Absolutně se nesnesu s tchýní

Hezký den, mám fajn přítele, umíme si představit společnou budoucnost. Ale tchýně... Není zlý člověk, myslím, že mě má celkem ráda. Ale je hrozně, hrozně zvláštní a strašně moc mě setkání s ní vyčerpávají. Tchán je super. Ale po každém víkendu u nich/u nás se dávám celý týden dohromady. Posledně už jsem totálně vybouchla doma před přítelem a nebyla schopná druhý den vůbec fungovat. Tchýni moc často neuvidíme, bydlí cca 200 km od nás, takže tak jednou měsíčně. Ale ani tak si nedovedu setkání s ní dále představit. Opakuji, že není zlá, jen je prostě... divná. Přítel už o tom ví, i když vše (že mi jeho matka přijde divná) mu říct nemohu, je to přeci jen jeho máma. Vynechat společné víkendy také nemohu vždy, bylo by to divné, že by jezdil jen přítel. Máte s tím nějakou zkušenost? Děsím se přijít do rodiny v takovém rozpoložení
Odpovědět
Profilova fotka
Těžko radit, když jsi neuvedla nějaké konkrétnější info. Říkáš že není zlá - pokud věříš, že její chování co tě tak hrozne vytáčí nedělá naschvál, tak si myslím, že se dá časem zvyknout. Pokud bydlíte tak daleko a přítel není mamanek, nevidím v tom nepřekonatelný problém.
Odpovědět
Já sama nevím, jak bych její povahu popsala. Hlavní věc, co mi vadí je, že si přijdu neustále pod dozorem. Pořád mě sleduje a vše komentuje buď ustrašeným leknutím, nebo slovy ,,Pozor!“ Třeba jíme polévku, mně spadne ze lžíce nudle zpět do talíře a ona hned ,,Pozor!“ Škrábu brambory, ona si u stolu povídá s rodinou, mně spadne šlupka na zem a ona hned uleknutý zvuk. Pokládám pánvičku na stůl a trochu s ní ťuknu o hrnec a ,,Pozor!“ Dělá to neustále. Po chvíli si přijdu strašně nervózní a štve mě, jak mě pozoruje. Vím jistě, že to nedělá se zlým úmyslem. Hodně často se i hraně směje. Třeba něco dělám v kuchyni, podaří se mi třeba utěrku pověsit za očko až na podruhé a ona se zahraně směje. Neustále, úplným blbostem, co jí ani vtipné nepřijdou. Je to taková její reakce na vše. Další věc, že se nám občas plete do věcí s přítelem. Jsme v obchodě, on vybírá světlo do sklepa, tchýně přijde a říká ,,To teď nepotřebujete ne…“. Nebo u nás byli na návštěvě a ona byla ve městě a nechali jsme ji, ať koupí v domácích potřebách kam šla plastovou místu, jakoukoliv. Že v ní budeme večer podávat tatarák. Ona se ptala, proč to neuděláme v hrnci. Řekli jsme jí, že to budeme servírovat stejně v míse a využijem ji i na saláty atd. Tchýně přijela a vítězoslavně mi položila na linku obrovský hrnec, a že to máme do domácnosti. Mísa nikde. Hrnec se nám nevejde nikam, máme jich hrozně moc, a je obrovský i pro 6ti člennou rodinu. A naše plotýnka ho neutáhne. Druhý den jsem chtěla vařit karbanátky, kaši a česnečku. Ona se diví, že nedávám do česnečky bujon. Potom šli s tchánem na procházku a přítel jim volá, že nemám kmín, at ho po cestě koupí. Ptám se přítele po detelefonování, jestli ho teda koupí, a tchýně řekla příteli do telefonu, že kmín se do kaše nedává. Kmín nekoupili, za to mi obřadně předala bujon. Další co mi vadí je, že jí musíme neustále zpravovat o tom, co si povídáme. Třeba se o něčem bavíme nedůležitém, například jestli koupíme brambory nebo ne, a ona hned ,,Co??“ a my mlčíme, protože o nic nejde, a ona znovu ,,A o co jde?“. Říkám, že o nic. A ona se prostě furt ptá. Někdy se bavíme i o něčem soukromém a nechci jí to prostě říkat, ale je mi blbé mlčet nebo jí odbývat. V 90% vždy odpovím normálně, ale po chvíli mě to už též přestane bavit, vysvětlovat každou nedůležitou blbost. Jsem si jistá, že to nemyslí zle. Kolikrát mi něco jen tak přiveze. Je povahou chlap, nic ženského v ní není, sama to o sobě ráda tvrdí. Akorát prostě její povahu nesnesu. Strašně mi jako člověk nesedí.
Odpovědět
@klear Určitě není mamánek, a vídáme se opravdu jen tak 1x do měsíce. Ale už to jsou čtyři roky pravidelných setkání a já už to nezvládám, jsem po každém víkendu čím dál tím víc hotová. Chlapi jdou většinou třeba na dřevo a já jsem s ní sama. Ale absolutně mi prostě nesedí jako člověk.
Odpovědět
Tak být pod dozorem není úplně neobvyklé :-) Občasné komentáře že tchyně něco dělá jinak jsou téměř všude ;-) Vadila by mi asi ta druhá část popisu, aneb ikdyz jasně řekněte co chcete, donese něco jiného... Aneb neakceptuje, že to můžete delat jinak než ona. Spíš teda otázka pro tebe jestli jsi schopna to prezit 1x za měsíc, výhoda je v tom, že 200 km je dostatečně daleko od vás a nebydlíte spolu ani nikde poblíž, a přítel ti stojí za to. Nebo třeba nejezdit každý měsíc, jen třeba co 2 měsíce, aby se prodloužil interval mezi návštěvami... :-)
Odpovědět
ahoj, zkoušela jsi někdy pochopit a zjišťovat, proč je taková? Moje tchýně je také velmi zvláštní, na mého přítele byla hodně fixovaná, musel tam pořád jezdit, vše co jsem řekla já nebo udělala já byl problém a špatně. Jednou to skončilo velkou hádkou, 3 roky jsme vydrželi spolu nepromluvit a chudák přítel byl jako mezi dvěmi mlýnskými kameny. A pak jsem se na to zkusila podívat z druhé strany, vyrůstala v dětském domově, když byla malá, viděla jak jejího bratra přejelo auto, na následky nehody zemřel. První manžel jí začal být a měla brutální tchýni, která jí týrala, ale měla tolik síly, že utekla. Druhý manžel byl moc hodný, ale zemřel jí velice brzy na leukémii. Zůstala pak se syny sama. Můj přítel, jako nejstarší syn se dobrovolně ujal role otce. A pak byl problém, aby se znovu přeorientoval na syna. Takže chápu, že má ztřeštěné nápady, že se dokáže bavit jen o třech tématech, které omílá pořád dokola. Pokud není zlá a vyloženě ti neubližuje, asi bych to brala s humorem. Vař si podle svého a mísu si kup sama ;-) Jak říká jeden velice chytrý člověk "život je moc krátký na to, abych se rozčiloval, že bůh nerozdělil rozum stejnoměrněji."
Odpovědět
Souhlasím s holkama, pokud to není vyloženě zlá mrcha, jenom je trochu mimoň, tak bych se to asi snažila překousnout - už jenom kvůli příteli, ať není stavěn do pozice, že si má mezi vámi vybírat... Pokud se vídáte opravdu jednou za měsíc, tak to není taková hrůza jako mít dvojdomek - to bych se zkrátka snažila předcházet konfliktním situacím (nakoupila předem, nebo ještě lépe šla někam na jídlo do restaurace atd). Případně se domluvit na nějakém kompromisu a jednou by tam jel přítel bez tebe a podruhé byste jeli oba dva. Tchyně může být třeba taky nesvá, proto ten "nemístný smích" a časem třeba rozpaky opadnou a zvykneš si s ní vycházet...
Odpovědět
Holky, máte pravdu. Vždycky po společném víkendu se tomu zasměju, je mi to trochu i líto. Ale nevím moc jak reagovat během těch společných chvil, to už se prostě nedá... Třeba ta chvíle s hrncem... usmála jsem se, hezky poděkovala a slíbila, že v něm pak uvařím. Ale uvnitř to vřelo, že prostě musí být zase problém
Odpovědět
Úplně tě chápu, je těžké tohle někomu vysvětlovat, o nic vlastně nejde, ale vydržet se to nedá :-D Mě takhle celý život děsně vytáčí moje máma. Jako tchýně a babička je zlatá, mně osobně vlastně taky nic hrozného nedělá. Ale spoustu věcí nemůžu vystát. Zrovna jsem s rodiči strávila víkend a říkala jsem si, že takhle to nejde, budu muset nějak změnit přístup nebo se z toho zblázním. Možná na ty věci už čekáme a je už dopředu jasné, že nás to vytočí. Možná by to chtělo si naprogramovat nějakou jinou reakci, vidět to jinak. Aspoň třeba místo "bože, to je nesnesitelné" si říct "ježiši to je sranda, ta má zas nápady" :-D Nebo na ní zkus programově hledat to dobré. Ony se určitě nezmění, je to jen a jen na nás. Díky za téma, taky s tím musím něco udělat ;-)
Odpovědět
@verap33 Máš naprostou pravdu :) Budu muset změnit úhel pohledu. Zpočátku jsem se tedy snažila na těch situacích, kterým se třeba moje tchýně směje nebo jí "lekají" hledat taky něco vtipného a smát se s ní, ale právě to přetvařování mě začalo strašně unavovat. Od včerejšího výbuchu se spíš snažím přemýšlet nad svým přístupem a nad tím, kolik toho pro nás udělali nebo dělají a nevnímat tolik to chování. Přeci jen jsou mnohem horší tchýně, také by mohla poštvávat přítele proti mně nebo mě vyloženě nesnášet, a to by byl teprve problém...
Odpovědět
Profilova fotka
@shigella mimon :-D
Odpovědět
@vakalik Já tě naprosto chápu. Někoho s takovou povahou bych měla taky problém snést, rozhodně bych její společnost nevyhledávala. Ale když je to rodina, tak tomu samozřejmě neunikneš. Řekla bych, že to, že to není vyloženě tyran a zlý člověk, hned neznamená, že někomu nemůže vadit. :) Trochu mi to připomíná moji spolužačku, která měla strašnýho kluka a když jsem se s ní bavila o tom, proč s ním je, tak mi řekla "Nepije, nebije mě, ...". K tomu ani nemůžu říct, že to je dobře, protože to je pro mě prostě samozřejmost a ne důvod k tomu, abych si řekla, že chci s někým být. :D No to jsem ale trochu odbočila.
Odpovědět
Profilova fotka
To se dá vydržet :-) ;-) ;- :-D Já se vždycky při návštěvě tchyně naladim na její vlnu a v duchu se tomu směju :-D Prostě pokud jí nevídáš denně dá se to přežít :-) ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Je to váš život, ne číkoliv rodičů. Mí rodiče se bez okolků vyjadřují o mé snoubence i teď, když ví, že už chystáme svatbu a společný život, nikdy ne jinak než jako o (cituji): "š*kací kamarádce". Je mi za ně trapně, je mi to líto kvůli ní, připadá mi to extrémně nevhodné před mými malými sourozenci, ale nenadělám s tím nic. Neřešte to, pokud s ní nebudete muset žít, tak to sem tam skousnete. ;)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?