Kdo všechno dává svatební dar?

Profilova fotka
Chci se zeptat, komu všemu rozeslat webovky se svatebními dary? Máme pozvaných cca 35 lidí s tím, že po obřadu s námi jednou na hostinu, kde bude oběd atd... A na večer máme pozvaných pár lidí na raut a takovou tu "chlastačku" Chci se zeptat, zda i tito večerní hosté by měli koupit nějaký dar nebo ne? My peníze nechceme a tak máme webovky, kam dáváme všelijaké dary i s odkazem, kde koupit a hosté si dar můžou zarezervovat. Máme tam všelijaké cenově různé dary. Od 500 Kč do cca 3000 Kč, takže každý si může vybrat podle svých finančních možností.
Odpovědět
1
2
Já bych to udělala tak, že kdo se vás zeptá, co byste chtěli za dar (a věřte, že se lidi ptát budou :)) Tak jim pak dáte odkaz :)
Odpovědět
@mona1986 Odkaz na ten web bych poslala všem pozvaným, spolu s dalšími informacemi a odkazy "v jednom balíku", aby to nevypadalo, že si o dar říkáte. Tohle si totiž rozhodují sami svatebčani. A k tomu bych ještě připsala nějaký text ve smyslu, že pokud by někdo zvažoval, že vám přinese dar, ocenili byste především věci, které je možné nalézt na daném webu. Teoreticky by měl dar přinést každý, ale forma se může velice lišit- od květiny až po auto :-) A zvážila bych ještě možnost přidat cenově méně nákladné dary, klidně i do sta korun.
Odpovědět
Profilova fotka
@ceriii však máme od 500 kč až do tisíců. Myslím že za 500 Kč je to přijatelné. Nevím, co bych za menší částku vymýšlela. Zas nechceme kdejakou levnou kravinu.
Odpovědět
@mona1986 No, ono můžete chtít cokoliv, ale mezitím, co chcete a co opravdu dostanete, může být veliký rozdíl :-D Je to jenom návrh, nevím, v jakých příjmových kategoriích se pohybují tví hosté, možná ta poznámka nemá valného smyslu, ale třeba já mám řadu kamarádů studentů a myslím, že i dar v hodnotě 200-300 kč je pro ně nákladný až dost. Hosté pak podobnou situaci obvykle řeší dvěma způsoby- buď vám nedají nic anebo sami koupí nějakou "levnou kravinu" dle vlastního uvážení.
Odpovědět
Profilova fotka
@ceriii no my už máme jen pracující přátelé :-) Máme na webu přímo odkazy na konkrétní věci, takže se nemůže stát, že by koupili něco jiného. To teď myslím ty, co jsou pozvaní na celý den, jim bude odeslána mailem pozvánka s webem, kde je info o nás, rodině atd... plus ty dary. Papírové oznámení už dostali dříve.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, pošli všem. Ti, co jdou na hostinu by správně měli dát víc než ti, co přijdou na večerní raut. Každopádně, když hostíš ty je, tak je slušnost, aby dali oni něco tobě darem... Doufám, že teď za to nebudu ukamenována :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@sierral Jako taky sem si říkala, že ti co jsou zvaní na celý den, by měli dát něco za víc peněz než ti, co jdou večer. A i když jdou už jen na tu "chlastací" část večera a jídla a všeho tam bude dost, tak si myslím, že by byla slušnost s nějakou drobností přijít.
Odpovědět
Profilova fotka
@mona1986 Slušnost to je, ale generálně to ode všech raději nečekej ;-). Vždy se najde pár lidí, kteří nedonesou nic. Správně by si každý host měl imaginárně spočítat náklady na něj a jeho doprovod, no a takovou částku ti dát. V ČR platí, že se dává většinou 1000Kč / osoba nebo ev. 500Kč/osoba v případě večerního pohoštění. Někdo dá ale samozřejmě víc, někdo míň... Nedávno se mi vdávaly dvě kamarádky. Jedna nás pozvala na celý den a té jsme nakonec dali 2400Kč (2tis darem a těch 400 se vybíralo do klobouku u brány) a druhé jsme dali za večer tisícovku a k tomu lahev Veuve Clicquot.
Odpovědět
@ceriii no tak svatební dar v ceně 100 je nesmysl.. To ať raději donesou 2 lahve dobrého vína..Snoubenci do každého hosta minimálně těch 500 (dle typu svatby) investují, takže by možná i ti studentíci mohli oželit 2-3 návstěvy hospody a hned by měli na dar.. 500 se dá prostě našetřit, kor když svatba není za týden ale za x měsíců. Já dávala na dvou svatbách 1000Kč za mě a 1000Kč za partnera, plus svatební víno s jejich etiketou (cca 200-300 Kč lahev). Třetí kamarádce, která nás pozvala jen na večerní párty do stodoly, jsme pak dali svatební víno s gravírováním a v dárkové kazetě různé lepší pochutiny apod. - v hodnotě asi 1000 Kč. Chtěla jsem jí dát i víc, počítala jsem s cca třemi tisíci, ale zklamala mě tím, že jsme na její svatbu jeli 350 km (tzn. cca 1500 Kč další náklady na cestu) a nestáli jsme jí ani za pozvání na oběd v hodně pětistovky (jak jsem psala, byla to svatba ve zpola rekonstruované stodole, v lokalitě, kam se nedalo dostat jinak než vlakem a pak následně taxíkem, protože o víkendu tam nebyly spoje).
Odpovědět
@sierral to je snad samozřejmé - když mě někdo (kamarád) pozve na večeři, vždycky přinesu aspoň víno (když mám čas, tak třeba i malou kytku pro hostitelku, nebo jiný drobný dárek).
Odpovědět
@sierral my jsme jim to na kartičky napsali aby se nelámali se sv. dary hlavu, že budeme moc rádi když dorazí, ale pokud by přece chtěli něčím překvapit, tak oceníme příspěvek na svatební cestu. I moje mamka pak říkala, že je to napsané s citem. I když u nás to bylo spíš o tom, abychom právě nedostávali sadu nádobí, žehličky apod.
Odpovědět
Profilova fotka
@happiest_girl Ta si teda uměla vybrat místo. Je pravda že za 5 měsíců zvládne snad každý našetřit. My tam ale budeme mít jen vydělečné hosty a krom jednoho, všichni mají slušné práce. Ale nejde mi o to, zda někdo koupí drahý dar nebo levný. Spíš jen jestli ty webovky, kde jsou dary k rezervaci,naše fotky, info o nás a tak, mám poslat i těm, co půjdou jen na večerní raut. Kamarádka také zažila svatbu na louce, kam jeli asi 150 Km, měli to tam celý víkend, musela si s manželem zaplatit ubytování a ještě novomanželé měli požadavky na oblečení, kvůli tomu, že to měli v přírodě. Měli volit pestré a přírodní barvy a vyloženě zakázali černou a bílou. Kamarádka v té době byla těhotná a jediné co oblíkla, byly černé šaty :-D A kupovat si na jednu akci jiné barevné a těhotenské se ji fakt nechtělo. Hodila si přes ramena barevnou šálu a hotovo. Pak by se ji ta svatba fakt prodražila.
Odpovědět
Článek se načítá
@mona1986 já bych to poslala všem - i těm, co jdou na raut (máte tam přece info o konání akce). Volbu darů bych pak nechala na nich. Taky se může stát, že svatebčani na celý den Vám budou dávat peníze a třeba ti pozvaná na večer si rádi vyberou z darů věcných.
Odpovědět
Profilova fotka
@happiest_girl My jim chceme do toho elektronického pozvání napsat, že peníze nechceme. Přítel zve pár dobrých kamarádů, kteří jsou zároveň i jeho podřízení, takže by už z principu, bylo hloupé od nich brát peníze. Svatbu děláme, že se chceme vzít a oslavit to jen v menším kruhu blízkých. To že by se nám něco vrátilo z peněz od svatebčanů, neřešíme. A jak má asi většina, do domácnosti nic moc nepotřebujeme, protože už spolu pár let bydlíme. Tak máme dary, které by sme chtěli, ale momentálně jsou pro nás důležitější věci (koupili sme byt a komplet rekonstruovali a dozařizujem). Např. Velkou houpací síť na zahradu, elektronické šipky do našeho sklípku, luxusnější povlečení, zavařovací hrnec, hrací stolek pro naši dcerku atd...
Odpovědět
@happiest_girl 500 se mozna da nasetrit, ale kdyz je takovych svateb 10 za rok, tak uz to takova sranda neni Jinak k dotazu - urcite posli webovky vsem :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@elwe 10 za rok? tak to má někdo štěstí? Já byla za svůj život na třech svatbách :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@elwe Tak upřímně, na svatbu by se bez koruny chodit prostě nemělo... přijde mi to sprostý jako hostovi i jako bývalé nevěstě. Nevím, nakolik je reálný počet 10 svateb za rok, ale i kdyby, tak vždy něčím přispěji. Elementární slušnost z mého pohledu.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky si myslim , ze neco by se dat melo. Je to slusnost.. Mame taky podobne webovky. My jsme tam ale napsali, ze pokud by nam chtel nekdo neco darovat tak aby prispel jakymkoli fin. Prispevkem.. (zijeme v zahranici a hrnce tahat nebudeme :-) ) nic mene napsala jsem to tak nejak jakoze kdo chce, ne ze kazdy musi proste prispet, i kdyz si myslim ze neco by se dat melo....
Odpovědět
@mona1986 @elwe No 10 za rok? to by u nás tedy musela rapidně stoupnout i porodnost (nebo rozvodovost). Taky jdeme tak na 1 ročně a to ještě ne každý rok..
Odpovědět
@mona1986 @sierral @happiest_girl Nebylo to mysleno tak, ze nemaji nic nosit, spis ze ocekavat od kazdeho aspon 500 je nesmysl a neni o jen o tom, ze si nechteji odpustit hospodu. A tech 10 svateb neni muj pripad, ale konkretne mych dvou kamaradek-studentek, ktere obe loni na 10 svatbach byly :-)
Odpovědět
@mona1986 @happiest_girl @sierral Přijde mi, že se na to díváte ze špatné stránky. Etiketa vyloženě říká, že jediným cenovým kritériem daru má být to, aby obdarovaného nezahanbil svou přílišnou hodnotou! Existují tedy pouze limity horní, nikoliv spodní. Dar se navíc nedává z povinnosti, ale pro radost. Finanční hodnota daru totiž vůbec nevypovídá o tom, jakou osobní hodnotu má pro obdarovaného. Třeba poslední figurka do sbírky v ceně pár korun má pro někoho mnohem větší hodnotu než dar za tisíce. Nebo třeba dar vlastnoručně vyrobený. @happiest_girl Naše přátele nemá to, že se bereme, finančně vyčerpat a ani bych to nechtěla. Všichni lidé na svatbě jsou mí hosté, protože je tam chci a mám je ráda. Proto chci, aby se ten den měli dobře a užili si ho! A nepřijde mi vhodné očekávat, že se mi to pak vrátí na darech. Možná ano, možná ne, v pořádku je obojí. Důležitější je, abychom prožili společně příjemný den, pobavili se a zasmáli, ne to, abych si pak spočítala, kolik jsem vybrala peněz.
Odpovědět
@ceriii určitě souhlasím s tím co říkáš, a nemyslím si, že ani jedna tady očekáváme, že nám hosti tu svatbu zaplatí - proto jsem i psala, že dvě lahve dobrého vína potěší, nebo třeba vymyšlený program na svatbu jako překvapení. Jenomže myslím, že není správné, aby šel na svatbu někdo s tím, že se tam hlavně nají a napije a jako revanž nepřinese nic. Ale to je opravdu o lidech. Třeba nedávno jsme se o tom doma bavili a někteří hosté jsou si schopni naporoučet nejdražší koňaky, whisky a dokonce i cigarety na účet novomanželů, což mi přijde jako hyienismus už, zvlášť když pak přinesou třeba nejlevnější bonboniéru nebo keramického jelena.. Ale to už je asi na jinou diskuzi.
Odpovědět
Profilova fotka
@ceriii však sem psala, že svatbu děláme, že se chceme vzít a oslavit to jen v menším kruhu blízkých. To že by se nám něco vrátilo z peněz od svatebčanů, neřešíme. Já jen řešila, komu všemu mám poslat webovky s dary. Kdybych zvala někoho, u koho bych věděla, že si nemůže dovolit dát 500 Kč za dárek, určitě bych ho pozvala s tím, ať si neláme hlavu s dárkem. Ale nějakou kravinu za stovku, na kterou by se mi prášilo, bych fakt nechtěla. Tady na beremku se řeší, jak novomanželé dávají hostům jako poděkování zrcátka s jejich fotkou a podobně a že je to k ničemu... myslím, že to je to stejné, že já bych dostala něco, co je mi k ničemu. A jak už tu zaznělo, raději lahvinku Tokaje než porcelánového jelena :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@ceriii To sice ano, ale nalijme si čistého vína. Pokud za svatbu zaplatím řekněme 200 – 300tis (hostům hradím i ubytování na víkend, zábavu a stravu), tak bude každá nevěsta ráda, když se jí na darech vrátí alespoň polovina. A v současné době, kdy se většina holek vdává v pozdějším věku a domácnost je více či méně zařízená, tak finanční dar je tím nejschůdnějším řešením. Proto jsem mluvila jen o něm. Citovou hodnotu hmotných darů, nejlépe vyrobených přímo dárcem, nezpochybňuji a naopak oceňuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@happiest_girl Pod tvůj poslední komentář se mohu podepsat...
Odpovědět
Profilova fotka
@happiest_girl taky jsme tak byli u kamaradky, jeli jsme pres pul republiky, nevedeli jsme, kde mame jit co mame delat, nikdo nam nebyl schopen rict nic jen byli podrazdeni a zmatrni. (Ti co se meli starat o organizaci). Mezitim nam jeste do auta dali maminku nevesty at ji odvezem na obed a starame se. Pak jsme nasli nase ubytko dali si nakladany hermelin a shaneli taxik, ktery nas stal dalsi prachy. A vecer jsme si dali dve vina, ktere moc nepiju, protoze bylo jen pivo a vino, dali jsme rizek a sli spat. Tam jsem si rekla, ze musim mit dobrou organizaci a skoro vsechny na obed a raut a vse na jednom miste. A schopne lidi co vse v den D udelaji za nas.
Odpovědět
Profilova fotka
@ceriii Sama jsem studentka a nemyslím si, že by 200-300 Kč mělo být pro studenty nějak moc. Souhlasím s @happiest_girl v tom, že stačí oželet pár návštěv hospod a je to našetřené... Já jsem dala kamarádce ke svatbě 1000 Kč, i když je to na mě docela dost, ale není mi líto investovat peníze do někoho, koho mám ráda :-) Myslím, že minimálně těch 1000 Kč/osoba by se mělo dávat. Vím, že ani někteří pracující si to nemohou dovolit, ale většina snad ano.
Odpovědět
@karol_lina Jak správně říkáš, někteří lidé si to dovolit nemohou, ať už pracují či studují. Taky jsem byla studentka a měla jsem (a stále mám) známé, pro které je to prostě moc. Jsou i studenti, co se musí živit sami...
Odpovědět
@mona1986 A lahev tokaje může státy ty dvě stovky... takže co řešíme? :-D
Odpovědět
@sierral No jasně, já taky budu ráda, když se mi něco vrátí. Jen se mi prostě nelíbí ten způsob uvažování, že host by měl přinést dar za tolik, kolik do něj bylo investováno. Jednak je to z hlediska etikety dost faux pas a jednak je to pro některé lidi opravdu nereálné.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?