Nevhodné oblečení hostů na svatbě.

Ahoj holky, dnes mi kamarádka jen tak mezi řečí řekla, že jestli nevadí, že její přítel přijde na svatbu v džínech, že nemá oblek ani oblekové kalhoty. To mi popravdě "vyrazilo dech". Jen abych uvedla všechny okolnosti. Obřad bude v kostele, hostina a zábava v "lepším" hotelu. Oba jsou pozvaní na celý den, zároveň jim hradíme nocleh, jako všem hostům. V mnohých podobných diskuzích se objevují komentáře typu: Už tak je bude stát svatba dost - na co další výdaj. Nebo - důležité je, že oba stráví náš slavnostní den s námi... Oběma je přes 30, mají dobrou práci, jsou zcestovalí - prostě jsou to lidé, od kterých jsem takový dotaz,či vůbec nápad, nečekala. Jelikož mě to opravdu překvapilo, tak jsem se vzmohla pouze na komentář, že obřad je v kostele a tam se džíny moc nehodí. Na to kamarádka zlehka povzdychla a poznamenala, že teda asi budou muset kalhoty koupit. Z výrazu tváře šlo znát, že jí to vůbec není po chuti. Řešila jste některá takhle dopředu nevhodné oblečení? Samozřejmě, pokud host dorazí přímo na svatbu nevhodně oblečen, málokterá z nás by měla ty "koule" na to ho požádat, aby se šel převléknout. Ráda bych dodržela slavnostní atmosféru celé svatby, a k té mi prostě džíny nesedí. Kdyby místo hostiny v hotelu byla garden párty, tak se dá předpokládat, že se hosté budou převlékat ( ale i tak existuje vhodnější varianta, než džíny). Kdybych neměla jakékoliv šaty, a byla pozvaná na svatbu, taky nejdu v džínech.... Předem děkuji za vaše názory :-)
Odpovědět
1
2
@svhe Jen tak mezi řečí bych jí řekla, že snad za půl roku zvládne každý pořídit vhodné oblečení.
Odpovědět
Ahoj, těž se toho bojím, že někdo příjde v džínech, ale my to nemáme teda v kostele ani v lepšímm hotelu, jelikož to máme na mlýně, tak jsem napsala, že dámy si můžou vzít pohodlnou obuv (jsou tam kamínky a, tráva apod), ať si něco neudělají, jinak trošku společensky upraveni ,ale všichni chodí oblečeni slušně, takže se toho tolik nebojím, ale byla jsem na svatbě, kde bylo napsané ať se obléknou jak chtějí (džíny apod.), ale jako spořádaný pár jsme šli společensky i dcera a pak se převléli :-) ale tak složité si půjčit je nevytrhne z kapsy nebo si alespoň pořídit jedny kalhoty se sakem jako záloha na takové události je super a hlavně mají na to 5 měsíců :-) Mám problém, pokud nějaká dáma dorazí v bílém, to tu dámu seřvu na dvě doby, ikdyž to bude nejlepší kamarádka, to se nehodí a viděla jsem to na jedné svatbě a byla to katastrofa a ještě měla děsný model (kraťáskový overal, kde na jedné straně to bylo dělané jako sukně)
Odpovědět
No, s některýma lidma je to těžký. My jsme do informačního dopisu vyloženě napsali, že hosty prosíme, aby dorazili ve společenském oděvu, ale bohužel i tak se nám tam zjevily béžové plátěné kalhoty s volnočasovou košilí, pánové bez saka nebo v košili s krátkým rukávem. Takže zkrátka nemáš moc šanci tomu zabránit. Zkus si s kamarádkou promluvit o tom, že vaše svatba je opravdu společenská událost, a že bys byla moc ráda, kdyby tomu její přítel přizpůsobil oblečení. A že vzhledem k tomu, že tam budou všichni v oblecích, nemusel by se tam její přítel v takhle nevhodném oblečení cítit dobře.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já jsem taky pro, když je svatba v kostele apod. pro společenské oblečení, ale zase netrvala bych na obleku. Můj přítel také oblek nemá a na spoustě svatbách co jsme byli měl košili s kravatou, společenské kalhoty a vycházkové/společenské sako. Pořizovací cena kalhot 1000,-, košili má snad každý chlap doma a i kdyby ne, dá se sehnat cca za 500,-. Takže i v tomto se dá udělat kompromis. Mě někdo přijít na svatbu (máme ji také v kostele a pak v restauraci) v riflích, tak na něj budu pěkně naštvaná!!!! Kamarádka měla svatbu na louce a taky jsme všichni přišli slušně oblečení a pak se převlékali večer, protože už byla zima.....Přece jen svatba není oslava kulatých narozenin :-)
Odpovědět
My jsme meli obrad na zamku a hostinu v hotelu a kamaradka se ptala, zda se jeji manzel muze na hostinu prevlect do pohodlnejsiho (neni moc zvykly nosit oblek) a ja jsem uprimne napsala ze je to samozrejme na nem, prece nikoho nenutim jak se ma oblect, ale ze nikdo jiny se prevlikat nebude (to jsem vedela z hodne svateb v rodine jak to chodi), tak at se podle toho rozhodne. Nakonec se neprevlikal. Jsem rada, ze nikoho od nas nenapadlo prijit v dzinech,myslim ze na obrad se to opravdu nehodi. Netrap se tim, myslim ze je lepsi to rict na rovinu a nechodit kolem horke kase. Odpovedela jsi spravne, oni at se s tou informaci nejak poperou a v den svatby ti to nakonec bude jedno ;-)
Odpovědět
Člověk jenom zírá, že to vůbec někoho napadne. Tak snad kalhoty koupí a bude vše v pořádku. Já neřešila vyloženě nevhodné oblečení, ale něco podobného jsem řešila s kamarádkou. Ona si potrpí na hezké oblečení a tak na moji svatbu hledá pro sebe ty nej šaty. Tuhle přišla, že už je objevila, a že si je objedná. Bílé krajkové šaty. Sice krátké, ale vzhledem k tomu, že já mám doma bílé krajkové svatební šaty (které ona jako jediná viděla), mi to vyrazilo dech. Tak mi taky nebylo zrovna moc příjemné jí vysvětlit, že v bílé by měla být pouze nevěsta, a že když budu mít také bíle krajkové, tak se mi to nelíbí. No....naštěstí to dobře dopadlo a v bílé nepůjde, ale i tak mi to bylo nepříjemné.
Odpovědět
Profilova fotka
Mne sa tiez stalo, ze mi kamarat pisal, ci nevadi ked dojde v rifliach. Nastastie som drzka, takze som mu napisala ze vadi :D tak dosiel v obleku, ale stejne sa nam bohuzial stalo, ze vecer dosiel iny kamarat v teniskach a podobne.. neviem ci sa ti ludia necitia blbo, ked su vsetci okolo nich v oblekoch a vecernych satach, ja by som sa teda citila. proti variante slusne kalhoty, kosela a vychazkove sako nic nemam, hlavne ked je to na vecerny raut, ale co je moc to je moc.. jo a inak som bola na svadbe, kde polovica ludi mala k niecomu ako oblek turisticke sandale, pripadne mali sako a kapsace, takze ma uz asi neprekvapi nic.. :D
Odpovědět
Profilova fotka
Tyhle nepříjemnosti s oblečením jsou na houby. Taky se toho trochu obávám. Kamarádce to určitě vysvětlete a na její obličeje nedbejte. Je to přeci základ slušnosti přijít oblečen tak, jak si přeje ten kdo vás zve. Já taky na svatby chodím slušně oblečená a v lodičkách i když je to na louce, v parku apod. A pak se převléknu až je situace uvolněnější. My ke svatebnímu oznámení přidáme i kartičku s podrobnějšími informacemi, a že ačkoliv se celý svatební den (obřad, raut a párty) odehrávaje na bažantnici v přírodě, tak bychom byli rádi, aby všichni přišli ve společenském oblečení. A zároveň prosíme dámy, aby nechaly doma bílé a černé šaty a zvolily barvy veselejší. Svatba bude v květnu, tak asi kraťasy a sandály nehrozí.
Odpovědět
Já bych jí řekla, že hosté muži mají dresscode oblek, takže pardon, ale džíny opravdu ne. Pokud nemá na pořízení obleku (ten nejlevnější ve výprodeji sežene do 5tisíc), tak ať si ho někde za 1000 Kč půjčí - i kdyby to mělo být místo daru. Mně přijde divné že někdo má tu drzost se na takovou věc vůbec zeptat. Ale přispěju svou zkušeností. Na svatbě mé sestřenice si její sestra - v té době s dost velkou nadváhou -oblékla dlouhé šaty výrazně červené barvy (nemusím snad dodávat že červená je agresivní barva /neplatí pro Asii/ a pokud svatba vyloženě není laděná do tohoto odstínu, neměla by se vůbec nosit - to neplatí pro umírněnou vínovou nebo korálovou) ale k tomu v nich měla takový výstřih, že mi to připomnělo kombinaci erotického časopisu xxl se slunce sebo a pár facek). Prostě hrůza a ještě teď když ji vidím na fotce vedle nevěsty, chce se mi dát hlavu do dlaní.. My jsme sestřenice pozvali obě, ač s tou mladší červenou nějaké vztahy moc nemáme, ale v jejím případě, speciálně do jejích instrukcí, zahrnuju část o tom, co je a co není vhodné nosit s odkazem na webový link jak ano a jak ne.. Možná se Vám to zdá moc, ale nenechám si člověkem co neví co se sluší a patří zkazit fotky + jediná, která by měla opravdu přitahovat pozornost by měla být nevěsta.
Odpovědět
@pajita zase napsat do instrukcí - čistě bílá barva patří pouze nevěstě, takže pokud dámy zamýšlely přijít v bílých šatech, prosíš je, aby od takového záměru upustily.
Odpovědět
Každý dospělý člověk by podle mě měl mít ve svém šatníku alespoň 1 kus slušného oblečení. Ženy aspoň 1 slušné šaty nebo kalhoty a halenku/košili a muži košili s dlouhým rukávem a společenské kalhoty. To mi přijde opravdu jako základ. Nemusí mít drahé věci a od každé barvy jedny šaty a podobně. Svatba není jen tak nějaká párty, je to hodně významná událost pro nevěstu a ženicha a jejich nejbližší. To si podle mě spoustu lidí vůbec neuvědomuje. Taky mě zamrzí, když někdo tvrdí, že to neřeší, nebo kvůli jedné svatbě přece nebudou kupovat nové drahé oblečení. Pro mě to pořád je opravdu významná a nevšední událost a k tomu patří i to, že se člověk oblékne nevšedně. Ten, kdo přijde v riflích nebo mrmlá, že nechce řešit oblečení, je podle mě trochu sobec.
Odpovědět
Take me jeden z hostu zaskocil poznamkou ze prijdou v dzinech... ze pry oni tam nejsou ti duleziti.. tak jsem jim rekla ze svatba je spolecenska udalost a ze tedy vhodny dresscode se vyzaduje.. prisli,usmivali se a v dzinech opravdu nebyli.. :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Je to divne.... ja sice napsala ze nemusi byt vylozene oblek, ze staci kosile a spol. Kalhoty, ale i tak se me nikdo nezeptal na jeansy... napsala jsem at prijdou pohodlne, zemoblek nemi podminkou tak uvidime;)
Odpovědět
Já ti nevím, ale mě přijde, že lidi poslední dobou vůbec neví, jak se obléci. Jdou do národního v džínách a kovbojských botách a myslí si, že jsou in? Já ti nevím, ale jsou určité akce, kam by se každý měl umět obléci. Pokud máte obřad v kostele a pak je akce v hotelu, brala bych oblek pro muže a kostým nebo šaty včetně punčocho pro ženu jako samozřejmost, ale bohužel. Možná bych kamarádce naznačila, že by bylo vhodný čas si oblek pořídit, alespoň si nebude muset kupovat nový na svou svatbu :-D pojala bych to vtipně, aby se neurazila. Opravdu to ne každému dojde. Řeším něco podobného, budeme mít obřad jen se svědky, netrvám na nějakém extra dress kódu ani sladění barev. Svědkům vše platíme, jídlo i hotel, vířivku i bazén. Svědkyně je dáma a bude nádherně oblečená. Ale se svědkem je trochu problém. Prý nemá oblek, ale prachy má. Já budu šťastná za tmavé džíny, slušné boty a košili a svetr, tak doufám, že alespoň tohle se mi splní.
Odpovědět
Holky, všem děkuji za názory. Potěšilo mě, že nejsem úplný cvok, a vesměs to vnímáte podobně. Jak tak o tom přemýšlím, tak to nechápu čím dál tím víc. Je tolik jiných příležitostí kdy si obléknout oblek - proto nechápu, jak chlap v jeho věku a postavení oblek nemá/neví, při jaké příležitosti si ho obléknout. Státnice, promoce, pohovor, obchodní schůzky s partnery ( je to jeho případ), pohřeb....svatba. Opravdu se to v dnešní době už nenosí?? Myslím, že jsem to vyřešila trochu fikaně. Společné kamarádce, která je také pozvaná, jsem o této situaci řekla ( vnímá to naprosto stejně jako já a byla taky překvapená, jak je to mohlo napadnout). Sama mi navrhla, že při vhodné příležitosti toto téma nadnese a když to naše kámoška uslyší i od někoho jiného, třeba nad tím trochu popřemýšlí. I když jsem to původně neměla v plánu, tak do svatebních instrukcí (kde, v kolik, popis cesty atd.) uvedu i poznámku o vhodném dress codu.... A pak to už bude na každém, jak naše přání dodrží. Jak jste psaly - třeba se pak sám bude cítit blbě...
Odpovědět
@svhe tak to je super :-) víš, ono bohužel ne každému to dojde... Bohužel, i já ze svého okolí znám spousta lidí,kteří nemají oblek a slušné šaty, i když to nechápu, prostě to tak někdy je.... Třeba moje mamka, žije na menším městě, její život se skládá jen z cesty do práce, na nákup a sezení doma. Nikam nechodí, max do kina a tam jí stačí kalhoty a triko.. Ne na všechny akce se hodí kalhoty a triko, ale to jim nevysvětlíš. Ale jednou se mi stal i opačný problém. Šli jsme s přítele ma svatbu kamarádky, jen na obřad se podívat, já měla černý kalhotový kostým, lodičky a pod sakem elegantní tričko. Přítel ladil v obleku a byli jsme pomalu nejlépe oblečení a to jsme byli jen kamarádi. Koukali na nás jako na exoty :-D
Odpovědět
@harley23 Tak přesně tohle se nám stalo taky, že jsme byli na cizí svatbě nejlépe oblečeni my dva s manželem. Bohužel jsme byli dokonce oblečení líp než nevěsta a ženich. Byla to malá svatba v kostele, okolo deseti, patnácti lidí, nevěsta měla už dvě děti a organizovali to tak trochu na poslední chvíli a proti vůli rodiny. Nevěsta měla nepadnoucí špinavé šaty, urousané vlasy a žádný makeup, ženich měl oblek, který mu byl tak o tři čísla větší, a ostatní hosté, to by tragédie největší. Přehlídka neskutečně bizardních modelů, od kraťasů se sandálama, ponožkama a ledvinkou, přes havajské košile a plážové šaty, až po zmačkaný oblek se skejťáckýma botama. :-D No, cítili jsme se oba dost trapně, že jsme je "zastínili", protože jsou to moc milí lidi. A to jsem měla přitom jen obyčejné světle modré krajkové koktejlky, a manžel světle šedý oblek.
Odpovědět
Určite hosťom oznám dopredu, aký dresscode očakávaš. Každý dospelý chlap by mal mať jeden slušný oblek, do ktorého investuje pár tisíc. Príležitostí je veľa - svadby, pohreby, krstiny, plesy, divadlo, pracovný pohovor... U nás tiež bolo pár neoblekových typov, hoci to vedeli pár mesiacov dopredu, dvaja z nich zháňali oblek až v ten víkend, ale dorazili slušne v obleku a boli z nich veľkí fešáci.
Odpovědět
Profilova fotka
ano riesili sme to... svagor si nakracal v rifliach do 4* hotela 8-( este sa nas predtym pytal ci nam to bude vadit, tak manzel zdoraznil ze samozrejme ze to bude vadit je to predsa spolocenska udalost atd atd.. samozrejne prisiel v rifliach... kazdy si aj tak vzdy urobi po svojom 8-(
Odpovědět
@stastnevdana Tak lépe než nevěsta jsem nikdy oblečená nebyla... my teda neplánujeme svatbu narychlo, ale vypustili jsme spoustu nepodstatných věcí :-D třeba oznámení, výslužky, předkrm, bílé šaty, oznámení rodičům... prostě tajné svatby jsou nej :-D Někdy je to mazec, co jsou lidi na sebe schopni obléknout.
Odpovědět
Do informačního dopisu jsem napsali dresscode. Přesto přišel jeden manželův kamarád v riflových kraťasích a kostkované košili s krátkým rukávem. No a moje babička ho prostě nepustila do kostela :-D
Odpovědět
@lalkaamichal Myslím, že tvoji babičku by na své svatbě potřebovala spousta nevěst. :-D
Odpovědět
@lalkaamichal tak tvojí babičku bych chtěla vidět :-D a taky by mě zajímalo, jak na to reagoval dotyčný, protože většinou jim to fakt nedojde, že je něco špatně
Odpovědět
Profilova fotka
My měli v instrukcích prosbu, aby dámy přišly v šatech a pánové v oblecích, plus jsme připojili prosbu, aby bílá a černá byly přenechány nevěstě a pánům a a dámy se oblékly do barev. Jeden manželů§v strýc se urazil, ale potom vyšlo najevo, že spíš nevěděl, co by na svatbě dělal, když opít se může i doma... Ostatní hosté přišli opravdu hezky oblečeni, s pár na můj vkus příliš ležerními výjimkami, ale košile a šaty měli všichni. Když se mi ženil bráška, manžel zjistil, že jeho jediný oblek, ve kterém chtěl jít, je mu malý. Nezaváhal, během jediného odpoledne jsme koupili jiný. Moc mě ten nečekaný výdaj nepotěšil, ale lepší než být za burana...
Odpovědět
Profilova fotka
@lalkaamichal se ji ale vubec nedivim. Ja bych ho teda poslala snad prevlect. V dnesni dobe pozoruju, ze hodne lidi se neumi oblect slavnostne nebo adekvatne situaci ci akci. Jak my ucitele pak muzeme chtit po deckach ve skole, aby byly slusne oblecene, kdyz ani rodice to neumi. :-/
Odpovědět
@iviiiii Ty jsi ucitelka? ;-) Ja jsem slysela, ze dnes chodi ucitelky strasne oblekane, ale samozrejme nevim, s ceskym skolstvim jsem se rozloucila uz pred mnoha lety. Za meho detstvi (prvni stupen ZS) chodily ucitelky oblekane docela hezky, samozrejmosti byla sukne a halenka, dnes to jsou, predpokladam, hlavne dziny...
Odpovědět
Profilova fotka
@zanett já teprve dostudovávám, ale vím z praxe a od mamky ředitelky. Navíc se v tomhle prostředí, díky mamce, pohybuji dost dlouho. Hele neřekla bych, že chodí strašně oblékané. Sem tam někdo má divný styl, ale to platí všeobecně na všechny lidi. A v běžný den nevidím na džínách nic špatného. Já vyšla z 1. stupně před 15 lety a už tehdy byly džíny normální součástí oblečení učitele, jako každého člověka. Ta doba, kdy učitelky nosily jen sukni s halenkou je podle mě dávno za námi ( za komunistů). Mamka je ve školství přes 20 let a rozhodně dřív nenašla jen sukni. Navíc džíny jsou super, že jsou variabilní. Navíc ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by si vzal do práce orvané džíny, to platí pro všechna povolání
Odpovědět
@harley23 jel se domů převléct :-) @iviiiii džíny nejsou v žádném provedení slušným oblečením, a rozhodně nejsou "normální součástí oblečení jako každého člověka". Já třeba nemám ani jedny, můj manžel taktéž ne. Moje maminka je učitelka, a džíny nosit nesmí žádný z učitelů, protože je to prostě volnočasový kus oděvu, vhodný tak maximálně k táboráku. Nechápu názory, že když si někdo vezmě neorvané džíny, a k tomu tričko, sako a kabelku, tak je slušně oblečen. Není. Spojení "slušné džíny" je prostě oxymoron. A to, že doba, kdy učitelky nosily sukni s halenkou je za námi, a patří do dob komunistů, to snad nemyslíte vážně :-) naopak si vážím každé ženy, která nosí sukni a halenku, protože je pak vidět, že se o sebe alespoň trochu stará.
Odpovědět
Profilova fotka
@lalkaamichal když nosily jenom sukni s halenkou
Odpovědět
Profilova fotka
Já teda s vámi nesouhlasím naprosto. Myslím si, že tohle je příklad slušné kombinace džínů a saka do normálního pracovního dne. A to, že někdo nemá fantazii a neumí kombinovat. To už by byla jiná diskuze.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?