Svatba už je zbytečná

? Před 3 lety jsme se s přítelem zasnoubili a jelikož jsme zařizovali společné bydlení, svatbu jsme odložili, nejprve o rok, pak o další a letos jsou to už tři roky. Bohužel stále nemáme dostatek financí na svatbu, za kterou bych se nemusela stydět. Svatbu jsem si strašně moc přála, neustále jsem hledala kde ušetřit, levnou inspiraci na výzdobu atd. a přemýšlela, kde vzít a nekrást (zda by nám nemohl někdo půjčit). Provdaly se už i skoro všechny moje kamarádky a většina mých spolužaček ze školy. Moc mě to trápilo, protože vím, že partner je pro mě ten pravý, že je to člověk na kterého se můžu 100% spolehnout a kterého mám moc ráda a vážím si ho..Manželství je pro mě velmi důležité, ne jen kus papíru a to jsme si ujasnili hned na začátku vztahu. Ale teď když už to trvá tak dlouho, jelikož splácíme hypotéku a slušná svatba by byla možná až za pár let, jsem už otrávená a zklamaná a svatbu už ani nechci, protože jsem čekala moc dlouho a všechna radost je pryč. Hlavně mě zklamal přítel, protože věděl od začátku, že je pro mě svatba důležitá a že hlavně na "trvalých" věcech (prstýnky, fotograf) nebudu chtít šetřit, protože je to vzpomínka na celý život. Přirovnala bych to k situaci, kdy dítě moc touží po nějaké hračce, touží po ní moc dlouho a pořád nic. Pak v dospělosti, když už tu hračku dávno nepotřebuje a nevyužije, jí hračku někdo vítězoslavně koupí..ale už je to pryč.. Máte to někdo taky tak?
Odpovědět
Profilova fotka
premyslim, kolikrat jsme se za ten rok divali na nase fotky.......asi tak 2x, kdyz jsme je ukazovali pribuzenstvu....doposud nemame ani jednu vytistenou a zaramovanou.... a takhle bych mohla pokracovat dal..... pokud spolu chcete byt, nepotrebujes kvuli tomu delat svatbu, ktera se bude libit ostatnim ( protoze priznejme si to, dela se to kvuli hostum zejmena) ale udelejte si svatbu sami pro sebe, tak aby vas to nezruinovalo a i presto jste si to uzili....na spouste, opravdu spouste veci se da usetrit, pokud nepotrebujes pi*oviny stylu sladeny ubrousky s maslema na zidlich....
Odpovědět
@scully86 Z toho co píšeš jde malinko cítit, že svatbu chceš spíš víc na "oko" a kvůli tomu být den za princeznu, než kvůli jejímu skutečnému významu, jinak by ti stačilo si jej vzít na radnici v letních bílých šatech za 500,- a prostě být manželé ;) A kvůli tomu, abyste se pobavili, hezky oblékli a udělali "ejchuchu" pro rodinu a přátele je to opravdu zbytečné pořádat, když na to prostě nemáte peníze.. Jinak být přítelem, tak mně spíš mrzí, že mi neřekneš "miluju tě a je mi jedno, kde si tě vezmu, chci být prostě tvojí ženou". Jeho taky může trápit, že ti nedokáže zajistit veselku, jakou by sis přála...Kdybyste koupili kvalitní prstýnky, oba se hezky oblékli, pozvali rodiče a svědky, na dopolko zamluvili supr fotografa a dali si pak hezký oběd, možná by to stačilo =) na co nemám, to nepořizuji..nad půjčkami vůbec neuvažujte, to je většinou to nejhorší, co se dá udělat...my penízky měli, tak jsme dělali svatbu velkou, ale kdyby finance nebyly, tak bych se klidně smířila s tím, že se vezmeme prostě jen se svědky a rodiči někde v malé kapličce, kostelíku, radnici...a dáme si fajn obídek=) a prostě budeme manželé...
Odpovědět
Profilova fotka
@alassia presne tak....
Odpovědět
@mr_falko :D já fotky viděla víckrát, ale jen z toho důvodu, že jsme dělali rodičům fotoknihy k Vánocům. To teda mnohem častěji prohlížím fotky z dovolené :) a zarámovanou máme jednu, protože jsme dostali voucher a nechtěli jsme ho nechat propadnout.
Odpovědět
Profilova fotka
I hodně malý a hodně levný svatby můžou být hodně krásný když se mají lidi hodně rádi :)
Odpovědět
@scully86 koukni...i levná svatba je strašně krásná. Já se vdala na louce, šaty jsem si jen podšila za 200 po mamince, prstýnky máme takové jednoduché a krasné a fotografa jsem měla za hubičku.
Odpovědět
Já taky snila o krásné svatbě a měla jsem ji. Strašně mi na všem záleželo, ale můžu tě ujistit, že na svatbě jsi v takovém tranzu, že detaily nevnímáš. jdeš uličkou a třeseš se a neřešíš, jestli jdeš na zámku nebo na radnici. Podle mne se ta radost ze svatby zas zažehne, pokud začneš fakt plánovat:-) Šla bych na radnici, šaty bych sehnala levnější, kytici menší, fotografa nějakého začínajícího, holky ti tu poradí, na jídlo do nějaké normální restaurace. Den uteče ani nevíš jak. Ale emoce zůstávají.
Odpovědět
Profilova fotka
Rozpočet na naši svatbu byl 13 tis. A byl to nádherný den strávený s našimi nejbližšími... původně jsme chtěli větší svatbu a udělat ji, až postavíme dům, pěkně na zahradě... ale protože by se to mohlo odkládat do nekonečna, spunktovali jsme to během pár týdnů a vzali se ještě před podpisem hypotéky a celá stavba a vše s tím už jsme řešili a řešíme jako manželé... ale ten pocit, ten je k nezaplacení... bez drahých prstynku, bez princeznovskych šatů, bez petipatroveho dortu...
Odpovědět
@scully86 to je tím, že od malička do nás cpou, že musíme být princezny a na svatbě mít 200 lidí, jinak to nebude svatba. Já se vdávat nikdy nechtěla, naopak mě do toho lehce tlačil přítel a pak se to prohodilo, já už bych si dala říci a on stávkoval. Každopádně nám spíš bylo líto utrácet kupu peněz za jeden den, to radši někam pojedeme. Takže jsme si udělali jen maličkou svatbu, pro nás dva. Neřešili jsme výzdobu, prstýnky, fotografa. Spíš jsme chtěli být šťastný a spokojený a užít si to.
Odpovědět
@alassia jako bys mi mluvila z duše, krásně a výstižně napsáno... Je to jen jeden den, a vy splácíte hypotéku atd., což je podle mě mnohem důležitější investice. U mě to je naopak, jako hlavní cítím, že se stanu oficiálně ženou toho nejúžasnějšího chlapa, a chtěla jsem od začátku jednoduchou a levnou svatbu bez cavyků a pimprlátek :-) , prostě obřad na oblíbeném místě, oběd a pak přesun na oslavu v místní restauraci ve vesnici kde bydlí moji rodiče, nechtěla jsem utrácet peníze a i čas za zbytečnosti (nákladná výzdoba, květiny na auta, výslužky, secvičený první tanec, dokonce i tištěné oznámení, všechny podobné věci jdou naprosto mimo mě :-) ). Nakonec si moji rodiče přáli, abychom měli na svatbě další věci, a u některých mě i přesvědčili, ale s tím, že hned řekli, že to chtějí oni a zaplatí to. Takže nakonec budeme mít i profi fotografa (který je ale kamarád, takže lepší cena), kameramana, já profi líčení a účes atd., ale pokud by to bylo jenom na mně, klidně bych to hned oželela. Takže moje rada zní, být tebou víc bych se soustředila na to, co svatba doopravdy znamená, a jak říkáš, manželství pro tebe není jen papír, určila si priority, tj např. fotograf a prstýnky, za které se zaplatí více, a zbytek zařídila levně nebo svépomocí, případně vůbec. Mysli taky na to, že čím víc věcí k zařizování, tím více stresu a pravděpodobnosti, že se něco pokazí ;-) A pokud je pro tebe důležitější, co si o vaší svatbě pomyslí ostatní, než abyste si to užili vy dva, zamyslela bych se v první řadě nad tím...
Odpovědět
@jesterka90 měla jsi krásnou svatbu, a ty puntíky x-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme chteli take velkou svatbu, pozvat vsechny nase blizke pratele a uzit si to s nimi. Svatba je sice o nas, ale i pro ostatni. Takze te naprosto chapu! A stejne, at ti tisic lidi rekne, ze mala svatba je taky krasna (a je), kdybys nemela tu svou, myslim, ze ti to bude vzdycky lito. Zensky jsou proste emotivni a iracionalni :-D Ale za me radnici ne!! Vsak to nemusi byt nic nobl, ani draheho (napr fara), ale stridat se nekde po dvaceti minutach s jinyma, to je pro me nocni mura. Co treba kdyz nemate penize na velkou svatbu a malou nechcete, spojit to s dovolenou? Jet nekam k mori a vzit se tam. Jen spolu, nebo kdyz budou rodice chtit jet s vami. Sice se vzdas vysnene velke veselky, ale budes mit naaadhernou svatbu na plazi! Dost se pak usetri na vsem. A vetsinou maji ve velkych resortech skvele fotografy. Potom doma udelate velkou grilovacku a kazdy si prijde na sve :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@scully86 Taky na me tvuj prispevek pusobi tak, ze pro tebe je dulezitejsi ten svatebni den nez manzelstvi. Kupte prase na roten, becku piva, vino a nealko, upec dort a muzete si vzit se vsemi prateli za pakatel. A super fotky nemusi byt jen od draheho fotografa.. Resis podle me zbytecnosti a chtit si pujcovat na svatbu je silenost.
Odpovědět
Profilova fotka
Svatba není hračka, svatba je jenom způsob, jak mít manželství. A ty nejsi dítě, nemusíš čekat, až ti tvou vysněnou hračku někdo koupí. Jestli chceš vstoupit do manželství, zorganizuj si svatbu, promluv s partnerem a neřeš hlouposti. Nikdy se nemusíš stydět za svatbu, ani kdyby byla malá a bez dekorací, nekoná se přece kvůli názoru lidí okolo, ale kvůli manželství!
Odpovědět
@alassia s tímhle názorem se setkávám často-stačila by mi malá obyčejná svatba a pak když se toho člověka zeptám, odpoví mi, že měl velkou svatbu se vším všudy..
Odpovědět
@scully86 To je sice hezké, ale já třeba byla pro malou svatbu ;) manžel chtěl velkou =) a když na to peníze jsou, tak je to hlavně úplně jiná situace...taky chci velkou vilu, ale na tu nemám, tak si mám nabrat půjčky a chtít ji? ne..prostě se zařídíme jinak =) chceme být totiž hlavně spolu, zbytek se přizpůsobí možnostem..a srovnávat tady hračky a svatbu...vezmi si kolik je holek, které by skákaly po hlavě a odrážely se ušima jen kdyby je ten jejich chlap aspoň požádal...ty můžeš mít krásné manželství, můžeš být něčí žena...ale vymýšlíš si a žádáš něco, na co bohužel nedosáhnete..tak proč se tím užírat a neužít si to v menším kruhu ? ;) párty s kamarády můžete udělat kdykoliv =) a jednou až budete mít finance, ak si můžete zopakovat sliby a udělat i to "ejchuchu"
Odpovědět
taky jsem to zvažovala, udělat malou svatbu,ale měla jsem strach, že bych litovala, že jsem to nemohla mít podle svých představ..Svatba jen s rodiči nepřipadala v úvahu, nemáme moc dobré vztahy..a kamarádi by mi tam chyběli. ale jak jsem psala už na začátku, čekala jsem už dlouho a už bych teď z té svatby snad ani neměla radost a jen mě zajímalo, jestli to měl někdo taky tak..
Odpovědět
Profilova fotka
@scully86 co je velká svatba se vším všudy? Počtem hostů? Výzdobou?.... Ani nevím jestli je naše svatba malá nebo ne. Máme okolo 30lidí. Je to prostě svatba. Vyměníme prsteny, najíme se, zablbneme si a už se na to moc těším.
Odpovědět
Nějak nechápu, jakou roli v tom hraje to, že onen člověk co ti to řekl měl sám velkou svatbu? Tak na to asi měl peníze, vy je nemáte... Pokud se budeš srovnávat s ostatními a dělat věci jen proto, abyste se jim vyrovnali, tak nebudeš úplně spokojená nikdy, chce to ujasnit si priority. Pokud je to manželství, malá svatba bohatě stačí, pokud je to svatba jako taková a je pro tebe tak moc důležitá, tak pak to holt asi potrvá než na ni bude, a hodně lidí by si třeba velkou svatbu nemohlo dovolit nikdy. Podle mě čím dřív se člověk smíří se svojí situací a snaží se vytěžit maximum z toho, co si může dovolit, tím šťastnější je... Vždycky tu budou bohatší lidi co si můžou dovolit velkolepější svatby a domy atd., ale neznamená to, že jsou spokojenější ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@scully86 Tak se neptej nevěst tady na beremku, kde se každý detail řeší rok. Zavítej třeba na Modrého koníka, uvidíš tam spoustu holek, které měly svatbu po 15 letech vztahu a dvou dětech. A řeknou ti, že ze svatby měly radost a sakra jim na ní záleží... Také mi není úplně jasné, čím přesně tě zklamal přítel: ty jsi dům nechtěla, s hypotékou jsi nesouhlasila, protože jsi chtěla peníze investovat do svatby, a on je proti tvé vůli vložil do zajištění bydlení? Nebo co že to strašného ti provedl?
Odpovědět
Profilova fotka
@scully86 Kdyz si ten svuj prispevek, ted s odstupem, po sobe prectes a zamysli se, neni ti stydno? Necitis se jako umanuta pubertacka?
Odpovědět
Profilova fotka
@scully86 Myslím, že chápu princip, který tu popisuješ. Já to takto měla s Vánoci. Mám je vcelku ráda a když jsem ještě bydlela u rodičů, vždy jsem se na ně těšila. Potom jsme se sestěhovali s partnerem, který je dlouhodobě bojkotuje (prostě je neslaví, přijde mu to zbytečné, a milion dalších důvodů ...) Je těžké se na ně pořád těšit stejně jako tehdy. Často mám pocit, jako kdyby ani už být nemusely, protože je to zbytečné.. Ale, poslední Vánoce jsem se 'hecla' a udělala si je podle svých představ; bylo to sice trochu práce, ale užila jsem si je :) Tím chci říct, že i když se ti to teď zdát nemusí, tak když se od negativních myšlenek oprostíš, tak si svatbu užiješ i kdyby měla být za další tři roky. Je to jen na tobě jestli tu 'dětskou' radost znovu probudíš. A že to jde! :) Tak držím palce ;)
Odpovědět
@qetinka86 děkuji:)
Odpovědět
@krijola necítím..cítím se zklamaně, protože když jsem KONEČNĚ našla toho PRAVÉHO, věřila jsem, že se mi to povede podle mých představ
Odpovědět
@zuzana_ka lidí by bylo asi 40..obřad s unitářem, protože mě děsí, přijít na radnici, říct si ano a za 5 minut hotovo. pro všechny oběd, protože bych nechtěla lidi separovat, ty jdeš na oběd a ty si čekej kde chceš..kvalitní fotograf a prstýnky, protože to je vzpomínka na celý život..Výzdoba se dá udělat doma za pár korun..
Odpovědět
Profilova fotka
Nejdražší na svatbě je určitě jídlo a pití pro hosty. Ostatní už pak lze pořídit levně (šaty z druhé ruky,...). A prstýnky tě taky nemusí stát 20000. Nás stály cca 8000kč. Oba máme bílé zlato, já mám 3 malé briliantíky. Ovšem nemáme je ze zlatnictví, kde platíš hlavně za značku. A jsou stále krásné, nepoškrábané a rhodiová vrstva z nich taky neslezla. Takže ono drahé neznamená vždy kvalitní. A na fotografa se ti třeba někdo může složit darem. :-)
Odpovědět
tak když ti jde víc o svatbu než o manžela, tak je zbytečná, to máš pravdu
Odpovědět
@martina_1987 samozřejmě mi jde o manžela..ale chtěla jsem, aby ten den byl slavnostní, abychom na něj mohli vzpomínat a aby i hosti byli spokojení.
Odpovědět
Profilova fotka
@scully86 a plánovala si nějaký rozpočet? my si vše platíme sami. A neměli jsme nic našetřeno. Každý měsíc něco koupíme. Šaty mám doma už téměř 3/4 roku. oblek byl koupen minulý měsíc, ted se platily prsteny. Dá se to vše postupně pokoupit. Sama ze své zkušenosti vím, že kdybychom měli šetřit, tak nenašetříme nic. Jinak s tou radnicí.... my máme klasika úředníka na oddání s tím, že jsme zaplatili 1000kč za obřad mimo síň. Sama radnice má obřad na půl hodiny, protože jim záleží aby jsme to měli pěkné. Dokonce nám zařídili i dobrovolníky na hudbu. Takže není radnice jako radnice. U nás v Brně to mají opravdu tak na deset minut, ale v černé hoře si dávají záležet....
Odpovědět
Profilova fotka
@scully86 jeste bych podotkla, ze se ti dost penez vrati zpatky v podobe daru ( resp. penez), kdyz to pocitam kolem dokola, nam se vratily 2/3 celkovych nakladu
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?