Oběd v rodinném kruhu - kam s kamarády?

Prosím poraďte, moje představa o malé svatbě se rozpouští. Nemáme na ni moc peněz, tak nás napadlo, že to rozdělíme a na oběd bude pozvána jen rodina (vychází to cca 35 dospělých a 5 dětí!). Kamarády (dalších 10 - 20 lidí) bychom pozvali až na párty a raut. Co ale mají dělat po obřadu zatím co bude rodinný oběd? Přece je nemůžeme nechat stát před restaurací, aby počkali až se najíme. Jak byste to udělali vy?
Odpovědět
1
2
Pokud máte svatbu poblíž bydliště, je dnes poměrně běžné, že jdou kamarádi po obřadu domů a vědí, v kolik a kam mají přijít. My jsme to měli dost daleko, takže jsme do svatebního programu napsali tipy, kam se můžou hosté jet podívat. Ve smyslu "hostina bude s rodinou, na ostatní se budeme moc těšit v 16 hodin tam a tam, kde bude připraven raut a oslava; mezitím doporučujeme k navštívění zámek... 7 km od místa obřadu... historické město .... 20 km od místa obřadu..."
Odpovědět
@veronikazem to zní hezky, ale my to máme na vesnici. Okolí je sice krásné, ale všechno v lese. Pochybuji, že se někomu bude chtít v kvádru nebo v lodičkách na výlet. Nedej Bože, aby ještě pršelo.
Odpovědět
Také jsme měli, naštěstí teda i s jinými možnostmi než lesem :-) Pak jsem tu četla o variantě nechat připravit raut pro kamarády už během hostiny.
Odpovědět
Neni mozna posunout obrad na odpoledne a udelat rovnou raut pro vsechny? Ja jsem kamaradum napsala moznosti, co delat v blizkosti obradu. Zabavili se, nikdo nebrblal :-)
Odpovědět
Dnes mě napadlo, že jim dám prostě klíče od našeho bytu, přichystám jim tu nějaké pohoštění a ať se v mezičase zařídí jak umí.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme taky oběd v rodinném kruhu, pro kamarády je mezitím na místě kde pak bude party guláš a různé věci na zabavení se (lodičky, sportovní vybavení, vzkazy novomanželům, fotky...).
Odpovědět
@umbaba to nejde, na matrice mají všechna odpoledne už rezervovaná. Jsem ráda, že nám vůbec vyšlo to září.
Odpovědět
@bianca_86 A kde ten obrad mate, nekde na samote v lese? Ja bych jako svatebcan si zasla nekam na obed nebo na kafe, na procházku, případně treba na zamek nebo do kina. Tak jim vypis, co se da v okoli delat, kde dobre vari a kde delaji dobry kafe.
Odpovědět
@umbaba Na kopci v březovém hájku necelý km od našeho bydliště. Jinak typů na výlet mraky, ale všechny jsou typu zajímavé skalní útvary, pramen řeky, vodopád. Jinak hospoda čtvrté kategorie a cukrárna. Oběd a bude asi 3 km od místa činu.
Odpovědět
Profilova fotka
My oběd vynecháváme a máme až odpolední/večerní raut :).
Odpovědět
Pokud je tam u vas fakt jen les, tak co udelat misto obeda po obradu rovnou odpoledni raut? S tim, ze pokud byste chteli neco jen s nejblizsi rodinou, tak bych s nimi bud udelala brunch pred obradem anebo treba druhy den dopoledne?
Odpovědět
@bianca_86 já bych asi místo 20 kamarádů pozvala 10 a pozvala je i na oběd. Mě by se teda osobně nechtělo v šatech a lodičkách někde "výletovat" a čekat až budu moct přijít. Nebo bych šla až večer na raut a obřad bych vynechala.
Odpovědět
Článek se načítá
Já jsem vždy pro variantu neoddělovat a pozvat si na svatbu lidi, se kterými chci strávit celý den. Pokud je to někde dál od jejich bydliště a nebudou moci se mezitím vrátit domů, tak načančaní ve svatebním není úplně ideální situace na výlety, já osobně v lodičkách trpím a asi bych v tu chvíli zvažovala, že se zúčastním bud jen obřadu nebo jen rautu. Vím, že je tohle oddělování poměrně běžné, ale přiznám se, že jsem ho nikdy nepochopila. Když už chtěli mít novomanželé ten den jen s rodinami, tak svatební párty byla potom jiný den.
Odpovědět
@nikca92 Ráda bych je u oběda všechny, samozřejmě, ale prostě máme omezený rozpočet. Kamarádů zveme 9, nebyl by problém těch devět lidí pozvat i na oběd. Ale problém už to je, když tam započítám jejich partnery a děti. To samé s rodinou, nebylo by jich tolik, kdyby šli jen pozvaní sami bez partnerů (některé ani neznáme). @majanax naprosto souhlasím. Jedou na svatbu a ne na výlet. Proto mě napadlo, dát jim k dispozici náš byt.
Odpovědět
@bianca_86 no, to asi nejde tak počítat. Jakože buď je kamarád sám nebo má partnera a toho pozvu také. No a u rodiny to snad ani nejde. Tak je pozvěte třeba na pátou hodinu na raut a nemusíš řešit co s nima.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsme to řešili a nakonec máme svatbu jen s rodinou a pro kamarády párty cca měsíc po svatbě
Odpovědět
@kamilka76 Možná by nebylo špatné sem potom napsat jaké byly představy o ceně dvou oslav a jaká byla skutečnost. Já bych typovala, že to bude víc než za jednu akci společnou, ale třeba né :-)
Odpovědět
Za mě říkám že to není dobrý nápad a nelíbí se mi tenhle koncept rozdělování (nicméně je fajn, že tě to napadlo). Jestli chcete oslavu s kamarády, tak ji udělejte - za měsíc/dva později ve stylu grilovačky někde na zahradě a sv. den oslavte celý jen s rodinou. Opravdu říct někomu přijď až za 4 hodiny po obřadu je nesmysl, který se ovšem hojně rozšířil. Sama jsem takhle byla zvaná na 2 svatby, na jednu jsem nejela a na druhou ano, ale připadala jsem si (i s mým partnerem), že nejsme dostatečně dobří na to, aby nás zvali i na oběd (kor když jsme jeli 300 km na tu svatbu a nezařizovali nám ani ubytko). Jinak my ty zmíněné dotyčné na naši svatbu zveme na celý den, ale jako odezvu jsme nechali na nich, aby si zařídili sami ubytování (a cestu).
Odpovědět
Samozřejmě něco jiného je, pokud jsou všichni zvaní z místa, kde bydlí. Pak už bych byla tolerantnější, ale přespolní, kteří by museli přijet nebo odjet tak ty bych zvala na celý den.
Odpovědět
Ono to ve finále bude asi jedno. Už mě sere jak neustále od skoro tchýně poslouchám, že něco musím (jinak je super a rozumíme si). Z mé vysněné a vymazlené svatby se stává něco o co vůbec nestojím. Nevidím důvod proč bychom měli zvát někoho koho moc nemusíme ani jeden a ani se nevídáme, jenom proto, že je to tchýňky sestra a bydlí 200m od nás. A to je jen jeden příklad z mnoha. Nenechám si zkazit svůj den. Jestli mě chce, tak si mě vezme jen před svědky. Nestojím o pompézní hostinu, kde budu muset koukat na lidi, o který na svatbě vlastně nestojím. Tak a tohle rozhodnutí mě stálo spousty slz, ale asi ho bylo potřeba.
Odpovědět
To bude asi ta chyba. Je to vaše svatba, pozvěte ty, co chcete vy dva, ne milion příbuzných co chce tchyně, a pak bude prostor na to užít si den v klidu se všemi vašimi blízkými, a ne se stresovat, co udělám s půlkou lidí, než se s druhou půlkou naobědvám.
Odpovědět
Profilova fotka
my byli skoro na všech svatbách kamarádu, tak že jsme byli na obřad a pak si dělej co chceš a přijď na raut. Ale s tím, že bys jim třeba v hospodě vedle zařídila pivo a víno, ať se jim lépe čeká, nebo i ten byt s nějakým pohoštěním a oni se mezitím zabaví a odpočinou a pak příjdou nezní špatně. My zveme nejbližší kamarády i na oběd, protože jsem spočítala, že už to nevyjde o tolik dráž. Svíčková 150, polévka 45, přípitek 40. Ale zase máme omezený prostor, takže zveme naše blízké kamarády na oběd a další známé zveme na večerní raut. A dáme jim nabídku, že po obřadu se mohou projít v okolí, ubytovat se a vedle na terase bude zařízeno pivo a kofola a třeba něco malého na zub. My budem mít oběd, pak nakrojíme dort a půjdem na focení. A poté co se vrátíme už bude akorát čas, kdy dorazí ostatní, takže hodím kytici, dáme první tanec a zábava se rozjede. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax klidně to napíšu hned-u nás to není o penězích,ale o tom,že prostě chceme svatbu pojmout jako rodinnou sešlost a nemotat tam kamarády motorkáře :-D
Odpovědět
@kamilka76 tak to je jiná :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme to take chteli rozdelit, ale ne tak, ze kamarady posleme pryc. Tak, ze jim zaridime raut. Ale pak to cenove vyslo na stejno a bylo by to divne jak s mistama, uz by je museli mit vyhrazene, ale pri tom by tam nebyli. Tak mame obed pro vsechny. Nevim z vlastni zkusenosti, jak to funguje, ale pokud byste chteli mit spolecny obed se vsemi a jde vam jen o penize.... Zase kdyz prijde vic lidi, daji vam vice daru, takze se to pak vrati. Treba ne uplne, ale z velke casti. Tak bych to proste udelala dle toho, jak to mit chcete. 40/60 lidi co se jednoho obeda tyka neni takovy rozdil v celkove sume. Navic kdyz jim budes zarizovat pohosteni doma, tak te to take bude neco stat a to finance i nervy. Ale vy uz se chcete brat jen se svedky?
Odpovědět
My budeme mít také všechno na vesnici, kde není kam jít, takže jsme vyřešili prvně oběd s rodinou, potom obřad na který dojedou i kamarádi a ti už tam zůstanou :)
Odpovědět
Profilova fotka
Co seškrtat oběd, např. bez předkrmu, vybrat něco levnějšího, ne svíčkovou 150, ale třeba kuřecí plátek s broskví ;-) za 120 a pozvat všechny? Já jsem řekla kamarádce/svědkyni,ať nebere svého přítele, kterého jednak moc nemusím a druhak se kterým se ona v pravidelných intervalech rozchází a schází a urazila se, že na svatbu nakonec nešla. Takže škrtat partnery nedoporučuji. Anebo jo, ubudou Ti lidi ;-)
Odpovědět
@luisianna tohle nechápu :( partner k tomu člověku patří, taky na svatbě bohužel budu mít partnery kamarádů, který nemusím, ale nikdy by mě nenapadlo, říct jim ať příjdou bez nich...prostě k nim patří, já se s nima vídám a to, že mě zrovna nepadli do oka...bohužel...mě by asi taky mrzelo, kdyby mi někdo řekl, ať přítele nevodím :-( tohle se prostě nehodí...
Odpovědět
Myslím, že všechny dobré tipy, jak celou hostinu zlevnit už tu zazněly (brunch s rodinou před obřadem, místo oběda raut pro všechny, posunout obřad na později, levnější jídlo), takže se jen přidám k názoru, že nezvat část hostů na oběd mi přijde nepochopitelné. Sama už bych, po zkušenostech, které mám, účast na podobně organizované svatbě velmi zvažovala.
Odpovědět
@lizarde já jsem to doma navrhla, že se vezmeme jen se svědky, ale přítel je proti. Řekl, že když už se má ženit, tak to chce pořádný se vším všudy. Zase nechci počítat s tím, že dostaneme dost peněz, abychom to z toho pak mohli zaplatit. Ale včera jsme si sedli, dlooouho počítali a trochu mě uklidnil. On je tak v klidu, je si jistý, že to v pohodě zaplatíme. Nevím kolik peněz může dát on a vypadá to, že dost spoléhá na to, že dostane peníze od maminky, která prodává byt. To se mi ale taky nelíbí. Ráda bych, abysme to pokryli ze svého a pak můžeme být mile překvapeni. Jinak naši taky něco naznačili, že nám přispějí, ale je mi trapný tam jít a ptát se kolik nám můžou dát. Zatím tedy kalkuluji jen s penězma, který jsem schopná odložit z rodičáku. Jinak po posledním počítání to vychází na 52 dospělých a 13 dětí, ale to je ten maximální počet. Spíš počítám s tím, že někteří přijdou bez partnera, někdo třeba bez dětí a taky tam mám 3 lidi ze zahraničí, takže ti jsou také nejistí. Nakonec jsme se dohodli, že to dělit nebudeme. Byla jsem na několika svatbách a jen na jedné se to dělilo.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?