Koláčky předem dávat nedávat?

Profilova fotka
Ahoj holky, mám takové ani ne dilema jako spíš hrůzu :-D . Přítel je z východu Čech já ze středu. U nás ve středu se prostě nikdy nedělá (nebo alespoň na žádné svatbě, kterou jsem před tím absolvovala, nedělalo), že se rozváželo osobně oznámení společně s koláčky. To by ještě asi nebyla taková trága 8-) , ale já prostě odmítám cpát peníze do koláčků navíc :-| . Bohužel moje budoucí tchýně mne kdysi v našem rozhovoru (to se ještě o svatbě ani nedalo mluvit) taktně upozornila, že teda U NICH je tohle zvyk!! 8-( Ale já prostě nechci a teď mám strach až začnou přípravy, že se do toho vloží. :-x Na druhou stranu, kdyby se jelo dle tradice, tak by svatba byla v Praze a ne na východu - protože jak jsem se někde dočetla, svatba by měla být v místě nevěstina rodiště. 8-) Tak si tak říkám, mám si stát za svým? Dávají se u vás koláčky s oznámením před svatbou? :-D
Odpovědět
1
2
Ahojky. U nás se koláčky dávají také, jsem z Kutnohorska. 2 týdny před svatbou budeme rozdávat zhruba 50 košíčků s koláčky a oznámením. :) Ani si to bez toho neumím představit, ale je pravda, že jiný kraj - jiný mrav. :-)
Odpovědět
@manelka88 Pokud to tchýně nepřenese přes srdce, tak kompromis bude, že si je zaplatí a zařídí sama a buď si je i roznese, nebo se smilujete a roznosíte je vy.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás v kraji jak kdo. někdo rozvazi kolacky přímo s oznámením a někdo rozvaze pouze oznámení a p po svatbě dá vysluzku. já se přikláním k variantě, že budeme dávat kolacky zároveň s oznámením. @manelka88 tvou situaci ti nezávidím ale určitě s tchýni najdete rozumný kompromis a budou spokojen obě strany
Odpovědět
Profilova fotka
U nás se rozváží výslužka před svatbou spolu s oznámením. Jsem z Plzně :-) U nás je to spíš rodinný zvyk. Výslužku budeme dělat sami, tak se to tak neprodraží.
Odpovědět
Profilova fotka
u nas je to taky zvykem, jsem z Ostravy, ale vzhledem k neprakticnosti jsem tuto tradici nedelala. Jednak by se kolacky musely pect 2x totez cukrovi, ktere jsem delala sama a taky jsme v te dobe nebyli ani jeden ridic, tak se nam moc nechtelo to rozvazet MHDeckem. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
U nás na Vysočině se také rozváží oznámení s cukrovím (ne koláčky) :-D což je zase taková zvláštnost. Tak uvidíme jak to vyřešíme :-)
Odpovědět
@manelka88 my jsme nerozváželi podle mě také záleží koho na svatbu zvete, my měli hodně kamarádu, takže mladí lidé, kteří ani koláčky neočekávali pokud zvete hodně příbuzenstva, jako jsou babičky, tetičky a tak, tak bych třeba rozvezla koláčky jim a kamarádům a mladším (bratranci, sestřenice) pouze oznámení..
Odpovědět
My v Brně teda rozhodně koláčky rozvážet nebudeme, ale nebudeme je dávat ani po svatbě. Co jsem tak vypozorovala na svatbách kamarádů, tak ty koláčky a cukroví stejně moc nikdo nejí... Ale to samozřejmě strašně záleží na lidech, ale naše rodiny i kamarádi to tak mají, takže máme jasno, na svatbě bude max. 1,5 kg cukroví a stejné množství koláčků, jen na ozdobu. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@manelka88 Jsem z jizni Moravy a manzel z vychodnich Cech. Taky jsem proti tomuto zvyku prvotne bojovala. Svatba je na Morave a prece nebudeme v Cechach extra rozvazet nejaky "zvaci" kolacky. Ale pak jsem si uvedomila, ze u nas bude spousta "nasich" zvyku, ktere treba v Cechah manzelova rodina neznala...a tak jsem ustoupila :-) Manzelstvi je o kompromisu a tech par kacek navic jsme obetovali, ver ze v celym nakladu svatby je to zlomek. A zpetne muzu rict, ze to bylo o hodne hezci zvani nez u nas na morave kde jsme zvali bez kolacku... Kazdopadne se asi domluv hlavne s pritelem jak to vidi on :-)
Odpovědět
U nás v Praze se to nedělá, takže ne. Ale na tom by ses spíš měla domluvit se snoubencem než s tchýní. Pokud on souhlasí s tebou, tak si to uděláte po svém.
Odpovědět
Profilova fotka
Dávali jsme oznámení taky spolu s koláčky. Měli z toho radost i ti, kdo ten zvyk neznali, bylo to moc příjemné. Většině jsme je rozvezli osobně (i když někde je zase zvykem, že má koláčky s oznámením rozvážet spíš někdo z rodiny), několik málo jich rozdali naši. Když by to ale bylo k někomu daleko, poslali bychom jen oznámení poštou bez koláčků. Nevidím nic špatného na tom to tak udělat, pokud si to tchýně přeje, protože je to u nich zvykem. Je úplně zbytečné mít spolu konflikt jen kvůli takové malichernosti, jako jsou koláčky. Klidně jí vyjdi vstříc, ona to třeba ocení a v jiných, důležitějších věcech si pak můžeš zase trvat na svém. Ony i maminky a tchýně svatbu prožívají, nejenom snoubenci, a ty koláčky zase tolik nestojí, zvlášť, když se upečou doma. I toho se klidně může tchýně chopit :-)
Odpovědět
@manelka88 Je zajímavé, jak se tradice liší i v rámci jednoho regionu :) Jsem taky ze středních Čech, konkrétně Nymbursko, a zatím všechny svatby, které jsem tu zažila, byly i s koláčky. My jsme taky rozváželi. Já bych se přiklonila k názoru ostatních holek, že bude nejlepší domluvit se se snoubencem, jak to vidí on, případně přistoupit na kompromis. Taky zvažte, jak moc vám tento zvyk vadí, aby jste se s tchyní nerozhádali kvůli malichernosti, případně aby vám zbyl prostor pro manévrování - je možné, že bude trvat i na jiných zvycích, které vy chtít nebudete, tak abyste třeba pro klid duše mohli někde ustoupit a jinde si zas víc dupnout. :)
Odpovědět
Článek se načítá
@ivanaju Tak 1,5 kg na svatbě, to si ani neumím představit. To bych možná raději nedávala nic. Ještě před svatbou měl táta šedesátiny, vzali jsem na ochutnávku cukroví 2kg. Bylo tam 40 lidí a jen se po cuktoví zaprášilo.. a všichni se ptali jestli ještě máme. Spoustu lidí u nás taky nejí sladké, ale když je oslava, svatba, tak si každý rád dá. Je to přece TA výjimečná příležitost, proč se neomezovat. Na svatbu jsme si nechali napéci 13 kg cukroví, hodně se toho rozdalo ve výslužkách... ale hodně toho padlo přímo na svatbě. Všem chutnalo, tak se neomezovali. Bylo by mi hloupé mít připravené tři talíře s cukrovím a potom říci, že už došlo. Moje zkušenost.
Odpovědět
U nás koláče objednala i rozdala manželova maminka (my bychom ani neměli čas k nim před svatbou kvůli tomu jet). Je zbytečné trvat na tom, že koláčky nebudou, jestli je babičky a tetičky očekávají, navíc když je svatba přímo v tom kraji. Ale nechte to zařídit tchýni: že ten zvyk chápete, ale u nevěsty se nedělá, takže jste s tím výdajem nepočítali a budete mít před svatbou moc práce na to, abyste přijeli z Prahy a rozváželi. Navíc maminky se potřebují nějak angažovat, takhle jí alespoň nezbude tolik energie na jiné, důležitější věci :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Co vím, tak svatební koláčky by měli zajistit rodiče snoubenců, tzn. rodiče nevěsty platí svojí půlku a rodiče ženicha svojí půlku, popř. upéct. Ale stejně záleží jen a jen na vás jestli chcete nebo ne. Třeba jedna kamarádka nerozdávala a druhá rozdávala. A co jsem slyšela, tak je to dobrá investice ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky my jsme cca týden před svatbou na 3x rozváželi balíky koláčů ( v každém balíku 12 větších koláčů, 6 menších a 15 ks cukroví). Měli jsme přes 80 balíků, u nás je to zvykem (Ostravsko), ale upřímně bych tyto maratony, které byly dost náročné, absolvovat znovu určitě nechtěla :-D
Odpovědět
@kokoska321 Však jak jsem psala, bude to "jen" ozdobu. Přepokládám, že se to nad ránem z těch talířů vyhodí, protože to stejně nikdo jíst nebude. Taková je zkušenost z posledních navštívených svateb, kdy se pak kamarádi snažili to ještě výslužkovat, ale u nás doma se to stejně vůbec nesnědlo.
Odpovědět
Jsem ze Středních Čech a u nás je to sice zvykem (pamatuji to z dětství), ale většina lidí to už opustila. Z několika důvodů jsem byla rozhodnutá to nedělat (osobně pro mě ta tradice nic neznamená, ti, kterým by se to slušelo, jsou rozeseti po celé ČR, muž přilítal do ČR asi 2 dny před svatbou, takže nebyl čas, a v neposlední řadě tam byl i důvod finanční. Ono se sice řekne pár korun, ale pár korun je všechno a najednou se svatba prodražuje o desetitisíce). Oproti tomu v místě původu mého muže to má naopak silnou tradici, takže mi tchýně sdělila, že to zařídí, zaplatí a rozveze, protože se to nehodí to neudělat. V principu mě to sice štvalo (a je mi jedno, kdo to zaplatil, protože jsou to vyhozené peníze tak jako tak), ale nechala jsem to být, prosadila jsem si spoustu jiných důležitých věcí (zejména omezení počtu příbuzných). Nicméně (výjimečně) se moc neztotožňuji s @izzybickerstaff o tom, že je zbytečné na tom trvat, prostě záleží na konkrétní situaci a některé matky snoubenců (myšleno matky nevěsty i ženicha) jsou velmi urputné a panovačné, a pak člověk skutečně začne bojovat o každý koláček :-D No a na závěr, jak to dopadlo u nás. Ukázalo se, že ta tradice u nich je natolik přebujelá, že to neobnáší takový ten malý košíček s koláčky, ale plnou obrovskou krabici koláčků a zákusků, každému z okolí, kdo jen připadne v úvahu. A to teda mé spořivé já žralo ještě několik dní, i když jsem to neplatila. :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@ivanaju a to znate vsechny sve svatebni hostky natolik dobre, ze vite, ze si nevezmou ani jeden kolacek/zakusek/cukrovi a vy to budete vyhazovat? to bych si teda netroufla tvrdit o nikom :-D
Odpovědět
Profilova fotka
jinak my jsme nic nerozvazeli..hlavne jsou vsichni z daleka - moje i manzelova rodina...a ani vysluzky nebyly...teda ve finale byly, ale stylem, ze kazdej si neco odvezl, protoze toho z rautu docela dost zbylo - ale spis slany :-D sladkyho samozrejme taky zbylo, ale cekala jsem ze zustane daleko vic sladkosti...meli jsme velkej dort, 5kg kolacku a 200ks minizakusku a papalo se prubezne :-)
Odpovědět
@ivanaju No tak samozřejmě je základ mít cukroví a koláče takové, aby hostům chutnalo .. to jsem zapomněla napsat :-D My 13kg cukroví a koláče z 5kg mouky pro 80 lidí + výslužky.. všichni se oblizovali za ušima. Do je fajn, že máš své hosty dokonale přečtené. Moje sestřenka, co téměř nejí maso a sladké se po svíčkové oblizovala a cukroví chválila.
Odpovědět
@zorro4 Jasně, záleží na situaci, jako u všeho :-) My jsme na naší straně taky nerozváželi, protože mi to přišlo zbytečné a časově náročné. Ale u manželovy strany na Moravě vím, že jednak na to víc dbají (protože tam jsou koláče něco jako "kompenzace" pro širší okruh známých, kteří nejsou zvaní na svatbu), a jednak nás to opravdu vůbec neobtěžovalo: celé to zařídila a zaplatila tchýně, a tudíž nebyl ani důvod vůči tomu protestovat. Pokud by to podobným způsobem proběhlo v rodině zakladatelky, mohlo by to odvést tchýninu pozornost od organizování jiných věcí, což by mohlo hrozit v případě, že koláčky nebudou...
Odpovědět
@zorro4 a děkuji za to "výjimečně", od tebe mi to udělalo radost :-)
Odpovědět
Já jsem třeba taková povaha, že na podobných věcech mi nezáleží. Moje mamka si například přála, aby výslužky obstarala ona a ty pak dávala dokonce i svým doktorkám! :-D Tchýně zase chtěla napéct cukroví, ačkoli já osobně považuji vše kromě svatebních koláčků za zbytečnost a třeba mít na svatbě vanilkové rohlíčky mi přijde ujeté. Nicméně nejsem člověk, co by na tom lpěl, takže jsem nechala obě se vyřádit, aspoň měly pocit, že se mohou také zapojit, nutno však říct, že to obě nejen pekly, ale i platily. Kdyby si to navymýšlely a já to měla platit, tak by mě to docela štvalo. Což takhle přes ženicha vzkázat tchyni, ať klidně napeče cukroví, ale nějak naznačit, že to úplně nehodláte platit? :) Mně by prostě cukroví nestálo za hádky v rodině, takže já osobně bych zkusila jít tímhle směrem, ale dost taky záleží, jaká tvá tchyně je. Zase aby to nevzala tak, že bude "muset" péct a ještě si to zaplatí. No, pouvažujte o tom. ;-)
Odpovědět
Jo a k těm kompromisům v rodině: já jsem si navymýšlela čokoládovo-zlatou výzdobu, což moje maminka nějak nemohla přenést přes srdce, protože mi pořád tvrdila, že to bude moc tmavé (nakonec sama uznala, že nebylo). Takže místo mých tmavě hnědých krabiček se zlatou stužkou na výslužky nakoupila fialové se stříbrnou stužkou, a to byl moment, kdy jsem si říkala "vážně se teď budu muset pohádat s mamkou kvůli barvě krabičky"? :-D Vyřešily jsme to tak, že jsem sice rezolutně odmítla mít ty fialové příšery na svatbě, ale "dovolila" je použít pro všechny její kamarádky, sousedky, zubařky, gynekoložky apod. 8-) Takže jsme ve finále měly dvě barvy krabiček a těžko vysvětlovat proč. 8-( Holt, při svatbě se prostě musí přistupovat ke kompromisům. ;)
Odpovědět
@ivanaju Že koláčky a cukroví nikdo nejí? To teda slyším prvně! U nás se na něj vždycky každý strašně moc těší. Jako jistě, najdou se tací, co sladké nijak extra nemusí. Ale přeci jen je to dobrota, kterou nemáte na stole každý de. Vy jste nějaká rodina dietářů? :D :D :D
Odpovědět
Tak jenom doplnim holky u nas. Hostina 70 lidi. Dort 8 kg a 6 kg malinkaty koláčky jak petikoruna a všechno se SEZRALO a ja výslužky davala s oznámením. Nazdar bazar.
Odpovědět
Profilova fotka
Dává se, nedává se - já myslím, že je to na tobě a partnerovi :-) Že tchýně něco chce... její svatba to není ;-) Nenechte si do toho kecat - vím, o čem mluvím. Já třeba smysl v dávání koláčků předem s oznámením moc nechápu. Dostanou výslužku a to jim musí stačit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Kolik tak cca kusů kolacku/cukroví dáváte na vyslužku či na zvací kolacky?
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff To mě taky napadlo, že by alespoň do ničeho nekecala :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?