Koho pozvat a nepozvat na svatbu?

Ahoj holky, mám takový delikátní problém s kterým si lamu hlavu už pár měsíců. Jde o to, že v létě budeme mít svatbu, malou. A pečlivě jsme vybírali koho pozvem a koho ne, máme tam však dva černé Petry. Jedná se o dlouholeté kamarady kterým jsme byli před dvěma lety také na svatbě a přítel navíc šel tenkrát tomu dotyčnému za svědka. Od té doby jsme se však dost odcizili a vídáme se tak 1, 2x do roka. Proto jsme je zvát ani nechtěli, nejevili vůbec zájem. Teď však se karta otočila a najednou jeví Až přehnaný zájem o naší svatbu a já nevím, jak je mám zdvořile odmítnout.? K tomu všemu je ta známá těhotná a má mít kolem naší svatby termín. Vím ale že je schopna tam Dorazit i s šestinedělňátkem a to já si na triko vzít nechci, už jen kvůli zdravotnímu stavu jich obou. Co teď s tím? 😔
Odpovědět
Dobrý den, myslím, že jste jim na svatbě dali odpovídající dar, který vyvážil vaše náklady na jídlo a pití. Slušně bych jim řekla, že máte malou svatbu, event. Je někam pozvala na popovidani, že jste se dlouho neviděli.
Odpovědět
@bloody Ono se to jednoduše řekne, než udělá, ale věta "Budeme rádi, když si uděláte půl hodinky čas a přijdete se podívat na obřad." by měla stačit. Tím je úplně neodpálkujete, ale současně jim dáte najevo, že na další veselí už s nimi nepočítáte.
Odpovědět
no, já mám podobnou situaci, ale svatbu neděláme malou, ale klasickou (cca 60 hostů) a taky tam mám kamaráda, kterému jsme my na svatbě byli a i přestože se aktuálně nevídáme, je pro mě samozřejmost ho pozvat a beru to jako automatiku. navíc ho tam ráda uvidím a nic proti němu nemám a on a jeho manželka a roční dcera už pro mě v tom počtu neudělají žádnej rozdíl. kdybych dělala malou svatbu, zvala bych asi jen rodiče a sourozence a pak by to bylo jasný.
Odpovědět
Profilova fotka
@bloody máme takových na svatbě spoustu :-) ALE celkem máme 70lidí a hodně je z toho rodina, kterou vidíme taky jen 1-2x do roka, ale naši k nim mají hezký vztah a na mě byli taky vždycky moc fajn a i když jsem se viděli tak málo, tak pokaždé co jsem se viděli se o mě (nás) zajímali. Další část jsou přátelé abych řekla pravdu tak se pravidelně nevídám asi úplně s nikým. S některýma se vidím třeba jednou za pul roku a to bydlíme od sebe 5km, prostě není čas (práce, rodina, koníčky....), ale vím, že tady pro mě vždycky jsou a nedokážu si představit je na svatbě nemít.
Odpovědět
Profilova fotka
a proc podle vas jevi najednou takovy zajem? a predtim ne? Jinak obcas byva na svatbach dvoji pozvani jakoze na obrad se posila a ke stolu se k tomu bud priklada a nebo ne. Tak kdyz tam bude jasne, ze jde o pozvanku NA OBRAD?
Odpovědět
Ono jde o to, že to máme vše na jednom místě. Nejde vzít někoho jen na obřad. Pak tam bude stát a koukat jak se všichni chystají ke stolu a oni jediní ne, proto to tak řeším.
Odpovědět
@bloody my máme taky vše na jednom místě a třeba kolegyně z práce mi jdou jen na obřad. prostě se mrknou a pak se seberou a pojedou domů. já jsem jim to vysvětlila, jaká je situace a naprosto to pochopily a řekly, že se rády přijdou mrknout jen na obřad. pak mám pro ně vymyšlené, že až budu mít fotky a video pozvu je na posezení a koukání k nám domů. nicméně to je vedlejší. není nic divného na tom, když někdo přijde jen na obřad. pokud dostane jen oznámení a k tomu nic, jde jen na obřad.
Odpovědět
Taky řeším tento problém. Máme svatbu cca 50 lidí, převážně jde o kamarády. Váhám nad jednou kamarádkou, které jsem byla na svatbě před 3 lety, od té doby jsme celkem ztratily kontakt i kvůli velké vzdálenosti. Další problém je, že na svatbě nechci některé členy rodiny. Jedná se např. o mamčiného bratra, kterého opravdu nemám ráda, docela dost pije a bojím se, že by tam nakonec ještě udělal ostudu. Navíc jsem ho několik let neviděla, nejsme v kontaktu, ale mamka to nedokáže to pochopit. Já jsem ale opravdu přesvědčená o tom, že ho na svatbě nechci. Jak řešit tento problém?
Odpovědět
@nikiv je to vaše svatba a né svatba vašich rodičů. někdy se prostě představy dětí a rodičů nepotkají, tak to v životě chodí....pokusila bych se mamce důvody vysvětlit - ona se s ním pravidelně setkává? nebo ho taky několik let neviděla a má jen pocit, že na svatbu se MUSÍ pozvat, protože je rodina?
Odpovědět
@abandonednika já jsem se jí to snažila vysvětlit, řekla jsem své důvody a že nejsme v kontaktu, že ani nemám pocit, že by se o mě nějak zajímal a ona argumentovala tím, že s ním v kontaktu je a že se pravidelně setkávají. A to, že je to moje svatba, jsem taky několikrát zmínila, na což padl další argument typu: já to ale platím. Co se financí týče, nemáme to úplně domluvené, počítáme s tím, že nějaký příspěvek dostaneme, ale nevíme v jaké výši a raději se připravujeme i na variantu, že velkou část budeme platit sami. Taky jsem mamce řekla, že nebudu někoho zvát jen proto, že je to rodina, že tam chci mít lidi ,kteří se o mě zajímají, vědí o mých radostech a starostech a aktivně zasahují do mého života (především kamarádi). Takhle diskuze prozatím naštěstí byla odložena, ale čekám, kdy se to zase vytáhne.
Odpovědět
Profilova fotka
@nikiv Tak jestli argumentuje tím, že bude zvát hosty, jaké chce ona, protože to platí, tak jí na to sdělte, že s ničím takovým nepočítáte a budete si to platit sami. Kdyby se jí to nepozdávalo, že vám přispět chtějí, tak řekněte, že mohou formou svatebního daru, ale svatbu jako takovou si zaplatíte. A je to.
Odpovědět
Já mám za to, že když mně nikdo na svatbu nepozve pozvánkou nebo mi neřekne, jste zváni na naší svatbu včetně oběda, tak tam nemám co dělat. Tady se ukazuje, že dodržovat nějaký kodex nebo etiketu se vyplatí. Nejde si dělat co "my chceme" , jak to tady často zazní.
Odpovědět
Článek se načítá
bože mám dejavú :D neni to tak davno co jsme resili to same...ze proc nepozveme bratra od zenichoveho taty s rodinou? proc? no protoze se nevidame vubec, nenapisou si zpravu za cely rok a ja na svy svatbe chci lidi ktere mam rada a vidam se s nema. Ja osobne jsem tohoto bratra videla jen jednou za cely nas vztah s pritelem. Sam uznal ze ho tam take nechce, jeho by taky na bratrankovu svatbu nepozvali..takze tatínek zenicha a babicka byli chvili nastvani a trucovali ale bylo jim to k nicemu, je to NAŠE svatba a pozveme koho chceme my. @nikiv
Odpovědět
já nevím, ale my tohle prostě vůbec neřešíme. prostě zveme, koho chceme a je nám to úplně jedno, jak ty lidi, co nepozveme budou reagovat. stejně se to nedozvíme, jelikož s nimi nejsme v kontaktu. nezvu taťkovýho bratra s rodinou, jelikož se nestýkáme, taťka měl kecy, ale srovnal se s tím, babička taky měla kecy (jejich máma), ale srovnala se s tím. taky z mamčiných sester zvu jen jednu s rodinou, ptž s tou druhou se nevídáme. nastávající ze 3 sourozenců své mámy zve taky jen jednu sestru s rodinou, jelikož prostě ostatní nevídáme a nezve bratra svého táty, jelikož s tím se taky vidíme minimálně. prostě mi to přijde přirozené. přece nebudu zvát někoho, kdo je pro mě jak "cizí" člověk jen, ptž je to rodina.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?