Svatba v kostele 6 týdnů před termínem. Je to možné?

Profilova fotka
Ahoj holky, myslíte, že jde udělat narychlo svatbu v kostele? Dočetla jsem se, že se chodí na nějaké sezení s knězem atd. Termín máme cca za 6 týdnu. Já jsem křtěná, takže v tom problém nebude. Spíš jestli na to nějaký kostel (líbí se nám frýdecký) přistoupí, co myslíte? :-|
Odpovědět
1
2
@lenka198723 Nejlepší bude, zeptat se kněze v kostele který jsi vybrala. Možná vám předmanželskou přípravu zkrátí... záleží na něm.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka198723 nejlepší je zajít za farářem a on ti řekne co a jak :-) sezení můžete udělat častěji,to fakt záleží na tom daném faráři :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nám se totiž děsně líbí kostel ve frýdku http://www.hrady.cz/index.php?OID=2317 Bylo by to i kousíček od hostiny, která je v Paskově, takže cca 10 minut :-) Asi tam fakt zajedu v pondělí. tak nám držte palečky holky :-)
Odpovědět
@lenka198723 Jednodušší pro rychlou domluvu ,by bylo, kdyby ses chtěla vdávat ve své farnosti.Je to o něco méně papírování . Taky bys měla uvést nějaký pádnější důvod,že chceš svatbu v kostele,než že se ti líbí. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj My máme svatbu v kostele a na žádný chození jsme nechodili. Pak je jedno z jaké si farnosti papírování je pořád stejné aspoň u nás.My se budem brát v jiném kostelu než spadáme a problém naprosto nebyl právě naopak. pan ferář nás přijal s otevřenou náručí a byl moc rád :-D Nic si z toho nedělej my se breme k kostele protože mi svatba přide vážnější a před 25 lety se tam barli naši.Já jsem pokřtěná přítel ne a jediný problém by byl kdyby jste byli rozvedený ]-(
Odpovědět
většinou se vyžaduje minimálně pět schůzek, takže by se to stihnout mělo, ale záleží na faráři. My jsme byli asi na 10, ale bavilo nás to a tak jsme chtěli. Jsme oba pokřtění.
Odpovědět
Záleží na mnoha věcech. Zda jste oba pokřtění, zda jste praktikující, zda vás kněz zná a především na něm samotným. Standartně se vyžaduje tak půl roku předem (u katolíků), ale mnozí na tom tak striktně nelpí. Pak také může záležetna tom, zda jste těhotní. Mnozí kněží z tohoto důvodů zkrátí přípravu, protože to berou tak, že je lepší, když se dítě narodí do rodiny. Nevím, jak budou přístupní v takovém krátkém termínu oddávat mimo farnost. K tomu asi budou muset být nějaké praktické důvody, ne jen to, že tamten kostel se mi líbí víc.
Odpovědět
ptáš se tady na nevhodném místě , musíš se ptát místního faráře, ten tě bude oddávat, a taky by tě měl znát, pokud jsi z jeho farnosti, pokud ne, musíš ze své farnosti od svéhom faráře donést potvrzení
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@olmak Jak si přišla na to, že předem ví že to nesplní? Nechápu
Odpovědět
Já si myslím, že v tom žádný problém nebude! My budeme mít taky jen 3 sezení! ;-)
Odpovědět
To záleží opravdu jen a jen na panu faráři, ty oficiality okolo se stihnou. Oddávající kněz je zodpovědný za to, že budete vědět, do čeho jdete a co opravdu slibujete, a to si, pokud nejste praktikujícími katolíky, asi teď těžko můžete uvědomovat... Svatba v kostele je trochu jiný kalibr než sňatek civilní - před Bohem slibujete nerozlučitelnost a mimo jiné taky to, že děti přijmete ochotně a budete je vychovávat ve víře. Jak chcete dětem předávat víru, když nemáte na čem stavět (to soudím podle toho, že z víry žijícího člověka by nenapadlo uzavírat jiný než církevní sňatek)? Konec elaborátu, jen se opravdu zamyslete nad tím, jestli není hezké prostředí kostela trochu málo na to, abyste se rozhodli vzít se v kostele, a uvázali si tak na krk spoustu závazků (které byste třeba nemysleli vážně - trochu škoda stavět manželství na lži, ne?)... Nemám nic proti párům, kteří mají civilní svatbu, i jejich vztah muže být krásný a hluboký, ale se sliby před Bohem bych prostě nežonglovala. No offense.
Odpovědět
Článek se načítá
@bazinga krásná odpověď, pod to se podepíšu
Odpovědět
Profilova fotka
Ale já nechci svatbu v kostele jen proto, že se mi líbí. Je to pro mě důstojnější a vážnější. Původně jsme plánovali civilní kvůli přítele, který věřící není a není ani křtěný. Třeba pohřeb bych taky nechtěla, ani nikomu nevystrojila v obřadní síni, ale jedině vždy v kostele. Nemůžu říct, že jsem ve všem věřící, ale zase na druhou stranu nejsem nevěřící. Nevím, proč si všichni myslíte, že když chce někdo svtební obřad v kostele, tak hned porušuje církevní právo, budeme stavět manželství na lži.... Na jaké lži? Rozhodně se nebudu vdávat s myšlenkou, že je to lež. Vdávám se snad z lásky né? A o tom to je. Jen se bojím, že se panu faráři nebude líbit, že už máme společně malé miminko x-)
Odpovědět
Nenech se odradit, jdi se faráře osobně zeptat a uvidíš ;-) držím palečky, ať vám to vše vyjde dle představ
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka198723 malé miminko jistě panu faráři nevadí :D Bude jen a jen rád, že bude konečně mít "celou rodinu". Kamarádka se vdávala před rokem a již měli 3 letýho prcka.... :)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to jsem moc ráda, bála jsem se toho, že by mu mohlo vadit, že dítě nebylo počato až po svatbě a nepřišlo do úplné rodiny. Kdyby nám tam ta svatba vyšla, rovnou bych se s panem farářem domluvila na pokřtění prcka. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@lenka198723 Stoprocentne. Kamoska musela TYDEN pred obradem menit kostel (farar se tam zaseknul, ze jeste nejsou doresene formality po manzelove rozvodu) a tak hledali jinej, kde to nebude problem. Zalezi na farari, obehnete jich vic, pokud netrvate na konkretnim kostele.
Odpovědět
Profilova fotka
@olmak Co je Ti do toho? Myslím,že nic. Vůbec nic nevíš tak raději nereagu. Dík
Odpovědět
Má známá měla svatbu a hned po obřadu jim farář pokřtil roční dítko:))) Je to individuální..třeba na Moravě, jsou více pobožní a přísnější, takže tam by toto nešlo...tam bys už do kostele asi nemohla, ale v Čechách je to většinou v pohodě. My máme svatbu také v kostele....také jsme chtěli první civilní a vůběc nás církevní nenapal - pokřtěný je přítel, já ne. Ale osud, Bůh...říkejte si tomu jak chcete, nás prostě zavedl do kostele, který nás úpplně dostal a uvědomili jsem si, že to tak chceme a že to tak cítíme a že je to mmohem vážnějsí něž civilní a že si to chceme slíbit před Bohem. Nesouhlasím s tím, že když nejdřív myslíš na civilní a pak církevní, že se máš stydet!!! za co?? za změnu názoru?? vzdyt cílem církve je, přivézt k ní co nejvíce lidí..tak co tu plácáte, aby se stydela!!! máte ji podporovat ne!! Farárovi jsme to vše řekli a jen nám to potvrdil.....Opravdu se mi nelíbí, jak se tu do ní puštíte. Znám hodně lidí, kteří jsou maximálně pobožní, pro obřad v kostele se rozhodli automaticky A JSOU UŽ ROZVEDENÍ!!! Takže kdo si pak lže... Bůh nám k tomu, abychom měli dobré manželství nepomůže!! a jeslti se k Bohu rozhodnu později než jiní, je přece jen dobře...náš farář nás třeba oddá, ikdyž vidí, že já tomu zatím plně nepropadla..a říká mi "já zasadím semínko a bud vyklíčí nebo ne"!!!
Odpovědět
@lenka198723 @d_a_r Ok, pokud máš Lenko i jiný důvod, než že se Ti ten kostel líbí (a to se na mě prosím nezlob, že jsem to z Tvých příspěvků nepochopila), tak to beru a omlouvám se za to kázání. A pokud máte mimčo, tak je to vlastně to nejlepší, co můžete udělat ;-) Co jsem zažila jako problém byl opačný případ - nechat pokřtít dítě nesezdaných rodičů. (I když najdou se i tací, kteří chtějí po snoubencích, co už spolu žijí, aby to na nějaký ten měsíc/týden přerušili...) Pokud jdeš do svatby s tím, že absolutně nepřipouštíš možnost rozvodu, tak ještě zbývá to dítě nějak učit poznávat Boha a je to košer :) Určitě je obřad v kostele krásnější a závažnější, o tom žádná. Na úřadě si někoho doslova "bereš", zatímco ten církevní slib je úžasnej... A na konci je "K tomu mi pomáhej Bůh", takže Bůh k dobrému manželství pomáhá, stojíme-li o to :-) Samozřejmě je to hlavně na nás, na naší komunikaci atd., ale Bůh je s námi a to se počítá 8-)
Odpovědět
...Bůh s námi je, ale nezásahuje...maximálně si můžeme brát ty moudra z bible, která tam opravdu pro ten život jsou..Ale jinak to není o Bohu, ale o nás!! a jak jsem psala, i takto církevně sezdaní lidé se rozvádí, to prostě není záruka. Já samozřejmě do toho jdu, že rozodně neplánuji rozvod, ale jako, nikdy člověk neví, co se stane.. třeba i z té druhé strany..Prostě tím chci říci, že církevní sňatek není záruka "doživotní lásky". Takový by měl být každý sňatek, ale realita a statistiky mluví jinak:( Je to stejné jako s násilám..proč tomu Bůh nezabrání?? stejně tak nezabrání rozvodu a neshodám ve vztahu..je to o lidech. Zrovna toto téma jsme už s farářem řešili:))) Myslím, že hodně dobré jsou ty sezení..i já, jako věřící nevěřící si z toho hodně vezmu, je to prostě jako u psychologa:) a jaký to má dopad na partnera, to ani nemluvím..mám pocit, že už totálně nemusím nikdy žárlit:)) Tou přípravou se dá podle mě dohnat hodně...a v 6 týdne ji v pohodě stihnete, my to jedeme také rychle...ted mám státnice, takže není čas, takže pak se budeme potkávat třeba 2x týdně...Ale určitě to doporučuji, je to fakt zajímavé popovídání a velká moudra, at už má člověk k církvi samotné vztah jakýkoliv..
Odpovědět
@d_a_r Jak jsi přišla na to, že by to na Moravě nešlo? Trochu tu mystifikuješ. Proč by jako nemohla do kostela? Dokonce i svatbu v kostele může mít. Třeba našim známým to kněz sám nabízel. Měli již odrostlejší děti a měli „pouze“ civilní sňatek (před církví je považován za neplatný) a kněz za nimi přišel, aby se ještě i po těch letech vzali v kostele, aby žili jako „spořádaná“ rodina. Jak jsem už psala ve svém předchozím příspěvku, oni samotní považují za lepší, když se dítě narodí (žije) do rodiny. Takže dítě určitě není překážkou pro svatbu v kostele.
Odpovědět
@veberdis Já ty kněze celkem chápu. V kostele si slibujete něco na celý život a on se za vás cítí zodpovědný, že to stvrdil. Proto chce ten pár lépe poznat, promluvit si s nimi. Spíš mi přijde divný, když někdo přijde s tím, že chce mít svatbu v kostele, s knězem si domluví termín a jen nějaké formality a hotovo. Jiné je, když ten pár zná, jsou z jeho farnosti, pak třeba ty přípravy opravdu hodně oseká, anebo když ten pár absolvuje přípravu v nějaké organizaci, která se na to zaměřuje. Pak už se asi příprava s knězem tak nehrotí.
Odpovědět
jancip: Bratranec chtěl mít svatbu ve Zlíně - bral si holku z Moravy, a nenašli faráře, který by jim to povolil...mají už dítko totiž. Tak nevím no, asi je to také o kraji...zde jim ti prostě nedovolili, takže měli nakonec svatbu na zámku.
Odpovědět
@d_a_r Nezáleží na kraji, ani na oblasti, ale na knězi a důvodech, jaké Ti dva úvádějí.
Odpovědět
@majdula Rozvedení se ale svatbu v kostele mít nemůžou, jedině, že by ten předchozí sňatek byl církevně anulovaný.
Odpovědět
@crayon mám za to, že pokud předchozí sňatek byl civilní, nic nebrání následné svatbě v kostele..ale zase záleží na knězi, protože pokud je nebude chtít oddat, neoddá je..
Odpovědět
@danaruj Ano, je to tak. Pokud měl někdo civilní svatbu, rozvedl se, může mít další svatbu církevní.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?