Církevní sňatek - náležitosti

Profilova fotka
Ahoj holky, budeme mít církevní sňatek. Pan farář nám řekl, že bude třeba trocha papírování, tak se chci zeptat, která máte zkušenost? Co přesně je třeba vyběhat, zařídit? A jak je to s matrikou, když bude obřad církevní? Je třeba jim to nějak hlásit? Moc děkuju ;-)
Odpovědět
Na matriku se musí, i když je obřad církevní ;-) Vyplníte a dostanete protokol o uzavření manželství, to pak farář při obřadu vyplní a po obřadu se zase vrátí zpět na matriku, většinou to asi dělá farář, nás poprosil, ať tam skočíme sami :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nkacko Jéééé super, děkuju moc! Já jsem se bála, jeslti už jsme to neprošvihli, jestli se to nemusí dělat třeba x měsíců dopředu.. příští týden tam zajdu :)
Odpovědět
My se brali v září a myslím, že jsme tam byli tak nějak v srpnu, takže v klidu ;-)
Odpovědět
@alenkara A myslím, že jsme sebou museli vzít rodné listy a občanky ;-) Plus jména svědků a jejich rodná čísla, což mě na místě překvapilo a museli jsme zjišťovat :-D
Odpovědět
Profilova fotka
na matriku se nemusí zapíše se to na faře a pak to zařídí teda pokud jste oba věřící takhle nám to bylo řečeno. jezdíme každé 2 měsíce na přípravu do manželství a poté 1 sezení s farářem aby nám řekl co vše je potřeba. :)
Odpovědět
@martinakreml my jsme na matriku museli :-.
Odpovědět
Oba jsme katolíci. Na matriku jsme museli. Vzpomněli jsme si teprve v týdnu před svatbou - problém to nebyl. Papíry jsme vyplnili s p. farářem večer před obřadem (po zpovědi). Donesli jsme potvrzení o křtu (vystavené knězem v naší domovské farnosti - obřad nebyl ve farnosti ani jednoho z nás). Nahlašovali jsme také údaje o svědcích. V den svatby jsme už žádné občanky nepotřebovali. P. farář dovyplnil papíry, které předal matrice. Tam nám v pondělí po obřadu ustřihli růžky občanky (p. farář už to nedělá - dělal z novomanželů vdovce :D ). Na základě těch dokladů jsme dostali pro vystavení občanek. Předmanželskou přípravu jsme měli pod záštitou Centra pro rodinu - my konkrétně ještě s několika páry přímo v rodině. Každý týden po dobu 3 měsíců.
Odpovědět
Profilova fotka
Má-li být uzavřen církevní sňatek, musí snoubenci nejprve předložit oddávajícímu osvědčení vydané matričním úřadem, v jehož správním obvodu má být manželství uzavřeno; osvědčení musí obsahovat potvrzení o tom, že snoubenci splnili všechny požadavky stanovené zákonem pro uzavření manželství (od vydání osvědčení do sňatečného obřadu nesmí uplynout více než šest měsíců). S písemnou žádostí o vydání osvědčení je třeba se obrátit osobně na matriční úřad, v jehož správním obvodu má být manželství uzavřeno; k vydání osvědčení se předkládají stejné doklady jako při uzavření manželství. "Dotazník k uzavření manželství", který obdržíte u matričního úřadu; tento tiskopis vyplní oba snoubenci a předloží jej matričnímu úřadu, v jehož správním obvodu má být manželství uzavřeno, spolu s doklady potřebnými k uzavření manželství. Podle § 33 zákona o matrikách snoubenec, který je státním občanem České republiky (dále též "občan") a je přihlášen k trvalému pobytu v České republice, je povinen matričnímu úřadu prokázat svou totožnost a k výše uvedenému tiskopisu připojit: • rodný list, • doklad o státním občanství, • výpis údajů z informačního systému evidence obyvatel o místě trvalého pobytu, • výpis z evidence obyvatel o osobním stavu, • pravomocný rozsudek o rozvodu předchozího manželství, nebo úmrtní list zemřelého manžela, popř. pravomocné rozhodnutí soudu o zrušení partnerství, nebo úmrtní list zemřelého partnera. Snoubenci nejsou povinni předkládat doklady, pokud si skutečnosti v nich uvedené matriční úřad může ověřit z jím vedené matriční knihy, ze základního registru obyvatel, z informačního systému obyvatel, z informačního systému cizinců, z informačního systému občanských průkazů nebo z informačního systému evidence cestovních dokladů. Správní poplatky: • Vydání vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství - 500 Kč Svědci Prohlášení o uzavření manželství se činí veřejně a slavnostním způsobem v přítomnosti dvou svědků. Po uzavření manželství se do knihy manželství a oddacího listu zapisují jména, příjmení a rodná čísla svědků;. Z uvedeného vyplývá, že se svědek při uzavření manželství prokazuje průkazem totožnosti.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?