužka. Nahoře budou figurky a na marcipánu bude vytlačený vzorek podle šablony. A jinak s tím cukrovím taky nevím - myslím, že na svatbu patří jen dort a koláče. Měla jsem původně v plánu udělat pařížské muffiny a do nich zapíchnout fotku na sušence. Cukroví mi připadalo zbytečné, ale když jsem pak pročítala zdejší blogy, nevěsty tam to cukroví měly, tak jsem si myslela, že je to asi normální. Ještě si to rozmyslím.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakisska hele není důležite co je normální, ale co máte rádi a čím si myslíte, že uděláte všem radost. Každá rodina ma jine zvyky. A ja třeba na to linecke a podobne suche cukroví fakt nejsem.Já na svatbach miluji kolačky, kremrole, makronky a pak takove ty pidi zakusky ze zakysane smetany apd.
Odpovědět
Článek se načítá
Pro sebe bych upekla malý a normálně objednat pro lidi.zamrazit se da normálně celý dort i potažený. Ale jen z masloveho krému. Pak hodně pomalu rozmrazovat.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Řídila bych se podobným rozložením prací jako před Vánoci - perníčky a "suché" třeba 14 dní dopředu, mastné linecké max. týden a plněné krémem plnit co nejblíže k datu svatby. Pokud je v cukroví větší množství tuku (linecké, ale i jiné), musí se dát pozor aby nežlukl - copak před vánoci se krabice šoupne do chladu třeba na balkon, ale na jaře a v létě by to mohl být problém. Jako nejlepší řešení se mi zdá na krátkou dobu dát do krabice a do sklepa, pokud máte - je tam chladno a nenačichne to lednicí. Piškotový korpus se zamrazit dá, ale také bych se bála "načichnutí". Co místo předpékání měsíce dopředu poprosit nějakou kamarádku/sestřenici/neteř/maminku/tetičku nebo já nevím koho, jestli by např. 2 dny před svatbou nepomohl s cukrovím? Ve většině rodin hospodyni u vánočního cukroví někdo pomáhá s takovými těmi pracemi typu mazání, plnění, zdobení, tak proč ne tady? Sama si plánuju péct nějaké drobné zákusky (růžičky z listového těsta, linecké, malé punčové řezy), ale všechno budu dělat tak ty 2 dny před svatbou a jsem domluvená s maminkou a družičkou, že mi pomůžou. Co se týče toho dortu, máme také různé omezení, ale ne kvůli mě, ale mojí mamince. S ořechy je na tom podobně - žádná legrace, když jí stačí si k ořechům jen čichnout a už to jede. Nicméně jsem myslela, že když na to danou cukrárnu upozorníme, nebude to problém. Vůbec mě nenapadlo, že by to nemuseli dodržet.... Asi jsem moc naivní, ale co teď?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?