Fotograf a jidlo

Ahoj vsichni. Potrebuji se zeptat, budeme mit fotografa i kameramana, jal se to dela s jidlem pro ne. Pocitaji se jako hosti tudiz musime zaplatit za jidlo za cely den? A jeste jeden dotaz, kdyz bude mit jeden z nich pomocnou ruku ( budou dva) to je jako pozveme oba dva na jidlo a k tomu budeme platit celou cenu videa nebo fotek? Nebo se to upravi na cene potom? Vubec nevim jak to mame udelat. Preci jen to jsou 3 lide navic. Dekuji vsem za odpoved.
Odpovědět
My teda zveme na oběd jak fotografku, tak dva řidiče, kteří budou odvážet hosty. Ani jsme neuvažovali, že by neměli jídlo. Je to slušnost, navíc si přece s sebou nebudou nosit svačinku na celý den ;) Nemluvě o tom, že mně by bylo hrozně trapně, kdyby všichni jedli a ti chudáci tam seděli o vodě. Myslím, že tři lidi se na svatbě ztratí.
Odpovědět
Vzdyt sem ani nerekla ze je nechci pozvat. Ptala sem se, jetli se pak domluvite na cene. Navic kdyz v tom jsou lidi extra, se kteryma sem nepocitala.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme fotografku do počtu porcí započítali předem, o smlouvání za cenu její práce jsme vůbec neuvažovali.
Odpovědět
Profilova fotka
jakoze vam maji dat slevu ze sluzby ve vysi ceny obeda? Ktery budou beztak jist na etapy a napul studeny, protoze u toho musi stihat fotit ci natacet hosty a pripadne nejaky ty zvyky a proslovy a podobne? Nevim jak mate v planu svatbu a naklady, ale pri cene cca 150,- za obed a cene bezne svatby kolem 50tis mi to prijde jako velmi zanedbatelna castka. Nejlepsi ale bude domluvit se primo s nimi. nebo je upozornit, ze si maji pribalit svacinu. i takove pribehy uz jsem slysela. Ja chapu, ze to vnimate jako sluzbu a jako platce mate dojem, ze jsou to stroje a pretrhnou se. Urcite si ale umite predstavit, ze nekdo klidne deset hodin stoji (beha, kleci, mluvi, udrzuje pozornost, nahani svatebcany do houfu) a docela rad by mel par minut oraz. i proto, ze tolik hodin 100% koncentrace zadny zivy tvor neda. Ale je to rozhodne na domluvu s vasim fotografem, kameramanem a ridici atd. Jine to je, jestli mate domluvene foceni jen obradu a pak uz ne. tam s obedem pocitat nemusite.
Odpovědět
Profilova fotka
My zveme na oběd všechny- fotografa, dva koordinátory, DJ. Podle mě je to základní slušnost a od počátku je potřeba s těmito lidmi počítat. Těch pár obědů navíc už nás nezruinuje v tom objemu. Navíc bych byla ráda, aby se na svatbě cítili právě jako obyčejní hosté a cítili se příjemně, což se pak odrazí i na výsledku jejich práce. Opravdu bych se styděla jídlo a pití jim nedát nebo po nich kvůli obědu chtít slevu z toho, na čem jsme se domluvili. Podle mě to plyne ze samotného významu slova pozvat :) Takže za mě určitě oběd a pití zaplatit. Pokud máte nějaké drahé jídlo, ještě pro ně můžete objednat nějakou levnější variantu, ale že bych jim měla odečíst cenu obědu od ceny za práci, to by mě v životě nenapadlo.
Odpovědět
@zuzana_mazurova_foto kdyby se jednalo o 150 nebo 300 KC tak ro neresim! Tady jde o vyssi castku... ale na toto jsem se neptala, asi tady neumi nikdo cist ;)
Odpovědět
@eliss225 já to nemyslela nijak zle ;) cenu za služby máme pevně danou a jak jsem psala, tak pozvání bereme jako slušnost, takže jsme o snížení ceny za službu neuvažovali ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@eliss225 Nás taky nakonec vyšel jeden host na 700 sakumprásk, a i tak jsme to neřešili, a to jsme na svatbu neměli moc peněz. Můžete-li si dovolit dražší svatbu na stylovém místě, pak nechápu, proč jsou pro vás ty tři tisícovky tak důležité.
Odpovědět
Profilova fotka
Asi také neumím číst, ale odpověď fotografky v diskusi mi připadá naprosto jasná. Ne, není zvykem, aby si fotografové na svatbě platili jídlo sami. Jsou i takové páry, kteří nechají fotografy o hladu, ale zvykem je, že dostanou najíst stejně jako ostatní hosté. Předpokládám, že žádná restaurace vám pro ně nedá jídlo zdarma, takže ano, počítají se jako normální hosté. Když vám fotograf v rámci ceny poskytne druhého fotografa, je to pro vás velký bonus navíc, protože budete mít všechny důležité záběry pojištěné, navíc často ze dvou úhlů. A ne, není zvykem, aby se v tom případě fotografové dělili o jeden oběd, bývá zvykem zaplatit jídlo každému vlastní. A ano, pokud budete mít fotografa na celý den, je slušnost poskytnout mu jídlo po celý den. A ano, pokud jídlo na celý den pro jednoho hosta stojí dva tisíce, je to 6 000 navíc. Každá sranda něco stojí, u svatby to platí dvojnásob :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Počítají se jako hosté. Ano, pozvete je všechny na jídlo a k tomu budete platit plné ceny za fotky a video. Na ceně se potom nic neupraví. Já měla na svatbě 8 lidí takto "navíc", jídlo o s pitím na osobu bylo rozhodně přes 1000Kč a opravdu by mne ani nenapadlo jim něco odečítat z ceny... Co mě zaráží, že vůbec tyhle otázky mohou vzniknout. A co mě úplně fascinuje, že když se tazatelka nedočká vysněné odpovědi, začne kolem sebe kopat, jakože vždyť to jsem neřekla, na to jsem se neptala. Ve všech příspěvcích vidím odpověď na otázku, v některých případech i s velmi smysluplným odůvodněním.
Odpovědět
@eliss225 Nic nemusíte, ale měli byste. Bude se vám líbit, když si fotograf udělá pauzu a vyndá z kapsy chleba se salámem? Jak se budete cítit? Jde přece o pár korun a jakápak sleva z focení? I fotografové mají potřebu jíst a pít ;-)
Odpovědět
Takových témat je tu víc, stačí pohledat. Většina nevěst tady dolaďuje svatby do posledního detailu, kupují nelogické zbytečnosti a předražené dekorace, a pak chtějí slevu po fotografovi, že si dovolil něco sníst během celodenního hopsání kolem vás. Reálně toho ani tolik nesní, protože je stále v pohybu. Opravdu půl dne nestráví ládováním se na rautu. Chceš mu počítat vypité skleničky a počet řízků, aby ta sleva byla reálná z toho, co skutečně projí? Takže ano, fotografové se počítají jako hosté, platí se za ně a ano, za fotky budete platit normální předem stanovenou cenu.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Cena je jasně daná. Oběd jim dávat nemusíte, jen to bude vypadat celkem blbě, když se budou všichni cpát a lidé zajišťující vám nějaké služby budou někde v koutě cpát se rohlíkem :)
Odpovědět
Profilova fotka
Je to o slušnosti. Aby fotograf mohl odvést maximum musí být empatický a velmi aktivní a k tomu potřeba vzájemná důvěra a občas i jídlo :) Jestli si toho strana která jej najímá neuvědomuje je to smutné. I když jsme profíci a lecos zvládneme, nejsme perpetum mobile. Ještě se mi na svatbě ani jednou nestalo, že bych dojedl oběd najednou. Vždy odbíhám fotit... Vždy jsme byl pozván. Věřte, že když si fotografa budete předcházet, tak se tím spíš rozdá :)
Odpovědět
Profilova fotka
@eliss225 Já tě chápu jak to myslíš..na našem svatebním místě to má restaurace udělané tak že chce 1600 za hosta a šmitec. je vtom jídlo, raut, neomezené víno a pivo včetně nealka, pronájem, výzdoba a pokud tam takto připočítáte tři lidi(fotograf, DJ,.) ta cena už je o dost vyšší, nejedná se jen o 3 stovky/os za oběd jak tu výše někdo píše.. Ale tam by bylo spíš na místě zmínit se provoznímu že jde o profesionály, a jestli by na ně nedal nějakou slevu..náš provozní se jen usmívá a když jsem se ptala jak je to s cenou za potahy na židle že v jednom balíčku je měl v jiném neměl a pak pod čarou měl napsané že se platí zvlášť, a pak jsem se ptala na cenu ubytování..tak nad všema otázkama vesměs mávnul rukou, nebojte já vám udělám cenu, máte celkem velkou svatbu :-D ..asi 35 lidí, 20 ubytovaných a ještě si připlácíme za terasu..pak by se někdo mohl divit proč se mi nechce připlácet 5 tis za profesionály že se to v tom ztratí ale jako 5 tisíc je 5 tisíc..nejedem ani na dovolenou, a to už je pomalu lastminute pro jednoho že :-D Jako zvem je, s tou cenou mi to vrtá hlavou, ale s fotografem to řešit nebudu..chci ať je aktivní a né jako jedna fotografka co jsem viděla na jedné svatbě..tu bych za sebe přizabila, nedokázala si to vůbec zorganizovat :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Standardně se s fotografy, kameramany, kapelou, DJem apod. na většině svateb automaticky počítá jako s hosty. Ze zhruba stovky svateb jsem jen jednou zažil, že se mnou novomanželé nepočítali skrz jídlo, dokonce ani pití, a od té doby se radši vždy ujišťuji předem na schůzce, protože to nebylo nic příjemného. Někteří fotografové mají ve smlouvě, že požadují jídlo a občerstvení v daném rozsahu a intervalech, a v případě, že si ho budou muset obstarat sami, bude to nad rámec ceny focení a mají nárok na pravidelné přestávky během svatby, během nichž si občerstvení stihnou zaopatřit. Samozřejmě je to formulováno víc diplomaticky, ale na druhou stranu jde o fyzicky i psychicky tak náročnou práci, že bez jídla a pití ten den zkrátka nejde absolvovat, obzvlášť u letních svateb.
Odpovědět
Profilova fotka
I ti jsou přece lidi :D
Odpovědět
Já si dávám do smlouvy, že při focení více jak 4 hodin mám nárok na občerstvení. Zaprvé není nic horšího, než koukat na lidi co jedí, všude jídlo a já budu hledat bud' krámek s jídlem, nebo si potáhnu vlastní rohlík a sušenku + pet lahev pití. My máme na konci stolu místo pro fotografku i kameramana (aby mohli odbíhat) a po obědě, až se půjdeme fotit, jim po focení chci dát chvíli na oddych, mezitím, co se budeme vítat s dalšími hosty. Ty lidi si chtěji třeba dát cigáro, na chvilku sednout, pokud je velké vedro, tak se napít apod. Focení je na psychiku velký zápřah, pokud fotíte velkou svatbu a je určitě potřeba chvilkama si oddychnout. Jsme jen lidi :)
Odpovědět
Profilova fotka
@eliss225 měla jste to napsat hned pořádně a nerozčilovat se potom, když každý napíše svůj názor. Je zvykem a slušností fotografa, kameramana, řidiče a třeba i další pozvat ke stolu. Pokud je to velká částka za celodenní jídlo a pití, tak bude i velikánská suma za celou svatbu - to znamená, že jste poměrově na tom úplně stejně jako všichni co tu psali :-)
Odpovědět
Na obědě jsme měli fotografku a brala jsem jako samozřejmost,že se nají s nami. Nesla jsem ji i dort a když odjížděla,dostala pizzu, měla fakt dlouhou cestu. Na rautu jsme měli ji, řidiče a DJ,ale majitel restaurace nám řekl,ať je mezi hosty nepočítáme,že snědí a vypijí oproti hostům úplne minimum a v tom množství jídla se to ztratí... kdyby bylo třeba, normálně bych jim to zaplatila... přijde mi jako samozrejmost, že se normálně najedí a napijí, nenapadlo by mě,že by si měli jídlo nosit nebo platit.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě osobně to přijde jako samozřejmost, ale po jedné zkušenosti, kdy jsem si jídlo musel zajistit sám tohle píši rovnou při nabídce, že jestliže nebude zajištěn oběd, tak v době oběda nefotím a odcházím se někam najíst. Úvahy o slevě apod. mi přijdou zcela zcestné....většinou ten fotograf udělá něco navíc...třeba jen drobnost že předá o pár fotek víc nebo lehne do mokré trávy kvůli dobré fotce apod. Až kromě té jedné zkušenosti to mám přesně naopak...většinou mi jídlo nutí a furt se mě někdo ptá jestli jsem si něco dal atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Za fotografa bych chtěl říct, že je docela fér dostat najíst. Většinou jsem ve svatební den na nohách od 5 od rána do večera a bez jídla. Takže pokud bych nedostal najít tak bych to bral tak jako v každém jiném zaměstnání = hoďku pauza na oběd Což by jste asi nechtěli aby fotograf zmizel uprostřed svatebního dne :)
Odpovědět
Profilova fotka
Občas se mi dokonce stane, že mi nevěsta nabídne ať si objednám podle sebe z jídeláku, je uvědomělá a ví, že se nedá jíst každý víkend svíčková :D Ale to už je trochu nadstandart :D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?