Přídavky nebo jiná podpora pro studenty po svatbě. Existuje?

Ahoj, s přítelem ještě studujeme a jsme závislí na přídavcích od státu (platíme z toho jízdné vlakem a jiné nutné věci pro studium). Přítel je navíc z rozvedené rodiny a jeho matka dostává od státu příspěvek na svého syna jakožto plnoletého ještě další podporu. Navíc nejspíš spolu budeme i bydlet v místě školy, která je 200km od současného bydliště...Zajímá nás, zda nám přídavky a jemu i ta druhá podpora nebudou odebrány po svatbě... Nebo jestli existuje třeba nějaká podpora pro nevydělávající rodinu. Jistě nejsme jediní, kteří do svatby jdou během studií. Děkuji moc za odpovědi nebo třeba za rady, jak to jde jinak udělat. :-|
Odpovědět
Myslim ze tyto prispevky vam odebrany nebudou. "pridavky od statu" ve tve prvni vete = pridavky na dite? Pokud jdes na vysokou, muzes pozadat o tzv. prispevek na bydleni. U nas na UP (olomouc) je to asi 600kc na mesic. Zalezi na tom, kde potom bude tvoje trvale bydliste. Pokud zustane u rodicu, mela bys mit na tento prispevek narok. Pokud si ale prevedes trvale bydliste do mista kde spolu budete chtit bydlet a toto misto bude zaroven misto vasich studii, na prispevek na bydleni narok mit nebudes.
Odpovědět
dekuju za odpoved. pridavky jsem myslela pridavky na dite... takze pokud budeme manzele, tak nam pridavky neodeberou? my to totiz na internetu nemuzeme najit, jak to vlastne je? budeme nejspis v brne... ale dekuju moc za odpoved! mej se hezky
Odpovědět
Podívej se na www.mpsv.cz, tam je vše ohledně sociálky.
Odpovědět
tak sme hledali ale nejak se proste nechytame. ktery casti se to tyka?
Odpovědět
Prispevky na dite vam neodeberou. A kdyby jeden z vas zacal pracovat a druhy jeste studoval, tak ten co pracuje bude brat pridavky na dite na toho co studuje ;-) A ty pridavky budou mnohem vetsi nez dostavate ted, protoze jeden nejspis nevydela tolik jako oba rodice ted. Nevim kde presne se to da najit, ale vim ze to tak je.
Odpovědět
takze kdyz ted oba studujeme a zadny pracovat na plny uvazek nebude (nepocitam brigadu behem skoly), dostaneme vetsi pridavky? nebo to zase nechapu?
Odpovědět
Ne, kdyz jeden z vas zacne pracovat, tak ten druhy dostane vetsi pridavky nez ma dosud ;-)
Odpovědět
Kdyz jeden zvas bude pracovat a ten druhy studovat. Protoze ted se vam pridavky na deti vypocitavaji z prijmu rodicu (mamka i tatka). ale po svatbe, kdyby jeden jeste studoval a druhy sel z nejakeho duvodu pracovat, tak se pridavky tomu studujicimu budou pocitat z platu toho pracujiciho. A je jasne (teda vetsinou), ze jeden clovek (napr. tvuj budouci manzel) ma nizsi plat nez dva lide (mysleno rodice), tzn. ze tvoje pridavky na dite by byly vyssi, protoze by se pocitaly jen z platu tveho muze. No snad je to srozumitelne, u nekterych mych spoluzacek na vysoke to tak je. Maji treba starsiho pritele, ktery uz pracuje a ony samy jeste studuji, tak jejich manzel na ne bere pridavky na deti ;-)
Odpovědět
no pritel stejne dostava ty nejvyssi pridavky protoze ma rozvedene rodice, takze se mu to pry vypocitava z platu jeho mamky ktera vydelava minimum... a neexistuje neco jako zivotni minimum, to se taky dostava? a jak je to s prispevkem na bydleni? mam moc otazek, ale kdyz ty o tom asi vis hodne co? jde nam jen o to, jestli z tech prispevku jsme schopni utahnout najem, skolu a jidlo...
Odpovědět
Aha, takze vyssi pridavky mit nebudete. Existuje zivotni minimum, ale nevim jestli na to mate narok. To maji totiz lide, kteri nemaji zadne jine prijmy, jen toto. Vas jsou ze zakona povinni po dobu studia zivit rodice, takze nevim jestli by vam zivotni minimum dali, ale myslim ze ne. S prispevkem na bydleni je to tak (ale jen na vysoke skole!!), ze az nastoupis do skoly, zajdes na studijni oddeleni, tam ti daji primo zadost, to vyplnis a doneses to zpatky. No a oni podle toho zhodnoti, jesti mas narok nebo ne. Udavas tam napr. kde je tvoje trvale bydliste a kolik km to mas z domu do skoly a tak. Uz jsem psala, ze u nas jsou ty prispevky asi 600 na mesic, ale kazda vysoka to ma jinak, i kdyz moc se to lisit nebude. Nechci te strasit, ale jen z tech prispevku asi nevyzijete. Muzu se zeptat kolik mate pridavky na deti? A ted budes studovat vysokou v brne?
Odpovědět
Jestli se chces na cokoliv zeptat tak se ptej ;-)
Odpovědět
Jsem taky studentka a uz jsem se o to zajimala, takze neco vim ;-) A vim jak tezko se tyhle informace ziskavaji, takze se ptej na vsechno co potrebujes, co budu vedet poradim.
Odpovědět
Článek se načítá
Jo a na nekterych skolach se da ziskat jeste socialni stipendium. Kazda skola ma ale sve vlastni podminky, takze to by sis vsechno musela zjistit na prislusnem studijnim oddeleni. Nekdy tam jsou dost neochotni a divaji se na tebe jak na ... ted me nenapada jak na co, ale nenech se odbyt, od toho tam ty baby sedi a mely by ti poradit. No a pak je moznost zajit primo na socialku a zeptat se tam. Daji ti kupu formularu, vsechno to vyplnis a pak uvidis jestli neco dostanes nebo ne.
Odpovědět
ja jsem jeste na stredni (mame to s pritelem o rok posunute, on mohl byt uz ve druhaku, ja v prvaku, prestupovali jsme v prvaku na stredni na jinou skolu a pak jsme museli znova do prvaku). pritel ted nastupuje do brna na vysokou, ja se pokusim se tam dostat taky... snad to pude... pritel ma +-800 a ja +-700korun... my z toho nevyzijeme, to nejde... ale treba na vlak a na to bydleni prispet snad jde... pak uz to bude horsi. rodice nam pomuzou o tom nepochybujem... ale bojime se, ze pritelovej mamce seberou tu financni vypomoc pro nej. ona to tezko utahne ze svyho platu. ma dva syny, co studujou a navic bydlej daleko, takze musi byt oba na intru... proste problem...
Odpovědět
autinko, moc se v tomto ohledu neorientuju, ale kamarádka se vdávala až když její přítel dokončil VŠ právě proto, že by jinak přestal pobírat nějaký přídavky a jeho mamka by to bez nich neutáhla (ale myslím, že to byl sirotčí důchod nebo něco podobného) :-| Ale asi je nejlepší se fakt zeptat přímo na sociálce, tam ti budou schopý říct přesně jak to je
Odpovědět
jo a mimochodem, Brno doporučuju, je to super město ;-)
Odpovědět
no my prave kvuli tomu jeste tu svatbu hloubeji neresime. no ja uz jo ale jen proto, ze jsme zblbnuta. na tu socialku asi vazne vyrazime. my to jen nemohli najit na internetu, kde by prej melo bejt uplne vsechno...
Odpovědět
http://www.mpsv.cz/cs/5#dsprd zkus se podívat takdy
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, já jsem taky blázen, co se vdává už na škole, ale s tím rozdílem, že manžel už pracuje. Zítra ale fičím na sociálku taky se poptat, jak to je. Brala jsem přídavky 360Kč, bral se plat mojí mamky a výživné od otce. Ale myslím si, že teď když budou brát příjem manžela, tak asi nám nedají nic, poněvadž má 22tis.hrubého, a od ledna o 3 tis.víc. Navíc bydlíme s mamkou, tak by nás asi vzali dhromady, a to už nehrozí asi vůbec nic. Já teď žádný příjem nemám, jen ubytovací stipko ze školy. Pokud ale vím, od ledna se má zvýšit odpočet na dani za vyživovanou manželku. Tak uvidíme. Pokud bychom byli studenti oba, do svatby bychom rozhodně nešli.
Odpovědět
aurinko: nebojte se, pridavky vam urcite po svatbe neseberou! teda dokud budete studovat. Pridavky se davaji po dobu studii do 26 let. Tzn. pokud ma tvuj pritel ambice i na doktorat, uz vekovou hranici presahne a pak uz to nedostane. Ale dokud studuje a je mu min nez 26, vzit mu to nemuzou.
Odpovědět
Na vlak Ti nikdo nic nedá, příspěvek na dopravu byl zrušen, doplatek do životního minima, si troufám říct, Vám taky nevýjde, přídavky, ty zůstanou. Poptej se ještě na příspvek na bydlení, ten by něco málo hodit mohl (budete-li mít společné bydliště), dále se poptej na sociální příplatek. Bohužel budete ovlivněni především tím, zda žijete u rodičů (byť jen jednoho), vše se bude vypočítávát z příjdu daných rodičů, kdybyste žili ve své domácnosti sami, troufám si říct, že by jste měli nárok téměř na vše.
Odpovědět
Proc vubec s tou svatbou tak pospichate? Pokud oba studujete, jeste mate dost casu ne? Ja teda taky studuju, ale muj pritel uz pracuje. Jako dva studenti bychom do toho taky nesli. A bydlite uz spolu? Pokud jde tvuj pritel ted do brna a ty jeste ne.... mozna byste se nad tim meli zamyslet a minimalne rok spolu bydlet. At to mate se vsim vsudy a vite do ceho jdete ;-) Na vlak muzete mit jako studenti 55% slevu, staci si na zacatku skolniho roku vyridit na nadrazi takovou modrozlutou karticku. Stoji to 1kc a az to prineses potvrzene ze skoly tak zaplatis 40kc. a jezdis cely rok s 55% slevou, ale jen z domu do skoly a zpatky. A pak mate jako studenti narok na inkartu, ta stoji 200kc na rok a mate 50% slevu na vlak kamkoliv, ne jen z domu do skoly a zpatky.
Odpovědět
Profilova fotka
Kartička je letos oranžová ;-)
Odpovědět
Aha, musim ji vymenit ;-)
Odpovědět
jo tu oranzovou prukazku mame. spolecny bydliste si nechame napsat u pritelovy mamci... myslela jsem, ze z tech pridavku co dstavame, ze se z toho da zaplatit jen ten poplatek za vlak jako dojizdeni domu a pak uz to je asi vsechno. bydlime az ve vychodnich cechach, v rokytnici v orlickych horach, coz je dost daleko. pokud bude problem ve financni vypomoci, nevezmeme se. jinak nevim, proc se nevzit... to je jen na s nazor... takze pokud bych mela trvale bydliste u pritelovy mamky, vzali by me jako jeji dalsi dite a pridavky by mi vypocitavali podle jejiho platu nebo porad podle platu mych rodicu? on by to nebyl takovej rozdil, jen me zajima, jestli je teda vyhodnejsi mit spolecne bydliste nebo porad bydliste u rodicu?
Odpovědět
Tve pridavky se budou vypocitavat z platu tvych rodicu pokud jsi svobodna a bydlis s nimi ve spolecne domacnosti - tzn. musis tam mit trvale bydliste. Pokud si bydliste zmenis, o tyto pridavky prijdes a pridavky na dite proste uz dostavat nebudes. Pokud se vezmete a zmenite bydliste, budes mit narok na prispevek na dite, bude ho dostavat tvuj manzel v pripade, ze uz bude pracovat. Pokud budes mit bydliste u pritelovy mamky, prispevky - na bydleni a tak... se budou pocitat z prijmu vsech vydelavajicich lidi v domacnosti, ve ktere bydlis. Urcite nebudes brana jako dalsi dite tchyne :-) Ja mam trvale bydliste porad u rodicu, prestoze uz 2 roky bydlim s pritelem jinde. Je to pro me totiz mnohem vyhodnejsi, protoze - dostavam ubytovaci stipendium, ktere bych jinak nedostala (asi 600kc mesicne); nemusim tady platit odpady a moji rodice na me maji 50% slevu, protoze studuju v jinem meste (to neni zas tak velka polozka rocne, ale kazda koruna se hodi); mam psa, ktery musi byt prihlaseny v miste meho trvaleho bydliste = usetrim 1000kc rocne; mam 55% slevu na vlak kdyz chci jet k rodicum, kterou bych jinak nemela..... Muj pracujici pritel ma narok na prispevek na bydleni, protoze v tomhle byte je jako jediny trvale bydlici = bere se ze tady bydli sam, a protoze jednomu cloveku se cely byt (i kdyz je mensi) tahne spatne, proto ma narok na nejake ty prispevky (je to asi 200kc mesicne ale lepsi nez nic).... Kdybychom tady oficialne bydleli dva, nic by nedostal. Takze pro nas to ma spoustu vyhod..... Musis si spocitat kolik takovych podpor dostavas ted. Myslim ze je to ale mnohem vic, nez byste dostavali kdybyste oficialne zili u pritelovy mamky. Tam samozrejme bydlet muzete, ale urcite pro tebe bude lepsi, kdyz se prestehujes jen tak a trvale bydliste nechas u svych rodicu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, zezulicko, koukam jak to mas vsechno zmaknuty :-), proto se te chci taky zeptat na par veci. V sobotu jsme meli svatbu, oba jeste pul roku budeme studenti. Ja v zime koncim druhou fakultu (26 mi bude az v lete), manzel bude koncit sice az v lete ale v breznu uz mu bude 26. Zatim mame oba trvale bydliste u rodicu a kazdy studujeme v jinem meste, s tim, ze ja uz na koleji letos nebudu, manzel si ji radeji porad drzi i kdyz tam prespi jen par noci v tydnu. Chteli bychom si prepsat spolecne bydliste na chalupu a mit svoji domacnost, mohla by si mi porad na co bychom meli v tomto pripade narok?
Odpovědět
Ahoj tanio, neco o tom vim, protoze sama taky studuju, navic mam vystudovanou obchodni akademii - aspon v necem mi byla uzitecna ;-) No, ja bych vam radila, abyste do 26 nebo do konce studii, podle toho co bude driv, nechali trvale bydliste u rodicu. Urcite nejake prispevky dostavate. Ze zakona jsou vas povinni po dobu studii zivit rodice, takze i kdybyste si bydliste zmenili driv, na socialce by vam akorat rekli, ze musite podat zadost o vyzivne rodicu. Pokud mate s rodici dobre vztahy a prispivaji vam, tohle bych vam neradila, protoze ted vas rodice urcite podporuji vic nez by museli ze zakona. Abys ve skole dostala prispevek na bydleni neni nutne byt na koleji. Staci mit trvale bydliste jinde nez ve meste kde je skola. Kazda skola dava ale prispevek v jine vysi, musela by sis na studijnim zjistit co a jak. Urcite stoji za to pozadat. Az jeden z vas zacne pracovat, tak ten at si prepise bydleni na chalupu. Pak pozadas (asi ty kdyz budes koncit v zime driv nez pritel ne? ) o prispevky na bydleni a vsechno mozne - musis zajit na socialku, reknes ze tam bydlis sama a oni ti daji plno formularu. Protoze tam budes jakoby bydlet sama, mela bys mit narok na dost veci, zvlast pokud hned po skole nebudes moc vydelavat. Nejake prispevky ti urcite priznaji. Muzes tam bydlet i s manzelem, ale ten musi mit oficialne trvale bydliste u rodicu = on bude jeste pobirat pridavky na deti (resp. jeho rodice). Az i on dostuduje nebo mu bude 26 (zase podle toho co bude driv), prepise si bydliste na chalupu k tobe. Az tam budete oficialne oba, musis zase zajit na socialku priznat ze bydlite 2, dostanes nove formulare a uvidis na co budes mit narok. Pokud budete oba nezamestnani (coz by se vam s VŠ nemelo stat), muzete pozadat o doplatek do zivotniho minima. Tam spocitaji veskere prispevky co byste dostali (napr. ten prispevek na bydleni a dalsi) a pak vam rozdil do zivotniho minima vyplati.... Urcite ale nemente trvale bydliste driv nez dostudujete nebo vam bude 26, vzdycky je vyhodnejsi pockat. Bydlet spolu muzete kdekoliv tak jako tak, ale oficialni trvale bydliste je nejlepsi nechat u rodicu. no snad jsem pomohla, kdyztak se ptej pokud jsem neodpovedela na vsechno.
Odpovědět
Jo a na te socialce jsou nekdy fakt neprijemni. Obcas se na lidi divaji jak na nejvetsi "vyzirky" ci jak to rict, pritom si jdes jen pro neco na co mas narok. Takze obrnit se trpelivosti a nenechat se odbyt, na vsechno se poradne vyptat ;-)
Odpovědět
zezul: jestli jsem četla dobře, tak Tania psala, že už mají po svatbě...Já teda o tomhle nic nevím, sice taky studuju, ale v rámci svého zaměstnání a dostávám normálně plat, koleje máme zadara, platím si akorát benzín a ten utáhnu hravě z platu, takže já nic o dávkách vědět nepotřebuju, ale zaráží mě, že by rodiče byli povinni své dítě na studiích živit, pokud se to dítě vdá/ožení - to už je snad pak problém manželů, ne?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?