Zvaní hostů na svatbu. Koho pozvat a koho ne?

Profilova fotka
Ahoj, chtěla jsem se zeptat (zatím ještě nemáme termín, ale už přemýšlíme o hostech :D) jak to děláte, když chcete pozvat jednu sestřenici, které se znají a druhou nechcete. Jak obcházíte takové to já jdu za družičku? Teda je vůbec potřeba mít 2 drůžičky? Nebo je potřeba mít vůbec nějakou? :D Chtěla bych malou svatbu pak rozšířit na večerní grilovaní, ale na to večerní grilovaní chci pozvat táty sestru s manželem, jenže nechci pozvat ani mámy sestru s manželem a ani mámy bratra s manželkou (u kterého jsem před rokem na svatbě byla) Takže mi všichni tvrdí, že je to vrchol neslušnosti pozvat z jedné strany a z druhé ne.. Co si o tom myslíte vy???
Odpovědět
Družičky mít můžeš i nemusíš. To je na tobě, není to povinnost
Odpovědět
Profilova fotka
myslím že to neslušnost není:) přece nebudeš zvát třeb lidi, které buďto nemáš ráda, nebo se bojíš, že by z tvé svatby udělali nějákou estrádu nebo tak:) jako určitě to někomu přijde zvláštní, ale je to tvůj den, ty se máš cítit skvěle:) my taky nezveme rodiče mého přítele, protože s nimi nemám dobré vztahy..
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nepozval rodiče přítele to už je fakt silné kafčo a to jsem si myslela jaká já nejsem zmije jedovatá. :) :D Né nemám ráda, to vyloženě né ani to nejsou žádný komedianti co by dělali bordel nebo tak, ale nevím no...
Odpovědět
Ať si všichni tvrdí nebo myslí co chtějí. Je to tvoje svatba a ty si můžeš pozvat koho chceš a stejně tak nepozvat koho nechceš. Moje nej kamarádka se vdává za měsíc a pozvala jen svoji sestru bez jejího přítele, s kterým je velmi krátce a ještě se tak moc neznají, viděli se jen jednou. Taky si vyslechla, ale holt je to věc snoubenců a to musí každý chápat. A já osobně byla loni na svatbě bratranci, tu svatbu teda organizoali spíš jeho rodiče, tak nás pozvali všechny, ale já ho na svou svatbu nezvu a neslušná si nepřipadám. To přece není že když ty pozveš mě tak já pozvu tebe. Každý si musí nastavit svá pravidla a ne to brat tak jak naši rodičové před třiceti lety. Takže hodně štěstí! :-)
Odpovědět
@jajinka.princezna Věř tomu, že i s rodiči (ačkoliv jsou ti nejbližší co můžeš mít) nejsou vždy vztahy ideální, občas jsou až šílené. V takovém případě není ani toto ostuda nepozvat je na svatbu. Je to smutné, ale na svatbu se zvou přece jen lidí, které znáš, máš ráda, stýkáš se s nimi.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka.princezna Je to silné kafčo, ale to je na dlouhé povídání.je to přání přítele:).jestli k těm lidem nemáš nějáký moc blízký vztah, tak proč je zvát:) každý dnes dokáže pochopit, že máte třeba omezené finance atd...
Odpovědět
Profilova fotka
No moje mamča by třeba ještě povolila, ale babička ta by asi byla naštvaná a nechci pak koukat na ty otrávený ksichty stejně si vyslechnu až se bude vdávat moje sestřenka jakou měla lepší svatbu.. :D takže ono je to fuk.. :D :D
Odpovědět
Tak já jsem v tomto asi konzervativní, ale pokud to nejsou lidé, kteří dělají ostudu, nebo s nimi nemáte vysloveně špatné vztahy, navíc když si jim sama na svatbě před nedávnem byla, tak bych je asi pozvala. Jaký máš vlastně důvod je nepozvat? --Na večerní party se pár lidí navíc ztratí, tak nač si dělat problémy v rodoně. Jiná situace by byla, kdyby tam byly špatné vztahy.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka.princezna No babičky si myslí, že ví všechno nejlépe:D do její svatby jí taky nikdo nekecal, tak si svůj den udělej jak chceš. Když se od přítele rodiče dozvěděli, že mně přítel požádal o ruku, kyselý výraz tam taky byl. Asi proto že jejich dcera se asi v životě nevdá..lidi ať si říkají co chtějí:)
Odpovědět
Profilova fotka
JO asi jo prostě si teď napíšu seznam hostů večer to prokonzultujeme s přítelem a hotovo. A nebudu nic řešit.. :D Ať je bába ráda že jde ona :D No tak u nás to je zase tak jako ,, Pavlínka.. (sestřenka) ta je chudinka lítá po brigádách do toho školu a ty se jen válíš ve škole a všechno ti hází do klína přítel a podobně takže nic moc.. Teda říkala to šetrněji, ale tfuj tím mě vždycky dopálí já tam přijdu a ona mluví pořád o ní.. :D taky tam jdu jednou za rok. Není ti to trošku líto, že se nemáte rádi? Třeba tím, že je pozveš nějak jako stmelíte vztahy a bude to lepší.. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka.princezna myslím že nejlepší řešení:) Jinak, mně to mrzí spíše kvůli příteli, že se nemáme rádi. Nevím, jak by mi bylo, kdyby on nesnášel moji mamku. Všechno to začalo kvůli přítelově sestře, která se opřela do mojí mamky ( v 15 mi umřel taťka a mamča je pořád sama) že j e jak stará pana když je pořád sama..což jsem teda už fakt nevydržela a do očí jsem jí řekla jaká je to prolhaná kráva atd ( vymyslela si těhotenství a furt potřebuje být strašně důležitá). A pak mně od přítele rodiče naprosto seřvali jak malého fakana, jak jsem si jejich dcerušce dovolila něco říct, že se mám zamyslet nad tím, co jsem řekla :-S docela vtipné. Pro přítelovy rodiče existuje jenom jeho sestra a pak ještě starší sestra, která už má dítě...
Odpovědět
@jajinka.princezna Na svatbě bys obecně měla mít jen ty lidi, které tam chceš mít a ne zvát lidi podle toho, jak se to hodí babičkám. Pokud tě ale někdo na svoji svatbu pozval a ty jí to nechceš "oplatit" a pozvat ji také, tak musíš mít důvod, kterým tohle rozhodnutí obhájíš před rodinou. Určitě jim to bude připadat divné, některé to bude mrzet, tak by bylo vhodné mít pádné vysvětlení, proč je nezveš :-) je to boj. Přeju hodně štěstí.
Odpovědět
Článek se načítá
@jajinka.princezna druzicky zadny mit nemusis, ja napr. mit nebudu. a rodinne vztahy taky mame silene, ale bohuzel jsem podlehla tlaku a pozvala i ty, se kterymi se vidam jednou do roka ci mene.. "ze slusnosti". ale napr. tetu, kterou jsem nevidela nekolil (mozna snad i 10) let s jeji dcerou jsem nezvala.. a babicka taky preferuje jine vnucky prede mnou, kdyz jsme ji zjara zvali na zari tak rekla "co ja vim co bude, nevim, jestli prijdu.." a je v duchodu a nema co na praci. kdyby se vdavala jina vnucka, tak to si moc dobre dokazu predstavit, jak by reagovala tam, a este by pomahala planovat. ale to je jina diskuze :-)
Odpovědět
Profilova fotka
medvidek6- No tak to věřím, že je to nepříjemný nevím co bych v takový sitauci dělala, ale taky už bych tam asi nepáchla a na vnouče by mohli koukat přes mříže protože bych jim ho nepůjčila ani za zlatý prase.. No řeknu, že dělám malou svatbu tak nemůžu pozvat všechny.. snad to vyjde.. :) :D Ale přítelovo sestřenku zvem i s manželem, ale jeho rodina je super úžasná a nikdo neposlouchá jak druhý dítě je chudák a vám vše padá do klína..
Odpovědět
Profilova fotka
A jéje, tohle jsme taky řešili. Vztahy v rodině jsou někdy hodně složitý. Nakonec jsme se rozhodli pozvat všechny (naštěstí nemáme nějak obr rodiny ;-) ), protože kdybychom to neudělali, tak by zbytek rodiny asi dělal rozbroje a svatbu bychom si zkazili dřív, než by začala. Záleží, jak se na to dívají snoubenci, pokud si z řečí v rodině nedělají těžkou hlavu, pak je to asi v pohodě. Jinak my doufáme, že se ty negativní energie z obou stran nějakým způsobem vzájemně vyruší (nebo tak něco :-) ), možná se ti "zlobivější" členové rodiny nechají nakazit dobrou atmosférou... Hlavně, aby to nefungovalo naopak :-D
Odpovědět
@breaca :-) my budeme mit u stolu urcite.. rekneme... "vybusne zony" kde hrozi treni :-)
Odpovědět
Taky jsem si ze začátku s přítelem říkala, uděláme malou svatbu, ať nemusíme moc utrácet, stojí to hodně. Nakonec mi došlo, že bysme si klidně mohli dovolit i svatbu o 50ti lidech, přesto nás bude jen 25. Peníze máme, oba vyděláváme, problém je, že 50 lidí ani neznáme, pocházíme z malých rodin a hlavně peníze se dají využít jinak-bydlení, dovolená, různé jiné zážitky. Pozvat na hostinu 50 lidí a dělat tržu restauraci mi příjde jako vyhožené peníze... Takže to jen k financím ohledně svatby.
Odpovědět
Samozřejmě, že nikdo nezve hosty kvůli svatebním darům, ale ty ke svatbám prostě patří. Takže málo lidí -málo darů. Více lidí-více darů. V konečných číslech vyjde vlastně svatba malá a velká téměř nastejno./ pokud bývají darem hlavně peníze/ Oni ti hosté si vlastně tu svatbu tím svatebním darem řečeno v uvozovkách platí, takže je na finance téměř jedno, zda je malá nebo velká svatba. Nás svatba stála cca 80000 a na svatebních darech jsme vybrali cca 50000. při 80 lidech. Kdyby jsme měli menší svatbu , stála by méně, ale méně by se dostalo na svatebních darech. zdůrazním ještě jednou, že kvůli darům jsme je nezvali, jen popisuji jak to je.
Odpovědět
@jajinka.princezna Ahoj, no ze společenského hlediska to trochu neslušnost je, ale zase proč zvát hromadu lidí, které tam nechceš, nemáš ráda a podobně... Ale musíš si uvědomit, že rodina to možná nebude chápat dobře... Určitě mamku by to taky mohlo mrzet, babičky budou rýpat... Takže už pak stojí za zvážení jestli pár lidí večer navíc nebo rok rodinných hádek, což může být ten nejkrizovější scénář. Zase pokud si pak sednete s tvými rodiči a prodiskutuje to, dáte nějaké důvody, tak pokud jsou rozumní a navšem se spolu domluvíte, tak nebude problém...
Odpovědět
No tak to plně chápu.My máme taky problémy s rodiči od přítele,hlavně tedy s otčímem,je to neskutečný ignorant a sobec.Naštěstí sám prohlásil,že na svatbu nepůjde,takže jsem za to i ráda.Ale taky jsem slyšela hlavně od přítelovi matky pořád to bude ostuda,jaká ostuda,jedině to bude ostuda jeho otčíma. U nás jsou ty rodiny celkově malé a navíc ještě i ty vztahy docela pokřivené.A aby nebylo v rodině zle zvu i několik lidí ,které zrovna nemám v oblibě a budu muset doufat,že když se hosté připijou,že to tam nebouchne :-) Někteří jsou totiž znační rypálci a prolhanci :-( Občas si i vyčítám,že jsem nedodržela původní plán svatby rodiče,sourozenci a pak malá oslava s kamarády,ale už to dobojuji a budu věřit,že si to i užijeme...přeji pevné nervy a statečnost...jak vidíš nejsi v tom sama...drž se
Odpovědět
Profilova fotka
Spíš než přípravy na svatbu mi to přijde přilévání oleje do ohně! Toho urazím toho naštvu.. Ach jo.. Přítel ten mi zase řekne nějakej vtip jakože vlítnem na radnici jen se svědkama a bude klid..
Odpovědět
U nás to taky začínalo nabírat obrátky typu: když pozveme jednoho bratrance, tak musíme přece pozvat i druhého, i když je to pako. Tak to prrr, oznámení budu posílat všem, ale jen vybraní budou JMENOVITĚ pozváni na hostinu. Takže mila Verčo a Martine, zveme vás oba... Navíc se chceme vystříhat i toho, aby si páry - především kamarádi, brali s sebou početnou drobotinu. Nic nemám proti dětem, ale když pozvu kamaráda a sotva znám jeho přítelkyni (tu zvem samozřejmě taky), tak na její dítě už nejsem tím tuplem zvědavá. 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
No a jak jí to řekneš? Dítě si nech kde chceš na svatbě ho nechci? Takhle znám 2 holky sestřenky nejlepší kamarádky pozvala celou rodinu takže tetu, strýce, tu sestřenici jejího bratra staršího a jejího bratra 12 letého ne.. A to mi přišlo trošku mimo pozvat celou rodinu a říct že jeden ne.. Kam ho jako měli dát?
Odpovědět
@jajinka.princezna jo, přesně tak jí to řekne :-) Protože to děcko není ani toho kamaráda, navíc je to jenom kamarád, to je něco jiného, než kdyby bylo z rodiny jak v případě toho 12-tiletého bratrance, co uvádíš ty.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka.princezna No, já nevím, ale já třeba na oslavu tetičky ani strýčky s drahými polovičkami zvát nebudu... Pokud dorazí na obřad, klidně, ale to je všechno... Prostě pozveme jen lidi, se kterými máme dobrý vztah... A myslím, že když někomu pozvánku pošlu, tak ji pošlu jen jemu a komu ji nepošlu, nemá na hostině (nebo grilování) co dělat... Myslím, že je to váš den a chcete ho strávit s lidmi, které máte rádi a ke kterým máte blízko... Takže jestli se to někomu nebude líbit, důvody máte dostatečné... Družičky vůbec mít nemusíš...
Odpovědět
@jajinka.princezna No jak píšu, pozvánky na hostinu budou jmenovité a když tam navíc bude, že je OBA zvu na svatební hostinu, tak jim snad dojde, že nezvu všechny TŘI. Není to rodina, takže jejich příbuzenstvo na svatbě nebude, čili si myslím, že zařídit si hlídání dítěte na dva dny fakt není problém. ;-)
Odpovědět
@jajj :-) to tu uz nekde bylo probirano, jestli deti na svatbe a jak jim to rict, ze deti nezves :-) ja to rekla ze zvu "tebe a manzela" a ze to rikam s predstihem, aby si mohli zajistit hlidani deti.
Odpovědět
@bolekat jasně, já jen odpovídala jajinka.princezně ;-)
Odpovědět
@jajj me to pripomnelo tu diskuzi, kterou nakonec stejne zrusili :-) abys neslapla do vosiho hnizda, tady jsou nektere slecny dost haklive na toto tema ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ze své vlastní zkušenosti - pozvi toho koho chceš na své svatbě mít - slušnost neslušnost. Jsou to vaše vzpomínky a váš den. My jsme to tak udělali, opravdu jsme nepotřebovali na své svatbě mít strýčky a tetičky, které vidíme jednou za uherský rok..... pozvali jsme rodinu a kamarády se kterými se vídáme a které máme rádi a se kterými jsme tento okamžik chtěli sdílet. Den před svatbou jsme slavili s nejbližší rodinou, kterou jsme navzájem seznámili, na hostině pak přibyli kamarádi, většina po hostině odjela (cca 17 hod) a přijeli kamarádi na večerní raut a oslavu. Všichni byli spokojení, nikdo se ani slovem nezmínil, že by mu to takhle vadilo...... ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?