Stavba domku svépomocí, jak ovlivní vztah?

Profilova fotka
Nezakládám téma, že bych z budoucnosti měla obavy, ale spíš me zajímá, jak to probíhá či probíhalo jinde :) za pár dní se bereme a současne řešíme vyřizování věcí ke stavbě domku. Když všecko klapne, na jaře bychom meli začít..budeme stavět převážně sami, tudíž to minimálně na rok a půl sežere veškerý náš volny čas.. zajímalo by mě, jak se to podepíše na našem vztahu, na co si třeba dát pozor...je pravda, že během našeho vztahu si přítel rekonstruoval byt(to jsme spolu ještě nezili), ja studovala dálkově VŠ, takže jsme zvykli mít volny čas naplněny prací..pište vaše postřehy prosím
Odpovědět
1
2
My tedy nestavime a svépomocí určitě stavět neplanujeme, takže spíš postřehy z okolí a z oboru. Myslím si, že pokud máte opravdu funkční vztah, tak vás stavba domu určitě nepoloží, ve dvou zvládnete úplně všechno. Problém je, když se rozchazite názorově a nedokážete se shodnout na těch podstatných věcech (např. Jeden svépomocí stavět chce, druhy by raději na klíč, jeden chce dispozici takovou a druhý úplně jinou apod), tak to vztah určitě zatíží. Zrovna u známých vidím, že tam se názorově rozchází a upřímně nevím, jestli to spolu vydrží do konce stavby. Staví už dva roky a stále nejsou zdaleka v cíli, nasypali už spoustu peněz do prozatímního bydlení, celkově mám pocit, že se jim to ani zdaleka nemůže vyplatit. Druzí známí staví subdodavatelsky, najímají si jednotlivé firmy, chlap téměř denně dochází a kontroluje, semtam něco udělá sám, ale opravdu jim to šlape, budou mít postaveno vlastně dřív než do roka, takže úspora nervů, sil a vzhledem k tomu, že staví rychle, tak cenu za práci vykompenzuji tím, že nenasypou zbytečně peníze do prozatímního bydlení. Abych byla upřímná, nemyslím to nijak urážlivě, ale kdo chce stavět dům svépomocí, je tak trochu blázen. Taky jsme nad tím s mužem uvažovali, on je navíc stavbyvedoucí, takže má velké zkušenosti i známé, ale shodli jsme se, že by to nešlo. Společně strávený čas a zážitky pro nás mají obrovskou cenu, navíc bych nedovolila, aby po dni strávené v náročné práci makal ještě na stavbě, skutečně mi záleží na jeho zdraví a vím, jak se takové vypětí může na těle podepsat. Další věc jsou ty náklady spojené s délkou stavby - třeba to bydlení, dojíždění apod. Ono když člověk tohle všechno poscita, nevyjde mu stavba svépomocí jako ekonomický výhodnější. Jak už jsem psala, já i muž jsme z oboru a musím říct, že jsme viděli už desítky různých domů postavených svépomocí a jestli jeden z dvaceti byl postavený dobře, tak je to možná i moc. V bývalé práci nás rekonstrukce těch chybných řešení docela dobře zivily, takže další náklady navíc na opravu neodbornych prácí. Když kolikrát vidím, co si tam lidi vymysleli a jak co postavili, tak mi zůstává rozum stát. A vím i o dvou případech, kdy se musel dům stavěny svépomocí dokonce před dokončením strhnout, protože by prostě za chvíli spadl sám. Nechci, aby to vyznělo, že vás jenom odrazují, ale radim, opravdu hodně dobře si to promyslete, zvažte všechny možnosti, alternativy, výdaje a rizika. Jestli se do toho pustite, budu držet palce, aby vám všechno slapalo, ale zvažte, jestli by pro vás nebylo třeba shudne i jiné řešení :-)
Odpovědět
@kacenkakaca zajímavé postřehy, hezky jsi to napsala
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca moc děkuji za tvůj příspěvek :) my se nazorove rozhodně shodneme, takže v tomhle směru problémy nehrozí.. že budeme stavět sami, to určitě budeme, dost okolností nám hraje do karet. Bydlíme ve vlastním bytě, takže do nájmu nám žádné peníze nepotečou, přítel je záchranář, takže v práci většinu dne jen sedí a čeká na výjezd, navíc slouží dost nočních, kdy ale muže spát, takže má cca 20 dní v měsíci volnych, doted je trávil různymi melouchy,nebo rekonstrukcí svého bytu, pak babiččina, takže pro něj to zase taková změna nebude..ja doted dělala při práci školu, takže jsem taky zvykla obětovat volno jiné činnosti než odpočinku..ze přijdeme na nějaký čas o dovolenou, o výlety atd..prijdeme, mrzí mě to..ale budeme mít domeček :) a jestli to postavíme správně? Nevím, já tomu nerozumím, ale přítel roky po brigadach zednicil, střední má stavebku, táta stavbyvedouci, otcim zedník, kamarádi z oboru...má nám kdo poradit a pomoct...
Odpovědět
@ellinkasebudevdavat rozhodně teď nechci, aby to znělo jako rypani nebo nějak útočně, to vůbec, ale ani to, že má přítel stavebku, otce stavbyvedouciho a otcima zednika nic neznamená. Kupodivu zase další známí, kteří mají lidi z oborů, si postavili barák snad úplně nejhůř z okolí, jako opravdovou katastrofu. Takže i rady a zkušenosti to chce pořádně promyslet. Bohužel, i já se v práci kolikrát chytám za hlavu, co kde nějaký náš stavbyvedoucí vymyslel nebo jak zedník postavil... Ono zrovna v tom stavebnictví koluje spousta různých mýtů a hlavně metod jak někde ušetřit nebo něco ošidit. Kolikrát to třeba ani dotyčný nemyslí zlé, jede, co má naučené, ale jeho metoda má životnost dva roky a je potřeba tu věc předělat. Takže buďte podezrivavi a neduverivi, to je asi to nejdůležitější. A pokud jde o specializace, nenajimejte za každou cenu své známé, s tím bývají často největší problémy.
Odpovědět
Ahojky, já bych si to také pořádně rozmyslela, víš z mého okolí znám spousty případů, kdy je právě stavba rozdělila a to třeba jen opravovali svépomocí starý dům...To, že rekonstruoval byt je velký rozdíl než stavět dům...My tedy stavíme na klíč a neměnila bych, v létě bude hotovo a máme to bez zbytečných starostí. Měli byste si v klidu sednout a probrat všechny klady a minusy. Ano, stavba na klíč je finančně náročnější, ale ten klid za to stojí. Přeji hodně štěstí a pokud se tedy rozhodnete pro stavbu svépomocí, tak ať Vám vše vyjde dle představ ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca ne ne v pořádku, proto jsem téma založila, abych si něco dozvěděla :) ono věřit se nedá defakto nikomu, neznámý tě může okrádat a zfusovat stejně jako to může totálně zkazit známý.. :) díky za tvoje postřehy
Odpovědět
Profilova fotka
@lilie01 no my tu stavbu plánujeme skoro rok, takže debat bylo už hodně a výsledek je, že chceme stavět sami.. s rekonstrukcí jsem to porovnávala v tom smyslu, že volny čas trávil rovněž v monterkach s cihlou v ruce, takže to pro nás nebude nová situace v tomto smyslu :)
Odpovědět
@ellinkasebudevdavat Tady nejde o to, že trávil volný čas v montérkách s cihlou v ruce, ale rekonstrukce bytu je méně časově náročná... Vím, jak na tom byli chlapi z okolí, kteří stavěli barák a přitom chodili do práce, ale je to Váš život pokud jste se tak rozhodli, tak se hold budeš muset připravit i na jeho rozmrzelost, unavenost. A teď je úplně jedno, jak báječný vztah máte a jak tu psala kacenkakaca, hlavně si dávejte pozor na známé, s těmi jsou skutečně největší problémy..
Odpovědět
Profilova fotka
@lilie01 no unavení budeme oba, aby to bylo jasné, já samozřejmě budu pracovat každý den s ním :) že budeme strhani, s puchýři na rukou..to budeme..a to je právě to, co mě zajímá a proč jsem založila téma.... :) zajímají mě dojmy a postřehy těch, co to prožili :)
Odpovědět
Já tedy souhlasím, že známí dělají spíš problémy než naopak. Nám pomáhal s rekonstrukcí koupelny švagr, který je stavař, kromě toho, že napřed tvrdil, že to bude trvat max. 14 dní a nakonec se to protáhlo na skoro 3 měsíce, kdy jsme neměli v bytě teplou vodu a v podstatě ani jak se umýt, tak např. přivezl obklady na dlažbu v barvě, kterou bych já dopředu v životě neschválila a postavil mě víceméně před hotovou věc. Kdyby to byl cizí člověk, poslala bych ho pro jiné, ale takhle jsem si nechtěla kazit vztahy v rodině, švagra jsem tehdy ještě moc dobře neznala, bylo na něm vidět, že se mu pro jiné absolutně nechce a myslí si, že jsem pipka, že je to stejně jedno, jaká barva... Stejně tak kdyby nastal nějaký problém, mně osobně by se líp "vyhazoval" neznámý než známý.
Odpovědět
Profilova fotka
@lysecek taková pomoc je horší než žádna co? :)
Odpovědět
@ellinkasebudevdavat to je jasné, že i ty budeš unavená, ale většinu prací stejně bude muset dělat on...Přeji, ať se vše podaří zařídit do jara ( hrůza ty úřady) a hlavně mnoho sil do budování ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@ellinkasebudevdavat ta tvoje práce je samozřejmě další věc. Jsou věci, které může dělat v pohodě i žena, ale na stavbě, zvláště té hrubé, jich je minimum. A těžká práce je pro ženu riziková a třeba můj muž by mě prakticky nenechal na stavbě nějak moc pracovat, protože ví, co je to za práci. Ono to není jako rekonstrukce bytu a provádění drobných oprav, ale o dlouhodobou nadmíru zátěže. Na to taky pozor.
Odpovědět
Profilova fotka
@lilie01 ja prý budu pridavac a on hlavní zedník :) :) jinak děkuju, je pravda, že to papírování je děs..uz se těším, až budu nosit cihly a budu moct vypnout hlavu :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca ja doufám, že budu plnohodnotný parťák :) je mi jasné, že je něco jiného bourat pricky a omlacovat omitku a něco jiného je vozit maltu..ale jsem připravená se postavit výzvě :)
Odpovědět
@ellinkasebudevdavat Tak já jsem ve výsledku ráda, že nám s tím pomohl, sami bychom si to všechno asi nezařídili, takhle to pro nás bylo jednodušší. A v bytě neplánujeme zůstat, takže mě ta barva dlažby tolik neštve, docela jsem si na to zvykla. Ale pokud ještě někdy budu něco rekonstruovat, radši bych si najala nějakou firmu, i když dohlížet na ty práce musí člověk vždycky. Kamarádovi teď nějak zprasil obkladač podezdívku v koupelně, tak mu zaplatil, a když odešel, tak to vytrhal, dokud to bylo vlhký, a obložil to znova. I když kamarád to teda zaplatil předtím, než to vůbec viděl, což potom hodnotil jako zásadní chybu. Prostě dohlížet na řemeslníky je patrně potřeba každopádně, ať je znáš nebo ne, a ty co neznáš se ti budou buzerovat líp :-D .
Odpovědět
Profilova fotka
Jdi na modrou střechu, tam se neřeší jen technické věci, ale i takováto témata, uvidíš co se dočteš :-) My jsme rekonstruovali byt, měli jsme jednotlivé řemeslníky a některé věci jsme si dělali sami. Předtím jsme nic nestavěli a byla to pro nás nová zkušenost, i ta rekonstrukce byl ohromný nápor na nervy (a že je přítel stavař neznamenalo vůbec nic vzhledem k vývoji technologií, materiálů atd.). Je to hrozně moc úkolů, zařizování, buzerovní řemeslníků a o ty se musíte nějak podělit. A zatímco chlap má pocit, že udělá největší kus práce, protože maká rukama, tak na ženu padne často právě vyřizování papírů (povolení, přípojky atd), vybírání a shánění věcí, urgence těm, co něco nedodali nebo udělali špatně. A každý z nich má pocit, že ten druhý to má snazší, že je přece stresově nenáročné dávat cihlu na cihlu, nebo vylít beton a chlap má zase pocit, že nic není někomu volat a domlouvat. A problémů může být samozřejmě ještě víc, tím spíš, když hodláte zapojit rodinu. Rodina/kamarádi se zkušenostmi se ve většině případů na začátku jeví jako výhra, no často to končí prohrou. Když mají svoji práci, tak se jim po čase přestane chtít trávit veškerý čas na vaší stavbě zadarmo nebo za míň peněz, než by měli na jiném "melouchu" a jejich ženy (třeba tvoje švagrové atd.) začnou dělat rozbroje, protože jejich chlapi tráví volný čas na tvé stavbě a ne na své nebo se svými dětmi. Taky často nedodržují vůbec termíny a dohody, protože jste přece rodina, tak se nato nehraje. A ve finále zapojení otců, tedy pro druhé z párů tchánů, je jen třešnička na dortu, kdy se snaží prosadit svoje (často zastaralé) názory a kafrají nebo naopak říkají že to a ono není potřeba a tím spíš mají pocit že jsou v právu nejen že přece mají zkušenosti, ale že vám na stavbu třeba přispěli penězi nebo alespoň tedy svým časem. A když tvůj muž nebude souhlasit s tvým otcem, tak ty budeš jak mezi mlýnskými kameny a budeš to hasit u obou a budeš z toho mít nervy... No pokud to chcete ve zdraví přežít, buďte pesimisty ve všem (termín se nestihne, rozpočet se o 25% přetáhne, dodavatelé/řemeslníci udělají něco špatně, povolení se bude vyřizovat kvůli některému ze sousedů o půl roku déle atd.) jinak vás ten stres pohltí a může vyvolat i problém ve vztahu (obzvlášť nedostatek peněz je zaručený rozvraceč). A až to budete mít za sebou, poté, co jste vlastně počítali s ještě více problémy, budete šťastní, že to vyšlo :-) Je to individuální, někoho stavba posílí, někoho rozdělí, je důležité vzájemně si naslouchat (i když vůbec nerozumíš tomu, proč mu jde špatně do rohu natáhnout perlinka) a to oboustranně (i když jemu je vlastně fuk, kolik musíš vyplnit formulářů a že ti ta první úřednice poradila špatně). Dělejte většinu rozhodnutí společně a zajímejte se o problémy toho druhého (nech si vysvětlit možnosti tloušťky zateplení a jemu zase na oplátku ukaž 5 druhů vypínačů, ze kterých si nemůžeš vybrat) ať pořád víte, co zrovna ten druhý řeší. Pro nás byla rekonstrukce něco, čím jsme statečně prošli spolu, všechno jsme vyřešili, stres jsme měli a problémů bylo plno, ale ukázaly se naplno všechny naše povahové rysy a jen nám to potvrdilo, že jsme dobrý tým a vzájemně se doplňujeme... A tak se nebojím si toho svého stavaře vzít :-) Tak ať vám to taky klapne!
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 vyčerpávající příspěvek, velice děkuji :) jen dodám, že my tu rodinu ani kamarády nebudeme zapojovat do stavby přímo, spíš se bude hodit rada a zkušenost :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ellinkasebudevdavat já právě pochopila, že se všichni mají zapojit do práce, tak pokud si budete brát jiné řemeslníky, je o potenciální problém méně ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 ne vůbec ne, makat budeme my, partu známých budeme potřebovat jen na betonovani základů a desky, jinak sami a pak na strechu, okna, dveře řemeslníky...
Odpovědět
Profilova fotka
@ellinkasebudevdavat takhle staví budoucí tchán už několik let, chodí do časově nenáročné práce a řemeslníky si kvůli penězům najímá jen na to nejnutnější a je to mission impossible, podle nás to nikdy nedodělá (už je to 4.rok myslím), kdyby si najal partu chlapů, má za pár měsíců hotovo... No uvidíte jak budete postupovat, je důležitý si tyhle věci zavčas uvědomit a být ochotný změnit třeba v průběhu stavby původní plán ;-) Ale jak jsem psala, já jsem poučená z rekonstrukce a ve všem se snažím odhalit rizika :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My se stavbou psychicky vyčerpáni necitime - ale pravdou je, ze nespechame, muže to baví a zatím jsme se (az na 1 zásadní a nedoresenou věc) ve všem v podstatě shodli. Travime spolu i víc času - dřív jsme individualizovane klepali do svých ntb, teď spolu pracujeme a je to fajn :-) Zároveň je nutno říct, ze ať se člověk cítí jakkoliv emancipovane, stavení je proste na chlapovi. Moc toho neunesu, většinu prací neumím, on jo. Odpad nenapojim, desky neuzvednu, az nahoru nedosahnu, rozměrům tubek nerozumím... Takže ta psychická odolnost je hlavně na něm - a když se mu to nakumuluje v práci, ma toho plný brejle.... + zodpovědnost finanční. Taky jsem předpokládala, jak budu děsně pomáhat, plnohodnotná stavařka, ale v praxi mi to nejde. = zvažte hlavně elán, odolnost a moznosti hlavního zedníka ;-)
Odpovědět
Ahoj, nečtla jsem celou diskuzi, ale napíšu svou zkušenost. S přítelem jsme spolu 5 let, v srpnu se budeme brát. Domeček stavíme od loňského léta, také svépomocí. Myslím, že nám to vztah hodně utužilo. Pro mě jako ženskou to je občas hodně náročný, ten můj je takový cholerik, ale zvykla jsem si a za pět let vím jak na něj. Prostě ho nechat vyvztekat, když mu něco nejde. Máme veliký pozemek, sami jsme si vyrobili ohrady pro ovečky a máme tak ještě jednu starost navíc, ale je to i radost. Je to hodně psychicky a fyzicky náročný, ráno třeba ve čtyři vstávám, jedu do práce a ve tři dorazím na pozemek a makáme do setmění. Přes zimu to bylo volnější, ale už to zase začne. Takže když to shrnu, je to zkouška vztahu, ale stojí to za to :-) .A hlavně to chce mít šikovnýho chlapa a aby měl nějakého poradce, aby vám to nespadlo na hlavu :D :D .
Odpovědět
Tak taky jedna vícemnéně pozitivní zkušenost :-) Ono je to téma hodně rozsáhlé a na obou stranách je něco. Stejně jako si to můžeš posr.. sama, tak ti to může posr... jakákoliv firma a řemeslníci, kteří jedou hodinovku a je jim to úplně u řiti, s prominutím. Např. jedněm známým udělali úplně špatně střechu, úplně jinak než bylo v projektu, takže si nemůžou v budoucnu dodělat podkroví :-( celkem zásadní změna :-/ A borec co to měl tu dobu na starosti to s nima ani nekonzultoval. Prostě usoudil, že projekt je špatně udělaný, že podle projektu by to nešlo a udělali to, tak jak to vycházelo podle nich. Jako největší výhodu stavby svépomocí vidím to, že opravdu víš, kde, co a jak máte. Ne každý má čas při stavbě na klíč tam každý den lítat, vše kontrolovat a fotit - jasně, od toho je stavbyvedoucí, ale taky znám moc a moc případů, kdy plno věcí bylo nakonec jinak než bylo v plánech. Vaše velká výhoda je zaměstnání tvého muže, ono něco jiného je stavět sám, když chodí člověk každý den z práce v 5 a když má volné dny. Švagr je hasič a stavěli si taky sami a tam ta pracovní doba hodně pomůže. Může si občas o víkendu orazit a nemá výčitky, že by měl být na stavbě, aby bylo hotovo. Jinak teda ta pozitivní historka je právě švagr. Stavěli svépomocí - sice dřevostavbu, takže obal domku samozřejmě řemeslníci, ale základy, vnitřky si dělal sám. A to měli v té době už děti, takže švagrová na ně vlastně pořád byla sama nebo je musela tahat na stavbu. Ale rozhodně to mezi nimi nedělalo zlo. Jeho to byl vlastně celoživotní sen, postavit si svůj domek. A mají k tomu domu úplně jiný, krásný vztah. Fakt je to tam poznat. Když jsme na dovolené, tak kolikrát je slyšet - copak asi dělá náš domeček :-D Já si myslím, že kombinace řemeslníků na opravdu odborné práce - mimo zásadní střecha, okna ještě elektrika, topení, odpady, voda apod. a samostavby je fajn rozhodnutí. U vás ve spojení s dobrou pracovní dobou manžela. A ty kamarády úplně nezavrhujte i na reálnou pomoc. Jiný kamarád rekonstruuje dům a je na to sám, ale opravdu úplně sám a to je neštěstí, je z toho vážně vyřízený :-( Ono přece jen občasná brigáda pár kamarádů a pohled na tu kupu práce co se díky tomu za ten den stihla je k nezaplacení ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@kacenkakaca dovolím si nesouhlasit s tím, že stavba svépomocí nevyjde ekonomicky levněji. Na základě mých zkušeností (postavili jsme si dům a pomohli postavit dva domy dcerám) určitě vyjde. Jasně, je to časově náročné, ale dá se to zvládnout a myslím si, že si člověk toho, co vybudoval sám, více váží. Známý si nechal postavit dům na klíč, jeho sestra stavila svépomocí (právě kvůli financím) a neustále musel kontrolovat firmu, reklamace střídala reklamaci, dohadování, no říkal, že už by to neudělal.
Odpovědět
@ivule_b kdyz budes pocitat jen material, samozrejme to vyjde levneji. Ja si casu vazim a velice cenim, proto po jeho zapocitani stavba svepomoci ekonomicky nevyjde dobre. To, ze ten, kdo postavi svepomoci si domu vazi vic nez ten, kdo stavel s firmou je predsudek. To, jak si kdo ceho vazi neni o zpusobu stavby. Spatnou firmu muze vybrat kazdy, to uz je o vyberu a nelze to zobecnovat. Na druhou stranu, az na vyjimky je velka cast domu svepomoci prehlidkou spatnych a chybnych reseni.
Odpovědět
@kacenkakaca toť tvůj názor, já mám z bohatých zkušeností jiný, nevnucuji ti ho a respektuji tvůj. Jen se neshodneme.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak mi už rok stavíme svépomocí, a za nás teda pohoda. Nebudu tvrdit, že máme jen idilku, to vůbec ne, ale troufám si říct, že takové "starosti" bysme zažili i u svatby na klíč - a dle zážitků mé kámošky s takovou stavbou jich měli o moc víc. Je to samozřejmě pomalejší, náročné a plné kompromisů, ale za tu úsporu peněz nám to tedy stojí. Budeme sice 1,5 roku makat, odříkávat si, ale díky tomu si můžeme dovolit splácet hypotéku o 10 let míň a podstatně nižší. Již za první rok jsme takto ušetřili stavbou svépomocí 1mil - a ten bysme tedy dlooouho šetřili. Čeká nás plno společných let a bude se nám s nižší hypotékou o moc lépe spát. Nemyslím si, že stavbou svépomocí přijdete o společné chvíle, že si člověk nic neužije a tak, my si práci umíme užít. U nás je na stavbě samá legrace, vtípky a jsme tam hlavně všichni spolu. Pracujeme s chlapy, já a ségra, práce se nebojíme a musím říct, že v mnoha ohledech jsme šikovnější jak jeckterý chlap - třeba v natahování omítek se vyžíváme ;-) Za ten rok si jeden druhého mnohem více vážíme, a přítel se všude chlubí, jak má šikovnou "skoro" ženu :-) Letos je v plánu práce na baráčku, svatba, stěhování a miminko (i na to se najde čas a energie ;-) ) a zatím vše v pohodě zvládáme.
Odpovědět
Profilova fotka
My rekonstruujeme byt svépomocí. Ale jakože ve velkém, byt byl v původním stavu, takže měníme okna, jádro, podlahy, zdi.. uplně všechno. Manžel chce dělat většinu věcí sám, aby se ušetřilo. Táhne se to vlastně už někdy od října a hotovo teda ještě stále nemáme. Bydlíme ve 2 pokojích, kde je jen vylitá podlaha. Pokoje se pak budou předělávat, až bude hotový obývák s kuchyní. Tolik na úvod :-) a teď ke vztahu. S manželem jsme se brali loni v květnu a byli jsme zvyklí někam jezdit skoro každý víkend. Teď nejezdíme téměř nikam, což nás samozřejmě štve, asi hlavně mě, protože na bytě nemám s čím pomáhat (jsem navíc těhotná, termín v srpnu), takže se doma vlastně nudím. Vztah to podle mě trochu poznamenalo, ale pociťuju to asi jen já, možná i proto, že jsem citlivější :-D ale štve mě víc, když jde manžel někam ven, protože to beru tak, že volný čas tráví s kamaradáma a na mě zase čas nebude, abychom třeba někam vyrazili jen spolu.. teď jede na víkend pryč. Dřív by mi to bylo jedno, teď mě to štve, protože bude stát rekonstrukce a ještě navíc volný čas nebude trávit se mnou. Ale snažím se mu to nepředhazovat, protože je mi jasné, že si musí taky odpočinout... Troufám si tvrdit, že to je tak jediné, jinak jsme v pohodě. Ale chce to hodně trpělivosti a tolerance :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@janina1111 Ahojky tvůj příspěvek mě pozitivně naladil. Taky chceme začít se stavbou svépomocí a trošku mám obavy o vztah s manželem. Máme kolem sebe hodně členů rodiny a šikovných přátel co pomůžou, tak by to snad mělo jít od ruky. Mimi plánujeme taky, jsem zvědavá zda se nám to podaří skloubit dohromady :-D Nejvíce se bojím toho víkendového vyvařování, protože nejsem moc dobrá kuchařka....:-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?