Profesionál nebo kamarád?

Profilova fotka
Ahoj, svatbu máme za dlouho, ale trápí nás otázka fotografa. Ti profesionální jsou většinou daleko, my bydlíme ve Svitavách. Máme kamaráda, který fotí velice pěkně, ale nevím, jestli se může rovnat s profesionálními fotografi. A svatba je jednou za život. Tak se chci zeptat: znáte nějakého profesionála v bezprostřední blízkosti Svitav či přímo ze Svitav? Nebo lepší Když Vám svatbu nafotí kamarád? Děkuji za Vaše odpovědi.
Odpovědět
Ja v téhle případech hlasuju za profesionála. Prohlédněte si jeho práci, domluvit a si přesně podmínky co a jak, bude mezi vámi čisty stůl. Kamarád je podle me v tomhle zbytecny risk. On se bude chtít i bavit, protože je tam přece jako kamarád, vy budete mít pocit, zdi musíte být vděční, zš vám to nafotil zdarma/ levně a pokud se něco nepodaří, něco nevyfoti nebo se vám to nebude líbit, ještě ve výsledku může jít kamarádství do háje.
Odpovědět
Profilova fotka
Kamarádi kteří hezky fotí jsou sice tou nejlevnější variantou, ale když příjde za znalost prostředí, schopnost stát na správném místě ve správný čas a následně poté si Vás dva i napózovat a pracovat s vámi tak, aby fotky byly co nejhezčí, je práce profesionála daleko před prací amatéra.:)
Odpovědět
Profilova fotka
Za stranu profesionálů budu pochopitelně doporučovat jedině profesionála, a to hlavně z důvodu, že nejde jen o vybavení a technickou kvalitu fotek, ale hlavně o dlouholeté zkušenosti se svatbami, organizační a komunikační schopnosti a schopnost vypořádat se s každou nečekanou situací. Kamarád se zrcadlovkou může udělat v rámci možností pěkné fotky, které přestože se profesionálním nevyrovnají, jako památka poslouží. Musí mu však všechno vycházet podle plánu a nenastat žádný zádrhel, protože během celého svatebního jsou desítky a desítky situací, kdy se může něco pokazit, a profesionál je na každou z nich připraven. A ne všechny se mohou odrazit jen v kvalitě fotek, může lehko nastat situace, kdy někdo z hostů Vašemu fotografovi vyrazí foťák z ruky nebo ho polije pitím a pokud v tu chvíli nemá fotograf záložní foťák, už žádné další fotky nepořídí a s trochou smůly může přijít i o ty doposud pořízené. Proto pokud je na svatbu omezený rozpočet a na fotkách Vám záleží, je lepší ušetřit na jiných věcech, které nebudou mít za 10 let od svatby takovou hodnotu a nikdo si na ně nevzpomene. Fotky a prstýnky budou časem jediná věc, která Vám ze svatby zůstane. :-) Také není potřeba se omezovat pouze na Svitavy. Většina z nás Vám potvrdí, že běžně za svatbami dojíždí i stovky kilometrů. A do Svitav to je poměrně kousek z Brna i Hradecka/Pardubicka, kde sídlí plno skvělých fotografů, kterým nebude dělat problém za Vámi ten kousek přijet. Přeji hodně štěstí s výběrem i s celým svatebním dnem! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Krásný den Libuše, na našem blogu najdete článek o tom, proč zvolit profesionála (nemůžu sem dát odkaz). To, že je svatba jednou za život, je nejsilnější argument. Osobně se budu ženit příští rok a nikdy bych nešetřil. Fotky jsou jedna z mála věcí, která vám po svatbě zůstane. Vzdálenost také není překážkou, například my za vámi přijedeme v rámci ceny focení po celé republice. :) Monika & Tomáš
Odpovědět
Profilova fotka
Volila bych určitě profesionála. Kamarádka by si svatbu neužila, musela by být pořád ve střehu, fotit. Vám by třeba bylo nevhodné jí pořád říkat, ať nafotí tohle, tamto... Neměla byste fotky podle představ. Focení svatby je docela náročné, není to jen udělání pár fotek. Většina fotografů jezdí po celé České republice. Určitě najdete toho vysněného a kamarádka Vám může nafotit pár momentek, ale hlavní focení nechte na profíkovi. Nehledala bych fotografa z okolí, hledala bych fotografa podle tvorby, která zaujme. Taky máme focení například na Pálavě a jsem z Prahy. :-) Přeji krásný svatební den Lenka
Odpovědět
Já jsem třeba a jezdím fotit svatby i do Turecka, Prahy nebo k Ostravě ...:)). Svitavy mi tak daleko nepřijdou :) Svatbu jsem kamarádce už taky fotila, ale opravdu jsem si to moc neužila :) Přeji hodně zdaru! Káťa
Odpovědět
Já profesionál nejsem, ale doporučím jedině profesionála. Známí, asi hlavně aby ušetřili, měli kamarády i když se zkušenostmi a dopadlo to všechno hrozné. Ze svatebního videa je nevěsta velice zklamaná, žádný okamžik na videu nezačíná a nekončí, vše bylo točeno od prostred daných okamžiků. Takže tragédie. Fotky si je naštěstí ženich jako grafik schopen upravit do adekvatni podoby sám. DJe měli také otřesné, nějaký jejich mladý kamarád, vůbec nedokázal reagovat na atmosféru lidí na parketu, neustále hrál rychlé písničky, až se to nedokázalo vydržet. Dort dělaly kamarádky druzicky, chuťově špatný sice nebyl, ale byl celý teplem rozteklý a ne moc vzhledově pěkný. Tolik asi k tomu, když práci dělají kamarádi...Mě třeba dovezou svatební dort do Krnova až z Bohumína, DJ přijede z Ostravy. Fotograf je naštěstí Krnovak, ale zas podle měn je lepší připlatit jim k tomu dopravu, než mít nepovedený zážitek.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ona zásadní otázka je, co ten kamarád fotí a jak to fotí. Jestli má zkušenosti s reportáží i portrétem, umí na fotkách postprodukci jaká se vám líbí, máte jeho fotky rádi a myslíte si že by ho to skutečně bavilo a nebyla by to pro něj jen zdvořilostní nutnost, tak to možná nemusí být špatná varianta... někdy třeba lepší než levnej profík. Pokud je to někdo kdo si fotí rodinku a krajinky, na svatbu bych to neriskoval. Zkrátka a dobře, je to o fotkách, ne o titulech, na jednu i na druhou stranu :)
Odpovědět
Profilova fotka
v první chvíli jsem chtěl napsat profesionál, ale tak trochu to ve mně hrká, když to tady vidím všude. a vlastně nejvíc mi z duše mluví Vítězslav Malina, takže za mě: "malinaphoto Tak ona zásadní otázka je, co ten kamarád fotí a jak to fotí. Jestli má zkušenosti s reportáží i portrétem, umí na fotkách postprodukci jaká se vám líbí, máte jeho fotky rádi a myslíte si že by ho to skutečně bavilo a nebyla by to pro něj jen zdvořilostní nutnost, tak to možná nemusí být špatná varianta... někdy třeba lepší než levnej profík. Pokud je to někdo kdo si fotí rodinku a krajinky, na svatbu bych to neriskoval. Zkrátka a dobře, je to o fotkách, ne o titulech, na jednu i na druhou stranu .."
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem z Brna, do Svitav je to jako co by kamenem dohodil, tím směrem jezdím skoro každý víkend. Ale pokud je hlavní faktor cena, případně mám i šikovného kolegu přímo od Svitav, stačí napsat :)
Odpovědět
Profilova fotka
Co přesně Váš kamarád fotí? Pokud fotí pěkně svatby a reportáže, tak bych se toho vůbec nebál. Pokud, ale fotí portréty, makro, přírodu, tak nemusí být tolik pohotový jako svatební fotograf. Kdokoliv co nefotí svatby nemá návyky a nezná zvyklosti, tudíž hůře očekává a zachytává okamžiky, které mají přijít. Píšete, že je svatba jednou za život. V tom případě by měla být jistota služeb profesionálního fotografa. Když bude fotit kamarád, tak ze svatby nebude nic mít. Zvažte jak moc blízký kamarád je a jestli ho tam chcete mít raději jako hosta co si svatbu užije společně s Vámi. Nedělil bych fotografy/kamarády na amatéry/profesionály. Spíš bych koukal co daný člověk fotografuje a jaké má portfolio. Rozhodnutí je na Vás.
Odpovědět
Ahoj, měla jsem na své svatbě profesionální fotografku a zároveň jsem umožnila tetě, která je nadšenou fotoamatérkou, aby fotila také. Fotky od tety jsme měli logicky k dispozici dřív a musím říct, že v tu chvíli jsem propadla depresi, že jsem byla ošklivá nevěsta. Teta ale prostě jen nedokázala zmáčknout spoušť v tu pravou milisekundu a zabrat obličeje z toho správného úhlu. Naštěstí profesionální fotky dopadly dobře a máme ze svatby spoustu krásných záběrů. Pokud ti na fotkách záleží a kamarád není fakt machr, tak bych neriskovala 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?