Večerní svatba v lese - rady a zkušenosti

Profilova fotka
Ahoj všem. S partnerem chystáme svatbu a máme dvě varianty. Jedna je ta, že se vezmeme na konci října na farmě, kde by svatba byla skoro celá v režii toho statku a já bych se o nic moc nestarala, ale také je to mnohem dražší varianta. V obou případech bude obřad až se setmí. No a teď ta druhá varianta. Představujeme si svatbu v lese s hodně světýlky, někde v našem okolí. S výběrem místa snad problém nebude, oba okolní lesy milujeme a často tam chodíme a s místními by se určitě šlo domluvit, ale máte tu třeba někdo zkušenosti s cateringem, hudbou a pod. V tomhle případě by asi svatba probíhala v srpnu, nebo v září. K dispozici by byla spousta dek na zachumlani a zahrati. Tohle je levnější a k nám bližší varianta. Víc zařizování mi vůbec nevadí, spíš naopak. Jen se malinko bojím právě toho, že s tím moc lidí nemá zkušenosti a tak třeba neseženu nikoho na ten catering. Proto jsem založila tuhle diskuzi, kdyby se tu třeba našel někdo, kdo to plánuje podobne a nebo někoho, kdo už to má za sebou a má třeba nějakou radu. Fotky jsou stažené z netu, ale nějak tak bych si tu naši lesní představovala. Pro co by jste se ev. rozhodly vy?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Úplně zkušenosti s tím nemám, ale nad takovou variantou svatby jsem také přemýšlela. Ale teoreticky to není problém, jde o to, jaký druh jídla budete chtít. Zda většina bude přivezený raut až na danou hodinu, který vlastně zvládne skoro každý catering a nebo ohřívače na teplé jídlo, to si moc neumím představit, jak by se to realizovalo. Ale to spíš bude na daném cateringu, co dokáže zařídit. Asi bych obepsala několik firem na internetu a počkala co mi navrhnou. Třeba mají i nějaké grilované menu :-) Také ale asi budete potřebovat centrálu na elekřinu a vymyslet to s ní, aby nedělala velkej hluk, protože ta fakt řve dost ( a nebo alternativu osvětlení a hudby) a určitě bych si pronajala alespoň jednu toitoiku. Také bych přemýšlala alespoň nad malým stanem, kdyby nevyšlo počasí. :-) Ale to jsou takové postřehy, které už asi víš :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@roxolanka Zkušenost nemám, ale přidám bod k zamyšlení. Včera jsem viděla v televizi rozhovor se svatební koordinátorkou a říkala, že alfa omega každé svatby je suchá a mokrá varianta. Fotky jako inspirace jsou nádherné, ale jaký pak bude plán, pokud bude pršet? A za sebe bych doporučila krom dek i přímotopy ;-) Ono nemusí zrovna pršet, ale může být chladnější večer a pro ty, co neradi tančí, by deky nestačily. No a poslední bod - máte v lesíku takové místo, kde dotáhnete elektriku?
Odpovědět
Profilova fotka
@gabrielkaada Jsme teprve na začátku plánování, takže místo ještě vybrané nemáme. Vybírat jedeme o víkendu. Prave nad tou mokrou variantou hrozně přemýšlím. V lese by byl stan jako pěst na oko, tak ještě nevím jak to pojmout, kdyby pršelo. Děkuju za tipy :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ancaticho Téda děkuju za vyčerpávající odpověď a tipy :)
Odpovědět
Profilova fotka
@roxolanka Ještě mě napadlo - a co záchody? :-D Jinak takovou svatbu bych asi dělala v rámci nějakého areálu, kde je třeba i stodola, aby se dalo kam utéct před deštěm, ale jinak by tam byl prostor na svatbu venku. Bylo by tam zázemí jako právě elektrika, záchody apod.
Odpovědět
Myslím, že tyto svatby v lese jsou vždy u nějaké budovy (statek, chata...) která poskytuje zázemí jak pro hosty (toalety, možnost schovat se při méně vlídném počasí), tak i pro cetering (chystání jídla, převléknutí a podobně). Upřímně, neumím si takovouto svatbu organizačně představit opravdu jen tak v lese. Jak třeba právě s těmi záchody? Toy toy? Nebo i s elektřinou a podobně. Malinká svatba by nejspíš takto šla ve stylu jdeme si do lesa opéct špekáčky, ale pro více lidí by ta organizace i výsledné náklady nejspíš nakonec vyšly hůř než ten statek, kde pro vás vše nachystají.
Odpovědět
Profilova fotka
@gabrielkaada Stodolu už právě jako jednu variantu máme :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ameli1 Nám se právě líbí ta varianta úplně v lese, ale bude to chtít hodně vše promyslet ...No nic, kdyby to bylo lehké, tak by to chtělo víc lidí, takhle to bude mnohem těžší, ale snad bude stát výsledek za to a bude to přesně nám na míru. A moc nás taky nebude, napocetla jsem nás 35. Každopádně děkuji za rady :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, za základ považuji zjistit si komu les patří a domluvit se s ním. Ne s místními, ale s opravdovým majitelem, který je u plochy zapsán v katastru (www.cuzk.cz). V lesních plochách si nemůžete jen tak rozdělat oheň a mít svíčky (ten první obrázek je hodně nereálný), počítejte i se stále častějšími zákazy rozdělávání ohně v létě (spojené s extrémními suchy posledních let). Pak je velmi velmi nepravděpodobné, že vám majitel svíčky a gril, nebo tak, dovolí. Načerno bych to nedělala, hrozí za to velké pokuty a svatbu jen tak neutajíte. Dále souhlasím se suchou/mokrou variantou (dá se vyřešit pártystanem) a záchody. Také pozor, toiky vozí větší auta a před odvozem je musí vyprázdnit poměrně krátkými hadicemi (u nás měli jen 10m), takže počítejte, že se na místo vůbec nemusí dostat. My je chtěli třeba původně na zahradě a smůla. Co se cateringu týče, mohou si spoustu věcí navézt, ale počítejte, že min. syrové maso a třeba zákusky v létě musí být v lednici. Některé cateringovky mají chlazené auto (velká lednice v kufru), ale opět - musí se dostat na místo. Grilování by se asi dalo vyřešit grilem na bombu, elektrický potřebuje silnější přívod, má li stačit. Hudba elektriku potřebovat bude. Dá se vyřešit centrálou s hodně dlouhou šňůrou (třeba 100m) - jak psala Ancaticho, chce vyzkoušet jestli centrála na jedné šňůře utáhne celou aparaturu. Rozhodně neutáhne přímotopy nebo když ještě přidáte lednici, světla... Počítejte také, že ne všichni oddávající budou ochotní jít do lesa a že to může být problém pro starší nebo nepohyblivé osoby (sezení na dekách či pivních setech, toiky) Suma sumárum, asi bych vám doporučila spíš tu farmu (s lesním zdobením - klidně viz foto 1) nebo nějakou louku či zahradu, kde je alespoň nějaké zázemí (elektrika, záchody, voda).
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a nevím, jak je to s hudbou v lese kvůli zvěři. To by se mělo minimálně domluvit s myslivci a rozhodně to vůči zvířatům není moc fér :-/ Jo a koukám teda, že v lese je vždy zákaz ohně, pouze na tomu vyhrazených místech... Takže ani povolení od majitele neznamená, že by za to nebyla pokuta, když to někdo zjistí...
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuju za vyčerpávající odpověď. Pokud bychom se brali v tom lese, tak jsem psala, že by to bylo v okolí a tady se známe přímo s majiteli, táže v místě problém nevidím, je tu v okolí spoustu krásných míst. Znám pár lidí s kterými by nebyl problém se domluvit i na těch svíčkách v jejich lese. Svatba bude večer a nejspis v září, to už doufám nebude tak hrozné a budeme se snažit udělat to co nejbezpečněji, to je jasné... Prave ta elektrika a záchody, to je to co mě nejvíc štve. Sezení bude celkem normální, takže i kdyby v tu dobu byl někdo méně pohyblivý, tak bude mít sezení, jako kdekoliv jinde. Zatím mi jako největší problém přijde právě vyřešit tu mokrou variantu. Jídlo bude formou rautu, to by šlo vymyslet. Každopádně je to pro nás vysněná svatba i když ta farma je taky krásná, ale furt to nemůžeme rozlousknou :) Naší známí jsou spíš přátelští vtipalkove, takže menším překážkám by se spíš zasmáli, ale ten případ prudkého deště no... To by bylo horší.
Odpovědět
Profilova fotka
@niky555 My bychom tu svatbu nedělali uprostřed lesa s cimbalovkou :) Spíš někde při kraji s hudbou tak akorát. Myslím, že by nám to snad jeden večer opustili... Dekuji
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Jo, tak to si ani nemyslím :-). Ale stejně je ten zákaz ohně 50 m od okraje lesa. Možná to výjde, ale jste si jistí, že v okolí nemáte nějakého prudiče nebo někoho, kdo vás nemusí? Stačí jeden bonz na hasiče a bude jedno, jestli to máte domluvené z majitelem. Chápu, že je to krásná možnost, mě by se také líbila a moc, ale jak jsi psala výše - kdyby to bylo tak jednoduché, dělal by to každý :-D. Co nějaké oficiální tábořiště, osada nebo místo stanových táborů? To bývá v lese nebo u lesa, zákaz tam není, většinou jsou tam i latríny a možnost spaní a přístřešek, a bývají levné... Bohužel u Strakonic to neznám, takže neporadím určité...:-/
Odpovědět
Profilova fotka
Prudice tu žádného nemáme. Vždycky, když tu někdo pořádá něco neobvyklého, tak to tu ten člověk obejde a všech se zeptá, jestli v pohodě a takhle to tu funguje. Nestává se to často, ale lidi tu vždycky vyjdou vstříc. Často říkám, že je to tu ráj na zemi :) Ta osada a nebo kemp mě taky napadli, hlavně vůči té elektrice a WC, takže to tu o víkendu objedeme a jestli nám něco u lese, nebo v lese padne do oka, tak by to bylo vyřešené, tak snad to klapne :)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to vám závidím! Držím palce, ať to klapne a najdete ideální místo.
Odpovědět
Profilova fotka
A ještě úplně poslední, doporučuju mrknout sem: http://portal.chmi.cz/historicka-data... a stáhnout si ta historická data a mrknout, jak vám vychází noční teploty který měsíc. Kocelovice máte nejblíž. My se tou statistikou řídili, když jsme vybírali nejméně deštivý den a teplou noc na naši svatbu. Ty extrémy skoro vždy sedí. Září už má poměrně chladné noci.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuju, to je super...
Odpovědět
Profilova fotka
Kdyz budete resit mokrou variantu, tak bych se krome pristresku zamyslela i nad tim ze bude blato - budete tam muset nejak dojit a pak tam pripadne pobyt a vsude bude mokro. Videla jsem fotky na louce, kdy prselo - nevesta mela celou sukni od blata nejenom spodni lem, zenskym se borily podpatky do hliny atd... ano podpatky sice nejsou idealni na svatbu do lesa, ale to ani baleriny do deste, takze by to chtelo tomu prizpusobit zase dress code
Odpovědět
Profilova fotka
@niky555 Vyjímečné události, oheň v lese, stačí nahlásit místním hasičům, přímou lokalitu a prodiskutovat to s nimi. Oni i poradí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@roxolanka Dobrý den, jsem přímo ze Strakonic, kdybyste něco potřebovala, ozvěte se. Místní hasiče znám, byla jsem v mládí i jako dobrovolnice :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fotografkavhm Mockrát děkuji ❤️
Odpovědět
Profilova fotka
Svatba v lese je určitě super ale pořadatelsky hrozně náročná nedovedu si představit jak potáhnete do lesa Stoly, židle, lednice a další elektroniku. Nemůžete si nic připravit den předem dekorace vám může přes noc rozfoukat vítr, techniku rozkrást někdo místní a jídlo sníst srnky :D Ve svatební den nebudete mít náladu ani čas něco připravovat. Budete potřebovat sehraný personál co vám vše připraví ve svatební den, nahlásit vše na hasičích, vymyslet dodávku jídla, pronajmout pár stanů mezi stromy kdyby pršelo nejlépe s pevnou podlahou (hodně drahý), všechny upozornit na detaily třeba boty na přezutí atd atd atd. Jako pořadatel akcí bych se svatby v lese svépomocí určitě hodně bál a vzít si nato agenturu bude stejně finančně náročné jako svatba na farmě. Samozřejmě vše záleží na prioritách, počtu hostů a hlavně vašem rozpočtu svépomocí se to dá zvládnout levně s riziky a draze bez rizik.
Odpovědět
Profilova fotka
@abcsvatby Děkuju za připomínky. Svatba by tak i tak probíhala ve večerních hodinách, tudíž by nějaký čas na přípravu byl. Bude nás jen 35 a máme doma káru, takže přeprava židli a pár stolu u nás není problém. Nejsem člověk, který by byl z něčeho, jako je svatba vyjukaný, takže nervy mít určitě nebudu a budu normálně fungovat, takže si to ráda vše klidně zorganizuji. Vymyslet dodávku jídla a pod. musí i člověk s "normální" svatbou a říct naším přátelům a rodině s kterou se vídáme celkem často, jaké si vzít boty a podobné věci mi přijde jako naprostá maličkost. Vím, že je to o něco náročnější, hlavně v případě toho deště no, to je tak asi to jediné, co mě mírně odrazuje, jinak už bychom měli jasno. Stejně děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
@roxolanka Ahojky, )plně mě to téma zaujalo, tak jsem nakoukla. A ráda napíšu své zkušenosti a pokud ti to třeba jen v něčem pomůže, bude to mít smysl :-) Mám za sebou přes stovku svateb ( jsem fotografka ) i svou jako nevěsta, přírodu a lesy miluji a v březnu se vdává má blízká kamarádka a obřad taky plánuje na louce za tmy :-) s mnoha světýlky a lucernami - takže podobné :-) První věc, co ti chci poradit, ale to už jsi vlastně psala, chce to opravdu nepodcenit osvětlení, je třeba mnoho a mnoho luceren, čím větší, tím lépe, malé čajové svíčky ve sklenkách jen jako dokreslení, samy o sobě moc světla neudělají. Doporučuji na stromy nebo nějakou bránu z větví či co budete mít, zavěsit party světla, je potřeba trochu vidět a i pro fotky, fotograf potřebuje mít osvětlení, ať fotky stojí za to. A bude to pecka !* Ale, co se týče hostiny "pod širým nebem" jen s dekami, vím, že to zní strašně romanticky, ale má to tolik nevýhod a úskalí, že na to, aby se to povedlo a nebylo ze svatby fiasko, bys už musela mít dost zkušeností a kontakty. První velké úskalí jsou toalety - to prostě musí být na svatbě vyřešeno, lidi chodí často a poslat je za strom prostě nelze, jinak tě budou proklínat anebo po obřadu odjedou. Můžeš pronajmout toi toi, ale vypadá to úplně děsně, natož v lese. Jiné toalety, dřevěné "kadibudky" se dají sehnat nebo i stlouct, ale musíš vymyslet odpad či koupit za drahé prachy. Druhá věc je zima, samozřejmě i v létě je velký předpoklad, že bude večer chladno, nemluvě o září. Na to deky opravdu nestačí a když bude hostům zima, je to zabité. Bývám na svatbách do noci, takže vím, jak to je, když se sedí venku klidně s hromadou dek, za chvíli se zmocní chlad a když není kam zalézt dovnitř, je to na odchod domů do tepla :-D Cateering, stoly a židle je pohoda, to je to nejmenší. Plus účinné louče s odpuzovačem komárů a kousavého hmyzu - hodně nepříjemná věc večer je dotěrný hmyz. Dále zajistit pevnou podlahu minimálně pro hudebníky, když ne na tanec ( lidi by si museli vzít kecky nebo pevnou obuv - to se dá domluvit), protože žádný hudebník ti nepoloží nástroj do mokré trávy, bahna, zkrátka na nepevnou podlahu. I parket se dá složit na místě, jako všechno jde, ale za prvé když se to spočte, žádná levná sranda to není, a za druhé je to velké zařizování a ač se to nezdá, před svatbou bývá velký stres už tak. Teď je potřeba takovou akci nahlásit, nejen obřad, ale i akci jako takovou, mít povolení - což taky se dá. Největší a zásadní problém vidím ve velkém nepohodlí pro svatebčany, bez zázemí... Pokud to chcete rozpustit třeba v sedm, v osm, tak by to taková hrůza nebyla. Ale je spousta krásných míst, různé stodoly, farmy s rybníky okolo, penziony a chaty v horách, kde je kouzelná nedotčená příroda a zároveň takový aspoň ten základní komfort pro důležitou událost, kterou svatba přece je* Moje kámoška má obřad na louce obklopené lesy, ale hostinu a večerní zábavu normálně v hotelu, a to jsou velcí horalové, bydlí na horách. Jasně, je to váš den, a ostatní se budou muset přizpůsobit, ale z bohatých zkušeností vím, jak to pak bývá, nevěsta je pak smutná z toho, když jsou hosté mrzutí, necítí se dobře, nebaví se, nebo jedou brzy pryč. Taky by mi to bylo líto, když mám hosty ráda, záleží mi i na nich, aby si svatbu užili a vytvořili tak pro nás tu nejlepší atmosféru x-) Držím palce*
Odpovědět
Profilova fotka
@roxolanka Nenechte se odradit :-) Pokud máte pohodové hosty na stejné vlně, jako jste Vy, přijmou vše tak, jak naplánujete :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Moc děkuju za spoustu rad a typů. Máme vybranou překrásnou Stodolu, kde by se dalo zařídit vše jednoduše, jedeme se tam v únoru podívat a jestli bude v okolí nějaké pěkné místo na venkovní obřad, tak to asi vezmeme. Pořád mě to k tomu lesu táhne, ale ten strach z naprostého fiaska, pokud by začalo pršet...Stany se k tomu lesu vůbec nehodí a ty toiky by taky vypadali příšerně i kdyby byly o kus dál. Snad u té stodoly najdeme to, co hledáme, už se tam moc těším a bylo by po vymýšlení. Mockrát děkuju za pomoc! ❤️
Odpovědět
Profilova fotka
@fotografkavhm Jé, moc děkuju za podporu. Známí jsou super a pohodari, žádneho prudice u nás v rodině nemáme a jsou pro každou srandu, ale nevím nevím, jak v případě toho deště, když tam nechci stany 🙈
Odpovědět
Profilova fotka
Jako představa je to nádherná, to jo :-) teď jsem se ze srandy dívala na dřevěné wc prodávají se, ale cena tak kolem 15 tisíc no. To už jsem ani nezmínila úplně zásadní záležitost a to tzv. " mokrou variantu". Pamatuji si, jak jsme na jedné svatbě venku tančili v dešti na trávě boso, jako super zážitek, ale za chvíli byli všichni promočeni,i ty fotky s mokrými vlasy jsou super, ale pak je třeba se zahřát, a není to pro každého. A kapela měla zastřešené pódium a už brblali.. Party stan v lese taky nebude žádná hitparáda. Nápad úžasný - úplně vidím ani ne židle, ale špalky a pařezy s kožešinami, nějaké ohniště na zahřátí, grilovačka, svařák, výzdoba z kapradin, šišek, mechu, světýlka a vůně lesa. Hmm. jen ta realizace...
Odpovědět
Profilova fotka
@kamini Oooo, přesně tak to vidím i já s partnerem ❤️ Nějak se toho pořád nechceme vzdát, uvidíme jak v únoru dopadne ta návštěva stodoly a kdyžtak si to podobně uzpusobime tam, když nás to chytne a když ne, tak to prostě v tom lese bude i kdyby trakaře padaly 😆
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak brácha je truhlář, tak se ho schválně skusim zeptat, za kolik by mi udělal dřevěnou toiku 🙈 To bude koukat, co to po něm zase chci 😝
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?