Z velkoměsta do vesnice

Ahoj, už jsme spolu s manželem nějaký ten čas a přemýšleli jsme nad koupí vlastního bydlení. Jsme každý ze středního města, ale už deset let spolu žijeme v Praze a už jsme si na život tady zvykli. Jenže, když se podívám, jaké byty (za rozumnou cenu) se tady v Praze nabízí, tak buď jsou malinké, staré nebo králíkárny na periferii. Proto jsme rozšířili rádius hledání i na nemovitosti v okolí Prahy. Do 30 km za Prahou prodávají opravdu krásné, nové i starší domy podle mého gusta, některé třeba ve městě (Mníšek, Beroun apod.), ale některé i na vesnici se základní infrastrukturou. Tak jsme se tak nějak dohodli, že bychom možná časem koupili spíš něco tam... Jediné, co mě (kromě každodenního dojíždění) trápí je, že se bojím, abychom se tam nezbláznili. Mám jeden čerstvý odstrašující případ mojí kamarádky, která se rozvedla po dvou letech od svatby po tom, co se nastěhovali na vesnici. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli je tu taky někdo takový, kdo dojíždí do Prahy z periferie, a zda je spokojený/nespokojený, jaké jsou výhody/nevýhody, zda litujete, že ste se stěhovali, apod... Děkuji moc předem za vaše komentáře :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky se přidávám neb uvažujeme nad tím samým. :-) Mimochodem, ono je hlavně důležité si uvědomit, že byt je téměř bezúdržbový, kdežto dům, to je jiná. Všichni, kdo mají barák, okolo něj ve volné chvíli makají. Takže i na to člověk musí mít povahu. A pokud se oba navzájem nedomluví a nerozdělí práce, tak je mi jasné, že to pak jeden z páru nemusí dát. Navíc je opravdu rozdíl mít ten přepych jít v neděli v 17h nakoupit, kdežto na vesnici nebo menším městě jsi ráda i za to, že má nejbližší prodejna otevřeno v sobotu od 6 do 12h. Pak je to i otázka dětí, vzdálenosti do školy/školy a kroužků. Hodně času může zabrat dojíždění…
Odpovědět
Profilova fotka
@nefnef Můžu se podělit se svými zkušenostmi s dojížděním a stěhováním. Sice se nejedná o Prahu, ale Ostravu, tak snad i tak to bude k něčemu :-) Do mých 13 let jsme bydleli v Ostravě, pak jsme se přestěhovali na vesnici, která je cca 20 km od centra. Sice to byl zásah do života, ale musím říct, že i přes dojíždění (tenkrát autobusem a MHD to bylo super). Teď bydlím zase v Ostravě, ale s budoucím manželem (rodilý Ostravák) chceme se přestěhovat do Beskyd a denní dojíždění do práce nám nevadí. Myslím, že rozvod kamarádky nemá příčinu v přestěhování ;-) Když bydlíš na vesnici dá se tam zabavit ;-) Stačí si tam najít přátelé. Máš to blíž k přírodě (procházky, výlety na kole), v létě zahrádku na grilování, bazén apod.... A jestli budete bydlet v dojezdové vzdálenosti od Prahy, tak není problém kdykoliv si dojet za kulturou tam ;-) To je můj pohled na bydlení na vesnici :-) Omlouvám se, za případě bláboly, ale sloh mi nikdy moc nešel :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já jsem případ toho, ze cely život jsem prožila v Pze a s přítelem máme domeček na vesnici... Dojíždění je pro me problematické a psychicky náročné (mám nějaké zdravotní problémy), takže jsem stále často v Praze u rodiny, abych nemusela dojizdet... Co se týče vyžití, to mi naopak vyhovuje... Mám zahonky o které se muzu starat nebo se jen "vyvalit" na terase a opalovat se, vykoupat se v bazenu, atp.. Akorát s nákupy je to těžší, pokud člověk zapomene něco koupit a da si už skleničku, tak ma.prostě smůlu :D
Odpovědět
Ahoj, celý život jsem žila v Praze a před rokem jsme si koupili malý domek za Prahou - 10 km od Zličína a zvykli jsme si hrozně rychle. 3km máme Lidl a na Zličíně jsme autem za chvilku, busem za 15 min, takže to není tak hrozné, jak jsem se bála. A rozhodně si nepřipadáme nějak odstřihnutí, kulturu a nákupy máme jen o malinko dál a naopak máme větší vyžití venku - jak v okolí, tak i na zahrádce... Určitě je důležité zvážit, kolik jste ochotni dojíždět - autem ale i MHD ( a brát v úvahu, že tak budou dojíždět v budoucnu i děti). My jsme pracovně vázáni na Prahu a tak byl pro nás Beroun nebo Mníšek daleko.
Odpovědět
Tak tam asi záleží, jací jste lidi. Já zažila stěhování z města na vesnici v pubertě, i se změnou školy, a jako introvert jsem si na té vesnici moc kamarádů nenašla (ono taky v mém věku tam bylo asi pět lidí, sice jsme se spolu trochu bavili, ale absolutně jsme se míjeli zájmově), to stejné můj otec. Matka se tam trochu seznámila, ale celkově nás tam brali jako přistěhovalce celých 12 let, co jsme tam bydleli (určitě hodně naší vinou - naše rodina je opravdu spíš městsky založená, táta není moc manuálně šikovnej, takže na baráku za celou dobu snad nic neudělal (myslím tím vlastnoručně, vždycky někoho zaplatil), zahradu jsme v podstatě nevyužívali, naši na to prostě nejsou atd.). Souhlasím, že s domem je nepoměrně víc práce než s bytem a umím si představit, že to pro někoho může být šok. Myslím, že pro moje rodiče to šok byl (celý život předtím bydleli v bytě). Nákupy jsme dělali jednou za týden, obchod přímo ve vsi byl dost špatně zásobený. Toto se ale liší kus od kusu, viděla jsem i vesnické obchody vybavené naprosto skvěle, to jen u nás nic nebylo :-). Na základku jsem chodila do malotřídky, takže kvalita vzdělávání horší, ale neřekla bych, že ta škola byla špatná, jen asi ve městě se dá prostě sehnat lepší. Do kroužků a knihovny jsem dojížděla. Později jsem dojížděla na střední, vím, že jsou lidé, kterým opravdu nevadí vstát ráno ve čtyři, aby byli na šestou v práci, ale já to nesnášela a hodně mi to vadilo (vstávala jsem kolem páté, cesta mi trvala asi dvě hodiny). Hodně se mi ulevilo, když jsem se odtud odstěhovala a dojíždět už nemusela (ten pocit, že když vám ujede jeden spoj, můžete počkat na další 10 minut nebo jít na jinou linku v blízkém okolí, a neznamená to, že zůstanete někde hodinu trčet je taky fajn). Co se mi naopak na životě na vesnici líbí moc, je lepší vzduch, možnost chodit do lesa (taky asi ne všude je , ale u nás byl moc krásný) a lítat jen tak po venku a neřešit auta. Příroda mi teď ve městě hodně chybí a až budu mít děti, ráda bych s nimi bydlela když ne přímo ve vesnici/menším městě, tak alespoň někde na okraji města, kde je víc zeleně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?