Příliš skromná svatba

Profilova fotka
Ahoj, prosím o Váš názor a vlastní zkušenosti. Vždycky jsem snila o tom, že najdu svého prince a budeme mít hezkou svatbu. Prince už mám, ale se svatbou je potíž. I když šetříme kde se dá a oba pracujeme, nedaří se nám ušetřit požadovanou sumu. Nechceme nic přehnaného, typu šaty a prsteny za 20 tisíc, ohňostroje a čokoládové fontány. Přesto svatba, na kterou bychom mohli pozvat svoje blízké-rodinu a kamarády, dát si s nimi oběd, později je pohostit rautem, pobavit se za zvuků kapely a hezky se obléknout a mít vzpomínky od fotografa, je nad naše možnosti. Spousta nevěst tu radila, udělat třeba jen grilování. Jenže to mi připadá jak oslava narozenin, kam si vezmu džíny a kterou můžu mít každý rok. Svatbu považuju za jedinečný a sváteční okamžik a bojím se, že pokud ji udělám jen formou opékání prasete na hřišti, bude mě to pak mrzet. Je tu někdo, kdo litoval, že udělal svatbu skromnou?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
My jsme měli dost skromnou svatbu (rozpočet 13 tisíc, a ještě by se dalo ušetřit, kdybychom nedali každý přes tisícovku za boty :)) a nelitovala jsem ani sekundu... obřad na radnici, pak oběd v restauraci a pak posezení u nás doma až do večera s domácím občerstvením. Seznámili jsme naše rodiče, skvěle jsme se pobavili.. a že odpoledne probíhalo jako (jak pises) oslava narozenin? No a co, bylo to strašně fajn, bez stresu, v pohodě a všem se to líbilo, co víc chtít?
Odpovědět
Já si myslím,že litovat nebudeš :)...nevím teda jak dlouho plánujete,ale já jsem někde na začátku plánování měla tolik nádherných představ a tolik snů a dnes?Spoustu věcí jsem vypustila,ať z finančních důvodů nebo jednoduše proto,že jsem se rozhodla to nemít urputně dokonalé a přidělávat si tak starosti :)...spíš bych hledala fotografa,který je ochotný nafotit třeba jen část dne,ale za rozumnou cenu.Tak jsme to vyřešili i my,budeme mít pár profi fotek a zbytek si už odfotíme sami a jen na tomto ušetříme 12 000 Kč.Někomu to možná přijde blbé a na fotografovi by za žádnou cenu nešetřil,ale jak říkám,neženu se za dokonalostí..Já bych právě ráda takovou skromnější svatbu,ale bylo by to náročné při naší početné rodině,takže hostina bude v hotelu.Svatba je sice vyjímečná událost,ale zase si nemyslím,že kdyby byla skromnější,nebylo by na co vzpomínat..spíš jde i o tu organizaci,kdyby to třeba bylo někde na zahradě,tak je to náročnější než když máš hostinu na hotelu,že.Asi bych si sepsala takový seznam kolik jsem ochotná investovat do čeho a třeba bych něco vypustila nebo hledala jiné alternativy.Já bych zas třeba nešetřila na jídle :D..prostě dobré jídlo je pro mě víc jak hromada fotek za tisíce :)
Odpovědět
Ahojky, my jsme měli svatbu na chalupě u známých i obřad byl venku na jejich pozemku. To bylo super, místo jídla raut, každý si vzal, co chtěl apod. Blbé bylo, že moje máma byla zbytečně hysterická neb to byla chalupa známých, ani čišníka nepustila do kuchyně, aby něco nerozbil (sama rozbila lampu). Tudíž jsme zbytečně platili čišníka, pak se ani nenamáhal cokoliv dělat a já si nic neužila, protože, tam lítala máma s konví od kafe a nadávala atd. No děs. Ale nechci tě odradit, obřad venku byl úžasný a ségra měla taky jen raut, ale měla zajištěnou celou obsluhu. To bych si teď asi taky zaplatila, nám bohužel nepřišla půlka lidí i když řekla, že přijde, takže jsme dort jedli ještě týden 😂. A dokonce jsme našli i profi fotografa na celý den za super cenu. Takže šla bych do toho, ale s lepším čišníkem nebo obsluhou, nebo to udělat formou švédských stolů. Snad jsem pomohla. Měj se krásně papa.
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle hrozně záleží na vás dvou, jak to cítíte. Nikdo vám radit nemůže :-) Já to mám tak, že jsem chtěla svatbu se všema, na kom mi záleží, chtěla jsem být středem pozornosti a prostě si to užít, takže to stálo dost. Ale nelituju a neměnila bych.
Odpovědět
Ještě i záleží hodně na tom jak to máte v rodině.Moji rodiče by neměli na to,kdyby měli platit celou svatbu jak se to dělalo dřív,ale zase i přesto,že vyděláváme jim přijde normální,že když se vdává jejich dcera budou se finančně podílet především na hostině,hudbě a asi pár dnobnostech.Prostě takový tradiční model rodiny,když třeba jsem tady někde četla,že si snoubenci vše platí sami,přijde mi to nepochopitelné,že rodiče nejsou ochotni svým dětem v tomto pomoci,vždyť je to takový poslední krok do dospělosti ne?Nebo jak to nazvat..My si s mojim platíme šaty,oblek,prstýnky a fotografa sami.Oznámení a pár jiných drobností také a zbytek se naší rodiče dohodli zaplatit zhruba napůl.Ale třeba na hostinu a cukroví jsem mým rodičům dala nějakou částku a to proto,že jsem z chudší rodiny a chudšího kraje,kde se tolik nevydělává,takže si navzájem pomáháme dát ty peníze dokupy...nemám pocit,že bychom naše rodiče nějak tím využívali,protože jsme přece jejich děti i přesto,že jsme dospělí a oni to vnímají stejně.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen taková malá rada, když chcete malou svatbu a ušetřit, zvažoval bych nedělat ji v sobotu, ale třeba v pátek nebo ještě líp ve čtvrtek. Většina fotografů i jiných dodavatelů (možná i nějaký catering) vám může dát výrazně nižší cenu než v letní sobotu ;) Co se týká rautu, grilování, jídla apod. to bych prostě udělal podle možností a nijak se nestresoval s tím, že to není dost slavností. Hlavně když budete mezi fajn lidmi. S čím bych si v tom případě pak víc pohrál je obřad, třeba pro něj najít nějaké hodně výjimečné místo, které pro vás bude mít i nějakou symboliku a domluvit se s oddávající že by třeba nemusela moc spěchat (fakt je to hezčí když obřad trva 20 minut než 5minut).
Odpovědět
Profilova fotka
Místo jsme měli vybrané výjimečné i oddávajícího..ale mám strach, že to pak nabere směr obyčejné ožíračky a slavnostní atmosféra bude fuč..Rodiče nám nic přispět nemůžou
Odpovědět
Profilova fotka
@chlupydupy Co jsem byla poslední royk na svatbách, tak od prvního tance to vždycky byla vlastně jen normální oslava a pro někoho dle sklonů i ožíračka, no a co, vždyť zejména s večerem se přece mají všichni bavit - tančit, pít a jíst, klábosit a všechno dohromady.
Odpovědět
Profilova fotka
@pirek pro mě to měl být jeden z nejdůležitějších dní..a věřím, že většina lidí by to nevzala tak, že budou v 6 ležet pod stolem. Tak mě mrzí, že to není možné udělat slavnostně a výjimečně..
Odpovědět
Profilova fotka
@chlupydupy A to by ti jako hosté tu výjimečnost nějak pokazili, kdyby se bavili jako na jiné svatbě či na jakékoli jiné větší oslavě? Většinou to bývá naopak, nevěsta chce, hlavně aby se hosté pořádně pobavili.
Odpovědět
Ahoj, my jsme neměli skromnou svatbu, byla obří, ALE kdybychom si všechno nechali udělat od nějaké firmy, cateringu, kdybych měla šaty z půjčovny atd... dostali bychom se na dvojnásobnou částku. Podle mě se dá udělat krásná svatba i celkem levně. V první řadě, pokud na tom oba fakt netrváte, bych vyřadila oběd. My to tak udělali a min. 20 tisíc tím ušetřili. Šaty jsem měla z číny za 2500 (nikdo to nepoznal a jsou fakt hezký.) Líčila jsem se sama. Dortíky a sladké jsme část objednaly a část dělaly tety, babičky, sestřenky, prostě každého jsem poprosila, aby něco připravil. DJe jsem neměla, hudbu jsem připravila sama. Na čem se moc ušetřit nedá je alkohol, my jsme ale hodně dopředu věděli, jaký chceme, tak jsme vždycky čekali na akci. A myslím že ti pak bude uplně jedno, jestli se tam někdo ožral nebo ne. Já to teda vůbec nevnímala.
Odpovědět
Ahoj všem. My jsme měli raut a grilovačku. :) Ale je pravda, že my jsme to chtěli brát jako oslavu. :D Na svatbě jsem chtěla mít všechny koho máme rádi, a těch je strašně moc, takže aby jsme všem platili oběd, na to jsme neměli. :D Navíc mně, se tyhle naše oslavy strašně líbí (hlavně teda, kvůli tomu grilovanému prasátku :D) Navíc všichni byly v pohodě, že se mohli v klidu převlíknout a nemuseli si dělat starosti, že by si ušpinili svoje nejlepší šaty. Hodně lidí nám pak říkalo, jak bylo úžasný sedět u ohně a zpívat s kytarou, že takhle hezky se už dlouho nepobavili. :D Chápu, že tvoje představa svatby je jiná, jen jsem chtěla přidat svůj názor na svatební oslavu. :D
Odpovědět
Článek se načítá
@chlupydupy My jsme si s manželem sedli a rovnou jsme si řekli co chceme, co nechceme na čem budeme šetřit a měli jsme to následovně: - svatba jen se svědky - oblek manžel měl, jen se dokoupili košile - moje šaty 4.000 Kč, splývavé, obyčejné, modré - manžel boty měl, moje stály cca 2.500 Kč - prstýnek já mám po prababičce a manžel si koupil v bižuterii za 99 Kč, dodnes má schovanou účtenku... máme každý jiný, je to vtipný, prostě jsme se na totožných neshodli :-D manžel nechtěl zlatej nebo vytetovanej a já nechtěla z lebkou a maltézským křížem :-D vlastně se divím, že nás vůbec oddali - fotograf - to bylo těžký, chtěla jsem někoho, kdo nás zná a udělá nám vtipné, nakonec jsme poprosili mého bratra, amatérského fotografa, sice nám chtěl doporučit profíka, ale my jsme nechtěli a nelitujeme... - ubytování, to jsme si fakt chtěli užít, odmítla jsem ve svůj svatební den dělat cokoliv jiného než být sťastná, nalíčit se, obléci se a jít 10 kroků z hotelu do obřadní síně... Takže ten nás vyšel cca na 18 tisíc, bohužel svědci nebyli pár, tak měli každý svůj pokoj, vše jsme platili. - jídlo pro pět lidí na 3 dny i s dortem cca 5. táců a to byly steaky, kachničky a podobný... Ale je pravda, že pro nás nebyly peníze až takovou prioritou jako být v pohodě a užít si to. A to se nám povedlo. Svatbu jsme měli ve čtvrtek mimo sezonu a tím jsme také hodně ušetřili. Kamarádka měla svatbu dva dny po nás v sobobu a za 30 lidí dala víceméně podobné peníze jako my za 5. Ale měli to v malé hospůdce, kde bylo levné pití i jídlo, sál za hubičku. Chce to poptávat koukat se a dají se sehnat velice slušné prostory, za slušnou cenu, levnější catering... Já na to neměla nervy, radši jsem si vše zaplatila a nehledala jsem varianty. Pro mě nejkrásnější z celé svatby byla vtipná příprava nevěsty, kdy mi družička (bráchovo pejsek) kradl řasenku a rtěnku... pak vtipná cesta se svědkyní pro kytku, kdy si mysleli, že se budeme se svědkyní registrovat :-D když mě manžel poprvé viděl v šatech a jak byl dojatý při obřadu, první, druhý, třetí manželský polibek... Ta euforie po obřadu.... ta pohoda... žádná nucená zábava, dokonce jsem si ve svůj svatební den šla zaplavat, den po svatbě jsme si užívali jen s manželem, večer masáže. Jen mě mrzí, že jsme hned za dva dny šli na svatbu kamarádky a nejeli jsme hned na svatební cestu, takový ten krásný pocit ze svatby a euforie vyprchal strašně rychle... to mě mrzelo víc než to, že nemáme video... Chce to si fakt sednout a sepsat si, co chceš a pak řešit, jak to sehnat za super prachy... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud vim, tak jste nedavno na toto tema jiz diskuzi zakladala a spousta mistnich uzivatelek Vam dala plno cennych rad, jak a kde usetrit a pritom si uzit krasnou svatbu. Proc tedy zakladate dalsi diskuzi?
Odpovědět
My měli také skromnou svatbu pro 50 lidí, taková domácí pohodička :-) ... a užili jsme si ji, není čeho litovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@krijola tam se řešilo spíš jak ušetřit..a já se bojím, že když se rozpočet moc seškrtíí, že toho pak budu litovat, tak jsem se tu teď ptala na tohle..jestli někdo nelitoval..
Odpovědět
Myslím, že všechno vychází z očekávání nevěsty. Pokud si tohle všechno chcete dopřát a mít to podle sebe a víte, že budete muset všechno seškrtávat, tak samozřejmě toho v budoucnu asi litovat budete. My měli svatbu do 15 000, jen se svědky a s běžným obědem ve čtyřech, většinu rozpočtu spolkly zlaté prstýnky. A vůbec ničeho nelituji, protože jsme to takhle chtěli. Ale po roce manželství si říkám, že na tom ve finále vůbec nezáleží, jakou formou svatbu uskutečníte. Nejdůležitější je totiž to, co následuje po svatbě, pokud máte šťastné manželství, tak na jediném dni opravdu vůbec nezáleží :-) A pokud máte fajn rodinu a kamarády, tak svatba nemůže dopadnout ani omylem špatně, i když je třeba skromnější :-)
Odpovědět
Ahoj,my měly 20lidí.Zvolily jsme vesnickou hospudku,kde se neplati pronajem hospody,ale jen co snis a vypijes.tam byl obed a nasledoval raut.I s pitim (bez panaku).vyslo na 13000.(panaky byly v baru v aute).no a veskere ozdoby,obleceni nevesty a zenicha koupeny zde na bazarku.fotografka fotila jen obrad za 2000 i s fotkama.zbytek fotila a natacela rodinka.Hudbu jsme si udelaly sami na flesku co si kdo přál.Nejdražší jsme měly prstýnky,17000.Kytku jsem si delala sama Dorty pekla moje dcera (1500 material).No a Byla to Nádherná pohodová svatba.Přeji vám hodně bezvadných nápadů a krásnou svatbu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za názory..možná se toho zbytečně bojím :-)
Odpovědět
@chlupydupy jestli se to zvrhne v ožíračku,tak to stejně neovlivníte,to záleží na hostech :)..vždycky se může něco pokazit,ale jak tady na beremku čtu kolika nevěstám všechno krásně vyšlo,tak si říkám,no tak snad i nám se tohle podaří :)...
Odpovědět
Profilova fotka
My to řešíme tak, že obřad bude v jeden den pro ty nejbližší a jiný den bude oslava v restauraci pro všechny, kdo budou chtít přijet. Bude to oslava, nebude to svatba, to si uvědomuji, ale jsme spolu spoustu let a jde nám především o to, seznámit naše (ty širší) rodiny, společně prohodit pár slov, přiťuknout si, strávit hezké odpoledne. Taky jsem si vždycky vymýšlela čokoládové fontány, kravinky apod., ale teď mi prostě připadá absurdní rok nebo víc škudlit a pomalu jíst suché rohlíky, abychom během jediného dne byli jak princ s princeznou :-D Oblečení chceme pěkné, nové, to jo, ale kvůli financím i organizaci (oba máme rodiny z celé republiky nebo zahraničí) bude rozumnější tohle ;-)
Odpovědět
My jsme měli takovou low cost svatbu :) Přišla nás na 50 tisíc, ale kvůli tomu, že jsme měli hodně hostů na oslavě. Nekupovali jsme rozhodně nejlevnější věci, jen jsem většinu věcí prostě nechtěla a ušetřit se dá dost brutálně. Oblek ženich měl, kupoval jen kravatu Šaty jsem si šila sama, látka byla drahá, ale dají se koupit v bazaru nebo v obchodě, pokud nechceš metry organzy, třeba za 1500 a krásné. Boty jsem nakonec sehnala v akci za 800 a obarvila si je. Líčila i česala jsem se sama. Kytku jsem si koupila - šla jsem do květinářství, kde mají hodně velký výběr a řekla tohle a to a to a to.... tam chci a nechala si ji uvázat plus dvě pro maminky. Celé mě to přišlo na 1600 a jen kvůli tomu, že jsem měla fakt obrovský puget :D Prstýnky asi 4000, stříbrné, ale dají se i stříbrné koupit o dost levněji, případně ocel. Pokud někdo známý umí dobře fotit, tak si od něj nechat nafotit obřad. No a kromě hostiny je to všechno - vlastní auta, žádné další ozdoby, oznámení, vývazky a spoustu dalších ptákovin. Moje rodina spala u nás v bytě. CUkroví teda kupovala tchýně a oblečení pro syna máma, tak to nepočítám. Nejvíc stála hostina - pro 12 lidí v restauraci 6000 a daruhý den pro asi 60 26 tisíc - bylo v tom jídlo (raut), pivo a nealko, víno jsme měli svoje 30l za 1200, panáky si lidi kupovali. Obřad na radnici, takže 0.
Odpovědět
Profilova fotka
@danu17 No tak k tem rodicum. Nasi ani zenini se nijak neangazuji a nic neplati. A rozhodne mi to nepripada nejak divne. Nejspis proto, ze svatbu neberu jako nejaky krok do dospelosti, nybrz krok, ktery jiz dospela delam a je ciste z ne vlastni vule a iniciativy, tudiz sama musim vedet, jak a zda na to mam nebo ne. Nic proti tem, kterym reknou rodice, na, tu mate nejakou tu stovecku na prilepsenou, ale jak vidim nektere, co si pomalu stezuji, ze do vlastni svatby musely taky investovat, protoze papinek nezaplatil vse, nebo jsou urazene, ze rodice s takovou nabidkou ani neprisli... To je pro me vzdycky gol. :D
Odpovědět
Já osobně si myslím, že skrovná svatba může být krásná, když je dobře navržená. A v jednoduchosti je krása! :-) Vzala bych se třeba někde u rybníka, nebo na louce u lesa... Prostě někde na pěkném místě, kde bude i příjemná procházka. Hostinu bych udělala klidně někde na zahrádce v restauraci formou zmiňovaného grillu. Ohledně výzdoby bych vsadila na květiny. Vynechala bych všelijaké kýče v podobě barevné organzi a prostě jen natrhala anebo nakoupila hromadu kytiček na stoly.
Odpovědět
@katzchen A hudba?
Odpovědět
@katiik Kámoš donesl hifi věž, tak jsme se pak pouštělo to, co lidi chtěli. Ale až později večer, do té doby tam bylo dost lidí a jak si povídali, tak pomalu nebylo slyšet ani toho vedle sebe :)
Odpovědět
Myslím, že svatbu svatbou nedělají šaty za tisíce ani nobl dorty nebo ten nejdražší fotograf. Dělají ji nevěsta se ženichem, blizcí lidé kolem nich a láska, která mezi nima je. Ono je to ted tak prostě, že většina svateb je velkých a luxusních, ale pak třeba vidíš z videa jak lidé jsou ušlápnutí a ani se neusmějí. To pak je taky na prd. A podle mě to je mnohem horší než to, že nebudeš mít šaty z nejnovější kolekce :-) Nenechte si ničím zkazit náladu. Pokud o větší svatbu stojíš, tak si prostě ještě rok nebo dva šetřete..a pokud se bez ní obejdeš tak si myslím, že nic nebrání v cestě. Přeji hodně štěstí! :)
Odpovědět
@morrighan každý to má jinak :-) sice se vdávám ze svého rozhodnutí,ale tady u nás je to ještě takové tradičnější..ať jsem nebo nejsem dospělá,žiju nebo nežiju doma,stále patřím svým rodičům dokud se neprovdám.Samozřejmě,že i tak jsou to mí rodiče napořád :-)..dokážu si představit,že někteří si myslí něco o zaostalosti,ale to je prostě přístup,který se buď předává nebo ne a když ne,tak se to pak těžko chápe.. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@danu17 Tradice netradice, ja bych si pripadala proste blbe chtit po rodicich, kteri me zivili cele detstvi, aby mi v dospelosti, kdy uz s nimi neziji, nejsem na nich financne zavisla, obstaravali mou svatbu z meho dobrovolneho rozhodnuti.
Odpovědět
Akorát, že to by naše názory neměly být předmětem diskuze.. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?