Prijmeni v muzskem tvaru ?

Prosim pekne, chtela bych mit prijmeni v mužském tvaru, ale zadny z kriterii dane zakonem nesplnuji. Jen tam je, ze pokud zijem nebo budem zit v cizine. Co kdyz reknu, ze po svatbe chceme zit v cizine ? Musim to nejak dokazovat? Nebo, co joneho mam udelat proto, abych kohla ziskat prijmeni bez -ova. :-(
Odpovědět
mě se na matrice ptali, jestli budu chtít používat příjmění v mužském tvaru, nebo s -ová...
Odpovědět
Profilova fotka
Při vyplňování papírů v kostele jsme si mohli napsat, jaké příjmení budeme používat po svatbě a nikdo nic neřešil a na matrice taky bez problémů :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ejvina úplně normálně vyplň kolonku bez -ová a přihlaš se "jako" k nějaké cizí národnosti... jelikož jsem předchozí příjmení měla německé, přitom národnost mám normálně českou, tak jsem se přihlásila k německé národnosti... nikdo nic neřešil a nezjišťoval... ono je to ve finále úplně jedno, je to jen formalita.
Odpovědět
@deny.f a to jste vyplňovali na matrice v místě obřadu? :-) Jsou tam normální matrikářky??:-D
Odpovědět
Profilova fotka
@baja09 jj na matrice v Čeladné, paní je tam ochotná, a případně poradí :)
Odpovědět
@deny.f uffff, tak super .-), doufám, že tam bude i za rok :-) děkuju
Odpovědět
Ahoj, já jsem bez - ová ;-) ;-) Není to zas až takový problém...pokud ti, jako mě , končí příjmení na a,e,i,o,u, tak pravidla pravopisu připouští 2varianty, s - ová a bez, podepisovala jsem papír o volbě varianty. Pokud chceš vyloženě zápis v mužském tvaru, tam jde učinit nějaké prohlášení...akorát paní na matrice říkala,že v případě rozvodu se mužský tvar mění na ženský, ale nějak zvlášť jsem ji neposlouchala, protože se mě týkal případ viz. výše. Hodně štěstí ;-)
Odpovědět
Ja mam tez příjmení bez ova. Pravda, vdana jsem v zahraničí, ale zadala jsem o změnu příjmení v CR. Vyplnila jsem jen extra kolonku na to, ze chci příjmení manžela bez ova a ze v případe narozeni dcery se bude tez jmenovat po otci bez ova! Zeptej se na to lepe! Hodne stesti.
Odpovědět
Mám též příjmení bez ová a udělala jsem to úplně stejně jako deny.f :) ptala jsem se i paní na matrice co se stane, když budu někde vyplňovat kolonku národnosti a napíšu české (i když kvůli příjmení mám německé). Tak jen mávla rukou, že tohle nikdo nezjišťuje a že to můžu změnit kdykoliv ;)
Odpovědět
Po mně chtěla paní matrikářka čestné prohlášení, že budu žít v zahraničí (k cizí národnosti se mi moc hlásit nechtělo). Tak jsem jí ho tam sesmolila a žádný problém.
Odpovědět
@adalbertina plánuju to podobně, na to snad nemůže říct nikdy nikdo ani popel ne?
Odpovědět
Profilova fotka
po mě na matrice chtěli uvést přesné bydliště, kde v cizině budeme po svatbě žít, takže tuhle možnost musela vynechat. Vzhledem k tomu, že mám babičku a dědu částečné Němce, nedělalo mi problém, přihlásit se k jejich národnosti.... ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Já budu mít příjmení bez -ová, protože končí na -a a přijme mi, že se to k tomu prostě víc hodí...Myslím, že je lepší Lucie Swierczyna než Swierczynová...I když trochu ve mně hlodá poslední dobou červíček, jestli tam to -ová přeci jen nedat a to kvůli tomu, že mi to přijde, že bez -ová je dneska už každá Novák, Procházka, Svoboda, atd. Nechci se samozřejmě nikoho dotknout, ale přijde mi, že je z toho už trošku módní vlna.
Odpovědět
Modni vlna to je, ale vzdy se to da predelat zpet. Vsem moc dekuji, ted jeste jsem Dauschingerova, tudiz rakouske prijmeni, ale nechci mit nic s nima spolecne. Zkusim se zeptat na matrice, minule tam byla moc hodna pani
Odpovědět
Profilova fotka
Uplne v pohode mi pani matrikatka poradila, at zaskrtnu narodnostni mensinu a bylo to ;-)
Odpovědět
@luckiesj s cizím jménem mi to přijde normální, ale s typicky českým jménem ne :-) Každého věc, stejně tak jako dvě jména, některá mi přijdou až směšná (spojení, např. Věra Konvalinka Majerová), ale zase, nikdy bych to dotyčné neřekla, bo si to vybrala a jí se to líbí :-)
Odpovědět
@rory_g Mně to právě taky s mým budoucím příjmením přijde normální, ale tím že je toho teď moc, tak bych nerada v očích lidí byla jen další ta, co potřebuje být v každém případě "jiná" a originální...Ale na druhou stranu, co je mi do lidí, že jo? :D
Odpovědět
@luckiesj mě například příjde, že kdybych tam přidala to -ová, tak zkazím krásu toho jména, navíc není typicky české, takže ať je to móda, ať si někdo myslí, že jsem trubka, jdu do toho v mužském tvaru :-D a případná dcera to bude mít taky tak...snad mi to tedy na matrice dovolí :-)
Odpovědět
@luckiesj to zaprvé a hlavně s tím ová to zní divně, nech si bez ;-) Já bych měla mít typicky české příjmení a bez ová bych si připadala jak trubka :-D
Odpovědět
Ja sice z ciziho prejdu na ceske,ken proto, ze mam dosavadni prijmeni dlouhe a nekdy se mi s jmenem neveslo ani do kolonek. Kdybych mela ova, tak jsem na tom jen o dve pismena lepe. Takze spise z toho duvodu. Stejne to -ova vede strasne malo zemi..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?