Program na svatbě

Ahojte, chtěla jsem se spíš jen podělit o jeden zážitek ze svatby a možná i trošku varovat budoucí nevěsty. V roce 2010 jsem byla na svatbě se svým teď už ex. Pozvala nás jeho ex :D se kterou ale má dceru, tak jsem chápala, že půjde on, normálně se spolu baví a navíc chtěl dceru vidět vyšňořenou a tak. Ale ža mám jít i já, to mě trochu zaskočilo. Jednak jsem tam vůbec nikoho neznala a jednak mi to přišlo zvláštní, přestože proti slečně nevěstě jsem absolutně nic neměla, jen mi přišlo divné, že jsem taky pozvaná, když spolu nijak nekamarádíme.Obřad se konal na hradě Veveří. Po obřadu následovalo focení všech svatebčanů, a pak jsme byli odklizeni do restaurace, že se budou fotit nevěsta s ženichem a dcerkou. Obřad byl kolem poledne, takže všichni už měli docela hlad. Přijeli jsme do restaurace, ta byla hezky nachystaná, akorát taková maličká a na stolech nebylo vůbec nic ani k uzobnutí, pak nám asi po hodině zanesli nějaké ovoce a jak už jsme to nemohli vydržet, objednali jsme si alespoň brambůrky:) Na nevěstu a ženicha jsme čekali cca DVĚ A PŮL HODINY, všichni hladoví a už celkem otrávení. Chápu, že nevěsty chtějí mít krásné fotky, já jsem je samozřejmě chtěla taky, ale nechat takhle 40 lidí čekat bez jakéhokoli programu či aspoň nějakého předkrmu prostě nebylo úplně super...a neříkám to proto, že bych nějak záviděla nebo chtěla pomlouvat, vůbec ne, jen chci pradit nevěstám, že jestli chystají dlouhé focení, měly by vymyslet třeba nějaký program, aby se hosté při čekání nenudili. Známá se vdávala myslím ve Velkých Pavlovicích a po obřadu svatebčany poslala do sklípku a sama měla dost času na focení, to byl hezký nápad :) Tak opravdu to prosím neberte tak, že chci kritizovat ex svého ex :) Jsem šťastně vdaná a je mi to fakt jedno, ale bylo mi trošku líto i na té svatbě, protože mi přišlo, že spousta lidí kvůli tomu byla otrávená i po zbytek dne. Tak aby to pak nebylo líto i některým dalším nevěstám :)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@magdabaez Díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ano měla jsem podobný zážitek, a doporučuji nevěstám zajistit občersvení, pokud chtějí focení po obřadě... My sice nečekali tak dlouho ale asi jen hodinu, ale i to bylo dost, na slunci, bez vody, v neděli, kdy bylo všude zavřeno a neměli jsme si kde co koupit k pití...
Odpovědět
A ještě jsem si vzpomněla, že ten den se zrovna hrálo nějaký superúžasný semifinále v hokeji, takže v podvečer téměř všichni chlapi čuměli na hokej, půl zápasu dokonce i včetně ženicha, kterej se měl věnovat nevěstě, to mi teda přišlo absolutně mimo!!! To samozřejmě nikdo dopředu nemůže vědět, že bude nějaká veledůležitá sportovní událost, ale kurňa, když jsem jednou ženich, tak nekoukám na hokej, ale skáču kolem své nevěsty.
Odpovědět
my jsme se fotili před obřadem právě proto, abychom neotravovali hostinu po obřadu. ylo to romantické a na svatební obřad nás to naladilo, vřele doporučuji
Odpovědět
@magdabaez Ale tak hodinu to bez jídla, jen s pitím vydrží ne? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@verusak87 no prave to neni jenom hodina.... pripocitej si k tomu cestu na obrad (nevis jak dlouho predtim hoste jedli a pili), cekani pred obradem (nikdo neprijde 5 minut pred zacatkem obradu ale jsou tam pul hodiny i dele predtim), obrad je cca 20 minut, plus gratulace (zalezi od poctu hostu), takze dalsi hodina foceni plus cesta opravdu naskace. Pak mas nervozni hosty, kteri si chteji sednout, napit se a najist se. :-D Nekteri z nasich hostu kdyz se behem foceni zakousli do chlebicku (hned po obrade jsme meli pripravene opravdu bohate obcerstveni v zahrade) tak odmitli prijit na spolecnou fotku (!), prestoze je nekolikrat za sebou vybizela koordinatorky a kdyz se nepovedlo jim tak je vybizeli i nekteri rodinni clenove - ani to nepomohlo. Ja s manzelem jsme opravdu nechapali co je to za vychovani... jako kdyby jim ty chlebicky nekdo snedl kdyby je polozili, sli se vyfotit a za 5 minut se vratili k chlebickum zpet... pritom jsme jich objednali asi 150ks, plus cca 250 kanapek, 200 svatebnich kolacku, stovky dalsich cukrovinek, 5 litru gulase a ja nevim co vsechno tam bylo k dispozici k jidlu (dostatek pro dvojnasobny pocet hostu odhaduji). Ale tady to alespon vidis - ze i kdyz se o hosty postaras, tak i tak nekteri maji pocit, ze se asi jinak nenajedi a nenapiji :-D Ja se tomu smeju jeste dneska, fakt tohle neodhadnes. ;-)
Odpovědět
@princezna_kp Tak pořád jsou lidi, kteří se tam jdou jen najíst a napít. Já teda za sebe musím říct, že než jsem na tu svatbu šla, tak jsem se fakt i nasvačila :D, ale když obřad byl ve 12, měli jsme být u nevěsty někdy o půl 11, společné focení skočilo o půl 2 a pak jsme další dvě a půl hodiny čekali...tak si to spočítejte. A to tam někteří šli s tím, že "je to svatba, tak se přece nacpu tam, ne?" :D Já teda nevím, ale myslím, i že nevěsta, ženich i dcerka museli mít pořádnej hlad:)
Odpovědět
@princezna_kp Tak to je vážně nevychovanost :-( asi se s nima vyfotíme a pošleme je napřed do restaurace. Dají si třeba předkrm bez nás a pak už snad počkají na nás. My dva to budeme muset vydržet bez jídla stejnou dobu. Pití samozřejmě bude. A o program se taky starat nebudu, můžou se přece seznamovat s ostatníma :-)
Odpovědět
nad tím taky přemýšlí. My se taky budeme fotit hned po obřadu. fotografka nám řekla, že tak 1,5 hod. máme počítat. proto bude doma guláš, než se pojede na obřad. A tam se domluvíme, ať mají aspoň pití, to určitě. A uvažuju i o nějaké předkrmu, nebo jednohubkách :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My se bereme v sobotu a máme to naplánováno tak, že hned po obřadu se pojedeme fotit společně s rodinou, pak půjdeme společně do restaurace (správně by tam nikdo neměl jít před ženichem a nevěstou), dáme si normálně oběd a dort a až potom se půjdeme fotit sami. Tu 1-2 hodinky se nám pak hosté musí zabavit sami, na oběd máme jen rodinu, takže asi není co řešit. Sjednou se ze slovenska a německa a místa obřadu, takže si budou mít co povídat.
Odpovědět
Profilova fotka
Svoji polovinu hostů nacpu už před odjezdem na obřad, ženich dostane instrukce, aby to udělal také tak :-) Pak už by mělo stačit jen pití a nějaké malé zobání. Aby nejeli pořejedení na oběd :-) Také jsem přemýšlela jaký program zvolit, ale protože se zase po čase sjede celá rodina, myslím že se zabaví sami. Naštěstí tam nebudeme mít nikoho jen proto, že jsme ho "museli" pozvat, a nálada snad bude pohodová.
Odpovědět
@hrdlika1 Ahoj, my to taky tak plánujeme. Ve 12 obřad, 13,30 oběd, dort a potom se pojedeme fotit, ale nevím teda co za program aby tam vydrželi 1-2 hodiny bez nás...
Odpovědět
Článek se načítá
@bianca87 1-2 hodiny se zabaví sami, poklábosí atd..toho se neboj.Po obědě je spíš útlum a nějaká nucená zábava je zbytečná.
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsme zvažovali, jak to udělat... Všichni doporučovali obřad, oběd a pak focení... Tak to bylo i na svatbě, kde jsme byli loni v září jako hosté. Poobědvalo se a novomanželé s dcerkou se šli fotit, je fakt, že se fotili 2 hodiny a už tak je všichni vyhlíželi a nudili se, přeci jen jsou ti hlavní aktéři dne.... My neplánovali žádné dlouhé focení, takže ve 12 byl obřad, o půl 1 bylo asi 15 minutové hromadné focení a odjezdy hostů k hotelu, kde byla hostina. Hosté řidiči si mezitím odvezli domů auta, náš řidič je svezl na místo hostiny, ať mohou všichni pít a v hotelu bylo nachystáno pohoštění - nealko, káva, koláčky, zákusky a hosté se zabavili tvořením našeho stromu, kde se nám zvěčnili otiskem prstu a podpisem. My jsme se fotili v nedalekém parku a o půl 2 jsme už byli na místě. Hosté nás spolu s personálem hotelu uvítali venku, otevřel se náš salonek a podával se oběd. Nikdo si nestěžoval, že by se nudil nebo hladověl, myslím, že jsme to sfoukli rychle a o hosty bylo postaráno... a po obědě jsme se už bez časových proluk (třeba právě na to focení)věnovali hostům a sobě navzájem a každého z hostů jsme protočili na parketě, taková veselá svatba.
Odpovědět
@evly Ahoj a měli jste uzavřenou společnost? My to právě budeme mít ve vinárně, kde jsou dva salonky jeden větší sbarem a jeden menší. Budeme v tom větším u baru, ale na záchod se chodí přes ten menší a vlastně vchod je hned naproti baru. Pan hostinský nám slíbil, že to udělá tak aby hosté přes nás nechodili. A pokud bude teplo tak to bude směřovat ven na terasu, ale i tak... přece jen tam bude otevřeno... :(
Odpovědět
Profilova fotka
@bianca87 My měli pro sebe celou restauraci toho hotelu, ale hosté čekali v předsálí restaurace, kde jsou stoly a bar a do toho našeho sálu vstupovali až po nás, aby měli překvápko a prý se to tak dělá. Jinak na recepci hotelu naše hosty nasměrovali, protože tam měli ještě v ten den jednu svatbu, ale ta měla salonek v suterénu, který jsme my nechtěli :-) Dveře naší restaurace se daly zavřít, tekže bez problémů, jen WC bylo právě v té otevřené části restaurace u baru, ale tak přes nás nikdo nechodil, jen mě naštvali hosté z druhé svatby, kdy si k nám nadrzo přišli 2 chlapi s nevěstou zatančit, že máme lepší hudbu :-( tak jsem šla s mužem na vzduch a personál je mezitím vyklidil, protože jsme je o to požádali, myslím, že tohle se nedělá... mě by ani nenapadlo vlézt na cizí svatbu a ještě jako nevěsta.
Odpovědět
@evly Tak to by mě taky teda nenapadlo...
Odpovědět
Profilova fotka
@evly No tak to jsi mě úplně vyšokovala, nechápu, jak je něco takového mohlo vůbec napadnout?! :-o
Odpovědět
@evly To snad ani není možný :-( U nás bude v sále vedle taky svatba a příteli to dost vadí. Já si myslela, že to nebude takový problém, ale jestli jsou lidi schopní něčeho takového.... :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@hrdlika1 co jsem pak zaslechla, tak to měli jako únos nevěsty, její bratr a ještě jeden... ale unést nevěstu na cizí svatbu, no, bylo nám to teda trapný. Tak jsem si řekla, že ve 2 nevěstách tam nebudu a šli jsme se projít ven a ochotné barmanky je zatím vypakovaly :-) Jo a to mi ještě pak muž říkal, že ten jeden do něj ještě prudil slovy - co má jako za problém? No, naštěstí pro toho týpka jsem u toho nebyla, by si vyslechl blbeček jakýsi. Tak můj mu řekl, že když se jim líbí skupina (je v okolí známá a vyhlášená), tak si ji měli objednat a ne lozit na cizí svatbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@verusak87 všechno je o lidech, mně osobně by to třeba nikdy nenapadlo... bych se z povzdálí podívala na novomanžele, jak jim to sluší a to je tak vše :-) ale nemusí to být jak u nás, třeba ta druhá svatba bude taky normální :-)
Odpovědět
A proč to neuděláte tak, že se po obřadu půjde na oběd, a´t se všichni nadlánou a můžou pít a pak nevěsta se že ženichem na chvíli umizí na focení? :-) Aspon my to tak mame v planu :-)
Odpovědět
lidickove, muzete mi poradit, jak to mam udelat??? chci svatbu jen mini. obrad, max obed, ale i ten bych nejradeji vynechala. dala bych treba jen kafe a vys... se na to. rada bych ty penize dala treba za kvalitniho fotografa, nebo lepsi prstynky. ale jak to zaridit, aby to hoste nevzali blbe? jak jim mam rict, ze v te hospode nebude hostina, ale pouze male posezeni??
Odpovědět
@trdlisek A co bude ten fotograf fotit?
Odpovědět
Profilova fotka
@verusak87 třeba obřad ? to celkem podstatné na svatbě :) a pak novomanželské fotky v nějakém hezkém prostředí @trdlisek úplně Tě chaápu , jen je to prostě hrozně složita věc vždy...řešila jsem to taky ... na obřadu bych chtěla mít všechny co mám ráda - ty nejbližší , a pak jsem chtěla také malé občerstvení ve stylu káva , dezert...tak jsem to měla naplánované tak že by obřad byl až odpoledne ... máme prcka a tak v našem případě jsem se spíš viděla za ty penízky někde na společné dovče :) přítel byl ale jiného názoru , chtěla hostinu - 3 chod.menu atd. atd. a tak jsem si nakonec řekla o kompromis , obřad - focení - odpolední posezení u prasátka, grilu atd. Bohužel mám pocit že dost lidí má spojeno svatbu především s hostinou, asi je třeba si říct že je to jen Tvůj den a udělat si to podle svého a věřit že to rodina a přátelé pochopí.. já věřím že jsme snad zvolili dobře, tak abychom si svůj den užili a zároven "odměnili" pozvané pohoštěním :) pokud to oba chcete jen s malým pohoštěním , tak mějte už i v tomto duchu pozvánku , aby neočekávali klasickou hostinu a věděli že si po obřadu půjdete prostě posedět a popovídat , zavzpomínat , svatba má být den o vás dvou a ne o jídle, když to budou vědět předem tak to snad pochopí, však neděláte nic špatného ne ? přeju hodně štěstí :)
Odpovědět
já jsem taky pro jednoduchou svatbu a ne pro žranici. pak si každý pamatuje jen co bylo k jídlu a ne jaká byla nevěsta :/ ale hlavně jsem student, můj sice pracuje, ale úspory padly na opravu střechy a čekáme potomka, brát se musíme (jsem čerstvě rozvedená) - a to se mám v takové situaci zadlužit, aby se kamarádi zprominutím nažrali?? pozvali jsme jen nejbližší rodinu (rodiče, sourozence, jediného prarodiče), všechny tedy s partnery a dětmi, ale to jen proto, že toho moc není :) +svědci a fotograf (kamarád), takže celkem asi 17 lidí, nepříjde jich víc jak 12, to víme už teď. takže za malého příspěvku od rodičů bude i "hostina", zajdeme s rodinou na oběd a posedíme pak u kafíčka. na obřad jsou zvaní všichni co chtějí dojít, ale jídlo pouze pro zvané :) a oficiálně uváděný důvod? restaurace má malý salonek, není pro víc jak 20 lidí :D jak řešíte to focení po obědě...a jak pak budete někde kolem restaurace shánět krásný místo na focení? osobně se vdávám v lese, tak to neřešíma nafotíme se rovnou tam, bylo by divný mít na fotkách z obřadu čistej les a na dalších fotkách i nějakou tu zástavbu, která je vždycky vidět, i v sebelepším parku (nebop je aspoň vidět, že je upravenej ten park)...
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za plodnou diskusi. My máme v plánu malou recepci před obřadem kousíček od místa obřadu, kde se hosté nadlábnou a naladí ;-) pak obřad a protože jsme to vymysleli na krásném místě, můžou nás počkat hosté u občerstvení po obřadě, než vyrazíme na hostinu, anebo se jít s námi fotit. Chceme, aby byla pohoda. Zajímavé jsou myšlenky o tom, že svatba přece není o jídle... v dobách, kdy se k placení účtů za svatbu hrdě hlásili rodiče to bylo běžné, a tak možná některým lidem to moc nedochází. Podle mě pokud nechcete nebo si nemůžete dovolit velkou svatbu, tak Ti nejbližší to přece pochopí a ti ostatní ať si myslí, co chtějí. Nemusíte se nikomu ospravedlňovat, proč ho zvete jen na obřad a ne na hostinu. Já tohle řešit nemusím, ale i tak se najdou takoví ti známí, kteří přijdou až večer a tak.. hlavně si to všichni užijte! :-) já se už mooc těším :-)
Odpovědět
My jsme měli mini občerstvení před obřadem u nás na zahradě (obřad byl ve 2 hod., v poledne jsem nechtěla), po obřadě jsme se asi hodinu a půl fotili a mezi tím měli ostatní nachystáno v párty stanu na louce pití a nějaké cukroví k zakousnutí. Pak jsme se všichni přemístili do hradu, kde byl oběd. Většina lidí to brala v pohodě, ale věřím, že se našel někdo, komu se nelíbilo, že čekal.
Odpovědět
no, tak fotit se budeme predevsim mi ze?? ale urcite bych chtela na par fotkach i rodinu dalsim mym problemem je a to vidim jako velkej problem lidi z chlapovi strany. segra, matka i bracha.. kazdou chvili to maj jinak s partnerama. sakra, ja nechci na svatbe lidi, ktery neznam a ktery mi ze zivota stejne za chvili odejdou... pak me vytaci na kazde fotce... s miste svatby to je taky trochu orisek.. chtela bych neco... pridoniho, ale kde??
Odpovědět
Profilova fotka
Po zážitcích z mnoha svateb, které se podobaly tomu z úvodního příspěvku, jsme po obřadě nachystali drobné občerstvení, aby hosté neměli hlad, než se vyfotíme. Obřad i hostinu jsme měli na jednom místě, takže po obřadu proběhlo skupinové focení a pak se všichni přesunuli do restaurace a moc si ten nápad pochvalovali :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?