Kde všude musím hlásit změnu příjmení a stavu?

Ahoj holky. Chtěla bych se zeptat, kde všude musím hlásit změnu příjmení a stavu. A ještě jeden dotaz. Může mít manžel na OP po svatbě rozdílnou adresu než já? Bydlíme sice spolu, ale společné bydlení nemáme zkoolaudované - tudíž nemáme číslo popisné (bude asi na podzim) a zatím máme každžý adresy u svých rodičů? Co myslíte...
Odpovědět
1
2
Všude, kde jsi hlášená, kde všude máš uzavřené smlouvy... Na nájemních smlouvách, v bance, v PRE atd., zdravotní pojišťovny, lékaři, zaměstnavatel, u předplatného a zásilkových obchodech, ŘP, pas, živnosťák... Podle mě může mít Tvůj manžel adresu klidně jinou než Ty, náš právní systém neřeší, jestli spolu manželé bydlí nebo ne.
Odpovědět
Děkuji, já jsem si třeba u toho zaměstnavatele nebyla jistá... A jesste se chci zeptat na placene volno kolem svatby. Na matrice jsem zjistila, ze mam narok na den placeneho volna. Mohu si ho vybrat az po svatbe, nebo musim pred?
Odpovědět
Profilova fotka
@sarka49 Ten den máš na den před svatbou na přípravu....Tak když se vdáváš v sobotu, tak máš pátek placené volno. Pokud v pátek tak máš pátek volno na svatbu a čtvrtek na přípravu
Odpovědět
Placené volno na svou vlastní svatbu máš dva dny. Jeden den na zařizování, který si můžeš vybrat kdykoli a druhý den na den obřadu. Pokud se vdáváš v sobotu, nebo v neděli, tak samozřejmě nic zaplaceného nedostaneš jenom ten jeden den na přípavu kdykoli před svatbou. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sarka49 uplně všude!! U lékaře, na zdravotní pojišťovně, v bance, stavebním spoření, pokud je plyn a elektrika na tebe tak i tam, na katastru nemovitostí pokud vlastníš nemovitost, u mobilního operátora... samozřejmě občanka, pas, řidičák... nikde není napsáno, že manželé musí mít stejné trvalé bydliště, my máme každý jiné a den placeného volna je na den obřadu, druhý den máš nárok na volno, ale bez náhrady mzdy
Odpovědět
@kitinka76 děkuji za info :) je to vyčerpávající :)
Odpovědět
@bee2 Placený je pouze jeden den. Nárok je sice na dva dny, ale náhrada mzdy pouze za jeden den.
Odpovědět
Profilova fotka
@andys85 není zač :-) já jsem s tím zařizováním ještě neskončila. Někomu stačí oddací list (E-on, VZP,životní pojistka), někde chtějí až s novou občankou ( RWE, banka) a občanku jsem dostala až dnes. Naštěstí mám zatím kliku na milé a ochotné úřednice ;-)
Odpovědět
tak jsem si to sepsala a vychází mi to na celou stránku institucí kam po svatbě zajít :)
Odpovědět
@xpila takže když se vdávám v sobotu, tak třeba v pátek před nebo v pondělí po svatbě mám nárok na placené volno?
Odpovědět
Profilova fotka
@sarka49 Ano
Odpovědět
@kh děkuji :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@sarka49 Jé, ty jsi šikovná, nechceš mi to poslat třeba do IP,to by se mi moc hodilo:-) Já vždy na něco zapomenu:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sarka49 Nařízení vlády č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce a některé další zákony 5. Vlastní svatba, svatba dětí a rodičů Pracovní volno s náhradou mzdy se poskytne na dva dny na vlastní svatbu, z toho jeden den k účasti na svatebním obřadu. Pracovní volno s náhradou mzdy se poskytne na jeden den k účasti na svatebním obřadu při svatbě dítěte a ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno bez náhrady mzdy při svatbě rodiče. pokud se někdo bere v pátek, tak mají placené volno i rodičové :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sarka49 myslím, že ne. Na náhradu mzdy máš nárok jen v den obřadu. Pokud je to sobota, tak smůla :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@kitinka76 pokud je svatba v sobotu, pak má nevěsta i ženich nárok na PLACENÉ volno obvykle v pátek nebo pondělí. Náhrada mzdy přísluší za jeden den volna a není nikde stanovené, který den to je.
Odpovědět
uff, tak teď nevim trochu na čem jsem. V práci to totiž nikdo neví. Dám jen po svatbě cukroví a Byli oddáni... Ale asi se budu muset ujistit u mzdové.. Tak to snad neprokecne :-D
Odpovědět
@evly To nařízení máš pěkně staré, to už neplatí. @sarka49 Přesně, jak píšeš. Placené volno můžeš mít v pátek nebo v pondělí, případně jindy, není stanoveno kdy. Nařízení vlády 590/2006 Sb. Máte nárok na 2 dny, z toho 1 den na účast na svatbě. Pokud byla svatba v sobotu, máte nárok pouze na 1 den. Za ten vám náleží náhrada mzdy. @kitinka76 Jak píše @barbora_b, není stanoveno, který den je placený. Rozhodně ne, že placený je pouze den obřadu.
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora_b "Pracovní volno se poskytne na 2 dny na vlastní svatbu, z toho 1 den k účasti na svatebním obřadu; náhrada mzdy nebo platu přísluší však pouze za 1 den. Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne rodiči na 1 den k účasti na svatbě dítěte a ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu dítěti při svatbě rodiče." mám to od našeho účetního....
Odpovědět
@kitinka76 Tohle je citace zákona, pokud si to přečteš pořádně, tak je tam uvedeno, že "náhrada mzdy nebo platu přísluší však pouze za 1 den". Tím není řečeno, že náhrada je za ten den, kdy je obřad.
Odpovědět
Profilova fotka
@xpila jo, špatně jsem to pochopila :-) v tom případě mi v práci dluží den volna :-)
Odpovědět
@kitinka76 Ty jsi měla nárok na 1 den placeného volna, když jsi měla svatbu v sobotu (a normálně do práce v sobotu nechodíšú.
Odpovědět
Profilova fotka
@xpila ale já si v pátek před a v pondělí po vzala řádnou dovolenou a nikoliv den placeného volna, tudíž mi ho pořád dluží???
Odpovědět
@kitinka76 Podle mě jo, ale jestli už na to není pozdě to řešit teď. Ale záleží třeba na účetní, placené volno se přeci jen počítá trochu jinak, tak aby s tím neměli problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@xpila možná pozdě, ale aspoň v tom mám jasno ;-) a jiným kdo si to čtou to určitě taky pomůže :-)
Odpovědět
@xpila Jj, máš pravdu, sem to spletla ;-)
Odpovědět
Já pracuji v nepřetržitém pracovním provozu a vdávám se ve svou pracovní sobotu...to bych měla mít ten sobotní den obřadu zaplacený a pátek na přípravy neplacené volno, ať pošetřím dovolenou. Tak mi to říkala naše účetní,tak snad to tak je. :-)
Odpovědět
S tím nárokem na volno je to u mě jak píše @xpila. Pracuji v nepřetržitém směnném provozu, sobota je pro mě běžný pracovní den bez příplatků, takže na sobotu, kdy se vdávám mám zelené volno (placené volno) a druhý den před nemám nic...ale mám tam zapravené běžné služební volno, plus volno v dovolené (mám dovolenku týden před a týden po svatbě).
Odpovědět
Profilova fotka
no, a já to taky mám komplikovaný :) chodím do práce na směny - týden (7 dní) pracovní, týden (7 dní) volno .... svatbu jsme schválně zvolili na týden volna a obřad máme v sobotu... jak tedy teď můžu uplatnit nárok na volno?? asi jen ten jeden den na přípravy, nejspíš pondělí po svatbě, a z předchozích příběhů chápu, že bych ten jeden den měla mít proplacený... no, stejně si vezmu ještě pár dní volna okolo, buď dovolenou nebo si prohodím směny :)
Odpovědět
@novynka Měla bys mít proplacený jeden, takže i pondělí po svatbě.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?