Matrika až po svatbě - má někdo zkušenost?

My plánujeme obřad, kde (nejspíš) nebude přítomný oficiální oddávající, protože budeme mít svatbu netradičního typu, s oddávajícími (párem), kteří nemají pravomoc...řešíme ale, jak s matrikou. Kamarádi to dělali tak, že šli na podpis na matriku se svědky den předem. My bychom raději naopak až poté. Svatbu máme v sobotu, myslíte, že by nás na matrice vzali v neděli?? I když není úřední den. Ale svatby taky dělají v soboty mimo úřední den... Má někdo zkušenosti s tímto?
Odpovědět
To si musíte dohodnout na té konkrétní matrice, s konkrétním úředníkem zda bude ochcoten a mít čas řešit to v neděli...
Odpovědět
Profilova fotka
Vždycky záleží na domluvě na konkrétním místě, ale nezdá se mi moc pravděpodobné, že by matrikářka a oddávající šli do práce v neděli
Odpovědět
Já si myslím, že je to totální blbost, abyste hnali lidi do práce v neděli. Proč byste si tam nemohli dojít v úřední den? Nicméně zeptat se můžete.
Odpovědět
@stastnevdana Protože to už tam nebudou svědkové...ti přijedou na sobotní svatbu a jistě nebudou chtít zůstávat na místě až do pondělí...Z mého pohledu je teda neúřední den i sobota, takže nevidím rozdíl, jestli mají jít na svatbu v sobotu nebo v neděli...
Odpovědět
Oni matrikari maji problem uz i s odpolednem v patek,svatebni soboty jim narusuji vikendy,takze s nedeli urcite nepocitejte.....
Odpovědět
@calarien Pokud je sobota stanovena jako den, kdy se oddává, pak je to úřední den pro svatební obřady. Rozdíl to je z hlediska organizace práce toho odboru a podobně. Pokud jde o svědky, tak si to domluvte na pátek před, a přijedou o den dřív.
Odpovědět
Tomu, aby to bylo před (pro nás hlavním) obřadem se právě chceme vyhnout. I kvůli shonu, který v pátek kolem příprav bude..Uvidíme, s úřadem to určitě budu nějak řešit, co vše je a není možné, to bude asi o lidech. Mne hlavně zajímá zkušenost někoho zde, kdo to taky měl takto - je mi jasné, že to není běžné, ale znám takovéto páry, tak mne napadlo, že by někdo takový mohl být i tady na fóru.
Odpovědět
Profilova fotka
@calarien Jako nevím jak u vás, ale u nás se říká, že NEDĚLE je od slova NEDĚLAT. Tobě přijde normální někoho hnát do práce jen z toho důvodu, že si někdo musí mermomocí udělat falešnou svatbu? Tak vemte někoho z ulice a zajděte to podepsat v úřední den, na to kamarády potřebovat nebudete. Přijde mi, že dnes si lidi myslí, že všichni budou dělat, jak kdo pískne. A sobota a neděle je velký rozdíl, zvlášť když se v soboty normálně oddává a ty bys po nich chtěla, aby vás oddali ještě v neděli. Asi nebudete jejich jediná svatba. Chtělo by to trošku empatie.
Odpovědět
Ala ja jsem nevesta, kdo je více. Treba vas oddaji, ale neprijde mi toto jako lukrativní zaměstnání, abych v neděli sla do prace a burcovala starostu, ze nejaka nevesta chce, kort pokud pravidelně vypisuji sobotní termíny.. ja bych se to snazila resit jinak
Odpovědět
Možná jsem to tady málo vysvětlila, ale nepřišla jsem si pro posuzování toho, nakolik je ok, že hledám řešení pro tento typ svatby, kdy není přítomen oficiální oddávající, ani jestli neděle (nebo jakýkoliv jiný den mimo sobotu) pro oddání je nebo není morálně ok...To bych se zeptala jinak. Psala jsem i v dalším svém komentáři tady, že hledám primárně někoho, kdo má tuto ZKUŠENOST. Pokud to v neděli nepůjde, tak to dost možná necháme třeba někdy za 14 dní na naší domácí matrice a nebudeme to vůbec řešit tam, kde se bude konat svatba. Možné jsou různé varianty. Je jasné, že budu respektovat možnosti úřadů a podle toho se nakonec zařídím, nemám v plánu si něco vydupávat. Mne zajímalo, zda někdo zde řešil něco podobného.
Odpovědět
Můžu se zeptat, proč to celé děláte tak složitě? Proč vás má oddat někdo, kdo k tomu nemá pravomoc, takže svatba bude neplatná? A tu pravou odbydete někde na úřadě se svědky. Nechci rýpat, jen mi to přijde zbytečně náročné a složité a ráda bych věděla, proč si to někdo tak komplikuje. Manželé budete stejně až od okamžiku úřední svatby, takže vzpomínat budete na ten strohý úřední úkon někde na matrice.
Odpovědět
@carvcoolka Ne, vzpomínat chceme právě na ten obřad, který bude podle našich představ, kdy nás budou oddávat lidé, se kterými budeme předtím procházet několikaměsíční manželskou přípravou. Pro nás je svatba zejména duchovní akt, který nám žádný úředník nezprostředkuje. Proto má řada lidí i v dnešní době církevní sňatek - ale ten je zas omezen jen na státem uznané církve a náboženské společnosti. To se časem změní, ale teď je to takto. Mně přijde zajímavé, jak jsou tady nevěsty podporovány na jednu stranu v tom, aby si vše (výzdobu, šaty...) dělaly "podle sebe" a nedělaly svatbu podle představ rodičů nebo přátel, na druhou stranu, když se někdo liší asi více než je běžné, tak je oheň na střeše a musí se z toho x lidem zpovídat (toho jsem si všimla i v jiných vláknech na téma neoficiálních svateb).
Odpovědět
Článek se načítá
@calarien Díky za odpověď. Mě jen zajímalo, proč si to někdo dělá zbytečně složité. Ti lidé, kteří vás oddají, vám stejně neuzavřou právoplatné manželství. Co zkusit stihnout matriku ve svatebni den třeba ráno, aby se vám shodovalo datum na oddacím listu? V sobotu je úřední den pro svatby, to se vám třeba podaří někoho přemluvit, aby vám to podepsali. Samozřejmě je každého věc, jak si to udělá. Mně by asi vadilo, že nás někdo oddal a stejně nejsme manželé. Cítila bych to jako vstup do manželství se lží na krku. Ale záleží na vás, jak to máte vymyšlené a v sobě zpracované. Hlavně aby vše klaplo, jak si přejete. Držím palce! 😊☺️
Odpovědět
@carvcoolka Díky...no, je to opravdu o rozdílnosti pohledu, těžko se to asi vysvětlí, když každý vychází z jiného přístupu k věcem. Z našeho pohledu naopak "budeme manželé" díky tomu obřadu a ne díky podpisu na matrice, takže to jako "lež" skutečně nevnímám. Tím pádem je mi jedno i datum na oddacím listu. V sobotu se určitě budu věnovat už jen přípravám vnitřním a vnějším - pokud jste měla svatbu teď v září, tak asi sama víte, jestli byste měla ještě v sobotu ráno čas a myšlenky na jakékoliv akce navíc. Tím, že máme mít obřad v poledne, tak je to nereálné. Ano, složité to svým způsobem je, což je mnoho věcí, které člověk dělá podle svého cítění a ne ustálených zvyklostí..."zbytečně" složité (pro mě) ne. Tímto bych docela ráda uzavřela debatu na téma "proč to děláme" a uvítám ty zmíněné osobní zkušenosti :-D
Odpovědět
Profilova fotka
No,ono nejde jen o podpis. Pokud má být sňatek platný,tak musí mít určité náležitosti. Nemusíte mít oblečení,kytku hudbu, prstýnky, ani proslov,ale musí tam být oddávající, matrikářka,a musí zaznít určité formulace. A o tohle se žádá předem. My jsme měli problém,že v naší obci ( tam kde jsme chtěli mít svatbu na hradě,v katastru obce) v červenci nebyl vypsaný žádný oddací den. A jiné nám nevyhovovaly. Nakonec jsme je ukecali ( tchán,který tam lidi zná,je to opravdu malá obec) na pátek. Ale pouze do 12h byli ochotní to udělat. Takže svatba byla v pátek v 11h. V neděli nepočítejte že kvůli vám půjde někdo do práce. A mimo úřední a oddací dny bude spíš taky problém. Zkusila bych se domluvit na pátek před vaším obřadem.
Odpovědět
@andelka Hm, no tuším, že s tím asi budou problémy. Zkusím tam v týdnu napsat nebo zavolat a poptat se na možnosti. V nejhorším by šel i ten pátek, i když to bych taky ráda řešila úplně jiné věci, toto je pro mě další starost navíc. Anebo, jak jsem psala, úplně někdy jindy na matrice v místě našeho bydliště, což pro mě je třeba ok, ženich to chce mít co nejvíc ve dny kolem obřadu.
Odpovědět
Profilova fotka
@calarien my jsme měli malou rodinnou svatbu,ale s termíny byl stejně problém,když jsme ji chtěli mít v červnu nebo červenci. A nakonec matrika skoro žádné termíny neměla. Duben není až tak exponovaný měsíc,a záleží taky jak je to velká obec, úřad. Ve velkých městech se oddává třeba každou sobotu a za poplatek i v týdnu. Každopádně je asi nejvyšší čas to řešit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?