Opravdu spolu až do smrti?

Všude se objevují hrůzné statistiky - každé druhé manželství končí rozvodem!!! Je to snad trend? Proč manželství našich prarodičů vydrželo až do smrti? Opravdu si nejsem vědoma, že by něčí prarodiče v mém okolí byli rozvedení. =-) Babička mi říkává: "Když mě děda naštval, tak jsem si v duchu řekla - Ty jsi ale...!, on to sice neslyšel, ale mě se ulevilo." :-D Často dědovi říká, že je ráda, že ho má a on zas, že má ji. :-) Když jsme se o tom bavili s přítelem, tak jsem říkala, že bych byla strašně ráda, kdybysme byli ten sám případ a on taky. :-) To je tak neskutečně krásný, projít celičký život s osobou, kterou nepřestaneš časem mít rád, ale spíš si časem víc a víc vděčný, že ji máš. :-)
Odpovědět
1
2
6
možno je to práve tým, že dnes majú ľudia väčšiu voľnosť.. rozhodnutia niesú také trvalé, ako to bolo kedysi.. myslím si, že sa zmenil len postoj ľudí k daným situáciam..keď sa napr. pozriem na našich starkých.. starký ten veľmi rád spomína na dobu, aké to bolo ťažké a ako si spolu poradili.. akí boli šťastní.. zato starká, keby nebola vychovávaná v katolíckej rodine, asi by bola tá, čo sa rozvedie, nakoľko mala iné predstavy o živote.. celý život sa "obetovala" a teraz to starkému vyhadzuje na oči.. tiež ma mrzí, že párov, ktoré to spolu dotiahnu až do smrti je stále menej.. ale nájdu sa aj také.. tak si z nich berme príklad a nenechajme sa odradiť štatistikou :-)
Odpovědět
Profilova fotka
protoze ho nebrali na lehkou vahu, protoze staly za svvym slibem stuj co stuj a slovo rozvod bylo fakt spatny...Moji prarodice i rodice rozvedeni byly, ale ja doufam, ze u nas to tak nebude a snazim se o to :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je to těžký. Když je v dnešní společnosti normální být rozvedený..., tak proč to lámat přes koleno, když to není skvělé, že? Dnes se dává z různých důvodů důraz na individualitu každého jedince a tím se dost pěstuje sobectví. Přece nebudu setrvávat ve vztahu, který mi bere svobodu, volnost, musím se přizpůsobovat :-| . Myslím si, že dřív to tak (tolik) nebylo. Hodně věcí bylo dáno výchovou. Rozvod byl brán spíš jako ostuda, společenská degradace a to ovlivňovalo starší generaci. Moje babička s dědou budou slavit začátkem příštího roku společných 55 let. Vím, že to nebylo a není vždy ideální, ale zůstali spolu, protože prostě žádný důvod nebyl tak vážný, aby šli od sebe ;-) .
Odpovědět
Profilova fotka
Bery, to je moc hezke :-) Tedka si lidi proste reknou, ze proc bychom spolu zustali, kdyz nam spadly ty ruzovy brejle a ejhle by clovek musel pro ten vztah neco delat. Se nikomu nehcce, jsou vydyndany z prace a zivota a na vztah uz neni cas.
Odpovědět
tak prarodiče méhomuže letos oslavili 60 let v manželství. Nejsem si jistá zda bych dneska tak dlouho s někým vydržela nebo spíš někdo se mnou :-D Myslim si, že je to dobou..sice to je možná povrchní srovnávání ale dřív se podle mého lidi tolik nerealizovali..měli jen dřinu a neměli na sebe čas..a především neměli čas na rozebírání vztahu a taky aby se tolik hádali..prostě se makalo, aspoň tak to vidim u svých prarodičů (teda už jen u jednoho). Dnes spousta věcí a práce za nás dělají stroje nebo někdo jiný a my máme čas se starat o sebe..svou duši a taky rozpitvávat vztahy. A to občas nevede zrovna k harmonickému soužití, navíc se mi zdá, že lidi na sobě víc hledají chyby a nevšimou si dříve toho dobrého na druhém. Nemyslim si, že je dnes doba špatná ..je to o lidech a porozumění. Já bych nechtěa žít v době našich prarodičů jen za cenu toho, že dnes slaví 40-50-60 let manželství..podel mého vzorku se ty lidi moc neznali a taky si až kolikrát nesmyslně tolerovali chyby (nevěry, násilí atd.).
Odpovědět
Profilova fotka
Nejlepsi je, ze lidi se rozvedou, protoze uz to neni tak hezke, jako kdyz byli zamilovani, najdou si druheho a historie se opakuje, protoze ruzove byryle nevydrzi nikdy nikomu moc dlouho :-|
Odpovědět
Holky taky závidím těm staříčkům..které potkám třeba na ulici...drží se za ruku..mají se rádi x-) x-) Říkám si..je tohle v dnešní době sci -fi..??
Odpovědět
moj dedko je tiey s babkou uz vyse 50 rokov...ale za aku cenu...s clovekom ako moj dedo by som nezila ani za milion ]-( nie kazde manzelstvo nasich starych rodicov bolo a je stastne :-( me.to.you ..bohuzialu nich to nie je take krasne ako u tvojich starkych
Odpovědět
Profilova fotka
Gabi, no tak trochu scifi to je, ale je to hezky
Odpovědět
Dobra tema :-) Moja ujcina mi hovorila, ze jej mamka hovorievala: Ked si sa vydala na lod, tak po nej aj plavaj. Alebo: Snaz sa najst sposob nie ako nezit, ale ako ZIT s tym druhym. A toto si vzdy hovorim, nielen teda vo svojom vztahu, ale aj ked vidim druhych,tak rada by som im to povedala ;-) Pretoze mnohi to vzdaju kvoli prkotinam Podla mna uz len vzhladom k tomu, ze clovek je tvor omylny a slaby, nie je mozne, aby bol vztah dokonaly. Ak sa clovek zeni alebo vydava, tak si berie toho druheho aj s chybami. Prave o tom to asi je, ze sa snazime najst si cestu k sebe a nie od seba. Je to neustala praca, odpustanie a odriekanie. Ked si pozriem na nase mamy a babky, tak tie si museli kolkokrat hryznut do jazyka alebo zatat zuby. Ale neviem, ci by to mali lahsie same. Nejaka ta burka prehrmela a potom zase vyslo slniecko a oni sa tesili, ze su spolu. Tak to asi v zivote je... Ale nesudim ani tych, kt. sa to nepodarilo, skor ocenujem, ked sa po neuspesnom manzelstve obetovali pre deti. Nepaci sa mi, ak niekto po rozvode hlada len svoje zaujmy (chlapa, zabavu) a nehladi na deti. Podla mna po takom udere by clovek mal zit pre dieta.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to krásné, když spolu dva lidé vydrží...protože není nic horšího, než být starý a sám! Ale na rovinu. Dřív se rozvody braly skoro jak vlastizrada.... Padla by ostuda na obě rodiny...prostě se ve vztahu trpělo, ať už se dělo co se dělo! A ženy něměly taková práva....Tím to taky bude. Dnes jsme si rovni a každý má právo na svobodné rozhodnutí! tedy - není pravdou, že by byli lidé dřív spokojenější, jen se méně rozváděli, protože to nebylo "košer" !!! Taky chci být se svyým mužem napořád! Kdybych to tak necítila, tak do toho nejdu. Ale nadruhou stranu, pnaši se rozvedli když mi bylo 6 a považuju to za to nejlepší co udělali, oba jsou navzájem přátelé a já netrpěla v tiché či hlučné rodině, která funguje jen kvůli dětem! Jsem jim za to vděčná! A tak...co je lepší???
Odpovědět
Profilova fotka
Moje babicka s dedou budou v unoru slavit zlatou svatbu, manzelstvi maji opravdu moc krasne. V dobe kdy se brali umirala dedeckovi maminka a byl pust takze svatbu meli opravdu malinkou, bez poradne hostiny jen v kostele pred fararem slib a jinak nic. Babicce je to do dneska tak "trochu" lito. Tak se rozhodli ze tu zlatou svatbu pojmou jako opravdovou svatbu, takze v unoru jdeme na "svatbu" v Brne u Jakuba, uz se moc tesim.
Odpovědět
Článek se načítá
Já myslím, že je to moc hezké spolu zůstat. Je pravda, že jsou vždy nějaé problémy a nebo se zase objeví. Ale podle mě, když vydžíte nějakou určitou dobu... nevim 10, 20,30 let, tak toho druhého pak máte jako součást sama sebe... Můžete mu říct co vás trápí, co si myslíte a tak, asi je to pak jediný člověk, který vás dokonale zná a dokonale rozumí... Proto se pak nedivím těm staříkům držícím se za ručičky, podle mě je to krásné a oni mají opravdu jeden druhého.... Samozřejmě neberu v úvahu ty těžké případy, kdy jeden druhého vydírá, citově mučí nebo dokonce ubližuje. V tom případě je rozvod asi rozumější... Ale vyměnit jednoho manžela za druhého, jenom kvůli tomu, že jsem se znova zamilovala (viz komentář m.veronika)??? Všechno to začíná od začátku!! Já jsem z rodiny, kde v mojí blízkosti není nikdo rozvedený. Neříkám, že jsou to samá ideální manželství, ale ty lidi mají výdrž a mají toho druhého opravdu rádi. A já myslím, že to za to stojí.....
Odpovědět
Profilova fotka
budem trosku polemmizovat, ano, ludia ostavali spolu, pretoze rozviest sa akosi "nepatrilo"... to ze je niekto v manzelstve 30, 40, 50 rokov este nevypoveda nic o kvalite toho manzelstva (bohuzial) a niekedy je rozvod najlepsim riesenim... emily, co je podla teba "obetovat sa pre deti"? Deti o par rokov vyletia z hniezda a ak rodic nema nejake svoje zaujmy, zaluby, pripadne blizkeho cloveka, moze skoncit dost zle (poznam take pripady) :-(
Odpovědět
aj ja budem trochu polemizovat, chapem, ze v niektorych pripadoch je rozvod jedinym riesenim, ale stale mam dojem, ze dnes si ludia zamienaju zamilovanost a lasku, a akonalhle uz necitial "motyliky v bruchu" zacne im na partnerovi vsetko prekazat, a namiesto toho, aby sa snazili problem riesit (napriklad poradne) tak sa utiekaju k tomu najrychlejsie rieseniu - rozvodu. a teraz k teme, moji stari rodicia boli spolu 58 rokov, dedko uz 7 rokov nezije, ale babka ano, vo svojich 88 rokoch je dost vitalna, za tie roky prezili vselico...od toho, ze sa nesmeli zobrat, lebo dedko nebol Slovak (ale Cech), az kym sa im to konecne podarilo, mali spolu 4 deti, z toho posledne dost neskoro a babka ho uz nechcela, ale pisali sa 50-te roky a vtedy potrat nejako nebol az tak rychle mozny, nakoniec lekar a aj dedko prehovorili babku, ze ked maju tri, to stvrte vychovaju.. a tak aj bolo.. potom neskor zacali problemy, lebo dedko sa dal na alkohol... nie zeby kaslal na rodinu, to nie, ani nebol agresivny, prave naopak... lenze s kamaratmi vzdy prepil celu vyplatu... takze problem bol chybajuce peniaze, starsie deti babku vtedy nahovarali nech sa rozvedie...ale babka to par rokov vydrzala a dedko prestal z zdravotnych dovodov pit, takze nastal klud... a dalsie roky no dedko by sa bol rozdal... kazdemu pomahal, o nas vnucata sa staral... Takze za tych 58 rokov, ked mali zrovna uprostred tych 5 nedobrych rokov, ale dokazli tym prejst.. A to sa dnes nevidi...
Odpovědět
laleeta ja som to myslela tak, ze sa mi nepaci, ak sa napr. zena rozvedie a miesto toho, aby si vsimla svoje skolopovinne dieta a snazila sa prenho robit maximum, beha za chlapmi a to dieta je z toho zmatene. Hovorim to z mojho pozorovania, lebo som videla, ako take deti trpia
Odpovědět
Myslím, že tohle je dost vážný téma. Hodně je toho dáno výchovou a také dobou, ve které vyrůstali. Dnes je všechno jiné, bohužel, a jak už tu bylo řečeno, rozvod není nic zvláštního a tak nějak se s tím už počítá. Přítelově babičce je 95, děda umřel asi před 8 lety a pořád na něj vzpomíná, jak se měli dobře a měli krásný život a že doufá, že my se budeme mít stejně... Tohle mi občas připadá jako pohádka :-)
Odpovědět
Samozřejmě, že pokud si manželé už jakýmkoli způsobem ubližují, tak je dobré to skončit. =-) Moji prarodiče slavili taky letos 55 let. :-) Jak píše gabikri...taky takovým párům závidím. x-) Postupem času jich ale bude míň a míň a je to neskutečná škoda. :-(
Odpovědět
Profilova fotka
moji stari rodicia z maminej strani boli spolu necelyx 40 rokov...babka uz nie je medzi nami...ale velmi sa lubili :-)
Odpovědět
Profilova fotka
párů, které spolu tak dlouho vydrží bude určitě méně, protože dnes spolu lidé delší dobu chodí (např my s manželem skoro 5 let)a pak se teprve vezmou. Tedy logicky ve vyšším věku. I proto bude dvojic, které oslaví zlatou svatbu méně.... ;-)
Odpovědět
Miriko, to máš naprostou pravdu. Bohužel to tak je a bude to čím dál tím horší...
Odpovědět
U nás v rodině není ani jedno manželství rozvedené...ani v té starší, ani v mladší generaci. Tak doufám, že to taky budu "mít v krvi" :-D :-)
Odpovědět
ani u nas tak aj ja v to dufam :-D
Odpovědět
moji starkí boli tiež presne takí istí.Žili spolu vyše 50 rokov.Chodili za ručičky s láskou na seba ešte aj pozerali.Keď starká v roku 2003 zomrela,starkí to niesol veľmi ťažko,zomrela nečakane.On umrel pol roka po nej.Nechcelo sa mu žiť.Sú môj vzor.Aj ja si želám,aby som mala také manželstvo.Tak sa musíme snažiť. |-| :-)
Odpovědět
Profilova fotka
emily: a chlap moze? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
holky, i dřív byly rozvody jenže nebyli tak častý, jelikož společnost to netolerovala, prostě rozvedenej člověk, svobodná máma s dítětem a chlap co nebyl na vojně byli společností naprosto odepsaný lidi¨, učitelky se například pro změnu vdávat nesměli vůbec, aby neměli špatnej vliv na děti :-) Navíc slovo bylo slovo a to se muselo vždsy dodržet, a to i v obchodě, dřív stačila podaná ruka že obchod bude uskutečněn a dneska, jak nemáte pořádnou smlouvu, tak jste nahraný atd..............Nakonec je to vždycky jenom o lidech.
Odpovědět
Profilova fotka
jinak i souhlas s emily - spousta to vážně vzdává kvůli kravinám, jenom proto, že najednou se musí snažit a když to dá tak děsně práce a v dnešní době se nikomu makat nechce
Odpovědět
suhlasim, ze za niektorymi rozvodmi su kraviny :-)
Odpovědět
ano napr dovod> uz sa nelubime ako na zaciatku :-D
Odpovědět
laleeta ja som nenapisala, ze chlap moze. V mojom 1. prispevku to bolo pisane vo vseobecnosti "ak NIEKTO" bez urcenia pohlavia, v druhom prispevku som uviedla PRIKLAD zeny matky
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?